Sunday, February 05, 2012

Bingka Ambon II

Assalam, Salam Maulidur Rasul buat teman2..Not the normal me to post entries on Sundays, but since Mr Hubby is not at home till late night as he is involved in the preparations for some standby on the depart of our ex minister....I've decided to type somelah..

Remember about the bingka ambon here?..Tried & tried till I almost gave up...but got it right at last after tried Kak Wan's recipe..actually not very happy with the 'sponge' look although the taste is there..then I saw another recipe in a magazine that I bought in JB..In the article, they featured some recipes on Bingka Ambon..I managed to make one of those here.. Then  the urge of eating bingka ambon came again..hehe..so I decided to try this version cooked in a mould on the stove...Amboi bahagianya bukan kepalang sebab bingka ambon menjadi sarang yang cukup baik dan rasanya memang persis yang pernah kita makan dulu ole2 dari Batam from my cousin..Bingka Ambon ini lembut sekali memang sedap makan time suam2 panas.... lepas masak...Minum dengan tea 'O' kurang manis for minum petang tu fuhhh!!..mata kero sekejap....hahaha...

Pada teman2 yang ingin mencuba tapi tak ada acuan kuih lempur ni..kita nak sarankan pun takut juga the possibilities ..maybe boleh cuba gunakan acuan baulu, kot or bakar menggunakan loyang aje dalam oven dengan menggunakan api bawah sahaja  api yang kecil or suhu oven yang rendah dan tutup loyangnya?..
Ini possibilities aje ya..sebab kita pun belum cuba menggunakan cara kat atas tu...nantilah bila2 senang kita buat lagi recipe ni dan tengok boleh tak bakar dalam oven aje..

Ok updated 20/4/2012- Boleh singgah kedapur Faeez kalau nak tengok kuih bingka ambon ni dibakar dalam acuan baulu.
Kalau nak bakar dalam loyang boleh singgah kedapur Kak Cek.. 
Updated, kalau nak cuba dalam acuan takoyaki pun boleh juga, check kat dapur AlongRoz ya..
Thank you ladies for trying  and bakar dalam those alternatifs moulds ya..


Bingka Ambon II
Sourcess:-From Majalah Sedap Bil 18 Vol 2 2009
Bahan Yis
100g tepung gandum
125 ml air
1 bungkus yis segera

Bahan:-
300 ml santan daripada sebiji kelapa-(Ayu gunakan santan kotak aje +air sedikit)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
15 helai daun limau purut, dicarik-carik
2 batang serai dititik
2 helai daun pandan
1 sudu teh garam
300g gula pasir-(Ayu advised jangan kurangkan sebab manisnya just nice for me, kalau nak manis lagi boleh tambah gula lagi)
225g tepung sagu
25g tepung pulut
7 biji telur

Cara Membuatnya:-
  • Kacau rata bahan yis. Biarkan selama 15minit.
  • Rebus santan, serbuk kunyit, daun limau . serai. daun pandan, garam dan gula pasir. Sambil dikacau sehingga mendidih. Tapis dan sukat sehingga 450 ml.
  • Campurkan tepung sagu, tepung pulut dan bahan yis.Uli ddngaa menggunakan mesin peemutar spiral sehingga rata.-(Ayu gunakan pemutar telur aje)
  • Masukkan  telur satu satu sambil diuli rata menggunakan pemutar spiral.(Ayu gunakan sama macam atas)
  • asukkan rebusan santtan suam sedikit demi sedikit sambil dipukul perlahan ddengan pemutar telur selama 15 minit. Biarkan selama 2 jam.
  • Panaskaa acuan kuih lumpur dengan dimasukkan kelapa parut sehingga berminyak. Buang kelapanya dan bersihkan dengan kain bersih.-(Ayu just gunakan minyak biasa aje sikit)
  • Panaskan semula acuan dengan api besar. Tuangkan adunan sehingga setinggi 3/4 acuan. Kecilkan api. Biarkan sehingga kelihatan berlubang-lubang. Tutup dan biarkan sehingga masak.
Tips membuat Bingka Ambon:-
  • Setelah fermentasi terakhir, kacau2 kembali adunan sebelum dituangkan kedalam acuan supaya adunan yang dituang tidak terlalu banyak buih.
  • Apabila loyang agak melekat, sapukan sedikit minyak dengan berus atau tisu dapur. Jangan mengisi adunan terlalu penuh kerana adunan akan mengembang dan meluap jika mengembang.


58 comments:

  1. Aslmkm Ayu. Walaaa... memang menjadi...! Well done... naik semangat nak buat juga ni. Along pun ada magazine tu & dh lama masuk list tp tak terbuat2... acuan pun takda lagi.

    ReplyDelete
  2. macam best ajer, teruja nak try untuk minum petang ni tapi tepung sagu pulak tak ada.. Entah ada jual ke tidak kat sini, tak tahu laahhh... frustnya.. nampak macam sedap...

    ReplyDelete
  3. SALAM MALIDUR RASUL kak Ayu..
    Bentuk kuih bingka ni macam satu kuih yg dari Bandung,sahabat saya bagi..mmg sedap sgt !!ini makanan org Johor ke kak Ayu ? maaf sbb jakun sikit,hehe..nampak sedaplah,cantik !

    ReplyDelete
  4. Slmt Menyambut Maulidur Rasul Ayu.Bingka ambon belum pernah rasa lagi tp mcm pernah tengok sebelum.

    ReplyDelete
  5. Morning kak Ayu.. wah cantik nya bika ambon nya, memang bersarang. Melly pun suka makan bingka ambon tapi tak pernah buat,selalu nya beli saja di bengawan solo.. hehe

    ReplyDelete
  6. Asslm....tak pernah mkn bingka ambun, mcmna nk mkn kalau tkde org jual kan? Mcm sdp je....ayu ni saje nk suruh kita mencuba.

    Akak kan, dah lama tak dgr perkataan 'mata kero' tu.....haha...

    ReplyDelete
  7. My dear,
    nak tanya nih,ada serai...tak rasa ker..akak macam penah makan,mmg sedapkan..kiranya bubuh serai yer..bahan ok tapi acuan tarak..hihiihi..tengok ayu punya kuih tu mmg sama cam akak makan dulu..bersarang2..kalau buat jadi seronok kan...

    ReplyDelete
  8. salam kak ayu...nmpk sedap sgt bingka tu, tp Liza xprnh rasa pun lg kuih tu...kalau akk dok dekat, Liza dah serbu dah umah akk mintak 2 3 keping....hihihihii

    ReplyDelete
  9. kak ayu, bingka ambon memang macam ni eh? sorry la saya tak pernah lak nengoknya...x sama ke dengan apam ambon tu... he he he

    ReplyDelete
  10. salam ayu..
    sy dh 2x buat ni..tp x penah menjadi...ada yg keras kematu..ada yg x masak-masak walopon dh berejam2...hehehe...will try this..tq ayu

    ReplyDelete
  11. HomeKreation - walkslm, heheh tulah along, bila tengok gambar macam naik semangat nak buatkan..samalah macam kita dalam magazine tu..bila tengok sarangnya tulah kita terus cari acuan kuih lempur ni..tak apa along nanti kita cuba buat lagi..nak try gunakan loyang & acuan kuih baulu

    ReplyDelete
  12. harleena - memang best ni harleena..hehe..uish kita goda2 pulak eh..haha.. tepung sagu main flournya..kalau ada acuan ni lagi baik kalau boleh mencuba kan..

    ReplyDelete
  13. siti aisya - salam maulidur rasul juga buat aisya..kuih ni katanya asal dari medan siti..
    itu yang akak tahulah..akak pun mula2 dapat rasa bila cousin kasi sebab dia beli dari batam..memang sedap itu yang pencarian recipe bingka ambon ni hampir2 putus ditengah jalan..hehe..

    ReplyDelete
  14. mamasya - salam maulidur rasul juga buat mamasya..kita pernah post entry sebelum ni mama..tapi yang itu sarangnya tak berapa menjadi..sedap kuih ni..kami semua suka..

    ReplyDelete
  15. melly - morning melly..samalah macm akak dulu melly..bila pertama kali akak rasa bika ambon that was given from my cousin, after that we just buy from bengawan solo aje...memang sedap kan..

    ReplyDelete
  16. zanafahmi - walkslm, heheh..betul tu zana..saja aje nak goda2 awak..hahaha....
    memnag sedap ni..nantilah kalau kita cuba lagi seklai nak try gunakan acuan baulu tengok boleh tak.. wakakakka mata kero orang sini suka cakap gitu..

    ReplyDelete
  17. kak asma - kak asma, memnag syarat bahan2 tu ada serai ada daun limau purut dan kunyit macam nak masak lauk pulak kan..hahah..tapi lepas dimasak dengan santan, gula dan ditapis semua macam jadi 'vanilla essence' dalam kuih tu..hahah.... dia memberi aroma yang wangi kak...kuih ni asal dari medan kak..

    ReplyDelete
  18. liza - walkslm, hahah betul tu liza, kalau dekat boleh la liza merasakan..jangan cakap 2 3 ketul..10 ketul sekali akak kasi..hahaha

    ReplyDelete
  19. cheq sue - sue, bingka ambon ada dua jenis, satu yang bakar dalam oven, akak ada post entry kat atas tu sebelum ni pernah buat jenis tu..then versi yang masak atas dapur macam yang akak buat ni..sarangnya tulah yang akak kejar2 kan dan of cos juga rasanya...yang apam ambon tu dia dikukus sue..so lain dan tak sama..hehe

    ReplyDelete
  20. ummi aisyah - walkslm, oh ya..samalah mcam kita dulu..sampai almost give up gitu..boleh tengok entry yang pertama dulu kita buat...boleh kita tau ummi gunakan cara macam mana ?.. thanks ummi kalau dah cuba nanti panggil kita tau..hehe

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum..
    dah follow cni,nnt jmput singgah ke blog liza plk yer.. :)

    ReplyDelete
  22. ummi alesya - walkslm, thanks sudi keblog akak & follow blog yg tak seberpa ni ..ok nanti akak singgah ya keblog liza pula ya..

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Ayu,
    mmng menjadi dan bersarang betul bingka ambon Ayu ni..geram betul tngk...mesti di cuba...tapi takde acuan mcm tu lerrrr..

    ReplyDelete
  24. cantiknya jalur2 sarang tu ayu..

    ReplyDelete
  25. berserat cantik,uda pasti enak ya...kapan2 mau coba ahh....

    ReplyDelete
  26. WoW!...menarik resepi ni...amik resepi dulu...memang kena guna acuan khusuh ke Ayu nak wat kuih ni....emmmm....teringin lak akak nak rasa...tak penah pn makan bingka ni...akak memang fav kalaukuih2 bingka2 ni....tepung sagu kalau tak de leh ganti ngan tepung ubi tak...

    ReplyDelete
  27. yatie - walkslm, tulah yatie..kita nak sarankan guna dalam acaun baulu tak berani juga ni..sebab takut tak menajdi pulak..cuba kalau yatie jalan2 kat kedai baking kat petaling tu..tanya acuan kuih lumpur ada tak....kalau yatie dapat tu bolehlah dicuba yatie..memang berbaloi buat kuih ni sedapp..kita suka sangat..

    ReplyDelete
  28. cik cek - kak cek..tulah kak cek..kita tak sure lagi kalau acuan lain boleh ke tidak..tapi insyaallah kalau kita buat lagi kita nak cuba bakar dalam acuan baulu & dalam loyang nak tengok macam mana..kalau tak ada tepung sagu tak boleh kak cek..sebab tepung ubi tu berkanji kan...kita pun suka kuih bingka2 ni maklum ler dah masuk asar..heheh

    ReplyDelete
  29. Nor - jalur2 tu lah yang kita kejar selama ni Nor..hahahaa..kalau nak ikut kan yang jual dibengawan solo..lagiiii berjalur dan lagiiii lembut...

    ReplyDelete
  30. manismanis - thanks manis2..memang enak ni pada saya....kalau ada acuannya boleh dicobain ya..

    ReplyDelete
  31. salam Ayu... cantik kiuh ambon ni.. satu hari mesti nak kena cuba ni...

    ReplyDelete
  32. Salam.. Kak Ayu,sedap nampak bingka.. Nur 1st time tahu nama bingka ni dan 1st lihat gambarnya... Jakun ni..

    ReplyDelete
  33. salam ayu...one word....lovely!!!!

    ReplyDelete
  34. salam..dtg jenguk dapo ayu lg
    sy guna resepi dr joy of baking
    A- 1 sdb yis
    125 ml air
    150 gm tpg roti
    B 250 gm campuran A
    5 bj telur
    325 grm gula
    1 sdt garam
    200 gm tpg ubi
    450 gm krim kelapa (dr 2bj kelapa)
    50 gm butter cair
    mungkin bingka sy x jd sbb pakai oven kot..dan krim kelapa tu pon x tau nk buat cmne...kena g nunutut kt ayu ni..

    ReplyDelete
  35. apa rasa kuih ni ye kak ayu...tak leh nak bayangkan..hehehe..cantik rupa texture dlm dia tu..berongga rongga...:)

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum kak ayu, uniknya bingka ni! Hari tu saya cuba resepi muffin milo kak ayu..best & senang :D
    tqvm!

    ReplyDelete
  37. as-salam kak ayu
    kalau pakai loyang blh tak..?cantik kiuh ni..npk jelas sarang2nye..

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum dan salam Maulidur Rasul Ayu,
    Cantik, menarik dan lembut sangat nampak bingka tu. Akak tak pernah makan lagi bingka ni, macam jakun la pulak...

    ReplyDelete
  39. nana sidek - walkslm, terimakasih kak N, kuih ni caranya bakar dalam acuan..
    kalau kak N, ada acuan kuih lumpur tu bolehlah mencuba..satu blogger dah cuba bakar dalam loyang dalam oven, katanya rasanya ok, tapi sarangnya tak berapa menjadi, sebab kasar..

    ReplyDelete
  40. nur-nba - walkslm, heheh..kuih ni asal dari medan indonesia..that is why jarang2 nampak..akak pun baru tahu bila cousin akak kasi makan dia beli dari batam indonesia..terus terpaut dengan rasanya..

    ReplyDelete
  41. mokwo - walkslm,one word juga..thanks!!!..hehe

    ReplyDelete
  42. ummiaisyah - walkslm, recipe yang kat joy of baking tu cara2nya suruh bakar dalam acuan ya..uish kita taklah pandai ummi..saja aje nak compare bahan2 yang digunakan nak tengok apa yang digunakan tu..mungkin ummi boleh cubalah recipe yang kita sharekan ni..insyaallah lembut..tapi kena makan time suam2lah baru sedap..dah sejuk overnight takut juga tak best nanti..

    ReplyDelete
  43. quinnie - kuihnya rasa susah nak explain..tapi kenyal2nya tu macam kuih gula hangus yang biasa kita buat tulah..yang ini..ada bau wangi dari limau purut dan lemak2 manislah gitu

    ReplyDelete
  44. kauthar - walkslm, kuih eksotik kegemaran ni kauthar..itu yang mencari recipe dan try banayk kali..heheh..dah buat muffin milo tu ya..memnag senang dan cepat siapkan..harap kena dgn selera anak2 ya..thanks kauthar for trying..

    ReplyDelete
  45. ady - walkslm, ady, hari tu kak cek dah try buat dalam loyang..boleh pergi ke wall akak kat FB.. tengok sarangnya..kalau u dont mind the sarang a bit kasar..maybe you can try
    bakar gunakan loyang..tapi kalau ady boleh cari acuan kuih lumpur ni lagi baguslah..

    ReplyDelete
  46. wattie - wqalklsm, maaflah kak wattie, kita lamabt reply..salam maulidur rasul juga buat akak family..tulah kak kuih ni memnag jarang2 ada jual kat spore or malaysia..(Kalau ada jual cuma so far kita tengok kat kedai Bengawan sololah kat sini)sebab ia asal dari medan indonesia..so actually recipe ni pun dari chef indonesia dalam majalah sedap tu..memang lembut & sedap ni kak..

    ReplyDelete
  47. sudiVsenduk - terimaksih dear..memang lembut kuih ni dan sedap bila di makan time suam2 panas gitu..kalau disimpan overnight maybe not so nicelah..

    ReplyDelete
  48. salam..waaa menariknyer..memang xpenah jumpa apatah lagi makan....teruja nak rasa nie...

    ReplyDelete
  49. cekgu maz - walkslm, memnag menarik pada akak, cekgu sebab suka dengan rasanya dan suka juga dgn sarangnya tu..kalau cukup bahan2 dan acuan bolehlah mencuba kan..

    ReplyDelete
  50. Ayu, kita da cuba buat masa kenduri nikah anak sedara..... memang cantik bersarang & sedap! Semua yang rasa bingka ni kata sedap. Kita gunakan acuan baulu.... memang boleh. Terima kasih kerana berkongsi.

    ReplyDelete
  51. Faez,wah ya ke dah buat eh..gunakan acuan baulu pun boleh ya..wah!!..shukur alhamdullilah menjadi..suka kita dengar tau..bolehlah nanti siapa2 yang nak cuba tapi tak ada acuan kuih lumpur tu boleh gunakan acuan baulu pulak...thanks Faez for trying and thanks juga for the feedback ya..nanti kita singgah dapur awak ok..hehe

    ReplyDelete
  52. Ayu,
    Can u advise 1 pkt yeast - is it 11g Mauripan instant yeast?
    I nak try buat bika Ambon ni- so happy I dapat beli loyang Ambon today at the Indonesian grocery shop today!

    Susanna

    ReplyDelete
  53. Susanna - Yes Susanna, 1 packet yeast is 11g the mauripan instant yeast. Wah you already got the ambon loyang ya..ok ok..kalu dah jadi post in your facebook ya i nak tengok tau..hehe thanks dear..

    ReplyDelete
  54. Ayu,
    Thks for another great recipe! Although cuaca redup today - I tak tahan nak try recipeni! I remember - mebbe can proof in oven tht preheated a few mins. So i trylah. Yay! Success ....im so happy ... tepuk2 tangan! :) Love the texture - bouncy n so pretty sarangnya!

    Susanna

    I dah post pic in Facebook - I buat pandan flavor, hubby says isn't it supposed 2b yellow? Hijau jugak cantik, ya?

    ReplyDelete
  55. susanna - yes! yes! i saw in facebook u posted the picture..jadi ah the bika ambon!!
    yes i am happy for you too..tepuk tangan juga ni..heheh..
    how was the sweetness?..ok tak..u add more sugar or just that..
    thank you again susanna for trying the kuih2 in my blog ya..

    ReplyDelete
  56. Ayu,
    I put additional 50g sugar cos i know if manis just nice for u, I will need to add more for my family!:)

    Susanna

    ReplyDelete
  57. susanna - hahhha..ya tau tak apa..haha..kalau suka lagi manis memang should add a bit morelah..thank u susanna for trying..u bought the acuan bika how much ya?..here it cost me s$85!!!

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)