Wednesday, June 01, 2011

Tumis Air Labu Manis

Lauk ni pun dah lama kita masak..as usual, tunggu queue number ..so hari ni masukkan lauk labu tumis air ni yang diambil dari dapur CMG, sedapp I like..first time actually masak labu tumis air ni...Terimakasih Mat, akak letakkan recipenya disini pula ya..

Tumis Air Labu Manis

Sources:-From Mat Gebu@ Tiffinbiru

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram labu manis, kupas kulit dan dipotong kiub sederhana besar
8 tangkai kacang panjang, dikerat 1 1/2 inci panjang, cuci dan toskan
1/2 kiub pati ikan bilis
1 camca besar udang kering, rendam, toskan dan tumbuk hancur
1 biji bawang besar saiz sederhana, hiris halus
4 ulas bawang putih, dititik
1 batang serai, dititik
1/4 camca teh serbuk kunyit
3/4 camca teh lada hitam biji, ditumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang besar, bawang putih, serai dan udang kering hingga harum dan bawang sedikit layu. Masukkan serbuk kunyit dan tuang air. Tambah labu dan kiub ikan bilis. Biar mendidih.
  2. Bila labu 1/2 empuk, masukkan kacang panjang, lada hitam dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Masak sekejap hingga labu empuk tapi tidak hancur. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan goreng...

No comments:

Post a Comment

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)