Alahai kalau nak dibandingkan kek2 yang kita buat semuanya still not up to standard lagi..maklum ler..masih struggling lagi ni...Nak ikutkan memang segan nak tayang..especially kalau nak dibandingkan dengan teman2 blogger yang dah tentu sifu2 dan teratin aje buatan kek2 yang dipamerkan diblog masing2...Tapi tak apalah, kita nak letak juga..hehehe..sebab nak buat kenangan dan rujukan untuk masa akan datang..Kek ni was for my birthday on the 10th April yang lalu..kali ni kita nak cuba kek yang belum pernah kita cuba buat..dan kita kurang pasti anak2 atau the rest of the penghuni will makan or not..Basically kita gamble ajelah buat kek ni...
Yalah since its my birthday I decide what what for myself untuk keknya tu..
Pernah satu ketika dulu kita buat Tiramisu for dessert..yang tu ada sedikit masam sebab gunakan yogurt dan menggunakan swiss roll yang ready made. This time, recipe sebenarnya, adalah kek sponge badam..tapi bila kita study bahan2nya macam strange pulak sebab tak gunakan minyak atau butter..So kita tak mau ambil risiko part itu, kita goggle another recipe tapi masih menggunakan recipe coklat cream & expresso syrupnya.. This cake, kita buat tambah lagi 1/2 adunan dari recipe asal, so dapatlah tinggi sikit keknya tu..Kejadian kek ni ada sedikit mampat dan setelah disapu sirap kopi tu ia menjadikan kek itu lembut dan goes well with the coklat filling..
Shukur alhamdullilah..kek ku anak2 dan yang lain makan kau!!..hehehe.. Quite surprising Iqram did asked for a plate on the cake cutting day and the following day..and the next following day..
Begitu for Marsya balik sekolah dia makan kek lah juga..
Krim coklat tu bila dah dibancuh..it yields quite a lot..Kita managed to bake another small 8' cake(1 adunan) for my friend yang sambut birthday nya juga the day before me..So for the krim, agak2lah banyak mana nak buat ya..Kalau buat 1/2 adunan then pandai2lah juga bagi2kan filling dan frosting kat luar tu, bearing in my mind kalau nak buat deco sikit2..
That Chocolate Cake
Sources Adapted From:- Tastespotting.com
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Ayu used 11/2 amout for this.
Ingredients:-
2 cups granulated sugar-(Ayu used 13/4 cups ~ 395g)
1¾ cups all-purpose flour-(Ayu used 294g)
¾ cup unsweetened natural cocoa powder-(Ayu used127g)
1 teaspoon salt-(Ayu used 11/2 tsp)
1½ teaspoons baking powder-(Ayu used21/4 tsp)
½ teaspoons baking soda-(Ayu used 3/4 tsp)
2 large eggs, lightly beaten-(Ayu used 3 eggs)
½ cup canola oil-(Ayu used 172g melted butter)
1 cup whole milk-(Ayu used 11/2 cup)
1 cup boiling water-(Ayu used 11/2 cup)
Method:-
Position a rack in the center of the oven
and preheat the oven to 350 degrees F. Lightly butter the bottom of two 9-inch
round cake pans. Line the bottom with parchment paper, then butter and flour
the parchment and the sides of the pans.
In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment,
combine the sugar, flour, cocoa, salt, baking powder, and baking soda,
mixing on low speed. Mix in the eggs, oil, and milk.
Increase the speed to medium and beat for 2 minutes. Reduce the speed to low and mix in the water. The batter will be soupy.
Divide the batter evenly between the cake pans. Bake for 30 to 35
minutes, or until a skewer inserted in the center comes out clean.
Remove from the oven and cool on a cooling rack for 5 minutes, then turn the layers out onto the rack and cool completely.
Expresso Syrup:-(Lain kali I just wanna use 1/2 of this)
Sources From:-Pastry Chef Hisham Atan
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
30g serbuk Nescafe
*100ml air
*100g gula castor
*(Didihkan kemudian masukkan serbuk nescafe)
Krim Coklat Mascoporne:-(Lain kali use 1/2 or 3/4 of this)
250g gula caster-(Ayu gunakan 200g aje)
70ml air
150g kuning telur-(Ayu gunakan anggaran 8 biji telur besar, buang sedikit)
500g keju mascoporne
30g serbuk gelatine digaul dengan 3 sudu makan air dan dilembutkan dengan kaedah 'double boiler'
200g dark chocolate couverture
100g milk chocolate couverture
500g whipped cream
Cara Membuat Krim Coklat Mascoporne:-
Didihkan gula dan air. Kuning telur dipukul. Tuangkan sirap yang mendidih kedalam kuning telur dan pukul lagi dengan kelajuan nombor '2'(Ayu gunakan medium speed) sehingga ia benar benar sejuk. Masukkan keju mascorpone beserta gelatine lembut dan pukul lagi. Cairkan kedua dua jenis coklat berasingan, kemudian tuangkan kedalam adunan keju. Pukul whipped cream dan gaulkan dengan adunan keju/coklat.
Cara Menyusun Kek:-
Letakkan satu lapis kek didalam kek ring. Basahkan dengan sirap kopi. Ratakan diatasnya dengan krim coklat/mascoporne. Lapiskan diatasnya sekeping lagi kek dan ulangi apa yang dibuat tadi. dengan lebihan kek dan krim coklat/mascoporne tadi. Ratakan dengab permukaannya. Kemudian bekukan didalam peti sejuk. Keluarkan dari acuan, tabur diatasnya serbuk koko dan hias ikut cita rasa sendiri.
Monday, April 15, 2013
Koleh Koleh Kacang II
Koleh2 Kacang yang palingggg sedap ever tried..Berbakul2 my mum puji..hahaha..Mr Hubby pun begitu juga..cuba kalau tak jadi..berbakul2 juga kena leteran..adehh..haha...Memang dah lama cari recipe koleh2 dari Chef Asma ni...bukannya koleh2 yang kita buat yang dulu2 tu tak sedap ya, tapi yang ini sudah mengalahkan yang itu..hehe..
Terimakasih pada puan punya blog yang sudi berkongsi recipe koleh2 ni..Semuga murah lagilah rezeki kerana tak lokek berkongsi ilmu ya..Minta dihalalkan dan kita panjang2kan disini pula..:)
(A)
400gram gula merah
100gram gula halus
300ml air
1 helai daun pandan
(B)
300gram tepung kacang hijau (ita guna jenama Baba's)-(Ayu guna phoon huat brand)
1tsp garam
400ml santan pekat
1300ml air
Cara2
1. Masak bahan2 (A) sehingga mendidih hingga gula hancur, tapiskan menjadi 500ml ( jgn sampai air gula pekat)
2. Satukan bahan (B), kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.
3. Masukkna bahan (A) ke dalam bancuhan (B), kacau diatas api sederhana besar sehingga pekat dan tak melekat di periuk.jgn terlebih pekat sgt nanti jadi kuih plastik(Masukkan 1 ½ tbsp minyak supaya berkilat)
4. Bila masak tuang kedalam loyang yang telah dilapik kertas & disapu marjerin.
5. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.
TAHI MINYAK & CARA2NYA 300ml santan pekat + 1/8tsp garam (dimasak dengan api perlahan hingga menjadi tahi minyak & warna kekuningan, tapis supaya tahi minyak tidak hitam & tabur di atas kertas). *minyaknya jangan dibuang, guna 11/2 tbsp masuk ke dalam adunan supaya berkilat
Terimakasih pada puan punya blog yang sudi berkongsi recipe koleh2 ni..Semuga murah lagilah rezeki kerana tak lokek berkongsi ilmu ya..Minta dihalalkan dan kita panjang2kan disini pula..:)
(A)
400gram gula merah
100gram gula halus
300ml air
1 helai daun pandan
(B)
300gram tepung kacang hijau (ita guna jenama Baba's)-(Ayu guna phoon huat brand)
1tsp garam
400ml santan pekat
1300ml air
Cara2
1. Masak bahan2 (A) sehingga mendidih hingga gula hancur, tapiskan menjadi 500ml ( jgn sampai air gula pekat)
2. Satukan bahan (B), kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.
3. Masukkna bahan (A) ke dalam bancuhan (B), kacau diatas api sederhana besar sehingga pekat dan tak melekat di periuk.jgn terlebih pekat sgt nanti jadi kuih plastik(Masukkan 1 ½ tbsp minyak supaya berkilat)
4. Bila masak tuang kedalam loyang yang telah dilapik kertas & disapu marjerin.
5. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.
TAHI MINYAK & CARA2NYA 300ml santan pekat + 1/8tsp garam (dimasak dengan api perlahan hingga menjadi tahi minyak & warna kekuningan, tapis supaya tahi minyak tidak hitam & tabur di atas kertas). *minyaknya jangan dibuang, guna 11/2 tbsp masuk ke dalam adunan supaya berkilat
Nasi Minyak & Ayam Maharani
Nasi minyak ni kita nak rate, sendiri ya...Kita nak kasi 41/2 out of 5, sebab sedappp pada tekak kami sefamily...Habis seperiuk nasi ni tak ada balance2 apa2 pun..yang betul punya makan yalah si Iqram, balik sekolah makan nasi, petang minta nasi lagi..balik tuition malam, tenyeh lagi...suka tengok dia makan..heheh..Nasi & lauk gandingan yang sungguh ngamm sekali...
Memang sedaplah ..bayangkan ayam 2 ekor habis u..heheh,..maklum ler, sekarang anak bujang yang kedua ni memang tengah selera makan..yalah orang nak besar dan bujang..
Recipe dari buku mami Asmah ler..bila kita tengok nama puan Mumtaj tu..kita dah dapat bayangkan mesti sedap..sebab so far recipe2 yang kita cuba dari puan Mumtaj ni memang ngam sekali..Terimakasih ya puan 14 thumbs up for this..(sebab 7 orang penghuni rumah ni)..
Nasi Minyak
Sources:-Mumtaj Begum Bte Omar
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfction
Bahan2:-
5 cawan beras basmathi, cuci bersih rendam 30 minit dan toskan
5 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
5 biji buah pelaga
5 kuntuk bunga cengkih
1cm kayu manis
1 biji bawang besar, dimayang
2 biji lada hijau, dibelah 2 tidak putus
1 sudu makan halia kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
segenggam daun pudina
5 sudu makan tairu
5 sudu makan susu cair
5 sudu makan minyak ghee atau minyak canola -(Ayu gunakan 3 sudu makan minyak ghee + 2 sudu makan minyak biasa)
garam secukup rasa + serbuk perasa(Ayu tambah)
pewarna kuning atau sedikit serbuk kunyit dibancuh dengan sedikit air
Cara:-
Panaskan ghee atau minyak didalam periuk nasi letrik. Tumis daun pandan sehingga wangi. Masukkan pelaga, cengkih dan kayu manis sehingga meletup-letup. Masukkan bawang, lada hijau dan tumislah sehingga bawangnya layu. Masukkan halia/bawang putih kisar serta daun pudina dan tumis lagi sehingga naik aromanya. Tuangkan tairu dan masak selama 5 minit. Tuang air, susu dan taburkan garam+(Ayu tambah sedikit perasa). Masaklah sehingga mendidih. Barulah boleh dimasukkan beras yang telah ditos, kacau rata dan masaklah seperti biasa. Apabila nasinya sudah masak, renjis diatasnya dengan perwarna kuning atau air kunyit dan perlahan lahan kacau dengan garpu.
Panduan:-
Jika menggunakan beras Basmathi, hendaklah dicuci bersih dan direndam selama 10-30 minit untuk mendapat nasi yang kembang dan lembut. Jika berasnya telah direndam terlebih dulu, air yangdigunakan haruslah mengikut paras beras. Jika berasnya tidak direndam, lebihkan pula airnya. (Ayu gunakan 61/2 cawan berasa basmathi, direndam 30 minit, tapi tetap lebihkah air sedikit. Ayu gunakan 71/2 cawan air)
Ayam Maharani, ni kita dah buat 2 kali juga..actually recipe ni kita pernah nampak kat dalam one of mami Asmah's cooking book tapi cari punya cari entah buku yang keberapalah..tak jumpa pulak..Recipe, kita jumpa kat dapur Iza Akmal(Selera Puteri) Iza, dapat dari Kak Treat & Trick kita via kat Kongsi Resepi bila nak cari recipe ayam....Terimakasih buat semua yang berkongsi recipe ni ya..Lauk ni memang sedappp dan berbaloi sebab nak masak ada sedikit makan masa juga..
Ayam Maharani
Sources:-Asmah Laili
Sources:- Trick & Treat via SeleraPuteri via Kongsi Resepi
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil, cuci dan toskan hingga kering-(Ayu gunakan 2 ekor ayam griller,(spring chicken) bukan gile ya..hehe)
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
garam secukupnya
Bahan2 kisar A:
5 labu bawang besar-(Ayu guna 2 biji aje)
10 biji lada hijau +cili padi -(Ayu tambah)
5 biji lada merah
1 biji tomato
2 sudu makan tomato puree
1 inci halia & 8 ulas bawang putih
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu kecil rempah masala-(Ayu tak letak ni sebab tak ada stok)
Bahan2 kisar B:
1/4 cawan yogurt
1/4 cawan santan
1 cawan air
10 biji gajus
Bahan2 C:
2 helai daun bay
5cm kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1/2 cawan daun pudina - dihiris
1/2 cawan daun ketumbar - dihiris
garam
secukup minyak untuk menumis
Ayam digaul bersama serbuk kunyit, serbuk lada hitam, garam dan digoreng. Angkat dan ketepikan.Panaskan minyak dan tumis daun bay, kayu manis dan pelaga hingga wangi. Masukkan bahan kisar A dan tumis hingga garing dan naik bau. Tuangkan campuran bahan kisar B, daun pudina, daun ketumbar dan garam, Kacau rata dan biarkan mendidih. Tambah air jika terlalu kering. Masukkan ayam, gaul rata dan masak dengan api yang perlahan hingga ayam empok dan naik minyak. Padam api dan tabur daun ketumbar dan bawang goreng(ramas sebelum ditabur. Jangan digaul. Kacau rata sebelum dihidang.
Memang sedaplah ..bayangkan ayam 2 ekor habis u..heheh,..maklum ler, sekarang anak bujang yang kedua ni memang tengah selera makan..yalah orang nak besar dan bujang..
Recipe dari buku mami Asmah ler..bila kita tengok nama puan Mumtaj tu..kita dah dapat bayangkan mesti sedap..sebab so far recipe2 yang kita cuba dari puan Mumtaj ni memang ngam sekali..Terimakasih ya puan 14 thumbs up for this..(sebab 7 orang penghuni rumah ni)..
Nasi Minyak
Sources:-Mumtaj Begum Bte Omar
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfction
Bahan2:-
5 cawan beras basmathi, cuci bersih rendam 30 minit dan toskan
5 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
5 biji buah pelaga
5 kuntuk bunga cengkih
1cm kayu manis
1 biji bawang besar, dimayang
2 biji lada hijau, dibelah 2 tidak putus
1 sudu makan halia kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
segenggam daun pudina
5 sudu makan tairu
5 sudu makan susu cair
5 sudu makan minyak ghee atau minyak canola -(Ayu gunakan 3 sudu makan minyak ghee + 2 sudu makan minyak biasa)
garam secukup rasa + serbuk perasa(Ayu tambah)
pewarna kuning atau sedikit serbuk kunyit dibancuh dengan sedikit air
Cara:-
Panaskan ghee atau minyak didalam periuk nasi letrik. Tumis daun pandan sehingga wangi. Masukkan pelaga, cengkih dan kayu manis sehingga meletup-letup. Masukkan bawang, lada hijau dan tumislah sehingga bawangnya layu. Masukkan halia/bawang putih kisar serta daun pudina dan tumis lagi sehingga naik aromanya. Tuangkan tairu dan masak selama 5 minit. Tuang air, susu dan taburkan garam+(Ayu tambah sedikit perasa). Masaklah sehingga mendidih. Barulah boleh dimasukkan beras yang telah ditos, kacau rata dan masaklah seperti biasa. Apabila nasinya sudah masak, renjis diatasnya dengan perwarna kuning atau air kunyit dan perlahan lahan kacau dengan garpu.
Panduan:-
Jika menggunakan beras Basmathi, hendaklah dicuci bersih dan direndam selama 10-30 minit untuk mendapat nasi yang kembang dan lembut. Jika berasnya telah direndam terlebih dulu, air yangdigunakan haruslah mengikut paras beras. Jika berasnya tidak direndam, lebihkan pula airnya. (Ayu gunakan 61/2 cawan berasa basmathi, direndam 30 minit, tapi tetap lebihkah air sedikit. Ayu gunakan 71/2 cawan air)
Ayam Maharani, ni kita dah buat 2 kali juga..actually recipe ni kita pernah nampak kat dalam one of mami Asmah's cooking book tapi cari punya cari entah buku yang keberapalah..tak jumpa pulak..Recipe, kita jumpa kat dapur Iza Akmal(Selera Puteri) Iza, dapat dari Kak Treat & Trick kita via kat Kongsi Resepi bila nak cari recipe ayam....Terimakasih buat semua yang berkongsi recipe ni ya..Lauk ni memang sedappp dan berbaloi sebab nak masak ada sedikit makan masa juga..
Ayam Maharani
Sources:-Asmah Laili
Sources:- Trick & Treat via SeleraPuteri via Kongsi Resepi
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil, cuci dan toskan hingga kering-(Ayu gunakan 2 ekor ayam griller,(spring chicken) bukan gile ya..hehe)
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
garam secukupnya
Bahan2 kisar A:
5 labu bawang besar-(Ayu guna 2 biji aje)
10 biji lada hijau +cili padi -(Ayu tambah)
5 biji lada merah
1 biji tomato
2 sudu makan tomato puree
1 inci halia & 8 ulas bawang putih
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu kecil rempah masala-(Ayu tak letak ni sebab tak ada stok)
Bahan2 kisar B:
1/4 cawan yogurt
1/4 cawan santan
1 cawan air
10 biji gajus
Bahan2 C:
2 helai daun bay
5cm kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1/2 cawan daun pudina - dihiris
1/2 cawan daun ketumbar - dihiris
garam
secukup minyak untuk menumis
Ayam digaul bersama serbuk kunyit, serbuk lada hitam, garam dan digoreng. Angkat dan ketepikan.Panaskan minyak dan tumis daun bay, kayu manis dan pelaga hingga wangi. Masukkan bahan kisar A dan tumis hingga garing dan naik bau. Tuangkan campuran bahan kisar B, daun pudina, daun ketumbar dan garam, Kacau rata dan biarkan mendidih. Tambah air jika terlalu kering. Masukkan ayam, gaul rata dan masak dengan api yang perlahan hingga ayam empok dan naik minyak. Padam api dan tabur daun ketumbar dan bawang goreng(ramas sebelum ditabur. Jangan digaul. Kacau rata sebelum dihidang.
Swedish Homemade Ikea Meatball
Semenjak Ikea dibuka diSingapura ni ....belum pernah kita merasa meatballs yang dijual difood courtnya..Ini adalah kerana, ia tak halal (updated Nov 2013 kita nampak macam dah halal but no chance to try it yet)...Then bila Ikea dibuka di KL..Kita dengar meatballs disana boleh dimakan...tapi kita belum ada chance pulak nak singgah di Ikea KL ..so tak dapat lah nak merasa apa sebenarnya rasa meatballs Ikea yang terkenal tu..Ramai juga yang dah cuba buat meatballs ala Swedish ni..pergi balik 'U' turn all came to the same atau sikit lebih kurang sama juga recipenya..Ramai juga menggunakan meatballs yang ready made punya (Marina Brand katanya)..tapi kat sini tak ada brand tu..ada juga brand lain, kita pernah beli tapi sungguh tidak mengena dengan piawan dirumah ni..sebab terasa dagingnya hamis sangat..
So in order untuk merasa meatballs yang agak famous sekarang ni..kita buat homemade punya, google recipe dan didirectkan ke blog puan punya dibawah ni..
As for the sos, kita ternampak kat facebook.. recipe dari Izyan Masterchef kat bawah tu...
(After dihighlightkan oleh, Faa, rupanya recipe asal adalah dari Faa Rosli...bukan dari Izyan..Please take note ya kawan2..)
Lepas semuanya dah siap..kita celur/rebus sayur (letak garam sikit) dan goreng fries to go along with the set of meatballs...Viola!!!...semua laju aje makan tau..memang sedapppp..My mum suka part sosnya tu..the next day..dia beli lagi broccoli dan rebus dan cicah dengan sosnya ..
Terimakasih banyak2 puan2 punya recipe dibawah niya..Minta izin dipanjangkan disini pula untuk teman2 yang lain yang ingin mencuba juga..
Homemade Ikea Meatballs
Sources:-From mytravelmyfood
Bahan-bahannya:
Boleh dapat lebih dari 30 biji-(Ayu timbang dalam 20g each dan dapat dalam 40 biji+-)
Daging
kisar Ramly (yang macam 2 slices daging
burger tu)-(Ayu gunakan 500g daging kisar)
Bawang putih –
optional, aku tak letak pun-(Ayu letak 1 sudu makan bawang putih kisar)
Sebiji bawang
besar Holland –
dicincang halus
Bread crumb –
takde so aku guna biskut Cream Cracker yang diblend-(Ayu letak 8 sudu makan bread crumbs)
1/3 cawan
tepung gandum-(Ayu gunakan 3 sudu makan)
2 biji telur
yang dikocok dahulu
1 sudu kecil
serbuk lada hitam-(Ayu gunakan 4 sudu kecil lada hitam)
¼ cawan susu-(Ayu gunakan 1 sudu makan aje)
1 sudu makan halia kisar-(Ayu tambah)
Sedikit minyak
untuk mengguli
Garam secukup
rasa +perasa -(Ayu tambah)
Cara-caranya:
Sediakan periuk
kukusan terlebih dahulu.
Mula-mula
masukkan daging kisar, bawang besar,bread crumb, lada hitam, tepung gandum,
susu, telur dan garam. Uli semua bahan tersebut hingga rata dan sedia untuk
membuat meatball.
Letakkan
sedikit minyak di atas tangan supaya bahan-bahan tadi tidak melekat. Meatball
yang siap diuli dikukus dalam periuk kukusan selama 10-15 minit.-(Ayu timbang 20g each untuk jadikan bebola dan kukus, lepas tu Ayu goreng dengan menggunakan minyak)
Aku pernah buat
meatball sebelum ni, tapi guna kaedah bakar. Hasilnya meatball aku rasa kering
dan kecut. So aku rasa nak cuba
kaedah kukus pulak dan ternyata hasilnya memuaskan hati sebab nampak meatball
aku agak kembang.
via Izyan Masterchef
Ingredients:-
--meatball jenama MARINA
secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. pastikan selalu
balik-balikkan. jangan sampai hangus.-(Ayu gunakan homemade meatballs)
--kentang goreng secukupnya.
--1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit-(Ayu tak letak ni)
--1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit-(Ayu tak letak ni)
Gravy:-
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk 100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
1 sudu gula -(Ayu gunakan 2 sudu makan)
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging
Cara:- ~cairkan butter guna api perlahan. tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing. ~masukkan tepung gandum. kacau hingga berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu. ~masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy. kacau rata dan biar sampai mendidih. ~sentiasa kacau bagi tak berketul. perasakan dgn garam jika terasa tawar. kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung. ~kacau sebati. tutup api, blender gravy tadi hingga halus. tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar. kacau sentiasa. apabila sudah mendidih, tutup api dan tuang atas meatball.
Maggi Goreng Bersosej Kari
Dapat panggilan dari JB, sister in law dengan anak2nya nak datang during cuti sekolah seminggu kemarin..(Singapore time tu dah buka sekolah)..Kebetulan time tu kita tak masak..dan sibuk buat order kuih talam from another sister in law...so korek2 apa yang ada dalam fridge dan pantry..terjumpa maggi dan sosej serta taugeh dan sawi yang hampir nak kuning daunnya..lepas dipilih mana yang dapat diselamatkan, kita terus ke blog kak Ummi..sebab kita tahu kat dapurnya ada banyak recipe maggi goreng yang belum dicuba lagi..kalau dikira ini kali ketiga kita mencuba maggi goreng kak Ummi yang kesemuanya licin hingga the last taugeh...hahaha...
Alhamdullilah sedapp maggi goreng ni..anak2 saudara kita makan dengan seleranya..lagi2 ada sosej yang budak2 suka kan...Anak2 kita pun sukaa juga...basically lakulah maggi goreng macam ni to them...Terimakasih kak Ummi, for sharing recipe yang marvelous ni..minta izin dipanjang2kan disini pula ya..
Alhamdullilah sedapp maggi goreng ni..anak2 saudara kita makan dengan seleranya..lagi2 ada sosej yang budak2 suka kan...Anak2 kita pun sukaa juga...basically lakulah maggi goreng macam ni to them...Terimakasih kak Ummi, for sharing recipe yang marvelous ni..minta izin dipanjang2kan disini pula ya..
MAGGIE GORENG BERSOSEJ KARI
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:- (untuk 6 - 8 orang)
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:- (untuk 6 - 8 orang)
- 6 paket maggie kosong (dipatah-patahkan kecil)-(Ayu gunakan 10 keping)
- 5 batang sosej ayam - dipotong kecil menyerong-(Ayu gunakan 7)
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 2 labu bawang besar - didadu
- 5 ulas bawang putih - dicincang
- 1 batang lobak merah - dihiris halus
- secekak sawi - dikerat-kerat
- 1 kiub pati ayam
- 2 sudu besar kicap pekat manis ABC
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar rempah daging
- 2 1/2 cawan air atau secukupnya
- garam secukup rasa
- 1/4 cawan minyak masak untuk menumis
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan rempah, kacau sebentar.
- Masukkan kicap, sos cili dan sosej ayam dan gaul sebati.
- Masukkan lobak merah dan air secukupnya.
- Bila mendidih, masukkan maggie yang dipatah-patahkan tadi dan kiub pati ayam. Gaul rata hingga maggie nampak sudah kembang masak dan mengering.
- Masukkan sawi dan garam secukup rasa. Gaul rata hingga maggie benar-benar masak.
- Angkat dan hidangkan.
Muffin Coklat Pisang
Ok ini adalah salah satu mufins yang kita katakan hari tu yang tengah tunggu queue untuk masuk blog..buat pun dah lama juga..ini pun sebab ada balance pisang yang tidak disentuh oleh rakyat jelata, so kita simpan dalam fridge sebab sayang nak buang walaupun kulit pisang tu dah macam arang, hitam belegam..hehehe..(pernah terbaca kat mana dah lupa dah..katanya pisang tak bagus disimpan dalam fridge betul ke tidak..tak sure pulak..)
Kita ni kalau buat kek atau mufins or brownies, kalau nak tambah walnut dalam bahan2nya tu kena fikir 2 kali sebab anak2 akan cungkil kekacang yang ada didalamnya..sabor ajelah kan..so kita tak letak walnut just coklat chips aje for this..Terimakasih Yani, ex-puan punya myresipi for sharing this recipe..kalau nak tahu dari website tulah kita mula belajar macam mana nak masak certain dishes apabila baru berhenti kerja dulu..banyak berjasa website tu..Apa2pun mufins ni sedap dan boleh dicuba kalau ada pisang yang tak laku tu ya..hehe..
Muffin Coklat Pisang
Sources:-From Yani@myresipi
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-(10 biji)
- 100g pisang
- 100g tepung gandum
- 50g mentega-cairkan
- 20g serbuk koko
- 50g gula halus
- 1 biji telur- suhu bilik
- 1 sudu kecil baking powder
- 50ml susu segar
- walnut secukupnya (optional)
- Panaskan oven sehingga 180C. Pukul sedikit telur dengan garfu- tak perlu kembang.
- Masukkan gula, tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ke dalam plastik. Tutup mulutnya dan goncang biar semuanya sebati
- Masukkan pisang ke dalam mangkuk. Lenyekkan dengan garfu.
- Masukkan pula susu segar ke dalam pisang tadi dan kacau
- Kemudian masukkan pula telur. Kacau biar sebati.
- Lepas tu masukkan pula tepung yg dalam plastik tadi dan kacau.
- Akhir sekali masuklah mentega cair tadi. Kacau biar sebati. Kemudian dengan sudu cedukkan ke dalam muffin cup. Isikan dengan 2/3 penuh.
- Letakkan walnut(Ayu letak coklat chips) di atas setiap bekas muffin tadi. Bakar selama 25-30 minit.
Ayam Goreng Kunyit II
Selalu kalau kita goreng ayam kunyit kita just marinate dengan kunyit, garam dan halia aje, dan goreng, kali ni kita cuba letak telur dan tepung gandum according to the recipe..memang sedap dan rangup pada kita..then lepas dah goreng semua, kita normally just tumis sayur2nya dan letak garam sedikit lagi..tapi this time, ada sos tiram yang kasi lagi terasa lauk ni bila dimakan..memang sedap dan berbaloi..Terimakasih puan punya recipe, kita sharekan disini pula ya..
Ayam Goreng Kunyit
Sources:- zaza norizayaya@myresipi
Tried Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan (4-5 orang)
Ayam Goreng Kunyit
Sources:- zaza norizayaya@myresipi
Tried Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan (4-5 orang)
- 5 keping dada ayam dipotong2 kecil.-(Ayu gunakan 1kg dada ayam dilumur dengan jus limau)
- 3 urat kacang panjang di potong ikut suka.
- 2 batang baby corn.-(Ayu tak letak)
- 1 biji bawang besar dihiris melintang.
- 3 ulas bawang putih di titik.
- 1 biji cili merah di mayang.-(Ayu gunakan cili padi diketuk)
- 1 biji cili hijau di mayang.-(Ayu gunakan cili padi diketuk)
- 1 biji telur kuning.-(Ayu gunakan sebiji telur)
- 1 sudu makan tepung gandum.
- 1 1/2 sudu makan sos tiram.
- Minyak untuk menggoreng.
- 1/2 sudu kecil garam, perasa & gula.
Cara-cara
- Masukkan isi ayam yg telah dipotong kedalam bekas, bubuh sedikit garam +perasa(Ayu tambah), serbuk kunyit, kuning telur dan juga tepung gandum+(halia kisar sedikit-Ayu tambah) tadi. kemudian digaul sehingga rata.
- Bubuh minyak banyak sikit ke dalam kuali dan tunggu sehingga minyak panas. Kemudian masukkan isi ayam yg telah diperap tadi ke dalam kuali dan mula menggoreng sehingga kekuningan. Jangan terlalu garing.
- Tos kan ayam yang telah di goreng tadi dan keluarkan minyak dari kuali. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali untuk sesi menumis pula.
- Untuk bahan menumis pula, masukkan bawang putih, bawang besar, cili hijau dan merah, kacang panjang dan juga baby corn. Tumis sehingga naik bau, kemudian masukkan pula sedikit garam, perasa, gula dan juga sos tiram.
- Masukkan ayam yg telah digoreng tadi ke dalam bahan yg telah ditumis dan di gaul rata.
- Siap! Sedia untuk dihidangkan :))
Award Dari Dapur Nasya..
Dah lama rasanya tak dapat award...Tahun 2013 nilah award pertama yang kita dapat
Dari Dapur Nasya
Terimakasih ya Nasya..sudi dan ingat kat akak..
Rasanya ramai yang dah dapat dan tayang diblog masing2..
Like what I said kat profile tu..my blog not the best blog..
but who cares..
Since ada orang nak kasi ni so kita terima ajelah ya..hahaha..
Thanks again ya Nasya..
Buat yang ingin tahu lagi siapa Nasya,
sila klik ke link di atas tu ya..
banyak juga recipe2, menu2 dan information yang hebat2 disana..:)
Terimakasih ya Nasya..sudi dan ingat kat akak..
Rasanya ramai yang dah dapat dan tayang diblog masing2..
Like what I said kat profile tu..my blog not the best blog..
but who cares..
Since ada orang nak kasi ni so kita terima ajelah ya..hahaha..
Thanks again ya Nasya..
Buat yang ingin tahu lagi siapa Nasya,
sila klik ke link di atas tu ya..
banyak juga recipe2, menu2 dan information yang hebat2 disana..:)
Tuesday, April 02, 2013
Magic Chocolate Mousse Cake
Kek yang kita buatkan untuk Iqram's 12th birthday on 28th March yang lalu..Kek ni pertama kali kita ternampak diFb, bila teman blogger Rabiatun Adawiyah mencuba..tapi time tu, Tun tak sertakan recipenya kerana dia dapat pun dari majalah Saji ni..Kita terus calling2 my mum yang kebetulan ada kat JB waktu tu..kirim suruh belikan majalah ni..Alhamdullilah dapat mencuba dan shukur, rasanya pun sedapp juga, dapat diterima rakyat jelata..basically semua makan kek ni..no questions asked..hehe..
Dalam gambar majalah tu..kek spannya cantik hitam, tapi kita punya tak berapa hitam mungkin sebab serbuk koko yang kita gunakan, kebetulan stok valrhona koko powder kita dah kehabisan, so terpaksa guna yang no brand punya ler..hehe
Nama kek kita convertkan ke English kat atas tu ..bukan apa nak kasi senang bila link within nanti linkkan kepada kek2 coklat kita yang lain tu..hehe..Tapi meaning still the samelah..so pada puan punya recipe, terimakasih banyak2, minta halalkan dan izinkan kita panjang2kan recipenya disini pula ya..:)
Kek Coklat Mousse Magik
Sources:- From Zalina Yahya via Majalah Saji Sept 2012
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan A:-
250g tepung kek span
10g serbuk koko
250g telur-timbang tanpa kulit-(dalam 5 biji )
125g air
1/2 sudu kecil emulco coklat
1/2 sudu kecil perwarna coklat
Bahan B:-
125g minyak/mentega cair-(Ayu guna mentega cair)
Bahan C:-
120g susu segar
100g coklat masakan
Bahan D:-
10g gelatin
Bahan E:-
500g krim segar dipukul gebu
Bahan F:-
150g coklat masakan parut-simpan dalam peti sejuk sebentar untuk keraskan coklat.
Cara Menyediakan:-
Pukul bahan A sehingga kembang, gebu dan ringan pada kelajuan tinggi.
Perlahankan kelajuan dan masukkan pula bahan B dan kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan dalam loyang 9 inci dan bakar selama 30 hingga 40 minit.
Masak bahan C sehingga coklat cair dengan menggunakan api perlahan.
Masukkan gelatin dan kacau sebati.
Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan kedalam E dan gaul sebati.
Bahagikan kek kepada tiga bahagian.(slice kek tu 3 layer)
Sapukan ganache kemudian krim. Taburkan coklat masakan yang diparut.(Bahan F).
Ulangi proces, sama untuk lapisan kedua. Tutup keseluruhan kek dengan krim. Simpan dalam peti sejuk selama 20 minit sebelum dituang ganache.
Bahan Ganache(melepa kek)
350g coklat masakan parut
100g krim segar
1 sudu besar mentega
Cara Meneyediakan:-
Panaskan krim segar menggunakan teknik double boiler sehingga panas. Masukkan coklat masakan dan mentega, kacau sebati. Biarkan adunan pekat sebelum digunakan untuk melepa lapisan kek.
Bahan Ganache(menutup keseluruhan kek)
500g coklat masakan parut
280g krim segar
1 sudu besar mentega
Cara Menyediakan:-
Panaskan krim segar menggunakan teknik double boilser. masukkan coklat masakan parut. Kacau sebati kemudian masukkan mentega. Biar adunan pekat. Tuang atas kek.
Dalam gambar majalah tu..kek spannya cantik hitam, tapi kita punya tak berapa hitam mungkin sebab serbuk koko yang kita gunakan, kebetulan stok valrhona koko powder kita dah kehabisan, so terpaksa guna yang no brand punya ler..hehe
Nama kek kita convertkan ke English kat atas tu ..bukan apa nak kasi senang bila link within nanti linkkan kepada kek2 coklat kita yang lain tu..hehe..Tapi meaning still the samelah..so pada puan punya recipe, terimakasih banyak2, minta halalkan dan izinkan kita panjang2kan recipenya disini pula ya..:)
Kek Coklat Mousse Magik
Sources:- From Zalina Yahya via Majalah Saji Sept 2012
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan A:-
250g tepung kek span
10g serbuk koko
250g telur-timbang tanpa kulit-(dalam 5 biji )
125g air
1/2 sudu kecil emulco coklat
1/2 sudu kecil perwarna coklat
Bahan B:-
125g minyak/mentega cair-(Ayu guna mentega cair)
Bahan C:-
120g susu segar
100g coklat masakan
Bahan D:-
10g gelatin
Bahan E:-
500g krim segar dipukul gebu
Bahan F:-
150g coklat masakan parut-simpan dalam peti sejuk sebentar untuk keraskan coklat.
Cara Menyediakan:-
Pukul bahan A sehingga kembang, gebu dan ringan pada kelajuan tinggi.
Perlahankan kelajuan dan masukkan pula bahan B dan kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan dalam loyang 9 inci dan bakar selama 30 hingga 40 minit.
Masak bahan C sehingga coklat cair dengan menggunakan api perlahan.
Masukkan gelatin dan kacau sebati.
Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan kedalam E dan gaul sebati.
Bahagikan kek kepada tiga bahagian.(slice kek tu 3 layer)
Sapukan ganache kemudian krim. Taburkan coklat masakan yang diparut.(Bahan F).
Ulangi proces, sama untuk lapisan kedua. Tutup keseluruhan kek dengan krim. Simpan dalam peti sejuk selama 20 minit sebelum dituang ganache.
Bahan Ganache(melepa kek)
350g coklat masakan parut
100g krim segar
1 sudu besar mentega
Cara Meneyediakan:-
Panaskan krim segar menggunakan teknik double boiler sehingga panas. Masukkan coklat masakan dan mentega, kacau sebati. Biarkan adunan pekat sebelum digunakan untuk melepa lapisan kek.
Bahan Ganache(menutup keseluruhan kek)
500g coklat masakan parut
280g krim segar
1 sudu besar mentega
Cara Menyediakan:-
Panaskan krim segar menggunakan teknik double boilser. masukkan coklat masakan parut. Kacau sebati kemudian masukkan mentega. Biar adunan pekat. Tuang atas kek.
Nasi Tomato & Kurma Ayam Merah
Nasi Tomato kalau check kat internet memang ada macam2 versi..dan bahan2 yang digunakan pun yang ada lain sikit dari each other...tapi, kita lebih suka versi yang gunakan tomato puree...entah kenapa tak tahu pulak nak cakap..hehe..mungkin terserlah rasa tomatonya tu kot?..hahahaa..iyoler tu...apa2pun kita gunakan versi kat bawah ni ..alhamdullilah sedapp..rasa2nya ada masam2 manja gitu..hehe..
Lawankan dengan lauk Kurma Ayam Merah kat bawah tu..First time dengar kurma yang dimasak warna merah..itu yang teruja nak cuba..sebab normally kurmakan warnanya tak merah dan tak gunakan cili kisar..Sedapp!!!!.. memang gandingan yang serasi dan mantop..haha..Di sebabkan tak cukup bahan2 nak buat salad, kita potong timun, tomato dan daun salad to go with the set dan goreng keropok poppadum..beres..
Buat puan punya recipe terimakasih kerana berkongsi recipe yang sedap ni..minta izin dipanjang2kan disini pula ya..
Nasi Tomato
Sources:-From Puan Zaharah Roziz-Cik Bedah
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1kg beras basmathi-(Ayu basuh bersih rendam sekejap dan toskan)
4 sudu makan minyak sayur
1/2 cawan susu cair
*150g halia-(Ayu gunakan 25g aje)
*1biji bawang besar
*8 biji bawang putih-(Ayu gunakan 4 biji aje)
(*bahan dikisar)
1 tin kecil tomato puree-(Ayu gunakan dalam 3 sudu besar)
2 biji tomato biji dhiris
1 cawan sayur campur-(Ayu tak letak ni)
1/2 cawan daun pudina-(Ayu tak ada ni Ayu gunakan daun ketumbar aje)
4 helai daun pandan
50g gajus goreng dan dikisar-(Ayu gunakan 40g aje)
4 sudu teh air mawar-(Ayu gunakan 2 sudu teh aje)
garam + perasa secukup rasa
1 kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1 bunga lawang
Cara:-
Panaskan minyak, tumis daun pandan sebentar. Masukkan kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang dan tumis lagi. Apabila naik aromanya, masukkan rempah kisar dan tomato puree. Masak sehingga rempahnya merah. Masukkan air, susu, air mawar, daun pudina, gajus, sayur campur, tomato dan garam. Tunggu sehingga mendidih, (Ayu masak sehingga mendidih dan tuangkan bahan2 tadi kedalam periuk nasi eletrik yang mengandungi beras yang telah dibasuh & tos tadi dan masak seperti biasa)kemudian masukkan beras. Masaklah sehingga tanak.
Kurma Ayam Merah
Sources:-From Periuk Tanah
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan:
Lawankan dengan lauk Kurma Ayam Merah kat bawah tu..First time dengar kurma yang dimasak warna merah..itu yang teruja nak cuba..sebab normally kurmakan warnanya tak merah dan tak gunakan cili kisar..Sedapp!!!!.. memang gandingan yang serasi dan mantop..haha..Di sebabkan tak cukup bahan2 nak buat salad, kita potong timun, tomato dan daun salad to go with the set dan goreng keropok poppadum..beres..
Buat puan punya recipe terimakasih kerana berkongsi recipe yang sedap ni..minta izin dipanjang2kan disini pula ya..
Nasi Tomato
Sources:-From Puan Zaharah Roziz-Cik Bedah
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1kg beras basmathi-(Ayu basuh bersih rendam sekejap dan toskan)
4 sudu makan minyak sayur
1/2 cawan susu cair
*150g halia-(Ayu gunakan 25g aje)
*1biji bawang besar
*8 biji bawang putih-(Ayu gunakan 4 biji aje)
(*bahan dikisar)
1 tin kecil tomato puree-(Ayu gunakan dalam 3 sudu besar)
2 biji tomato biji dhiris
1 cawan sayur campur-(Ayu tak letak ni)
1/2 cawan daun pudina-(Ayu tak ada ni Ayu gunakan daun ketumbar aje)
4 helai daun pandan
50g gajus goreng dan dikisar-(Ayu gunakan 40g aje)
4 sudu teh air mawar-(Ayu gunakan 2 sudu teh aje)
garam + perasa secukup rasa
1 kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1 bunga lawang
Cara:-
Panaskan minyak, tumis daun pandan sebentar. Masukkan kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang dan tumis lagi. Apabila naik aromanya, masukkan rempah kisar dan tomato puree. Masak sehingga rempahnya merah. Masukkan air, susu, air mawar, daun pudina, gajus, sayur campur, tomato dan garam. Tunggu sehingga mendidih, (Ayu masak sehingga mendidih dan tuangkan bahan2 tadi kedalam periuk nasi eletrik yang mengandungi beras yang telah dibasuh & tos tadi dan masak seperti biasa)kemudian masukkan beras. Masaklah sehingga tanak.
Kurma Ayam Merah
Sources:-From Periuk Tanah
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan:
A)
1/2 ekor ayam saiz besar- dipotong kecil-(Ayu gunakan 1 ekor ayam)
garam dan kunyit secukupnya
B)
4 ulas bawang merah dihiris-(Ayu gunakan 8 biji)
2 ulas bawang putih dihiris-(Ayu gunakan 4 biji)
1/2 inci halis dihiris nipis
serba satu bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan 1/2 sudu teh jintan manis+ jintan putih biji
minyak untuk menumis
C)
2 sudu besar rempah kurma ayam/daging- bancuh dengan 1/2 cawan air
2 sudu besar cili kisar-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
2 sudu besar tomato puri
1 sudu besar susu cair atau 1/2 cawan santan-(Ayu gunakan santan)
garam, gula dan
air secukupnya
*** tambahan jika ada, 3 biji badam ditumbuk halus, dan 1/4 sudu teh serbuk kas-kas-(Ayu tambah 5 biji gajus ditumbuk halus)
Cara membuatnya:
1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit. Goreng separa garing. Ketepikan.
2.
Sambil tu, panaskan minyak dan tumis bawang merah, putih, halia dan
rempah ratus hingga keperangan. Masukkan rempah kurma dan cili kisar.
3. Tumis lagi hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan dan kacau sekali-sekala agar rempah tidak hangus.
4.
masukkan tomato puri, susu cair/ santan, 1 cawan air dan ayam yang
telah digoreng tadi. Biarkan mendidih dan kuah nampak pekat dan berwarna
merah cantik. Kacau sekali-sekala. Masukkan garam dan gula secukup
rasa.
5. Jika ada badam dan serbuk kas-kas,
masukkan ke dalam kurma merah dan kacau sebati. Tambah air lagi jika
ingin kuah yang banyak. Masak hingga kuah pekat.
Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi putih..
****lauk-pauk berempah sebegini, memang lebih sedap jika dimasak lebih lama...