Friday, June 03, 2011

Chocolate Ganache Donuts

Since cuti sekolah ni..budak2 ada kat rumah..macam2 nak makan!..Ma nak donut, ma nak pizza, Ma nak kek..nak layan dengan tak ajelah...haha....talking about donut..it has been ages since the last donut kita buat..itu pun gunakan premix punya yang dibeli dari PH, disebabkan selalu aje buat donut fail, kita macam dah malas nak buat yang ikut recipe punya..heheh..bukan fail apanya, fail part the outcome to selalu kita buat  donut yang keras bila dah sejuk...banyak juga recipe2 donut out there terpulang untuk kita mencuba ajelah satu2kan...

So kita nekad aje cuba yang ni..recipe pun dah lama kita print..tinggal nak buat dengan tak buat ajelah kan...tengok telur gunakan cuma satu..so kalau tak jadi pun no heart painlah..hahah...bukan apa sayang telur wei!!!!..Recipe dari Chef Tania, alhamdullilah shukur teramat shukur..donuts turn out to be soft walaupun dah sejuk..sukaaa sangat..Cuma part menggoreng tukan kena hati2 ya jangan gunakan api yang besar sebab donut cepat brown...actually agak2 tak payah tunggu donut tu turn brown dah boleh angkat, thats what I did...Yang white deco kat atas donuts tu are actually white chocolate yang also didouble boiledkan dengan sedikit whip cream, then I used piping bag untuk buat lorekan atasnya tu..Not so cantiklah , comot2 gitu..tapi tak palah kan..hehe

As for the chocolate dip tu, I gunakan my normal chocolate ganache untuk my chocolate cake. So that was why I named this chocolate ganache donuts, whereas, original recipe is just plain donuts...
Apa2pun thank you Kak Tania for this recipe, minta izin dikongsikan disini pula ya..


Chocolate Ganache Donuts
Sources:-From Chef Tania's Homemade Donuts
Ingredients A:-
500g Top flour
11g instant yeast(1pkt)


Ingredients B:-
80g sugar(Ayu used castor sugar)
20g milk powder
a pinch of salt

Ingrdients C:-
1 egg (60g) grade A
230 ml water


Ingredients D:-
100g butter at room temperature

Methods:-
  1. Mix A,B,C beat at medium speed using K beater about 5-7 minutes, then add D. Beat again about 10 minutes until dough become smooth.
  2. In the bowl sprinkle with a little flour.Leave the dough to rise and cover with damp cloth or plastic. Leave for about 30-40 minutes to proof until dough turns double.
  3. Punch the dough and sprinkle some flour on the working surface roll about 1.5cm thick. Use donuts cutter to shape the donuts.
  4. Sprinkle some flour on the tray . Arrange donuts and leave to rise for about 30 minutes cover with plastic, then heat up oil and fry until golden yellow.(Ayu used very medium low heat.Be careful not to overfried the donuts).
  5. When cold sprinkle with castor or icing sugar, or melt some cooking chocolate and dip ready donuts and use almonds nibs, flakes, chocolate rice or sugar.


Chocolate Ganache:-
250g dark chocolate chopped
200g whip cream
1 tbsp butter
(Double boiled the above ingredients till incorporated. Let it cool slightly and ready for dipping.)

28 comments:

ady said...

as-salam kak ayu
eemmm.....menggoda kalbu donut tu..
blh kasi ady 4 ketol kak ayu..

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ayu.. Comelnya bunga atas donut tu.. Sayang nak gigit bahagian tu ..:) happy weekend kak

Sizuka said...

salam ayu,

fuh!! gebunya donut yg u buat. kat rumah ni, kalau buat donut, i sorang je makan. tak tau pesal, the girls tak makan donut. padahal, budak2 lain, laju je makan. takyah cakap budak2, mak2 budak pun sama :)

ijayuji said...

mak ayuuuu! penat ai tauuu! asyik ulang alik jerrr nanti besday nak mintak hadiah dr mak ayu jet kecik senang nak g balik g balik hihihi... alaaaaa..kita dah lama sgt ni tak buat donut :D

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Salam Kak Ayu.... kita boleh layan gambar jer..sebab donut memang tak jalan kat rumah ni

Mak Qis said...

assalamualaikum ayu...

godaaaaannnn....memang nak buat donat la neh...huwaaa...

K.Nor said...

waaaaaaaaaaaahhh cun seh!

Diana @ Melley Mey said...

akaaaakkk... wah comelnya donut tu akak... pasti sedap nie... kalau ler irfan nmpk donut mcm nie.. mau jer dia suruh mummy dia buat nie.. hehehe.. nasib baik dah tdo dah dia.. :)

cikmanggis said...

salam ayu..dah lama jugak Cm tak ber donut ni..kena tunggu tukang makannya balik(anak lelaki sulung)dia peminat donut:)

Anonymous said...

Assalam Ayu apa kabar?Wah Ayu menggoda donut itu siap dengan topping...menyelerakan.. happy weekend Ayu... Ksal...

norkhamsiah said...

salam ayu...

pengsan anak akak Ahmad jumpa donat ganache ni.....terliur tengok..

Nieza said...

wow! terguda la kak sedapnya donut...nieza suka kalau topping coklat ni..:)

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Layan aje budak-budak tu,jamngan tak layan.Boleh jadi ibu mithali kan ayu???

aeshcame said...

looks really nice that donut! kalah big apple and J&CO..home made stuff mmg the best!

Ida,Japan said...

slm k'ayu...curi sikit masa ke sini..rindu lama tak sini..k'ayu apa khabar? mak ia cunnyer donat tu...bercorak2 lagi..mesti sedappp

CT Delima said...

As'salam Ayu

yeaaa..mendonat juga akhirnya. nak seketul kompom dah habis lah kan. so kena jilat tapak tangan jer lah, kang ada gak kempunan n tergolek kat tangga rumah you nanti.. hahaha.

cantiknya deko kat donat tu, kalau ct emm..nak mendeko macam tak cantik jer. so celup topping coklat pun dah alhamdulillah... hihihi

♥LOVE2COOK♥ said...

Doughnuts look so yummy and gorgeous la kak!!! Yummmm ;)

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Terliur sungguh tengok chocolate ganache donuts tu....anak anak akak suka sangat nihhhhh, pos mai Penang sikit leh

eina said...

salam kak ayu..rinduuuu nya dgn kak ayu..lama x jenguk dapur akak..emm nampak so delicious ur donut sis..ena pun bru buat semlm donut coklat..ank2 request...

shidah said...

sedapnya tgk coklat donat 2....

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... blog menarik.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Ayu said...

ady - walkslm, hahaha..nasi baik kalbu aje ..kalau kiwa & raga susuah tu ady..haha..boleh ambik lah itu aje yang tinggal..hehe

juwita - walkslm, hehe..comotlah ita, bunga kat atas..tu..happy weekend tou you too dear..

sizuka - walkslm, heheh..biasalah shidah, certain kids makan certain food yang certain kids tak makan..tekak budak2 nikan macam2..heheh..yang i hairan some kids love cheese but my kids tak suka cheese pulak....hehe..

ijayuji - hahah..tak apalah exercise patah balik spore- siam ..hehe..ai nak jet kecik..boleh nanti mak ayu kasi matchbox punya jet ya..hehe...

nazrah - walkslm, hahah..oh your kids pun tak makan donut ya..heheh..
tak apalah layan kan aje gambr donut akak ni ya..hehe

mak qis - walkslm, hahah...nanti campak kat sini sikit tau..

Nor - thanks nor, alahai comot aje tu..

diana - oh irfan suka donut ya diana..sekali2 bolehlah buatkan..hari2 pun boring juga kan..heheh

cikmanggis - walkslm, aah cm, boleh lah buat nantikan..kalau ada orang yang tukang makan baru seronok buatkan kalau tak ada orang makan macam malas je nak buat...heheh

ksal - walkslm, thanks ksal..lama tak dengar suara..sibuk ya kak..
happy weekend to you too..dah masuk new week baru dapat jawap comments..hehe

norkhamsiah - walkslm, haahah..buatkan lah kak..sian Ahmad..hehe..thanks kak..

nieza - samalh macam anak2 akak..kalau ada coklat baru dia orang makan...haha

Ayu said...

puan ros - hahah..selagi boleh layan kita layan kak ros..heheh..kalau mama dah malas..beli aje sudah..hahaha..

aeshcame - thanks for the compliments..and thanks for visitng..yes home made stuff dapat muai..hehe

ida japan - walkslm, thanks ida, sibuk2 pun masih sudi keblog akak..lama tak dengar suara juga ya..ida sihat ke tu?..alhamdullilah donut ni oklah pada akak..dah sejuk masih ok..

ct delima - walkslm, heheh..tulah ct..nak mendonat asiklah tertangguh2..takut tak jadi lagi..hehe..alahai ciannya dia..samapi kena jilat tapak tangan..deco kita pun comot2lah ct..

love2cook - thanks love..how are you dear dah lama tak singgah sini ..sihat ke tu?..

wattie - walkslm, alahai macam mana nak pos kak..kita pos tepung ajeler..boleh..heheh....ha kalu anak akak suka, mamanya kena buatkan lah tu..heheh

eina - walkslm, uish lama juga tak dengar suara ya eina..macam mana baby?..jaga diri baik2 ya...wah sama menulah kita mendonat juga ya..hehe

shidah - thanks shidah..thanks juga sudi singgah & tinggalkan jejak..

zuwairi - walkslm, thanks sudi singgah keblog akak ya..nanti akak kesana ya..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu...
Lama nyer mama tak kemari... byk nyer lauk pauk yg miss..
Donut yg full of choc sure for the kids..hehehe menggoda betul seh!!!

Nuridah said...

Malam Ayu,

Sorry sangat2,lambat knur tiba sini...pd hal dekat aje...semberang jln dh boleh dpt donut...hehe...

Cuti sekolah ini,knur mcm sibuk gitu,byk kerja tk habis2..donut cantik gebu...nanti bila2 kak nur leh cuba...knur pernah buat donut instant tapi tk menjadi...hehe...baling kat fiqah, fiqah pun tk nak...hehe...

Ayu, tadi knur mcm nk tercari shoutbox tapi tingat...oh dh tak ada...huhuhu...sedih hati ku tk terkata...tapi tk apa lah...akak tetap singgah rumah ayu ni walaupun terlambat tetap ku singgah juga...hehe.Knur baru tingat,ayu pernah tanyakan akak sekolah kat mana dulu....hehe dengan rela hati dan gumbira sekali akak beritau, akak bekas pelajar Henderson...lagi nk tanya apa?? Hahahah!!

Ayu said...

mamahawa - walkslm, kita pun dah berapa hari tak bw..sibuk lah ma..
betul ma, chocolate donut memang budak2 suka....itupun mula2 celup coklat aje..then marsya tanya kenapa tak ada putih2 nya macam yang beli ..hehe

nuridah - pagi knur, kita pun sorry beberpa hari ni tak sempat nak bw..sibuk lah kak..ada a few things yang kita kena buat...this week & next week ada dapat order..buat wedding cupcake, kuih & kek pertunangan..stress betul kepala lutut kita ni..hehee...mula2 macam tak nak ambik tapi lepas difikir2..sampai bila nak takut kan..
huhu...

cuti sekolah ni, fiqah pun kena pergi sekolah juga ya knur..aah eh this year fiqah p6 kan..donut instant, yang phoon huat punya kita selalu juga buat dulu..so far ok cuma dia punya instant yeast selalu tak active, kita tukar instant yeast dia to my own..
samalah macam dulu2 bila buat donut keras kalau lempar kedinding boleh retak gitu..haha..

aah lah knur..shoutbox..kita tu tak ramai yg leave comments, yang banyak advertisement free aje..hehe..thank u knur masih sudi singgah kat sini & leave comments....wah sekolah henderson eh..sekolah pandai tau tu!!..hehe...knur, sebenarnya, mungkin 1 -2 tahun aje lebih tua dari kita kot?..

Mylady said...

cayalah ayu...nampak menggiurkan betul donut2 ittteww...decoration pun dah ala2 big apple donut..:-)

Ayu said...

my lady - hehehh..thank u mylady..comotlah my deco tu..