Kalau tak silap.. kita masak ni pada hari lahir Mr Hubby kemarin..masak pun 500g(1/2kg) aje..sebab plan malamnya nak keluar makan diluar untuk celebrate Mr Hubby's birthday..ini pun sebab anak2 balik sekolah nak makan so masak ni ajelah hari tu..
Macam biasa, nak masak lain sikit dari kari biasa, this time nak cuba kari ala mamak pula..google, jumpa yang ini ..Sedapp, memang terasa kemamakannya..only thing kita tak masak pekat sebab nak berkuah sikit so kita masak cair sikit..Terimakasih puan punya recipe for this... minta izin dipamerkan disini pula ya..
Kari Daging Ala Mamak
Adapted from Kari Kambing Ala Mamak
Sources:-From Wanshilaklm.blogspot.com
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1/2kg daging kambing - dihiris kecil/kiub-(Ayu gunakan daging lembu)
3 biji kentang - potong 4 atau 6
5 sudu serbuk kari babas - bancuh dengan sedikit air-(Ayu gunakan 6 sudu besar)
1 batang kulit kayu manis - dipatah2kan
3 kuntum bunga lawang-(Ayu gunakan 1 aje)
4 kuntum bunga cengkih
1 labu bawang besar merah / 5biji bawang kecil - dimayang
3 ulas bawang putih -dicincang
1 inci hali - dimayang
1 inci lengkuas - dihiris/ketuk-(Ayu tak letak)
3 tangkai daun kari
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
asam jawa sebesar ibu jari - bancuh dengan sedikit air
3-4 cawan air
Cara2:
1. Terlebih dahulu, rebus daging kambing bersama halia yang diketuk
sehingga empuk. Kemudian masukkan kentang. Rebus sehingga kentang
masak/empuk. Tutup api dan ketepikan.
2. Tumis rempah ratus (kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih) ke
dalam kuali. Setelah naik bau, masukkan bawang merah, bawang putih dan
halia. Biarkan sehingga bawang layu dan wangi. Masukkan daun kari.
Biarkan seketika.
3. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau
sehingga kari masak (berketul dan bertukar warna-kelihatan lebih pekat
dan berkilat). Boleh tambahkan minyak jika tidak mencukupi atau kari
lambat garing/masak.
4. Masukkan daging kambing, kentang dan air rebusan daging tadi.
Tambahkan air (agak2 ler nak kuah banyak mana.). Biarkan kuah mendidih.
Masukkan garam dan air asam jawa. Tutup api setelah kuah agak pekat
Just like mamak's fish curry.. no santan! Ok, masuk list also:)
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Ayu....uiihhhhh kari mamakk...Macam manarikkkkk je
ReplyDeleteShereen - yes shereen no santan used..masam2 sikit..simple aje..:)
ReplyDeleteSue- Walkslm, ..hehe..saja aje ni nak cuba berbagai kari ..:)
ReplyDeleteTgahari nii nk test..hihi daging korban ada g..
ReplyDeletekamarol - harap kena dgn seleranya ya..:)
ReplyDelete