Anyway ini adalah menu yang dah lama kita buat..pertama kali buat tu kita post pulak kat Insta..bila orang tanya recipe..kita dah lupa apa yg kita letak...then buat lagi baru noted down bahan2 yang diadjust..
Ayam panggang ni was indeed sedappp ..nak makan gitu2 aje pun boleh...tapi anak2 kita makan dengan nasi & ada juga kita buat sedikit Mashed Potatoes..maklum ler..mama malas nak masak menu lain...
Kita buat sekali 2 ekor ayam kecil..sambalnya pula kita tak rajin nak buat..hehe...alah..cicah dengan cili sos dalam botol tu sudah ler..
Terimakasih buat Encik Hairul..kita panjang2kan disini pula ya..:)
Ayam Panggang Paling Special
Sources:- Hairul
Tried & Tested:-Ayu @curlybabesatisfactiion
Bahan-Bahan Resepi Ayam Panggang:
1 ekor ayam bulat (rebus bulat2 dan tos)
5 ulas bwg putih1 biji bwg besar
1 inchi halia
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih-(Ayu tambah)
1 sudu besar serbuk ketumbar-(Ayu tambah)
2 sudu besar madu
2 sudu teh garam +aji
50 gram butter
2 sudu besar serbuk lada hitam
sedikit air -(Ayu tambah supaya berkuah sedikit)
1. Kisar yg bwg besar, bwg putih, halia
2.Satukan semua bahan2 lain (kecuali butter), campur dgn bahan kisar.
3. Lumur pada ayam dengan rata. (luar n dlm) n perap 1-2 j
4. Sapu butter dipermukaan kulit n celah2 kulit
5. Panaskan oven 170c. bakar dlm 40 min. air perapan ayam di sapu2 atas ayam sms membakar
6. Tabur lada hitam atas ayam
7. Blh kuarkan ayam bl nmpk kulit dah garing
8. Sms hidang, ltk sambal cili (cili merah, bawang putih, halia, cuka – blend) n sambal kicap jk nak. Ltk telur rebus, salad n timun sbg hiasan
Asslmkm Kak Ayu..
ReplyDeleteWalllaaaaa nampak sangat sedap & mendebarkan saya yg tengah lapar ni..haha
Hurmmm...kalau ayam ni mmgtidak dinafikan kompom laku kalu buat kat umah ni kak ayu
ReplyDeleteNmpk sedap dan menyelerakan
ReplyDeleteWah....this ayam confirm sedap! Must try this :)
ReplyDeletetetap semangat ya kak... always support you even from a distance..
ReplyDeletewah memanglah kalau ayam begini, dimakan pakai saus sambal saja sudah enak kak he he he, ayamnya sungguh spesial ini kak
anak I kalau nampak ni, kak oii mau mintak buat. Last week I was in jb, time nak amik husband kat jb sentral i dah terlajak smpi imigresen spore ... hihi. This week kita dtg lg
ReplyDeleteSalam Sis..
ReplyDeletesedapnyerrrr... blh try resepi ni...skrg kat Msia minyak masak dah naik regha..kene makan yg kukus...rebus & panggang..hehehehe
Anna
ReplyDeletewalkslm, hahaha..lama tak sembang dgn anna..
ni anna dah datng..boleh lah akak link balik your blog..
kemarin semua lesap..so sekarang pelan2 kena cari balik blog list akak..
Lina
ReplyDeletetulah lina..ayam juga lah yang dia orang cari..hehehe
cheq da
ReplyDeletethank you dear..harus dicuba ni..:)
Phong Hong
ReplyDeletecubalah Phong Hong..sekali2 go for protein menu..hehe
Monica
ReplyDeleteterimaksih ya Monica,
slowly2 accepting itlah..walaupun ku tak rela...huhu
aah akak malas buat sambalnya ..cicah dgn cili sos sudahlah..hehe
cik ain
ReplyDeleteanak2 memang suka makan ayam..:)
wah dah dekat tu..kalau terbabas ke imigrasen...
passport ada bawak tak?..
juls julie
ReplyDeletewalkslm, hahahah..betul tu minyak malaysia dah naik..
tapi kalau compare dengan spore ni..minyak masak malaysia masih murah tau..
itu yang kalau masuk jb mesti beli minyak sikit..:)
Nampak sedap dan cornfirm sedap ni Ayu
ReplyDeleteBanyak beno bahan nya tu kan
Tpi nk sedap mesti lah kann
Nnt nk try lah Ayu thnx for the recipe
Nooriah
ReplyDeleteayam panggang ni actually senang nak buat..
bahan2 pun semuanya ada kat rumah..gaul2 aje kak noor..heheh