Wednesday, December 01, 2010

Bingka Ambon @Bika Ambon

Bingka Ambon or better known as Bika Ambon in Indonesia, was my next experiment, after Mr Hubby voiced out that it would be nice to eat Bika Ambon which has the tint of lime & pandan taste.. The last time he/we tasted was when my cousin bought the bika ambon from Batam Island and it was very nice..After that his niece brought back from Jakarta but it was way tooo sweet...so the search started from there..

So here it  goes...After the 4th trial & error of making Bika Ambon, I made it!!!..well, at least 90% there just need some fine tuning and adjusting here & there...this was the kuih that made me almost gave up and pity the chicken for wasting their hard earned eggs!!!!...been browsing the internet for a good recipe for Bika Ambon..I saw a few, ... looking at the pictures posted wah this must be good, but after trying I was very dissappointed as all my three attempts were a disaster and heart pain!!...either the taste is not there or the outcome of the bika was hard like a brick!!!..

I even asked Deetha for the recipe as I thought this should come from her side(Thanks Deetha for the trouble)..Then the other day, saw in Yatie's blog ...which there's a Malay saying, "Kuman dilautan nampak Gajah depan mata tak nampak"(You can see germs in the sea but you cant see elephants in front of you)ha engkau, direct translation..hehe..which I think can go for this situation(bantai ajelah) sorry peribahasa tak pandai tapi nak gunakan juga....I scrambled those recipes from far ahead but it was right in front of my eyes this recipe was long already there..Originally  from Kak Wan ..Thank you ladies for sharing this wonderful recipe..Tapi sorry minta ampun ya bu, I adjusted here and there to get the bika ambon I have been looking for ...

Ingredients:-
Bahan A
  • 1 sudu besar yis segera
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 125ml air suam
  • 150gm tepung gandum
 Bahan B
  • 150gm tepung ubi
  • 300gm gula pasir-(Ayu gunakan 250g)
  • 5 biji telur ayam
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 1 sudu teh esen pandan/vanila-(Ayu gunakan esen vanila)
  • 50ml air daun pandan-(Ayu masak dengan menggunakan 4 helai daun pandan + 5 helai daun limau purut, tapis)
  • 1/4 sudu teh pewarna hijau-(Ayu gantikan dengan warna kuning)
  • mentega cair utk meleser
 Bahan C
  • 450ml santan pekat dimasak hingga mendidih dan disejukkan.-(Ayu gunakan 500ml)
  • Hiasan : Bijan-(Ayu tak letak)
Method:-
  1. Bancuh bahan A dalam mangkuk yang besar hingga rata dan perapkan selama 1 jam, biar adunan mengembang.
  2. Pukul telur, gula, esen pandan(esen vanila) dan garam hingga kembang. Masukkan kedalam bahan A, gaul perlahan-lahan sambil masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit. Kemudian tuangkan bahan C, santan yang telah disejukkan tadi. Kacau rata dan masukkan air daun pandan(+limau purut) dan pewarna hijau(warna kuning). Kisar sekejap dengan blender dan perap adunan selama 2 - 3 jam.
  3. Leser acuan dengan majerin dan panaskan dalam oven selama 10 minit(Ayu tak panaskan). Masukkan 3/4 adunan kedalam acuan-acuan keci(Ayu gunakan loyang 7"). Tabur bijan atau kepingan badam dan bakar pada suhu 160c(Ayu gunakan 140C) api atas dan bawah(Ayu gunakan api bawah saja) selama 40 minit hingga permukaan adunan mengerutu dan kekuningan.(Ayu bakar10-15 minit terakhir baru gunakan api atas bawah)
  4. Cucuk dengan lidi jika adunan tidak lagi melekat, bolehlah diangkat.
  5. Kuih ini melekit sewaktu dipotong ketika masih panas tetapi akan bertambah lembut jika dibiarkan sejuk (4 - 5 jam) pada suhu bilik. 
Sources:-From yatiememories.blogspot.com & citarasawan.blogspot.com

Below are what I have tried and experiment..The techniques for  most recipes normally used in baking bika ambon ..were to use sand and oven door open ajar slightly..

My first attempt was really cant be eaten at all...dont even dare to take photos of them and even posted into the blog!!..compared of all the recipes, this one used glutinous rice flour....
20 egg yolks  used!..gone into Mr BIN..


Sand was used to bake and oven door open slightly..till now I dont understand why we have to do that, but I still do it lah..hehe..even asked Mr Hubby to take sand from Sembawang beach at 10pm at night tau...
scoop the bubbles away before pouring into moulds which I didnt do that end up the top of the bika was not cooked..


 My second attempt, the taste was a bit weird, and the base of the bika was very hard, with the top part very sticky ..became powdered as you keep chewing them!!!
12 eggs yolks used-this time used sago flour, coconut juice
and this time used sand to bake as the base ..with door open ajar..(pintu oven renggang sedikit)
most bika ambon from Indonesia calls for this method..fermented for 6 hours

My third attempt, the taste was almost there when after just baked...but after 1 hour it turned out to be a 'brick' bika..just cant be eaten..16 egg yolks used-also sago flour
nice honeycomb but very hard.. fermented for 8 hours
this time also used sand as the base for baking, and oven door open slightly ajar
Overall, I have so much egg whites left and waiting to be experimented with other recipes..

17 comments:

hana said...

waduhh bukk... kok sampei empat kali. mmg melecet vontot ayam tuh bertelur berpuloh2 endok! kekekeke.... tp yg nih mmg tabik toing toing la kak menjadi! tahniah kak tanpa putus asa.. akceli kite tk penah tau pong bingka nih apatah lg makan! tp nmpk mcm rongga gula angus kak yer? rasanyer camne pulak erk? haihhh kene cube lah nmpk gaya...

Mak Peah Bini Sood said...

I love reading your blog...

I was giggling hard reading your experiment after experiment on the Bingka Ambon...when you mention about pasir at Sembawang beach I was even laughing histerically ...Awesome! Cos I stay at Woodlands Admiralty...

I boleh terimagine pula...

God blessed I found you Ayu...so no need for me to go thru what you have been through...

Thank Goodness am so glad!...thanx my deary friend!

mokwonik said...

hihi tul kata hana kok kalau ayam tuh boleh cakap..dia pun mintak ampun bebanyak..ade satu care tuh mokwo tenguk dia bakar guna stove ajerr tapi d mould is a bit special..tebal as it is made from copper..mane mau carik??

Yatie said...

Salam Ayu,
Waduh cantik bersarang bingka ambon tu...puashati kan...ada satu resepi letak daun limau purut gak dan letak madu..resepi K.Fida di MyR...senang2 nnti nak try gak resepi yg tu...tapi namanya lain..

Ribbon Clown said...

Salam, first time dengar nama kuih nih.. nampar cam kek sarang lebah.. egg whites tu leh je wat steamed rainbow cake ;)

fara dean said...

salam kak..
practice makes perfect..
klau sy ntahle..
akak lebihan putih telur tu akk trylah buat macaroon..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Ya Allah memang teringin sangat nak buat kuih ni, my favorite kuih. Kalau ke Medan ini lah yang dibawa balik. Thanks for the recipe. Definite will try

deeTha H said...

salam kak Ayu..
waaa... dah kena cuba lagi ya buat bika ambon tu.. hihihi
ayam2 dah bertelur lagi ke? hahahaha
bila ada masa nanti kena cuba resep lainnya ya, mana tau lebih sedap :)

izahdaut said...

akak.. baru teringat bila warne nye mcm ni..abg saya kalau balik dari medan indon, slalu bawak balik bingka ni..rasa lemak2 santan..wangi daun limau ngan pandan..memang best.. ishh nak try jugak la..tapi buat half dulu..kot tak de sambutan.tapi letak dlm peti ais boleh tahan lama jugak kan

NoorMasri said...

Salam Ayu....sedap bingka ni...akak pernah makan kawan balik dr Medan..mmg sedapkan. Cam span pun ye kan...nanti bila2 bole try, nak g beli kat Medan jauh sgt..

Zoe said...

Wow...your Ambon look perfect. I can the inside is so uniform :D

Ayu said...

hana - haha..hana memang melecet dong ayam nya..sampai kena jahit 100 stitches..!!!wakakaka...memang hampir2 putus asa sebab sudah menyapankan telur ayam..kaedahnya akak buat macam nak bakar kek gula hangus tu jugak..rasanya lemak2 santan, macam apam sikit dan ada rasa kecap2 limau + pandan gitu..

mak peah - hahha..aah gee, bila i buat tak jadi, my mum dah beleter..dia cakap recipe2 ni yang ada tak boleh percaya..i buat derk aje..hehe.. betul tu gee, i suruh my hb pergi cari pasir kat situ..haha..i cakap dgn dia, nak kena cari juga kalau tak tak jadi kuih nanti..hehe.. ha yg ni tak payah pakai pasir pun!.jadi juga..
heheh thanks gee, glad found u too!!

mokwo - haha..kalau ayam boleh bercakap dia mesti boycott tak nak bertelur lagi..kiki aah mokwo, itu pun ada juga kaedahnya kita jumpa juga kat tenet..tapi dah tak nak tengok lagilah dah jumpa yang ni ok dah..hehe

yatie -walklsm, memang puashati compare dgn 3 attempt yang tak jadi tu yatie!!..hb cakap boleh tahan..cuma kena banyakkan rongganya & kasi kenyal2 sikit..macam mana tu ya?..hehe

ribbon clown - walkslm, kuih ni kebanyakkannya, dari indonesia, memang macam rupanya mcm sarang semut cuma rasanya lain ..yalah egg whites tu memang banyak juga boleh dicuba..

faradean - yes practise makes perfect but only first you get the right recipe then adjust from there..ini semuanya recipenya tak jadi..hehhe

paty's kitchen - hehe..kita pun mencari recipe ni entah kemana2..akhir jumpa juga depan mata..hehe cubalah maybe up to your own adjustment..

deetha - hahah..deetha, akak rasa akak dah tak nak try recipe yang lain kok, udah deh ayamnya udah complain tu..rasa2nya udah ketemu yg cocok, just need to adjust sikit2 mana yang patut..hehe thanks ya deetha for the help..

izahdaut -aah izah, memang kuih ni asal dari sana..memang sedap kalau gulanya tu tak manis sangat kenyal2 lemak bersantan, bau limau..gitu..cubalah tapi tak pasti letak dlm fridge sedap tak..takut keras pulak tak..

noormasri - walkslm, sedap pada kitalah kak, budak2 tak makan ni..
heheh..cubalah bial2 nanti kan kak..

zoe -thanks zoe, after 4th trial & error..heheh..

Khai Adry said...

salam ziarah ayu ..... wah menarik gak yer bingka ambon tu .... nak gak try buat ..... nampak sedap ....ok lah khai nak mintak izin ambik resepi ok .....

Ayu Safieza said...

Sis Ayu.....amazing trials, with passion and love...I do believe the latest product of bingka ambon ni...must be yummylicious...

I first heard about this bingka from kak Yatie and you sis...amcam rasanyer yer? dari medan ni kan kak?

Anawahid said...

pehhhhhhhhh.... terbaek kak ayu... wa caya sama lu kak... hehehhehe... cam biasa, stulang jan lupa... hehehe

Azza Azman said...

hmm telur putih tu boleh lah buat macaroon... hehe

Ayu said...

azza - heheh time ni akak masih takut lagi nak buat macaroons..sebab manisss..thanks for the suggestions ..hehehe