Mee Hoon Goreng yang digoreng ini adalah ala Kak Senah, sepupu kita yang kita menumpang dirumahnya about 23 over years ago di Kuala Lumpur bersama dengan anak gadis nya..basically sebelum berumahtanggalah..
Kita dulu bekerja di Segambut Atas..menumpang diFlat Sri Kelantan di Sentul..rasa2nya rumah flat tu dah tak ada lagi kot..yang dekat dengan Pasar Sentul..pun mungkin dah tak ada lagi..anyway..disebabkan waktu itu kita tidak boleh bekerja diSingapura(atas sebab2 imigration,..yang ini kita cerita dilain harilah ya) selepas aje habis my design course, kita mohon kerja diKuala Lumpur..pada mulanya ingat nak tumpang dengan sepupu lagi sorang tapi dia tinggal jauh diSunway..huhu..so dia cadangkan kita tinggal dengan Kak Senah.
Kak Senah ni adalah anak sulung kepada my auntie sebelah my ayah, (kakak my ayah) dari arwah isteri pertama my arwah atok..(confuse?)My ayah pula dari arwah isteri kedua dan dia adalah anak bungsu..Kak Senah ni umur dia lebih kurang or mayb more than my ayah..disebabkan ikut family tree tu..kita ni sepupulah kan walaupun umurnya jauh lebih tua dari kita...uish panjang lebar pulak kita membebel..
Ok, balik ke Mee Hoon Goreng ni..semasa tinggal dengan Kak Senah..dialah yang akan masak untuk kita..(of course kita kasi allowance)..so kadang2 kalau mood dia baik..dia akan bangun lebih awal dan goreng mee hoon macam ni untuk kita bawa bekal...Pagi2 buta dia dah start menumbuk...perencah dia ikan bilis & udang kering serta bawang & cili kisarlah..Teringatkan kesedapan mee hoon goreng Kak Senah nilah kita cuba tweak balik bahan2nya..of cos kita tambah daging, udang & sotong..So tribute to Kak Senah kita namakan Mee hoon ni atas nama dia..hehehe
Mee Hoon Goreng Ala Kak Senah
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
800g mee hoon direndam dalam air sejuk(anggaran 2 packet)
2 biji bawang besar dihiris
*1 biji bawang besar
*5 biji bawang putih
*5 biji cili padi
*3/4 cawan ikan bilis direndam, basuh toskan
*3/4 cawan udang kering direndam, basuh toskan
4-5 sudu besar cili kisar
(*bahan2 kisar)
250g hirisan daging yang telah direbus
300g udang
2-3 ekor sotong dipotong ikut suka
sawi secukupnya
taugeh secukupnya
hirisan kobis (optional) kita tak letak
fisball atau fishcake
5 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
garam(jangan banyak sebab ikan bilis, udang kering & sos tiram dah masin) & serbuk perasa
Cara:-
Tumis bawang hiris hingga naik bau, layu dan kuning sedikit. Masukkan cili kisar biar hingga garing. Kemudian masukkan bahan2 kisar dan kacau rata biarkan hingga pecah minyak. Masukkan sos, kicap, daging udang & sotong,kacau rata. tambah sedikit air kalau perencah kering. Biarkan seketika.Perasakan dengan garam & serbuk perasa. Masukkan mee hoon, sayur sawi, hirisan kobis dan gaul rata hingga perencah sebati. Akhir sekali masukkan taugeh gaul lagi, matikan api. Taburkan daun sup/bawang serta bawang goreng bila menghidang.
Assalam kak ayu..
ReplyDeleteBihunnya simple saja..tp terserla keenakannya tu.Lagipun bihun kak senah ni menggamit nostalgia la bg kak ayu kan.
Mesti dejaavu time menikmati bihun goreng ni hihihi
Assalamualaikum kak..
ReplyDeleteada mcm2 bihun kat dapur kak ni..kita ada skli je rsanya updated bihon ni..npak sdp bihun kak senah tu..basah2 gitu..
kita ada jgk duk nk buat bihun zaman skolah rendah dlu..tpi smpai hri ni xtrbuat lagi..
msa skolah dlu makcik kantin goreng bihun warna pink..pastu buh sayur kangkung..tpi sedapnya..
ahai favorit jugalah mee hoon ini kak, nampak sedap selalu masakan kak Ayu he he he...
ReplyDeletebisa nambah2 neh...
Lina
ReplyDeletewalkslm, hehehehe...teringat waktu anak dara dulu pun ya..
pergi kerja bawa bekal mee hoon kak senah ni..
terasa sedih pun ya sebab jauh dari keluarga mak & ayah disingapura..
maklum ler diperantauan menumpang kasih sepupu..
Maz
ReplyDeletewalkslm, aah Maz, kat rumah akak ni suka makan mee, kalau tak mee kuning mee hoon, itu yang dah banyak kali goreng macam2 mee dah..hehehe..
tulah kadang2 sesuatu makanan tu akan membawa kita teringat diwaktu dulu..
keenakkan makanan itu yang memberi kesan nostalgia kan..:)
Monica
ReplyDeletekita ganglah Monica..akak pun favourite mee hoon dari mee kuning..
makan berulang2 pun tak kisah ...heheh;)
Salam syg kak ayu..ooo kiranya mee hoon lagend la kan..baik ati kak senah buatkan akkasarapan lagi..best2
ReplyDeletezila
ReplyDeletewalkslm, heheheh..legend & nostalgic gitu..
tulah walaupun sepupu..tapi dah macam mak pada
akak sebab dia jaga macam anak dia...:)
Assalamualaikum Ayu
ReplyDeletenampak sedap bihun kak senah ni
ada bilis udang kering mmg wangi
di tambah sotong lagi mmg power lah
btw mmg sesekali kita akan teringat kisah2 lama dulu kan
walaupun dah 23 tahun berlalu
kaknoor pun punya sepupu yg umur nya agak lanjut
kalau tak slah 70 tahun lebih
Nooriah
ReplyDeleteWalkslm...betul tu kak noor..
Dulu perencahnya itu aje..ikan bilis dgn udang kering..itu pun dah sedap tak ada daging udang sotong bagai..
Ah...kak senah ni dalam linkungan gitulah kak noor sebab ayah kita dah 76+ so dia pun lebih kurang gitu juga...;)