Bila buat kali ni..time nak ambil gambar pula susahnya masyaallah..whipping cream start to mencair..So terpaksalah kita freezekan dulu dan baru potong, ni disebabkan nak ambil gambar punya pasal..kalau teman2 nak buat tak payahlah masukkan dalam freezer ya..itupun kita panaskan pisau dulu atas bara dan potong bila mango casablanca ni dah lembut sikit to get a straight cut...huhu...Apa2 pun dapat lah kita merasa dessert yang sedapp sangat ni..Terimakasih pada Amie kerana berkongsi recipe ni ya..Kita recommend rakan2 harus cuba membuat ni..sedapp..you know me kan..kita bukan a dessert person so bila orang yang not into dessert cakap sedap percayalah ya..you will sure comeback for more..
So Amie, minta izin dipanjang2kan didapur kita ni pula ya..:)
Sumber :
Fauziah Biran & Amie's Little Kitchen
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan:(Ayu gunakan 1/2 adunan dan gunakan loyang 5")
27 keping Biskut
Cream Crakers
1 kg mangga masak
ranum - kupas kulit dan hiris nipis-(Ayu gunakan 31/2 biji)
250 gram
Philadelphia Cream Cheese
2 tin (300gram
setiap 1 tin) Nestle Cream-(Ayu gunakan 300g whipping cream)
300ml Sweetened
Cream - boleh gunakan sukatan sendiri untuk rasa manis yang dikehendaki-(Ayu gunakan anggaran 200ml susu pekat)
susu cair -
pilihan (Amie tidak gunakan)-(Ayu tak letak ni)
bekas persegi
ukuiran 8" X 8" -(Ayu gunakan 5"x5")
Cara:
1. Pukul
Philadelphia Cream Cheese / Anchor Cream Cheese, Nestle Cream dan Sweetened Cream
menggunakan mixer sehingga kembang.
3. Susun 3X3 biskut berjumlah 9 keping.-(Ayu susun 2x2 so jumlah 4)
4. Tuangkan satu senduk campuran krim dan sapu merata
di atas susunan biskut.
5. Susun kepingan hirisan mangga di atasnya.
6. Tuangkan satu senduk lagi campuran krim dan sapu
merata di atas susunan biskut.
7. Susun lagi 3X3 biskut sebanyak 9 keping.(Ayu susun 2x2 so jumlah 4)
8. Ulangi langkah 4, 5 dan 6 sehinggalah habis 27
keping biskut.
9. Tuangkan lebih sedikit campuran krim ke atas
kepingan biskut yang terakhir.
9. Tutup bekas persegi tadi dan masukkan ke dalam
peti sejuk. Sekiranya ingin dinikmati segera, bolehlah simpan di bahagian beku
selama 1 jam tetapi sekiranya tidak untuk segera dimakan, bolehlah simpan di
bahagian bawah sahaja sehingga sejuk.
10. Keluarkan bekas dari peti sejuk, dan potong untuk
dinikmati.
Wow! yummy nyaa...
ReplyDeletePergghh.. Nak sepotong babe.. ��
ReplyDeletegee - memang yummy ni gee..harus dicuba..:)
ReplyDeletesheila - hehe..ambiklah tu aje yang tinggal..hehe
ReplyDeleteTq Ayu sebab sudi cuba resepi ini. Saya kalau buat dessert ni untuk kenduri atau makan-makan keluarga memang kena buat lebih sebab bila dah habis yang dihidang diorang akan tanya... ada lagi tak? Sedaplaaa... hihihiii.
ReplyDeleteAmie - Tq juga buat Amie sekali lagi for sharing recipe yang sedapp ni..tulah kalau buat kenduri memang boleh , tapi kena letak dalam fridge dulu bila nak makan baru potong kan..sedappp...:)
ReplyDeletewahhh tak perlu bakar!!!mesti cuba!sebab oven rumah saya tgh rosak nih.hehe
ReplyDeleteBagusnya makanan tu :)
ReplyDeleteMai Has - silakan mai..memang tak perlu bakar..:)
ReplyDeletecasablanca - wah namanya sama ya..:)
ReplyDeletewah Ayu kak Nur terlepas byk posting Ayu...aduh...ish sedap lah nampak..meleleh air liur kak Nur pagi2 nie...baik kak Nur keluar dari sini...hahaha.
ReplyDeleteNuridah - hahaha..knur, cepat2 update blog..nanti tak terlepas punya..hehehe..
ReplyDelete