Assalam, masih lagi post yang kita dah siap edit..maaflah jika menu tak berapa menarik..tapi kita nak share & bubuhkan disini juga untuk my own reference next time walaupun dulu pernah juga masak dan updated here.....bubur kampung dipanggil..tapi tak pasti the original bubur kampung adakah macam ni...ini pun copy idea masak bubur kampung macam yang pernah kita makan kat Beach Road Hawker Centre a few years back...cuma yang kita punya tak ada ikan masin bulu ayam..yang lain kita tambah chyepoh goreng bawang cili...kita memang peminat tegar bubur nasi macam ni...tak sedar boleh makan 2 mangkuk besar ...
Masak bubur ..basuh beras macam biasa, air tu lebihkan, add garam biarkan dia mendidih.masak lah hingga ia menjadi bubur...hehe....the rest siapkan sup ayam, & side condimentsnya...viola..
Sup Ayam
Tried & Tested:- Ayu @curlybaesatisfaction
Bahan:-
1 ekor ayam dipotong 4
3 biji bawang putih diketuk
2 biji bawang besar dihiris nipis
4 biji bunga cengkih
3 pelaga
1/2 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 sudu besar rempah sup atau rempah soto
2 kiub stok ayam
*2 inchi halia
*3 bawang putih
*1 biji bawang besar
(bahan kisar*)
air secukupnya anggaran 2-2.5 litre
garam & serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis
Cara:-
Tumis kayu manis, pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang hingga meletup2 dan masukkan bawang hiris & bawang putih ketuk hingga naik bau dan layu. Masukkan bahan2 kisar, rempah sup dan stock ayam. Masukkan ayam dan biarkan hingga ayam kecut dan keluarkan air. Kalau kering tambah sedikit air.Biarkan seketika. Bila ayam dah padat, masukan air dan biarkan hingga mendidih dan ayam empuk. Perasakan dengan garam & serbuk perasa. Angkat ayam & toskan. Goreng ayam didalam minyak …angkat dan bila sejuk bolehlah disiat2kan isinya untuk garnishings.
Garnishings:-
shredded chicken
fried shallots
spring onions
celery
salted eggs
Chaipoh
groundnut
sambal cili padi.
Chye poh Goreng Bawang Cili
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
2 packet chaipoh (preserved radish)
1 biji bawang besar dihiris nipis
2 biji cili merah dihiris nipis
2-3 cili padi dihiris nipis (optional kalau nak pedas)
Cara:-
Bilas chye poh sedikit & toskan. Tumis bawang hiris & cili hingga naik bau dan layu. Masukkan chye poh dan gaul rata. Siap untuk dihidang.
Kangkung Goreng Belacan
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
3 ikat kangkung di potong ikutkan suka
*3 sudu besar cili kisar
*1 biji bawang besar
*3 biji bawang merah
*3 biji bawang putih
*2 ketul belacan sebesar ibu jari
*(bahan dikisar halus)
garam & serbuk perasa
Cara:-
Tumis bahan2 kisar hingga naik bau dan betul2 garing. Perasakan dengan garam & perasa.
Masukkan kangkung ..gaul rata hingga kangkung layu. Matikan api. Siap untuk dihidang.
wah bubur kampung set begini mantap sekali kak...lengkap pula dengan bahan-bahan lainnya, wah dijamin enak...
ReplyDeletekangkung belacannya benar-benar kelihatan menggoda kak..he he he...
saya baru tahu ada chaipoh ini kak, belum pernah lihat, apalagi makan...
Monica
ReplyDeleteBubur kampung kalau dapat buat setnya memang enak Monica,
Chaipoh tu lobak putih yang telah diasinkan...
Memang sedap dimakan dgn bubur..Hehe...
Salam kak ayu.. lamanya xjenguk blog.. huhu.. meriahnyer bubur akk. tun bila masak bubur, goreng ikan bilis, pastu cuah kicap. haha..
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, lamanya xmkn nasi bubur atau kita panggil nasi air..memang sedap lengkap dgn set mcm2 tu..
ReplyDeleteSalam Ayu.Alhamdulillah dah kembali bersiaran.semoga Ayu seisi keluarga sehat dan sentiasa dalam rahmat serta lindungan Allah!Amin
ReplyDeleteBubur ni memang kegemaran akak sekeluarga tau,jangan Kan 2 mangkuk,3 mangkuk pun Jalan terussss hehe
sedapnya meleleh air liuh tgok bila la nak mencuba buat hhuhu,...
ReplyDeleteNice blog
ReplyDeletetun telani
ReplyDeletewalkslm, ya lama kan tun...akak lama bertapa tun...hahah
kalau bubur macam tun cakap tu..pun akak suka..sedap..
maz
ReplyDeletewalkslm, Maz sekali2 makan bubur bolehlah maz..kalau hari2 lagi boyak lah akak ni..
hahah...time rajin bolehlah buat setnya..time malas..buh kicap ikan bilis pun jalan..hehe
Muram75
ReplyDeletewalkslm, terimakasih muram75..semuga kita diberi kesihatan dan waktu untuk terus berkarya dan update blog ni ya..
wah 3 mangkuk jalan terus ya...heheh..memang hifive lah dgn kita..suka makan bubur..:)
cik da
ReplyDeleteuish ala ciannya...bila rajin nanti bolehlah buat ya..:)
jennai
ReplyDeletethank you for dropping by..:)