Thursday, May 22, 2014

Ikan Siakap Limau Purut

Menu dinner untuk Mr Hubby..kalau siang lauk lain malam pula kena masak lauk lain..Nasib baik kita ni penyabar..hehehe..Bukan apa takut orang tu merajuk..siapa yang susah..kita jugakkk....Jadi ini aje yang kita buatkan untuk dia..Mr Hubby cakap sedapp..Dalam bahan 7 serai is too much for satu ekor ikan..jadi kita reducedkan dia jadi 2 aje itupun kita kisar sebab kalau hiris, bila time makan tu rasa tergigit serai mana yang tak hiris halus macam tak best pulak..so kita kisar sekali dengan bawang..Terimakasih Rasa online for the recipe..:)

Ikan Siakap Limau Purut
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ikan siakap-(Ayu goreng dgn garam kunyit)
  • 2 biji bawang besar |dihiris-(Ayu gunakan 1 biji aje)
  • 4 sudu makan cili giling-(Ayu gunakan 3 sudu besar aje)
  • 12 biji cili api l dihiris(boleh dikurangkan kalau takut pedas)
  • 7 batang serai l dihiris-(Ayu gunakan 2 aje dan kisar dgn 1 biji bawang)
  • 6 helai daun limau purut | dihiris
  • ½ sudu makan gula
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1.  Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing. Ketepikan.


2.  Panaskan minyak dan tumis bawang bersama cili giling hingga garing. 
(Ayu masukkan serai kisar & bawang kisar waktu ni juga)

3.  Kemudian masukkan cili padi bersama serai dan juga daun limau purut. Kacau rata.

4.  Biarkan masak seketika dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

5.  setelah masak, angkat dan siramkan ke atas ikan yang siap digoreng tadi. sedia dihidang.

10 comments:

  1. hehe... yelah kak ayu.. kalau tergigit serai yg terlalu byk rasa lain macam.. tp kalau sikit tu saya still ok la... sbb biasa dlm nasi goreng kerabu memang ada hirisan serai... but 7 btg serai tu mmg byk betul ye...

    hmm.. apa2pun nampak sedap lauk tu.. pedas2 mmg boleh genglah kita...

    ReplyDelete
  2. aiihhh...bener-bener bikin ngiler nih ikan. Dimakan dengan nasi anget, walaaaaah enaknyaaaa...

    ReplyDelete
  3. Madiha. - kann ratna...kalau tergigit serai tu terus potong steam ..hahaha...terus semangat nak makan terbantut..hehe...

    ReplyDelete
  4. Rina- betul tu rina..lauk ini aje Sudah cukup dgn nasi panas...Dan juga kalau Malas masak boleh aje buat yg ini..heheh

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Ayu, Alhamdulillah kakak dah kembali ke blogging:) Alamak this dish came one daylah...hahaha sbb Ct baru jer semalam masak the only siakap left masak sweet sour. Nampak gaya kena tunggu dua minggu lagi nak pergi pasar tangkap ikan ni...LOL!! And this dish really looks yummy!!!

    ReplyDelete
  6. Kita nk try la ayu. Ada sekor kerapu dlm pties. Sbb tgh cari nk mask apa ikan tu. Nk padankn dgn masak lodeh esok. Tenkiu ayu

    ReplyDelete
  7. Ct - walkslm, aah ct akak dah start blogging bulan march kemarin...how are u dear..
    oh siakap sweet sour pun sedap tu ct..tak apalah..if you want the recipe you know where to get kan..hehe..thank you dear..ikan dah tak ada kepala tu..goreng kepala dia dah patah..hahaha..

    ReplyDelete
  8. ana - cubalah ana..makan straight away after masak tu..sedap..mesti bertambah2 nasi..lagi lawankan dgn sayur lodeh..your welcome dear..:)

    ReplyDelete
  9. Ayu...kita dh wat. Sedap2....ank2 pun suka. Tenkiu ayu

    ReplyDelete
  10. ana - terimakasih ana dah cuba ya...alhamdullilah ana suka...youe welcome ana...:)

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)