Thursday, January 19, 2012

Donut Ubi Kentang

Kita pernah cakap yang kita tak pandai buat donut, selalu aje tak jadi, then kita cuba recipe dari Chef Tania, here, alhamdullilah yang tu ok lembut!!..then kita senyap after that ..bila nampak Izahdaut buat baru2 ni..macam teruja nak buat lagi ...tapi menggunakaan recipe yang dikongsikan Izah, sebab tengok donut dia amboi bukan main lembuttt sekali....Lepas tu kita pun cubalah..Wallah!!!!..bukan main sedapp dan lembuttt donut nya tau..kita buat malam sampai keesokkan hari masih lembut ya ibu2..anak2 ku suka sangat, mak bapak ku pun suka, Mr Hubby ku rate 9/10!!..waduh..sudah jatuh cinta dengan ini recipe..boleh buat lagi lepas ni.. Hasif tanya ada yang bersalut coklat tak,  hari  tu kita buat semua just plain aje & malas nak terap2 so just pintal2 ajelah..

So teman2 kalau nak rasa berbagai2 recipe donut bolehlah singgah kedapur  Izahdaut the muffin lover ni ya..pasti tak menghampakan...Terimakasih ya Izah & puan punya recipe, you changed my perspective towads donuts now..hahaha..dah tak fobia lagi kalau buat donut ni..akak minta izin dikongsikan recipenya disini pula ya..

Donut Ubi Kentang
Sources:-From Izah@izahdaut.blogspot
Bahan-bahan ( 3 0rang makan )

2 Biji Ubi kentang (direbus dan dilenyek)
4 Cawan Tepung Gandum (diayak 2 kali)
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu teh yis segera
sedikit garam
1 cawan air
2 sudu besar planta-(Ayu gunakan butter)
1/2 cawan gula pasir


Cara-cara
Rebus ubi kentang sehingga lembut. Kemudian lenyek sehingga halus.
Ayak tepung gandum sebanyak 2 kali.
Gaulkan Tepung gandum, Planta, Gula, Garam, Susu tepung, Susu Pekat manis dan Yis bersama air dan juga kentang lenyek tadi
Uli sehingga tepung menjadi doh
Biarkan doh tersebut seketika sehingga doh tersebut naik. Perapkan lebih kurang 2 jam. Lagi lama lagi bagus.
setelah doh tadi naik, ambil acuan donut dan tekapkan pada tepung tadi.....
Goreng sampai nampak kekuning-kuningan......taburkan gula icing (gula yang telah dikisar halus)-(Ayu gunakan gula kastor)
hiaskan diatas pinggan....... selamat mencuba


53 comments:

  1. Assalam kak ayu cayang,ank2 tido,ummi depa xleh tido,so leh la BW jab,amboi kak wat dah,msk berderet2 menu,dahla sedap2 lak tuh..Akak pasni try lah guna resepi donut kentang fatma yg kak izah share tuh,mmg sgt2 terbaik kak,sy pon igt nak tuka wat versi keledek lak,yg versi kentang dah pernah wat,bYK SUNGGUH RESEPI DONUT KAN KAK..Erm sembang2 juga kak,mehla nak merasa seketui 2,hehe..

    ReplyDelete
  2. wah..dengar pujian kak ayu ni rasa nak mendonut pagi nanti..hihihi...rajinnya buat bentuk pintal..saya tak pandai la....huhuhu

    ReplyDelete
  3. Salam Ayu nampak mudah dan simple bahanya..boleh masuk list akak la. Pelik la Ayu yang mudah ayu kata susah yang susah akak tenguk ayu buat exellent sekali. I love the opera cake.

    ReplyDelete
  4. askm k.ayu....slm perkenalan...nmpak mudah jer..berpintal2 lg....kn masuk dlm list jgk nieh...:))

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kak ayuuu..
    wah nampak donut pintal2 pepagi ni, trasa je tekak nak makan donut. haishh.. tak leh jadi. hehe.. memang suka dengan donut. resepi ni memang antara kesukaan saya. tapi kalau akak saja nak try resepi lain, saya stuju cakap zaliedana tu, akak try resepi donut kentang fatmah. saya dah versi kan dengan pisang dan keledek..still the gebu gebas. kan..senang pintal dari buat donut lubang tu. hehe.. alhamdulillah sedap kan..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Ayu,
    mmng sedap dan lembut je donut kentang ni..bila tngk Ayu buat terus teringin nak buat gak...kejap lagi singgah umah kwn2 yg lain jadi rambang mata..tak tau nak buat yg mana pulak..adoyaiii...

    ReplyDelete
  7. Salam kakkkkkkk...lama ilang p mnaa...kita ni bru blik joging...xmkn apo lgi...laparrr kak tgk donat kak niii...klu dpt 3 bjik nga kopi O scwn bleh tak kak...muahhhh...

    ReplyDelete
  8. kak ayu...
    hmm..gebunya donut2 tu..
    gerammm tengok...
    meh 20 ketoi..he3

    ReplyDelete
  9. As'salam Ayu

    Rindunya ngan Ayu, nak beborak lama2 jer kalau masuk sini. Tapi nak buat macamana ni kotak komen bukan kotak berbual..kang orang kata banyak colok pulak kan..hehehe

    ct pun lama tak buat donat ni Ayu..ingat nak mengodak jugalah jap lagi..boleh buat minum petang tengok pun lembut jer donat tu :)

    ReplyDelete
  10. cantek la donut macam tocang tu... terasa nk mendonut pulak petang nanti...

    ReplyDelete
  11. salam kak ayu...nampaknya pagi ni k.ayu jamu mata we all dgn donut pintal...geram jer lieza tgk nih..lama dah tak buat donut...nak sepintal yg k.ayu punya lah...

    ReplyDelete
  12. salam k ayu..gebu n lembut sungguh donut kntang akak ni..lame sy x mendonut..alahai teringin la plak :)

    ReplyDelete
  13. zaliedana - walkslm, wah ct lewat tidur ya ct..akak lepas post aje terus akak shut down..hehe sebab mata dah tak boleh angkat dah..haha.. tulah ct, sebernarnya akak ni fobia dgn donut sebab selalu buat tak menjadi..either me or the recipe..haha..insyaallah lah nanti boleh cuba yang ct recommend tu ya..silakan ct ambik aje tu ha..haha

    ReplyDelete
  14. quinnie - heheh..betul ni Q, memang sedap donut ni..lembut walaupun dah sejuk dan lama kat luar..akak buat pintal2 sebab dah malam malas nak terap..hehe..

    ReplyDelete
  15. paty - walkslm, wakakak..kita memang tak berapa reti buat donut ni kak..haha..
    mugkin sebab selalunya donut mixture kan lembik so i dont really know how to handle dough yg lembik2 ni..hahaha....yes you should try the opera cake, its really nice..

    ReplyDelete
  16. asmah yusuf - walkslm, salam perkenalan juga buat asmah..terimaksih sudi kedapur akak & follow juga ya..aah akak malas nak terap itu yg pintal2 aje kerjanya..hehe

    ReplyDelete
  17. izahdaut - walkslm, heheh..memang tak jelak dgn donut kan izah..lagi2 kalau dah pandai buat dan menjadi memang suka gitu..akak pun macam ingat nak buat lagi lah..hehe..insyaallah will do that izah..dgn pisang pun ada ya..aah main pintal2 ajelah senang kerja..hehe terimaksih ya izah for sharing..akak suka sangat..

    ReplyDelete
  18. yatie - walkslm, heheh..betul tu yatie..sedap donut kentang ni...wah banyak berjalan rambang mata tak tahu yang mana nak cubakan..hehe...

    ReplyDelete
  19. maz - walkslm, heheh ada ni maz, saja duduk dibelakang dapur ni tengok kawan2 masak sedap2..haha....wah healthy living ya maz..akak ni dah lama tak exercise, asik makan aje..perut pun dah gendut ni..silakan ambik berapa ketul maz nak....dah habis akak buat lagi ya..hehe

    ReplyDelete
  20. mas - heheh amboi mas, sampai 20 ketul, akak buat pun tak sampi 20 ketul mas..heheh..ini baby yang nak mkana ke maknya ni..hahaha

    ReplyDelete
  21. ct delima - walkslm, hahhaha..alahai ct, tak apalahlah nak borak2 kat sini lama2 pun apa salahnya..dapur kita tak apa tak kisah punya..hehe.. cubalah ct ..memang sedap buat minum petang ni makan tak sedar dah berapa ketul kita telan..

    ReplyDelete
  22. gee - terimaksih gee..alahai donut pintal main pintal aje ni gee...lama tak dengar suara gee..

    ReplyDelete
  23. ezadlieza - walkslm, heheh pagi2 ada donut pintal ya lieza..tulah akak pun hari tu dah lama tak buat donut itu yg teruja bila tengok izah buat..nak sepintal aje ya..nasib baik ..sebab mas nak 20 ketul tu..hehe

    ReplyDelete
  24. noorsha - walkslm, sha, donut noorsha yang gunakan tauhu lembik tu pun akak belum cuba lagi..yang tu pun pasti lembut kan..

    ReplyDelete
  25. kalau ada exam suruh buat donat mmg saya dapat F-- walaupun buat donat senang sebenarnya... huhuhu

    ReplyDelete
  26. Salam Kak Ayu..
    Kita pun nak try gak buat donut kentang ni..aritu buat tak bapa lembut..kali ni nak test resepi yang ni plak...

    ReplyDelete
  27. Kalau buat frozen donut mesti syok. Bila-bila masa teringin, boleh dapat

    ReplyDelete
  28. dia pun gula..mcm di landa snow donut tuh!!..tapi mokwo memang suka gula banyak..kekadang cicah lagi dengan maple syrup! mulut manis lerr katakan

    ReplyDelete
  29. assalam kak ayu, byk n3 kak ayu dah tertinggal ni.sedapnya tgk donut ni kak...nieza masa winter ni malas tul nk masuk dapur kak..lagipun mood nak bercuti jer..hehe insyaAllah nanti blk bercuti la update n3 mskx2:)

    kak ayu, nanti kalau nk dtng bercuti ke Finland bg taula..dtng jer tido umah nieza kak:)

    ReplyDelete
  30. Assalam Ayu, lama x muncul, kadang2 terintai2 jgk kot ada bau-bauan makanan ke kat dapur Ayu...sah sah Ayu pi jalan2...hehee.. Jangan cuti lama2 lenkali taaauu.. ^__^

    ReplyDelete
  31. Assalam Ayu..Apa kabar anak2 dah mula sekolah.Ayu sibukkan dgn urusan.Ha..hak ada donut ubi kentang gebu lagi dgn gula bertaburan...nampak sedap gitu...Tapi Ksal dah lama tak buat macam Ayu juga fobia dan Ksal pun nak cuba jugalah manatahu dgn recipe ini menjadi....Ksal...

    ReplyDelete
  32. Alaaaa....lambat sampai lagi...mesti dah abis dah donut kentang ni...jgnla dah abis...kempunan akak..hu hu hu...Ayu ada simpankan tuk akak ke...alaaaa...tenkiu2...sayanggg Ayu...:)

    ReplyDelete
  33. salam kak ayu wani pernah jugak wat donut sekali .. dulu donut ball .. tapi x jadikkk .. lalu kecewa dah .. . entah apa yg x jadi resepi senang je.. tapi tewas .. tiba2 tengok kak ayu mendonut ... berkobar2 mau mendonut lagi sekali hihihih

    ReplyDelete
  34. Morning Ayu,

    Confirm by this time donut dh habis.... Raya cina nanti kak Nur dtg sana bawak boy.... Jenguk2 dulu...nk tengok bunga ditaman tau wat donut tk?

    ReplyDelete
  35. dalam gambar pun dah nampak kesedapan dan kelembutan donat tu!! saya link ayu ya :)

    jemput ke blog sy http://hebatkan.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. Donut kentang la pulak....td baru plan nak buat roti nan, bila nmpk donut kentang ni, terlior kjp. Bila nak membuatnya, kain baju menimbun belum lipat.

    ReplyDelete
  37. sudipVsenduk - heheh..bolehlah kita serumah .. samalah tu kan..
    actually buat donut ni nak kena pandai main tepung, when to add & when not to add..
    so that donut t tak keraskan..hehe

    ReplyDelete
  38. kerull - walkslm, cubalah kerull, ha, memang part tepung tu jangan add banyak just sikit 2 aje .. macam akak dulu .. tengok doh lembik aje tambah tepung..lembik aje tambah tepung last2 bila dah goreng keras melantun..hehe

    ReplyDelete
  39. norasikin - nak order jauh pula ..heheh..kalau dekat boleh lah juga..
    ada tips tak puan , boleh lah share macam mana nak dapat donut yg lembut..

    mokwo - hahaha..itulah mokwo..kita kalau donut bergula ni mesti nak macam snow tsunami gitu..hehh sebab kadang2 kalau time ambik donut tu most of the sugar dah jatuh kepiring..uish mulut manis tergoda kitaatau..haha

    ReplyDelete
  40. nieza - walkslm, tak juga lah nieza, akak sekali masuk a few, sebab boring asik tak dapt update ha sekali update terus menerus ler..hahaha....tak apa slow & steady ..alah nieza berdua aje..senang aje tu..hehe.. uish insyaallah lah nieza, entah bilalah tu boleh tiba Finland..heheh terimaksih lah nieza sudi offer ya..

    ReplyDelete
  41. ummi - walkslm, hahah..alahai ada juga orang ingat kat kita ya ..lagi2 sifu masak2 macam akak ni.. begitulah kak, dah masuk tahun baru ni timetable semua nya nak kena adjust balik..itu yg kadang2 tak berupdate dapur kita ni..

    ReplyDelete
  42. kak sal - walkslm, betul tu kak sal..dah start balik routine tahun baru ni..
    sibuk aje memanjang..kalau dapt update tu kira dapat lah 'curi tulang' sekejap..hehe
    cubalah kak sal, recipe ni..tapi kita dah tahu sikit2 kenapa kita buat selalu fail, sebab kita tambah tepung bila doh tu lembik then tambah lagi ..last2 bila doh tu dah boleh pegang, donut tu jadi keras bila dah goreng & sejuk..so kena pandai main tepung jangan add banyak..

    ReplyDelete
  43. cik cek - heheh..alahai kak cek, kenapa lambat pula..selalu kak cek lah orang pertama yang sudi kedapur kita ni..heheh....sibuk ya kak...kalau akak nak kita buatkan lagi nak tak?..kak cek punya pasal..semua boleh punya..hahah

    ReplyDelete
  44. wani - walkslm, huhu ada juga partner akak yang buat donut tak jadi ya..heheh calit sikit..hehhe..tulah kalau diikutkan buat donut ni memang senang mungkin ada beberapa tips yang kita kurang mahir, tak apalah wani, cuba wani cuba ecipe yang pula, mana tahu kot2 menjadi kan..

    ReplyDelete
  45. nuridah - night2 kak nur.. memang confirm dah habis ni kak..wah!!! patut kita yang nak kerumah knur, ini knur nak datang pula rumah kita ya..wahahaha...
    apa nak tengok bunga ditaman?..hahah..kalau bunga yang dimaksudkan tu belum jadi bunga lagi..bunga tu masih putik aje..hahha....kalau bunga cengkih adalah (mak dia)..hahaha...itu pun tak pandai buat donut..hahaha

    ReplyDelete
  46. ibuhebat - terimakasih sudi keblog akak ni ya..memang lembut donut ni dear..
    akak dah ke blog ibuhebat tu mmemang penuh dengan infomasi seronok juga baca.. ..:)

    zanafahmi - hahaha...betul tu..kalau kain menimbun macam susah hati gitu kan..hehe

    ReplyDelete
  47. biasa masak donat biasa jerk nak trylah pulak doant ubi kentang menyelerakan/..salam kenal..

    ReplyDelete
  48. totie@tomy - walkslm, salam kenal juga, thanks sudi keblog akak ni ..
    aah silakan kalau sudi mencuba..donut ni memang lembut kejadiannya..

    ReplyDelete
  49. Salam kenal sis, saya antara silent reader u dari S'pore. Cuti CNY lepas ni, saya cuba resepi donut u. Masya'Allah...anak-anak dan suami suka sgt. Saya sebenarnya tak pandai buat-buat kuih ni semua, tapi melihatkan resepi sis tu nampak mudah, dan bahan pulak ada di rumah, saya ucap Bismillah dan terus buat. Dan saya buat mcm 'fishball' - bulat-bulat kecil. Anak-anak tak toleh kiri kanan, sekejapan seadunan yg sis potray tu hbs di 'ngap'. Terimakasih sis, sebab beri saya keyakinan untuk mencuba dengan pilihan resepi-resepi yg mudah dan senang dicuba. Errr...nak tanya, kalau nak buat charkuay, ikut resepi sama, boleh ke? Apa yg perlu saya ubah?! T/kasih.

    ReplyDelete
  50. Ms Lia - walklsm, dan salam kenal juga buat ms lia..
    terimakasih menjadi silent reader & sudi keblog kita ni ya..
    Shukur alhamdullilah lia dah cuba recipe ni ya dan anak2 pun suka ya..heheh
    suka dengar bila recipe yang dicuba teman2 menjadi..shukur teramat sangat!!

    Actually kita pun tak pandai mana .. cuma recipe2 yang dicuba dan kena dgn selera my family aje akan dimasukkan kedalam blog, nak ikutkan banyak juga recipe yang telah dicuba, yang tak kena dgn piawan ISO standard kami ..hehe ..itu yang masih hang lagi tu contemplating should masukkan ke tidak..hehe..

    rasa2nya kalau nak buat char kuay, one of the ingredients is ammonia & lye water kan?...
    sebab frankly dulu i pernah buat sampai 2-3 kali tapi recipe tu tak menjadi ia ends up like cakue yang rasa macam bread gitu..then bila dah sejuk dia keras macam batang kayu..haha....so nak kata that recipe works i dont know so after that i dah tak buat lagi dah sebab dah give up..
    maybe u can try recipe kak wan ni http://resipicitarasawan.blogspot.com/2012/01/cakue-chinese-cruller-you-tiao.html

    and feedback to me macam mana..sebab nak kasi tips pun i tak berjaya lagi buat cakue ni..:)
    harap lepas ni janganlah malu2 drop me some comments ya lia..

    ReplyDelete
  51. Salam Kak Ayu, semalam I dah cuba buat donut on this recipe but tak menjadi :( The adunan is it supposed to be melekit or otherwise. Mine turnout to be too melekit that I could hardly roll it. But me never give up still wanna try on this recipe and harap2 kak Ayu can give some tips. For your info I used my mixer with dough hook to knead it. Agaknya is that the punca? Walaubagaimana pun kak, thanks a lot in advance yeah and jgn marah kalau terlalu banyak sgt soalan.

    ReplyDelete
  52. Anonymous - walkslm, masyaallah maaf banyak2 dik..akak baru perasan comment adik kat sini..tengok tu dah setahun baru tahu ni..so so sorry ya..

    yes the adunan tu memnag ada melekit sikit, as for me, lepas adun dalam mixer with the dough hook, i use manually by hand to uli further lagi sampai dia tak melekat kat tangan with very little flour (when i say little..very little ya)..yes it takes a while to do that ...if you realise after you uli dan uli the dough will become easily dibentuk ..uish tak marah lah dear..kalau akak dapt menjawap insya allah akan dijawap dan bantu....siapa namanya ni ?..:)

    ReplyDelete
  53. feveret ni...nanti leh try...blog saya https://cararesepi.blogspot.com/

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)