Fried Spicy Cheese White Jade Mushroom, yang telah diubah main character from original that was Enoki Mushrooms (Enoki Goreng Keju Pedas)kenapa pilih white jade mushroom ni?..well sebab, bila tengok enoki mushrooms tu halus bebenor, and can bayangkan kelecehannya bila menggoreng & 'bila nak game' gitu..jadi kita ambik aje yg ini sebab rupanya lebih kurang sama cuma dia besar sikit..hehe..
Recipe adapted from Sue@Nenie yang dah lama tak kudara..actually dah lama dah buat this snack sebelum puasa lagi...boleh terselit kat tepi corner folder pulak..hehe..kalau tanya pun dah lupa rasanya..hehe tapi yang pasti, walaupun spicy(pedas) pada title tu, this snack tak pedas pun...Thanks ya Sue, akak copy & paste recipenya disini ya..
Bahan2nya:-
1 bungkus cendawan enoki-(Ayu gunakan cendawan white jade)
Minyak secukupnya untuk goreng terendam
Bahan Pencelup:-
50 gm tepung gandung
15 gn tepung jagung
1 s.teh serbuk bawang putih -(Ayu gunakan bawang putih kisar aje)
1/2 s.teh serbuk paprika-(Ayu lebihkan ni)
3/4 s.teh garam
1/4 s.teh serbuk lada sulah-(Ayu lebihkan ni)
1/2 s.teh serbuk penaik
100 ml air sejuk
Bahan Taburan (kacau rata)
150 gm tepung gandum
2 s.mkn tepung jagung
1/2 s.teh serbuk lada sulah_(Ayu lebihkan)
1 1/2 s.mkn keju parmesan ~ Tadak stok, ganti ngan cheddar
Penyediaannya:-
Potong akar enoki.Pisahkan bahagian-bahagiannya
Kacau rata bahan pencelup.
Celup cendawan dan segera digulingkan ke dalam bahan taburan.
Goreng di dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana sehingga masak dan kering.
Toskan dan boleh di makan bersama sos dan mayonis jika suka
Note :- Sebaiknya setelah dilumur dengan tepung, cendawan segera digoreng supaya enoki tidak basah.Oleh kerana itu, panaskan minyak sebelum mencelup enoki ke dalam bahan pencelup.
Sources:-From syurie.blogspot.com
Thursday, September 30, 2010
Sotong Tom Yam Putih
Sotong masak tom yam putih, another menu Ramadan..hehe..jangan mare, sebab tak sempat post.... sekarang sikit2 kita masukkan lah ya....boleh kan...
Ingredients:-
1kg Sotong -(1kg squids)
1.2 liter air atau lebih -(water to estimate)
2 biji bawang besar dihiris-( large onion sliced ring)
2 batang serai dititik-(lemon grass crushed)
2 helai daun limau purut-(kaffir leaves)
12 biji limau nipis ambil jus-(lime juice)
3 batang celeri dihiris serong-(celery sliced)
sedikit bunga kobis-(some cauliflower)
sedikit lobak merah-(some carrots)
2 biji tomato dipotong 4-(tomatoes quartered)
cili padi ikut kepedasan dititik-( bird eyes chillies up to preference -crushed)
sedikit daun ketumbar-(some coriander leaves)
1 kiub stok ayam-(chicken cube)
2 tbsp sos ikan-(fish sauce)
garam & msg -(salt and msg)
Method:-
Didihkan air dan masukkan, bawang besar, cili padi, serai, kiub ayam. Biarkan seketika. Bila dah mendidih, masukkan lobak merah dan bunga kobis. Masak hingga hampir empuk. Masukkan sotong, sos ikan dan celery renih kan hingga masak. Perasakan dengan garam & msg. Akhir sekali masukkan juice limau dan tomato.Taburkan daun ketumbar bila menghidang. -(Put onions, bird eye chillies, lemon grass and chicken cube to boil. When bubbling add in carrots and cauliflower. Almost cook add in squids, fish sauce and celery. Let it simmer till cook. Add salt and msg to taste.Lastly add in tomatoes and lime juice. Sprinkle some coriander leaves when serve)
Wednesday, September 29, 2010
Kek Lapis Limau Perut
Sebelum raya habis, better put up this kek lapis recipe. and the other one tu lepas nilah ya...percubaan pertama buat kek lapis limau perut/purut ni....buat pun 1 adunan aje..nak menambahkan kek2 kat atas meja..hehe...the 2nd last and last layer tu tertebal sikit sebab dah tinggal itu aje balance from each mixture, kalau ikut sukatan 2 scoop(senduk) mixture for each layer, tapi I've got 21/2 so tuang aje lah..sayangkan kalau buang...recipe from Bro Rozzan yang pandai melapis kek..thanks Bro for the recipe ya..
Bahan-Bahan
250 grm mentega
2 sudu makan susu pekat
½ tsp vanilli
10 kuning telur
4 putih telur
160 grm gula
90 grm tepung Hong Kong
2 sudu makan badam kisar
½ sudu teh baking powder
1½ - 2 sudu makan kulit limau purut (parut)-(Ayu letak 1 sudu makan)-jangan letak terlalu banyak nanti rasa pedah kulit limau tu
1 tsp warna hijau
Peraturannya
1. Mentega, vanilli dan susu pekat dikacau hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul putih telur bersama baking powder hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega yang telah dikacau tadi ke dalam adunan putih telur. Kacau rata-rata lalu masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. Masukkan badam dan parutan limau purut. Kacau hingga rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu biarlah plain dan yg satu lagi dibubuh pewarna hijau.
6. Bakarlah selapis demi selapis hingga masak.
Nota:
1. Saya gunakan loyang berukuran 7"x7".
2. Setiap lapisan saya gunakan 1 senduk bumbung adunan.
3. Bakar menggunakan api grill (suhu 200 - 210 C)
Sources:-From rozzan.blogspot.com
Bahan-Bahan
250 grm mentega
2 sudu makan susu pekat
½ tsp vanilli
10 kuning telur
4 putih telur
160 grm gula
90 grm tepung Hong Kong
2 sudu makan badam kisar
½ sudu teh baking powder
1½ - 2 sudu makan kulit limau purut (parut)-(Ayu letak 1 sudu makan)-jangan letak terlalu banyak nanti rasa pedah kulit limau tu
1 tsp warna hijau
Peraturannya
1. Mentega, vanilli dan susu pekat dikacau hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul putih telur bersama baking powder hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega yang telah dikacau tadi ke dalam adunan putih telur. Kacau rata-rata lalu masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. Masukkan badam dan parutan limau purut. Kacau hingga rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu biarlah plain dan yg satu lagi dibubuh pewarna hijau.
6. Bakarlah selapis demi selapis hingga masak.
Nota:
1. Saya gunakan loyang berukuran 7"x7".
2. Setiap lapisan saya gunakan 1 senduk bumbung adunan.
3. Bakar menggunakan api grill (suhu 200 - 210 C)
Sources:-From rozzan.blogspot.com
Ayam Kremes
Ha ini baru menu anak2 ....Ayam Kremes ni dapat dari dapur Kak Nuridah, this dish Kak Nur, makan dengan nasi ayam tapi I just goreng gitu aje for the kids..sedap jugak lah ya..asal ayam masak apa pun sedapkan..I suka kerak2nya tu..rangup! makan nasi dengan kerak2nya pun sedap...Thanks Kak Nur, I put up here ya..
Bahan-Bahan
1 ekor ayam dicuci dan dipotong kecil
3 helai daun limau purut
3 helai daun salam
sepotong lengkuas dititik
Bahan kisar
6 biji bawang merah
6 biji bawang putih
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh lada putih serbuk
1 sudu teh jintan
sedikit kunyit
2 sudu makan garam
Bahan Kremes
1 cawan air rebusan ayam
1/4 cawan tepung beras (boleh ditambah dengan tepung ubi)
1 biji telur dikocok rata
1 cawan air
Cara-Cara
1. Rebus ayam dengan semua bahan kisar serta daun limau,daun salam dan lengkuas.
2. Bila telah empuk diangkat dari air rebusan tadi.
3. Biarkan sebentar dan digoreng ayam tadi hingga kekuningan.
4. Campur semua bahan kremes, ambil satu senduk dan digoreng dalam minyak yang panas.
5. Sajikan ayam dengan taburan kremes.
Sources:-From fiqah99@blogspot.com
Bahan-Bahan
1 ekor ayam dicuci dan dipotong kecil
3 helai daun limau purut
3 helai daun salam
sepotong lengkuas dititik
Bahan kisar
6 biji bawang merah
6 biji bawang putih
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh lada putih serbuk
1 sudu teh jintan
sedikit kunyit
2 sudu makan garam
Bahan Kremes
1 cawan air rebusan ayam
1/4 cawan tepung beras (boleh ditambah dengan tepung ubi)
1 biji telur dikocok rata
1 cawan air
Cara-Cara
1. Rebus ayam dengan semua bahan kisar serta daun limau,daun salam dan lengkuas.
2. Bila telah empuk diangkat dari air rebusan tadi.
3. Biarkan sebentar dan digoreng ayam tadi hingga kekuningan.
4. Campur semua bahan kremes, ambil satu senduk dan digoreng dalam minyak yang panas.
5. Sajikan ayam dengan taburan kremes.
Sources:-From fiqah99@blogspot.com
Ikan Parang & Peria Katak Masak Lemak Cili Api
Lauk berkuah untuk orang2 tua ya..of course yang tahan pedaslah.. Lauk ikan parang yang banyak tulang dan sayur peria yang pahit .....Mr Hubby makan kuahnya aje....dia takut makan ikan parang, sebab selalu tulang tersangkut kat batang leher.. also confirm budak2 tak boleh makan punya....so this dish is rated on 'Parental Guidance'..hahaha.
Ingredients:-
400g ikan parang -dibersihkan dan cuci dengan air asam/limau
*1/2-1 cawan cili padi-boleh dikurangkan kalau takut pedas
*2 inci kunyit hidup
*3 ulas bawang putih
*1 biji bawang besar
2 batang serai diketuk
6-7 biji peria katak dibelah 2-direndam dalam air garam supaya kurang pahitnya
1-2 asam keping
1 kotak santan -200ml
air secukupnya
garam & perasa secukupnya
Method:-
Tumis bahan2* kisar, serai hingga naik bau & garing. Masukkan ikan, biar seketika dalam 2 minit.Masukkan santan dan air. Biarkan hingga mendidih. Sesuaikan garam & perasa. Masukkan peria. Bila dah empuk matikan api. Siap untuk dihidang.
Ingredients:-
400g ikan parang -dibersihkan dan cuci dengan air asam/limau
*1/2-1 cawan cili padi-boleh dikurangkan kalau takut pedas
*2 inci kunyit hidup
*3 ulas bawang putih
*1 biji bawang besar
2 batang serai diketuk
6-7 biji peria katak dibelah 2-direndam dalam air garam supaya kurang pahitnya
1-2 asam keping
1 kotak santan -200ml
air secukupnya
garam & perasa secukupnya
Method:-
Tumis bahan2* kisar, serai hingga naik bau & garing. Masukkan ikan, biar seketika dalam 2 minit.Masukkan santan dan air. Biarkan hingga mendidih. Sesuaikan garam & perasa. Masukkan peria. Bila dah empuk matikan api. Siap untuk dihidang.
Kerabu Tomato Ikan Bilis
Salam, masih lagi continue with some of Ramadan's menu, kerabu tomato ikan bilis for sahur..SEDAPPP!!..
makan just like that dengan nasi panas pun dah boleh ...Recipe dari rumah Hana Japan yang pandai masak tu walaupun usianya dengan I, dia jauh lebih muda ..hehe..Hana , minta izin akak letakkan kat sini pula ya....
Just a suggestion for those yang lapar and nak makan cepat tapi lauk tak ada, bolehlah cuba this kerabu ya... of course yang suka makan tomato lah k....heheBahan-bahan
Cara-cara - 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
- segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
- 1/2 biji bwg besar - dihiris
- 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris-(Ayu letak lebih)
- 1 btg serai - dihiris
- garam
- gula-(Ayu tak letak ni)
- jus lemon - optional
- pak aji - klu suka-(Ayu letak ni)
- Ikan bilis goreng tumbuk kasar.(Ayu tak tumbuk pun, just macam gitu aje). Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
- Dah siap! bleh la dihidang.
Friday, September 24, 2010
Fly African Cake
Fly African Cake, yang menggunakan banyak putih telur didalam bahan2nya...why I have so many egg whites was because of the kek lapis yang I buat for raya....I had almost 50 egg whites balance dari buat kek lapis yang banyak menggunakan egg yolk tu...at first I thought, takut juga kalau the cake tu dry, cause I made a few of this and gave away to my sis-in-laws..segan jugalah kan...kalau kasi orang then tak memenuhi citarasa, orang tu....I gave her on the first day raya, then when I met her again on the 2nd day raya, and asked her about the cake, she said dah tinggal half dah....then on my side pulak, I placed the cake in the fridge, bila ada orang datang baru keluarkan & potong, (Of course an hour beforelah)..the kek was very much soft and not dry as I predicted..bolehlah diterima di tekak I ni..hehe ..
I gunakan chopped almond, for each layer and sprinkle on top...this is one of the cakes yang kalau you tak tahu apa nak buat dengan your egg whites... I know there are a few recipes that yet to be explored, that uses alot of egg whites, meantime, I just posted this lah....
Ingredients:
10 egg white (about 360 gm.) - cold
2 egg yolks
220 gm. castor sugar
250 gm. Hong Kong flour/Superfine Flour (Softasilk flour is the best for this cake)
1/2 tsp. baking powder
1 Tbsp. Ovalette (emulsifier)
1 Tbsp. Condense milk
7 ozs. melted butter (about 210 - 220 gm. melted butter)
1 tsp. Butter Oil-(Ayu used vanilla essence)
15 gm. cocoa powder + 1 tsp. of Instant coffee powder
1 - 2 tsp. of chocolate emulco (colour depends on your cocoa powder)
150 gm. chopped walnuts
Method:
(1) Beat egg white, egg yolk, sugar, flour, ovalette and baking powder together at
high speed until it's fluffy and almost double in volume.
(2) Pour in condense milk , mix for awhile and then pour in the melted butter. Do
not beat too long, just let it mix till even and then stop the machine.
(3) Prepare a 10" round baking tin, lined with greaseproof papaer.
(4) Divide the cake batter into 2 portions. Add cocoa powder and nescafe mixture
into one portion and if the colour is not dark enough, add in some chocolate
emulco. Add Butter oil into the other plain portion.
(5) Scoop the batter alternately into the prepared tin and sprinkle
chopped walnuts on every alternate layer. (Use a ladle to scoop the
batter).
(6) Sprinkle some chopped walnuts or slice amonds on top of the cake and bake at
180C for 60 mins.
(7) Cool on wire rack.
Sources:-From auntyyocahana.blogspot.com
I gunakan chopped almond, for each layer and sprinkle on top...this is one of the cakes yang kalau you tak tahu apa nak buat dengan your egg whites... I know there are a few recipes that yet to be explored, that uses alot of egg whites, meantime, I just posted this lah....
Ingredients:
10 egg white (about 360 gm.) - cold
2 egg yolks
220 gm. castor sugar
250 gm. Hong Kong flour/Superfine Flour (Softasilk flour is the best for this cake)
1/2 tsp. baking powder
1 Tbsp. Ovalette (emulsifier)
1 Tbsp. Condense milk
7 ozs. melted butter (about 210 - 220 gm. melted butter)
1 tsp. Butter Oil-(Ayu used vanilla essence)
15 gm. cocoa powder + 1 tsp. of Instant coffee powder
1 - 2 tsp. of chocolate emulco (colour depends on your cocoa powder)
150 gm. chopped walnuts
Method:
(1) Beat egg white, egg yolk, sugar, flour, ovalette and baking powder together at
high speed until it's fluffy and almost double in volume.
(2) Pour in condense milk , mix for awhile and then pour in the melted butter. Do
not beat too long, just let it mix till even and then stop the machine.
(3) Prepare a 10" round baking tin, lined with greaseproof papaer.
(4) Divide the cake batter into 2 portions. Add cocoa powder and nescafe mixture
into one portion and if the colour is not dark enough, add in some chocolate
emulco. Add Butter oil into the other plain portion.
(5) Scoop the batter alternately into the prepared tin and sprinkle
chopped walnuts on every alternate layer. (Use a ladle to scoop the
batter).
(6) Sprinkle some chopped walnuts or slice amonds on top of the cake and bake at
180C for 60 mins.
(7) Cool on wire rack.
Sources:-From auntyyocahana.blogspot.com
Soto Ayam II
Instead of using nasi impit, I gunakan ketupat balance,... lepas beberapa hari 1st day raya hari tu..sayang tengok ketupat yang masih banyak berbaki...I buatlah soto ni...sebelum ni my normal soto, selalunya gunakan rempah soto & santan sikit, tapi this time I just used all the jintans, ketumbar & kunyit serbuk..satu kelainan & sedap juga rasanya.....Recipe, original gunakan kentang dalam kuahnya,...tapi I derhaka tak ikut..hehe
Bagedil pulak I malas nak buat so makan gitu ajelah...well at least clear juga ketupat kita..hehe
Bagedil pulak I malas nak buat so makan gitu ajelah...well at least clear juga ketupat kita..hehe
Ingredients:-
1/2 ekor ayam-(Ayu gunakan 1 ekor ayam)
air secukupnya
600g mee kuning (boleh diganti denga meehoon)-(Ayu gunakan ketupat/nasi impit)
300g taugeh
2 biji kentang rebus-(Ayu tak letak)
4 kuntum cengkih
6 kuntum pelaga
1 batang kayu manis
Bahan- bahan untuk dikisar:
2 sudu besar serbuk ketumbar -(Ayu gunakan 3 sudu besar)
1 sudu besar ketumbar biji yang disangar -(Ayu tak letak)
1 sudu makan jintan halus yang disangar -(Ayu gunakan 1 sudu besar - serbuk)
1 sudu kecil jintan kasar yang disangar -(Ayu gunakan 1 sudu besar - serbuk)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 inci lengkuas
6 biji bawang putih
1 labu bawang besar
5 biji buah keras
lada putih secukupnya -(Ayu gunakan 1 sudu besar)
1 sudu besar halia kisar
air secukupnya
600g mee kuning (boleh diganti denga meehoon)-(Ayu gunakan ketupat/nasi impit)
300g taugeh
2 biji kentang rebus-(Ayu tak letak)
4 kuntum cengkih
6 kuntum pelaga
1 batang kayu manis
1 chicken cube-(Ayu tambah)
Bahan- bahan untuk dikisar:
2 sudu besar serbuk ketumbar -(Ayu gunakan 3 sudu besar)
1 sudu besar ketumbar biji yang disangar -(Ayu tak letak)
1 sudu makan jintan halus yang disangar -(Ayu gunakan 1 sudu besar - serbuk)
1 sudu kecil jintan kasar yang disangar -(Ayu gunakan 1 sudu besar - serbuk)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 inci lengkuas
6 biji bawang putih
1 labu bawang besar
5 biji buah keras
lada putih secukupnya -(Ayu gunakan 1 sudu besar)
1 sudu besar halia kisar
Bahan2 taburan :
bawang goreng
daun sop/bawang yang dihiris
isi ayam yang disiat-siat
begedil goreng
Method:-
bawang goreng
daun sop/bawang yang dihiris
isi ayam yang disiat-siat
begedil goreng
Method:-
Rebus ayam didalam periuk dengan air secukupnya untuk membuat kuah soto. Masukkan perencah kisar,cengkih, pelaga, kayu manis, garam secukupnya dan masak hingga mendidih. Setelah ayam empuk ...angkat dan disiat-siatkan isinya untuk menjadi bahan taburan kelak. Buang segala tulang ayam.
Didihkan kuah soto dan tambah kan garam dan serbuk lada putih jika perlu -(Ayu masukkan cube ayam, serbuk perasa dan tambah air lagi)
Didihkan kuah soto dan tambah kan garam dan serbuk lada putih jika perlu -(Ayu masukkan cube ayam, serbuk perasa dan tambah air lagi)
Kentang yang telah di rebus, dikisar dengan sedikit kuah soto dan dicampurkan kedalam kuah. -(Ayu tak buat ni)
Untuk menghidang:
Untuk menghidang:
Letakkan mee/nasi impit(tak payah celur) yang sudah dicelur kedalam mangkuk, letakkan sedikit taugeh di atasnya. Tuangkan kuah soto dan hiaskan bahan taburan diatasnya. Hidangkan ia bersama sambal lada padi.
Sources:-From rossyabakes fotopages
Sambal cili padi:-
*15 cili padi
*1 bawang putih
*1 sudu besar gula(rata)
1 biji jus limau sambal
kicap masin & kicap manis, secukup rasa
Blend *bahan2 kisar dan gaulkan dengan kicap, gula, & jus limau.
Thursday, September 23, 2010
Mentarang Tumis Pedas
This was also one of the dishes during Ramadan...saw this dari dapur Madiha..,it was my first time masak and makan mentarang. In English they called it 'Duck Mouth Clam', sebab rupanya macam muncung itik..hehe..ternampak kat dapur Madiha dah lama, then when I went for my groceries marketing, saw this kat Sheng Siong supermarket, terus beli sebab mentarang ni jarang2 ada...
Balik cuba recipe yang dikongsi dari dapur Madiha..I thought my parents & hubby mungkin tak suka makan ni, sebab like siput gong gong my hubby tak suka, & siput buluh pulak my mum tak suka....My dad, pulak semua dia makan, tapi tak boleh makan banyak....so I makanlah sorang2 for dinner and tinggalkan about 5 ketul, maklumlah mentarang ni, 1kg berapa ketul aje, sebab kulitnya aje besar...then Mr Hubby tried, dia cakap sedap lah pulak, then my mum, pun cakap sedap, sebab isinya lembut gitu...hahaha..dah tinggal 5 ketul pandai2lah bagi2kan...
Next day, my mum pergi cari lagi mentarang ni!!!!..haha..nasib baik ada, so masak lagilah recipe ni..hehehe..
Thanks ya Madiha, kita put up the recipenya di sini ya...
Bahan2
1 kg mentarang ~ dicuci bersih2 kulitnya (jika perlu guna berus yg sesuai), rendam & tos beberapa kali utk buang lumpurnya
1 helai daun kunyit ~ disiat2 (boleh ganti dengan beberapa helai daun limau purut)
2 batang serai ~ di ketuk
minyak masak secukupnya
1 s/b sos nampla (sos ikan)
2 s/b sos cili
2 s/b sos tiram
2 s/b kicap cair
1 s/k gula
garam & aji secukup rasa
1 s/k asam jawa ~ diramas dengan air kat bwh tu
1 ~ 2 cawan air (bergantung keperluan)
Bahan2 Kisar
1 biji bwg besar
3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
2 batang serai ~ dihiris dulu
10 biji cili kering ~ potong2 & rebus kejap
6 biji cili padi -(Ayu ketuk aje)
Cara2 Menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 kisar & serai yg diketuk. Tumis hingga garing & wangi.
2. Masukkan segala jenis sos & air asam jawa. Biar mendidih kejap.
3. Masukkan mentarang & daun kunyit. Kacau2 biar sebati. Masukkan gula, perasa & garam (rasa dulu takut termasin coz dlm sos pun ada garam).
4. Kacau2 biar kuah agak pekat bolehlah matikan api & hidang panas2
1 kg mentarang ~ dicuci bersih2 kulitnya (jika perlu guna berus yg sesuai), rendam & tos beberapa kali utk buang lumpurnya
1 helai daun kunyit ~ disiat2 (boleh ganti dengan beberapa helai daun limau purut)
2 batang serai ~ di ketuk
minyak masak secukupnya
1 s/b sos nampla (sos ikan)
2 s/b sos cili
2 s/b sos tiram
2 s/b kicap cair
1 s/k gula
garam & aji secukup rasa
1 s/k asam jawa ~ diramas dengan air kat bwh tu
1 ~ 2 cawan air (bergantung keperluan)
Bahan2 Kisar
1 biji bwg besar
3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
2 batang serai ~ dihiris dulu
10 biji cili kering ~ potong2 & rebus kejap
6 biji cili padi -(Ayu ketuk aje)
Cara2 Menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 kisar & serai yg diketuk. Tumis hingga garing & wangi.
2. Masukkan segala jenis sos & air asam jawa. Biar mendidih kejap.
3. Masukkan mentarang & daun kunyit. Kacau2 biar sebati. Masukkan gula, perasa & garam (rasa dulu takut termasin coz dlm sos pun ada garam).
4. Kacau2 biar kuah agak pekat bolehlah matikan api & hidang panas2
Sources:-From mamawandiha.blogspot.com
Kentang Rebus Goreng Telur
Salam, ini adalah saki baki, menu dibulan Ramadan yang tak sempat di uploadkan..actually banyak lagi oops, a few lagi , tapi tak apa, kita mulakan dengan kentang rebus ni dulu lah ya.....if you notice, my last entry on Ramadan's iftar was on the 19th day....sebab lepas tu dah mula sibuk buat kuih & cake....this kentang rebus, terkuning sikit sebab I accidentally terguna minyak yang balance goreng ayam yang ada kunyit..hehe..
Ingredients:-
7 biji kentang (direbus,buang kulit dan dipotong dadu besar 2cm x 2cm)
4 biji bawang putih dicincang halus
2 biji bawang besar dipotong dadu
1 sudu besar lada sulah(white pepper powder)
daun sup & daun bawang secukupnya
4 biji telur-dikocok sedikit dan ketepikan
3-4 sudu besar bawang goreng
garam & perasa secukupnya
Method:-
Tumis bawang putih & bawang besar hingga layu. Masukkan lada sulah, kacau rata.Masukkan kentang yang telah dipotong dadu besar dan goreng seketika dalam 2-3 minit. Masukkan garam & perasa secukupnya. Gaul rata. Buat lubang ditengah2 dan masukkan telur, biarkan sekejap baru dikacau rata(supaya telur tak hancur). Gaul dan kacau rata, masukkan bawang goreng dan daun sup/bawang tadi. gaul lagi dan matikan api. Siap untuk dihidang.
Ingredients:-
7 biji kentang (direbus,buang kulit dan dipotong dadu besar 2cm x 2cm)
4 biji bawang putih dicincang halus
2 biji bawang besar dipotong dadu
1 sudu besar lada sulah(white pepper powder)
daun sup & daun bawang secukupnya
4 biji telur-dikocok sedikit dan ketepikan
3-4 sudu besar bawang goreng
garam & perasa secukupnya
Method:-
Tumis bawang putih & bawang besar hingga layu. Masukkan lada sulah, kacau rata.Masukkan kentang yang telah dipotong dadu besar dan goreng seketika dalam 2-3 minit. Masukkan garam & perasa secukupnya. Gaul rata. Buat lubang ditengah2 dan masukkan telur, biarkan sekejap baru dikacau rata(supaya telur tak hancur). Gaul dan kacau rata, masukkan bawang goreng dan daun sup/bawang tadi. gaul lagi dan matikan api. Siap untuk dihidang.
Tuesday, September 21, 2010
My Humble Open House
Salam, wow it was another hectic days ...few days ago...after the busy preparations for the Raya a week ago, this time preparations for our open house pulak on Sunday afternoon till night....
Mr Hubby decided to invite his
colleagues and friends together with his siblings to our humble house...
As usual, I had a tough time thinking what to serve the guests this time...and as usual many of his friends are non Malays and of course some cant take hot,...
for those that can take hot, would prefer rendangs, but I guessed after a week
of rendangs , sambal gorengs, korma and lontong, to think of the names aje dah
rasa kembung perut..hehehe...
I 've decided to just made simple dishes as usual, but 'kenyang' and acceptable to the growns up and the kids,
since some of them would bring their family over..
Our Menu this time was
some nuggets and fries for the side menu...
For the Nasi Lemak Sri Pandan, masak 5kg beras basmathi for this,
the side condiments was,
Sambal padang, Ikan Benggol goreng,
I bought 12 chicken grillers(ayam kecik)
my kaki sampai kebas,
tangan sampai kembang mengerjakan ayam aje..hahaha
Kacang Panjang(1kg) goreng bawang putih with cili padi dicampak aje,
Telur goreng
we fried about 75 eggs - ( which my mum jokingly said- pedih 'montot' ayam bertelur..hahaha)
can be for the nasi lemak or kacang phool..
Kacang phool standard lah kan, comes with diced onions,
sliced limes and sliced green chillies, fried eggs and of course french loaves..
this one we've got to brief the guest as for some Chinese they tak berapa
familiar with this Mediterranean's dish.
I used 3 sets of each beans total of 3 baked beans, 3 kidney beans & 3 foul medammas
and bought about 10 french loaves..
Mee Tai Bak Goreng Kerang, I fried batches of 1kg, dah habis baru goreng lagi..
total I fried about 4 kg..same goes for the fried chicken, dah surut baru goreng lagi..
bergilir2lah my mum and me goreng..siapa free dialah buat..and of
course mee tu I tak goreng pedas...
Frankly, the most queries was the chicken & egg pratha rolls..
mostly love them and mostly are the Chinese...
Total I fried 30 instant prathas and rolled them up like in the pictures and cut to halves, so
dapatlah dalam 60 pieces..
Basically pictures that day was taken by Hasif...as I was busy topping up and frying things..
So I gave him the job and camera pulak buat hal hari tu..tekan2 tak boleh apasal entah..
so I let him go and godeh2lah apa yang patut..
some pictures were taken candidly and some the compositions are out...
so I just edited and cropped mana yang patutlah kat photo shop cause some are dark and some are bright or blurred..
The above picture,
clockwise turn - some of the guests shoes outside the house at one time, Mr Hubby's friends chatting at the dining area, one of the colleagues kids helping himself with the food, mingling among themselves, Iqram entertaining the guests kids for some computer games which looked like he was entertaining himself..hehehe,
some of the gifts, mostly chocolates from the guests, ,
Mr Hubby's friend from another department with his family.
The above picture
clockwise turn- Hasif friends came over earlier before the open house, a friend's memorable shot, SIL and niece,
making a move and saying goodbye, some of the tidbits for the kids,
2 of Mr Hubby's friends got a surprised from another friend when they were presented with a birthday cake for both which happened on the same day..
the lady as usual who is camera shy, but this time confirmed I tak tahu my back were taken..hehe
and the fish pond yang ikannya dah berapa kali mati..hehehe..
Overall, cukup penat lepas tu..tapi alhamdullilah semuanya selesai dengan hati yang tenang,
last guest was at 9pm, and after washing up,
I went to bed,
if mercun ke apa meletup, or even campak kelaut..
memang confirm tak sedarkan diri..
hahaha..
Saturday, September 18, 2010
Cake Cocoa
Salam, ..enough of tayang my kids photo lah ..lagi2 sitoilet yang nak tumpang glamour tu..hehehe...jadi untuk menutupkan kisah toilet, saya I masukkan this entry lah....this cake was one of the cakes that I made during the raya hari tu...(dah habis dah ya).... quite a few years tak buat cake ni, so this year I brought back cake cocoa ni for the guests...
This was actually my mum's recipe, I grew up with this cake...Every raya for sure my mum will bake this for us...now my turn to bake this for my kids pulak...they love this cake.....it is a simple chocolate cake yang tak payah bubuh chocolate topping....kalau nak halved the ingredients pun boleh juga...
Ingredients:-
Method:-
This was actually my mum's recipe, I grew up with this cake...Every raya for sure my mum will bake this for us...now my turn to bake this for my kids pulak...they love this cake.....it is a simple chocolate cake yang tak payah bubuh chocolate topping....kalau nak halved the ingredients pun boleh juga...
Ingredients:-
270g self raising flour
125g cocoa powder-(I used Valrhona cocoa powder)
500g butter (2 blocks )
400g fine sugar
1/2 can condensed milk(small can)
10 eggs
2 tsp vanilla essence
Method:-
Sieve flour and cocoa powder, and put aside. Beat butter and sugar in mixer using high speed till creamy. Add eggs 1 at a time and put in condensed milk and vanilla essence. Add in the sieved flour and cocoa powder bit by bit at low speed. Fold in with spatula and mix well. Pour into cake tray. Bake at 175c for 40 minutes or till cook. Leave cake on tray for 5 minutes before set to cool. Ready
Tuesday, September 07, 2010
Eid Mubarak - Selamat Hari Raya 2010
Dalam beberapa hari lagi, umat Islam diseluruh dunia akan menyambut hari lebaran...
selepas sebulan berpuasa, oops 23 hari aje..heheh
bulan Ramadhan akan ditinggalkan,
meninggalkan banyak kenangan, dugaan dan cubaan..
Banyak juga alam cyber ni berjasa, dalam memberi idea,tunjuk ajar dan pengetahuan
tentang dunia masakkan yang dapat saya baca, pelajari dan ketahui...
Dari sini jugalah saya mengenal teman2 blogger, teman2 yang berkunjung dan yang singgah keblog
saya yang tak seberapa ni..
Kita manusia yang tidak sempurna, jadi sekiranya,
sewaktu, saya berbual2, meninggalkan comments, dan mengambil recipe2 tuan2 & puan2
ada yang terguris hati dan terkilan,
Saya dengan rendah diri memohon ampun dan maaf
dari hujung rambut kehujung kaki
dan minta halalkan recipe yang telah saya ambil dan cuba ya.
Buat yang telah mencuba, recipe2 dari blog ini, jika kena dengan selera tuan2 & puan2
shukur alhamdullilah,
Tapi kalau tidak menjadi dan tak menepati citarasa anda,
harap maaf juga ya,
maklumlah blog ini pun bukannya blog orang yang pandai masak,
blog ini adalah, blog rujukan sendiri, trial & error dan blog berkongsi
recipe dengan seadanya..
Buat yang telah mencuba, recipe2 dari blog ini, jika kena dengan selera tuan2 & puan2
shukur alhamdullilah,
Tapi kalau tidak menjadi dan tak menepati citarasa anda,
harap maaf juga ya,
maklumlah blog ini pun bukannya blog orang yang pandai masak,
blog ini adalah, blog rujukan sendiri, trial & error dan blog berkongsi
recipe dengan seadanya..
Dengan itu juga dikesempatan ini saya ingin mengucapkan
Selamat Hari Raya 2010
Maaf Zahir Batin.
Maaf juga sekiranya saya tak sempat nak bertandang keblog teman2 sekelian,
Biskut Coffee Beans
Last cookies for this year...rasa2nya, dah cukuplah tu kan..asal ada a few varieties dahlah..add on with some kekacang, rempeyek,kerepek and tidbits dah penuh ler satu meja..hehe..later today nak start baking cake pulak...itu pun kalau nak tayanng lepas raya ajelah ya..sebab after this macam tak ada time nak update, esok, Mr Hubby dah start cuti, lagi confirm lah tak ada chance nak duduk kat depan pc..haha....
This cookies, quite unique, sebab bertingkat, cantum kan ia dengan icing and top up with chocolate mocha beans..sedap juga rasanya, sebab ada cornflakes kisar and chocolate rice, last after eating the tepung bite n the mocha beans, lagi menambah keenakkan kuih ni..very rangup and melts in your mouth...without realising, cepat & mudah to make them, compared to kuih tart yang makan berjam2 sampai sahur baru habis..hehe
Bahan A
270 gram mentega, dilembutkan
60 gram crisco putih
1 biji telur yang kecil
160 gram gula serbuk
1/2 sudu teh emplex
1 sudu teh butter oil-(Ayu tak letak)
300 gram tepung Hong Kong, diayak
180 gram tepung gandum, diayak
30 gram tepung jagung
60 gram cornflakes, dikisar halus
90 gram chocolate rice
secukup chocolate coffee bean untuk hiasan
Bahan B
1 biji putih telur
1 1/2 sudu makan jus limau kasturi
310 gram icing sugar atau secukupnya
Cara untuk Bahan A
Mentega, crisco, telur, gula, emplex dan butter oil dipukul dengan "K" beater sehinga rata dan sebati. Masukkan semua tepung, cornflakes dan chocolate rice dan pukul lagi sehingga rata. Perapkan selama 10 minit. Panaskan ketuhar pada 150 darjah C. Ambil sedikit adunan, canai rata dan terap dengan menggunakan acuan bintang lebar 3cm dan satu lagi diterap dengan acuan bintang kecil, lebarnya 1 cm. Atur dalam dulang biskut dan bakar selama 25 - 30 minit atua sehingga garing dan masak. Hiaslah setelah sejuk.
Cara untuk Bahan B
Putih telur dan jus limau dipukul dengan menggunakan "K" beater sehingga rata. Masukkan icing sugar dan pukul lagi sehingga sebati. Semasa hendak digunakan isikan dalam piping bag dan picit.
Cara menghias Biskut
Picitkan sedikit bahan B diatas bintang 3 cm. Kemudian aturkan bintang kecil diatasnya. Picitkan lagi icing diatas bintang kecil dan letakkan sebiji chocolate coffee bean.
Sources:-From Juriah Abdullah@Mintak Ampun sedapnya-Asmah Laili
This cookies, quite unique, sebab bertingkat, cantum kan ia dengan icing and top up with chocolate mocha beans..sedap juga rasanya, sebab ada cornflakes kisar and chocolate rice, last after eating the tepung bite n the mocha beans, lagi menambah keenakkan kuih ni..very rangup and melts in your mouth...without realising, cepat & mudah to make them, compared to kuih tart yang makan berjam2 sampai sahur baru habis..hehe
Bahan A
270 gram mentega, dilembutkan
60 gram crisco putih
1 biji telur yang kecil
160 gram gula serbuk
1/2 sudu teh emplex
1 sudu teh butter oil-(Ayu tak letak)
300 gram tepung Hong Kong, diayak
180 gram tepung gandum, diayak
30 gram tepung jagung
60 gram cornflakes, dikisar halus
90 gram chocolate rice
secukup chocolate coffee bean untuk hiasan
Bahan B
1 biji putih telur
1 1/2 sudu makan jus limau kasturi
310 gram icing sugar atau secukupnya
Cara untuk Bahan A
Mentega, crisco, telur, gula, emplex dan butter oil dipukul dengan "K" beater sehinga rata dan sebati. Masukkan semua tepung, cornflakes dan chocolate rice dan pukul lagi sehingga rata. Perapkan selama 10 minit. Panaskan ketuhar pada 150 darjah C. Ambil sedikit adunan, canai rata dan terap dengan menggunakan acuan bintang lebar 3cm dan satu lagi diterap dengan acuan bintang kecil, lebarnya 1 cm. Atur dalam dulang biskut dan bakar selama 25 - 30 minit atua sehingga garing dan masak. Hiaslah setelah sejuk.
Cara untuk Bahan B
Putih telur dan jus limau dipukul dengan menggunakan "K" beater sehingga rata. Masukkan icing sugar dan pukul lagi sehingga sebati. Semasa hendak digunakan isikan dalam piping bag dan picit.
Cara menghias Biskut
Picitkan sedikit bahan B diatas bintang 3 cm. Kemudian aturkan bintang kecil diatasnya. Picitkan lagi icing diatas bintang kecil dan letakkan sebiji chocolate coffee bean.
Sources:-From Juriah Abdullah@Mintak Ampun sedapnya-Asmah Laili
Kuih Tart Cream Cheese
For the first time, in my life, I made kuih tart!!!..maklumlah, I paling tak suka kuih tart!!!!..hehehe...this year, I tried this kuih tart yang gunakan cream cheeese..lepas buat, I closed my eyes bila time gigit kuih tu..hahaha sebab not used to makan jem nenas tu like that...after a few bite, eh!!! sedap juga eh kuih tart rupanya..patutlah kuih tart memang menjadi kegemaran dan tart juga yang dicari2 orang bila time raya ni!!!..
As for the jem tu I tak buat fresh, I just bought dari Phoon Huat, masak balik and tambahkan 4 cups of water and boil till pekat. I tambahkan sedikit warna oren and dah siap..hehe..
Piring tart yang dimaksudkan dalam recipe, mungkin yang lagi leper, but since I dont have yang leper I just used apa yang ada kat rumah..its a bit too deep, so tartnya pun deep..hehe..
Ingredients:-
300g mentega cap tong (golden churn)
250g cream cheese
600g top flour diayak
1 sudu makan vanilla flavour- Ayu gunakan vanilla essence aje
1 sudu makan gula castor
garam secukup rasa
Jem nenas
beberapa piring kuih tart
penyepit tart
JEM NENAS
2 biji nenas mengkal dan kuning
450g gula pasir
1 biji pelaga
2 kuntuk bunga cengkih
Method:-
Pukul mentega dan cream cheese. Masukkan gula, graam dan vanilla. Pukul lagi sehingga kemabnag. Gaulkan dengan tepung sedikit2 dengan jejari, sehingga mendapat doh yang lembut. jika dohnya terlalu lembut, tambah sedikit lagi tepung dan uli sehingga cantik dan lembut. Perap sebentar, tutup dengan tuala lembap.
Ambil seikit doh dan giling setebal 1 cm. Terap sebesar piring kuih tart. Masukkan kedalam piring tart dan kelim kelilingnya. Isikan tengahnya dengan bebola nenas dan ratakan. Hiaskan dengan dedaun doh. Atur dalam tim pembakar dan bakarlah sehingga garing dan warnanya kekuning-kuningan.
Cara membuat jem nenas:-
Parut kasar nenas. Tapis dan tekan supaya banyak jusnya dapat mengalir keluar. Jangan diperah. Masukkan kedalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga nenasnya kering sedikit. Masukkan gula, pelaga dan cengkih, dan masak lagi sehingga ia semakin pekat dan berkilat dengan api yang kecil. Biarkan ia kering sedikit baru matikan api dan sejukkan. Setelah itu buatlah bebola kecil, untuk inti tart.
Sources:-From Minta Ampun sedapnya-Asmah Laili
As for the jem tu I tak buat fresh, I just bought dari Phoon Huat, masak balik and tambahkan 4 cups of water and boil till pekat. I tambahkan sedikit warna oren and dah siap..hehe..
Piring tart yang dimaksudkan dalam recipe, mungkin yang lagi leper, but since I dont have yang leper I just used apa yang ada kat rumah..its a bit too deep, so tartnya pun deep..hehe..
Ingredients:-
300g mentega cap tong (golden churn)
250g cream cheese
600g top flour diayak
1 sudu makan vanilla flavour- Ayu gunakan vanilla essence aje
1 sudu makan gula castor
garam secukup rasa
Jem nenas
beberapa piring kuih tart
penyepit tart
JEM NENAS
2 biji nenas mengkal dan kuning
450g gula pasir
1 biji pelaga
2 kuntuk bunga cengkih
Method:-
Pukul mentega dan cream cheese. Masukkan gula, graam dan vanilla. Pukul lagi sehingga kemabnag. Gaulkan dengan tepung sedikit2 dengan jejari, sehingga mendapat doh yang lembut. jika dohnya terlalu lembut, tambah sedikit lagi tepung dan uli sehingga cantik dan lembut. Perap sebentar, tutup dengan tuala lembap.
Ambil seikit doh dan giling setebal 1 cm. Terap sebesar piring kuih tart. Masukkan kedalam piring tart dan kelim kelilingnya. Isikan tengahnya dengan bebola nenas dan ratakan. Hiaskan dengan dedaun doh. Atur dalam tim pembakar dan bakarlah sehingga garing dan warnanya kekuning-kuningan.
Cara membuat jem nenas:-
Parut kasar nenas. Tapis dan tekan supaya banyak jusnya dapat mengalir keluar. Jangan diperah. Masukkan kedalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga nenasnya kering sedikit. Masukkan gula, pelaga dan cengkih, dan masak lagi sehingga ia semakin pekat dan berkilat dengan api yang kecil. Biarkan ia kering sedikit baru matikan api dan sejukkan. Setelah itu buatlah bebola kecil, untuk inti tart.
Sources:-From Minta Ampun sedapnya-Asmah Laili
Cornflakes Madu
Did this last year, tapi lupa dari mana got the recipe, hari tu browse through Diana's blog, rupanya dari situ I've got the recipe from, forgot to copy down the sources from.... thanks for sharing, here it goes in Malay version..
Bahan A
100 gram cornflakes
100 gram bubble rice
100 gram badam/ kacang (dicincang dan dibakar sedikit)
Bahan B
110 gram mentega
90 gram gula halus
5-6 sudu besar sirap kencana/madu
Cara-caranya
1. Campurkan kesemua bahan B dan masak diatas api yang kecil selama beberapa minit.
2. Masukkan gula, mentega, sirap kencana/ madu dan gaul rata.
3. Setelah bergaul rata masukkan Bahan A dan gaul sebati.
4. Masukkan sesudu adunan kedalam paper cup.
5. Panaskan ketuahr pada suhu 180 darjah C dan bakar selama 5 – 7 minit atau sehingga ia masak.
Sources:-From wannorbaya@resipidiana.blogspot.com
Bahan A
100 gram cornflakes
100 gram bubble rice
100 gram badam/ kacang (dicincang dan dibakar sedikit)
Bahan B
110 gram mentega
90 gram gula halus
5-6 sudu besar sirap kencana/madu
Cara-caranya
1. Campurkan kesemua bahan B dan masak diatas api yang kecil selama beberapa minit.
2. Masukkan gula, mentega, sirap kencana/ madu dan gaul rata.
3. Setelah bergaul rata masukkan Bahan A dan gaul sebati.
4. Masukkan sesudu adunan kedalam paper cup.
5. Panaskan ketuahr pada suhu 180 darjah C dan bakar selama 5 – 7 minit atau sehingga ia masak.
Sources:-From wannorbaya@resipidiana.blogspot.com
Oreo Black Beauty Cookies
Recipe oreo black beauty cookies ni was taken from Kak Wan, I followed Kak Wan's pattern for this cookies, ikut preference lah nak buat macam mana ya....as for the white chocolate topping tu, I just decorated using royal icing aje, cause ada balance dari buat the other cookies...
Ingredient:-
Bahan A
280gm mentega
200gm gula kastor
Bahan B
250gm tepung gandum
50gm serbuk koko
30gm tepung jagung
20gm biskut oreo (buang krim dan kisar halus)
1/2 sudu teh baking powder
Hiasan
Putih telur
Biskut oreo (dibuang krim dan dikisar kasar)
coklat masakan putih dicairkan
croquant
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga kembang.
2. Masukkan bahan B, gaul rata dan uli menjadi doh yang lembut.
3. Paipkan dengan nozzle bulat dan bentukkan memanjang. Sapu putih telur dan tabur serbuk oreo diatasnya.
4. Bakar pada suhu 150c selama 30 minit.
5. Sejukkan dan paip dengan coklat putih dan tabur dengan croquant.
*** Dalam gambar kak wan ubah sikit deco nya dengan menggunakan papercups, dan hias dengan coklat putih. Hias ikut kegemaran.
Ingredient:-
Bahan A
280gm mentega
200gm gula kastor
Bahan B
250gm tepung gandum
50gm serbuk koko
30gm tepung jagung
20gm biskut oreo (buang krim dan kisar halus)
1/2 sudu teh baking powder
Hiasan
Putih telur
Biskut oreo (dibuang krim dan dikisar kasar)
coklat masakan putih dicairkan
croquant
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga kembang.
2. Masukkan bahan B, gaul rata dan uli menjadi doh yang lembut.
3. Paipkan dengan nozzle bulat dan bentukkan memanjang. Sapu putih telur dan tabur serbuk oreo diatasnya.
4. Bakar pada suhu 150c selama 30 minit.
5. Sejukkan dan paip dengan coklat putih dan tabur dengan croquant.
*** Dalam gambar kak wan ubah sikit deco nya dengan menggunakan papercups, dan hias dengan coklat putih. Hias ikut kegemaran.
Oatmeal Chip Cookies
Chocolate cookies, are a must although, cookies ompuith..orang melayu pun suka jugak..hehehe..tried this since I have lots of rolled oat in store...this year tak buat marble mocha, cause I couldnt find the small m&m bits for the cookies, yang ada besar2 tu, tak cantiklah kalau buat cookies, cause if were to put, at least a few in one cookie, then it wont be comel2, all will be besar gedabak...haha..so just this for chocolate cookies crave for the kids...
Oatmeal Chip Cookies
Sources:-From Sri@Feedmyworld-sri
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
This makes 4 1/2 dozen cookies.
Ingredients:-
1 cup (2 sticks) butter, softened
1 cup sugar
1 cup light brown sugar
2 eggs, beaten
1 tsp pure vanilla extract
2 1/2 cups quick cooking oatmeal-(Ayu used rolled oats, toasted for a while)
2 cups all purpose flour
1/2 tsp salt
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1 12-oz package semi-sweet chocolate chips
1 9oz Hershey Bar (milk chocolate), grated
1 1/2 cups nuts (I use walnuts)
Method:-
Preheat oven to 375F.
Lightly grease one or more cookie sheets.
Using an electric mixer, cream butter and sugars together in a bowl until fluffy.
Add eggs one at a time, beating well after each addition.
Add vanilla.
In a food processor, blend oatmeal to a fine powder.
Mix in a bowl with flour, salt, baking powder, and baking soda; add to creamed mixture.
Mix well.
Str in chocolate chips, grated Hershey Bar, oats and nuts.
Roll into balls and place 2 inches apart on cookie sheet.
Bake for 10 minutes.
Thursday, September 02, 2010
Roti John II - 20th Day Iftar
20th day iftar...the best Roti John so far yang I pernah buat!!...recipe dari Hana Tokyo, sedappppp...(nampak tak berapa 'p' tu?)...hehehe..be warned, akan ada ulang tayang dimasa akan datang...I used kentang, 8 hot dog rolls, and the adunan ngam2..sedaplah Hana, kena pulak roti yang lembut, daging cincang dengan telur, rempah kari & kentang semua well blended gitu...Thanks ya for sharing this nice recipe...apasallah akak tak buat dari dulu lagi ya....hehe..
Bahan-bahan
Bahan-bahan
- 150g daging cincang
- 1/2 biji bawang besar - potong dadu kecil
- 1 sudu kecil serbuk kari
- Carrot@kentang - (optional) - potong dadu kecil-(Ayu gunakan 1 biji kentang)
- garam-(Ayu tambah sedikit perasa)
- 2 biji telur
- daun sup - cincang halus
- minyak@butter
- Roti Hotdog (roti putih boleh juga)
- Sos Cili@Tomato dan mayonis
- Tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan daging dan carrot@kentang. Masukkan skali kari yang dibancuh dengan sedikit air. Perasakan dengan garam. Masak hingga agak kering.
- Mangkuk lain, kocok2kan telur, masukkan daging tadi dan juga daun sup. Kacau.
- Panaskan butter@minyak sedikit ke dalam kuali. Tuang telur dan daging tadi. Belah roti tak putus dan letak di atas telur. Jika menggunakan kuali besar leh wat banyak sekaligus. Tak perlu balik2kan. Bila telur dah masak, angkat terus roti dari kuali.
- Paipkan sos dan juga mayonis. Bleh juga jika ingin buh salad atau sebagainya. Kemudian katup smula roti tuh. Potong dan siap dihidang.
- Sources:-From hanamemories.blogspot.com
Mee Goreng Seafood
Salam, wah mana2 semuanya dah start mengukis ya...kasi kita jealousss nampak...kat sini orang2 disekeliling dah pressure kita, bila nak start buat...huwahaha...I jawap nak start lah ni..tapi bila dah malam, badan tiba2 lemah!..hehehe...rasa2nya..nak kena start jugalah hari ni...itu pun terpulang pada keadaan...keadaan malas lagi ke tak....hahaha....
Hai, hari2 fikir menu apa nak berbuka, dah buat menu berbuka aje dah penat, itu yang cookies selalu aje, KIV... malam fikir pulak nak masak apa untuk sahur...kalau ikutkan hati memang malas nak buat cookies, rasa macam nak tunjuk2 aje kat bazaar Geylang nanti..hehe
Ai enough, of keluhan and start to buat kerja...ok, biasalah kan tak payah cakap banyak2, mee lagi, menu sampingan untuk iftar ke 20.. Mee Goreng Seafood, taken from Kak Nuridah Singapore... kita adjustlah mana yang patut ikut kesedapan mata..hehe..Thanks kak, for recipe Bolehlah menambahkan koleksi2 recipe mee I di blog ni..
Bahan-Bahan
2 biji telur dikocok sedikit
1 sudu makan bawang putih cincang
2 sudu makan cili kisar
1 biji bawang dihiris atau parut saje
500gm Hokkien Mee
100gm taugeh
sedikit daun bawang dihiris
200gm udang buang kulit dan rebus sebentar
200gm sotong
(Pada yang gemar makan seafood boleh tambahkan dengan lala atau remis)
2 biji tomato yang sedang dihiris
2 biji cili merah dihiris
3 biji limau kasturi
3 sudu makan minyak masak
Bahan Pes
3 sudu makan air
4 sudu makan sos tomato
1 sudu makan dark soy sauce-(Ayu gunakan kicap masin biasa + 1 sudu makan kicap manis)
1 sudu makan sesame oil (minyak bijan)
2 sudu makan gula-(Ayu tak letak)
secubit lada sulah dan sedikit garam+ perasa jika perlu
(Ayu letak air sikit nak kasi basah2 sikit- dalam 1 cawan)
Cara-Cara
1. Panaskan kuali dan tumiskan bawang putih bersama 3 sudu makan minyak.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga naik bau. Masukkan telur dan kacau rata.
3. Masukkan bawang hiris dan tumis sedikit, masukkan mee, taugeh dan daun bawang. Kacau rata.
4. Masukkan bahan pes dan juga seafood. Kacau rata hingga naik bau. Akhir sekali masukkan hirisan tomato dan hirisan cili merah. Perahkan limau waktu menghidangkan nya.
Sources:-From fiqah99.blogspot.com
Sources:-From fiqah99.blogspot.com
Wednesday, September 01, 2010
Mee Kanton -19th Day Iftar
Mee lagi!..this time tried this mee pulak, mee teow kering yang direbus macam pasta, bubuh minyak & garam so that tak melekat.. Rasa mee teow ni ada sikit lebih kurang macam mee suah..lembut and sungguh mengenyangkan...my dad tak cari nasi lepas buka, lepas makan mee ni..hehe....
Kebetulan Mr Hubby was around during the 19th day(Sunday)...so far fasting month ni, only weekends aje Mr Hubby got the chance to berbuka kat rumah, normal days kat office aje...since the beginning he was involved in the YOG thingy, then after dah habis sibuk pula dengan handing over cause he will be posting out to another camp...
Ok back to this noodles, Mr Hubby suka dengan soupnya, siap hirup2..letak cili jeruk cili padi kasi bedesing telinga...after that lean back & just tersengih kekenyangan....hehe
Ingredients:--(5-6 orang)
1 bungkus mee teow -direbus dengan sedikit garam & minyak-bilas dengan air sejuk & toskan
5-10 ekor udang
2 ekor sotong-dihiris
2-3 bawang putih dicincang or ketuk halus
1 sudu kecil lada sulah
1 mangkuk stok ayam
air secukupnya
1-2 sudu kecil minyak bijan
sedikit sayuran-(sawi, kobis, carrot)
hirisan cendawan butang -Ayu gunakan fresh mushroom
beberapa biji telur
minyak masak untuk menumis
garam & perasa secukupnya
Method:-
Ambil sedikit mee teow, dan bubuhkan kedalam mangkuk2 hidangan. ketepikan. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih hingga naik bau. Masukkan udang, sotong, stok ayam, minyak bijan, lada sulah, air, perasa & garam. Biarkan hingga mendidih. Kemudian masukkan sayuran dan cendawan. Masak selama 3 minit atau hingga sayur lembut, pecahkan telur dan biarkan sekejap. Bila sudah masak, tuangkan kuah keatas mee teow tadi dan hiaskan dengan bawang goreng, daun sup dan cili jeruk. Hidangkan segera time panas.
Kebetulan Mr Hubby was around during the 19th day(Sunday)...so far fasting month ni, only weekends aje Mr Hubby got the chance to berbuka kat rumah, normal days kat office aje...since the beginning he was involved in the YOG thingy, then after dah habis sibuk pula dengan handing over cause he will be posting out to another camp...
Ok back to this noodles, Mr Hubby suka dengan soupnya, siap hirup2..letak cili jeruk cili padi kasi bedesing telinga...after that lean back & just tersengih kekenyangan....hehe
Ingredients:--(5-6 orang)
1 bungkus mee teow -direbus dengan sedikit garam & minyak-bilas dengan air sejuk & toskan
5-10 ekor udang
2 ekor sotong-dihiris
2-3 bawang putih dicincang or ketuk halus
1 sudu kecil lada sulah
1 mangkuk stok ayam
air secukupnya
1-2 sudu kecil minyak bijan
sedikit sayuran-(sawi, kobis, carrot)
hirisan cendawan butang -Ayu gunakan fresh mushroom
beberapa biji telur
minyak masak untuk menumis
garam & perasa secukupnya
Method:-
Ambil sedikit mee teow, dan bubuhkan kedalam mangkuk2 hidangan. ketepikan. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih hingga naik bau. Masukkan udang, sotong, stok ayam, minyak bijan, lada sulah, air, perasa & garam. Biarkan hingga mendidih. Kemudian masukkan sayuran dan cendawan. Masak selama 3 minit atau hingga sayur lembut, pecahkan telur dan biarkan sekejap. Bila sudah masak, tuangkan kuah keatas mee teow tadi dan hiaskan dengan bawang goreng, daun sup dan cili jeruk. Hidangkan segera time panas.
Chicken & Egg Paratha Rolls
Snacking for the kids, for 19th day iftar..buat pun sikit aje I used 1 piece of large chicken breast and only used 3 pieces of prata for this..bila dipotong 2 dapat lah 6 pieces, pun alhamdullilah cukup..repeat telecast juga pernah buat dulu... boleh lihat disini..
Ingredients:-
6 frozen instant parathas
3-4 eggs lightly beaten (just w fork)
Ingredients for Filling:-
3 chicken breast diced (I sliced)
2 tsp coriander powder
1 tsp dried chili which has been cut to small pieces( I used chili powder- about 2 tsp)
2 garlics minced
3 tomatoes diced
1/2 tsp turmeric powder( I used 1 tsp)
1/2 inch ginger minced
2 tbsp coriander leaves sliced thinly
1 tsp garam masala
salt and MSG to taste
Method For Filling:-
Heat oil and saute garlics, dried chili and coriander powder till fragrant. Add in diced tomatoes and stir well. Slow down the heat and cook till tomatoes are soft. Add in turmeric powder, ginger and half of coriander leaves and stir well. Add in chicken and stir again. Sprinkle salt and MSG to taste. When chicken has cooked, add in the balance coriander leaves and garam masala. Stir well and turn off heat. Put aside.
Method for Parathas:-
Heat some oil and fried paratha till golden yellow. Dish out and put aside. Heat oil and add in 2 tbsp beaten egg and let it for a while. Add fried paratha ontop of egg. When ready dish out.
Method For Serving:-
Place egg paratha facing up. Add on filling and roll paratha like swiss roll. Ready to serve
Sources:- From Noreen blog original from Muna
Ingredients:-
6 frozen instant parathas
3-4 eggs lightly beaten (just w fork)
Ingredients for Filling:-
3 chicken breast diced (I sliced)
2 tsp coriander powder
1 tsp dried chili which has been cut to small pieces( I used chili powder- about 2 tsp)
2 garlics minced
3 tomatoes diced
1/2 tsp turmeric powder( I used 1 tsp)
1/2 inch ginger minced
2 tbsp coriander leaves sliced thinly
1 tsp garam masala
salt and MSG to taste
Method For Filling:-
Heat oil and saute garlics, dried chili and coriander powder till fragrant. Add in diced tomatoes and stir well. Slow down the heat and cook till tomatoes are soft. Add in turmeric powder, ginger and half of coriander leaves and stir well. Add in chicken and stir again. Sprinkle salt and MSG to taste. When chicken has cooked, add in the balance coriander leaves and garam masala. Stir well and turn off heat. Put aside.
Method for Parathas:-
Heat some oil and fried paratha till golden yellow. Dish out and put aside. Heat oil and add in 2 tbsp beaten egg and let it for a while. Add fried paratha ontop of egg. When ready dish out.
Method For Serving:-
Place egg paratha facing up. Add on filling and roll paratha like swiss roll. Ready to serve
Sources:- From Noreen blog original from Muna
Kari Telur Cepluk
Kari telur yang telurnya dicepluk dalam kuah, jarang2 dibuatkan..selalunya telur cepluk masak air or telur cepluk masuk dalam mee maggi kari adalah...sedap juga telur masak gini meresap kuah karinya tu kedalam telurnya..Resipi dari Wana yang pandai masak tu...Thanks Wana, I post the recipe kat sini pula ya....
Ingredients:-
6 biji telur
4 biji bawang ( di tumbuk/dihiris )
3 ulas bawang putih ( ditumbuk/dihiris )
1/2 inci halia ( ditumbuk atau di hiris )
2 sudu makan serbuk kari ( gaulkan sengan sedikit air )
1 cawan santan pekat @ susu cair
1 keping asam gelugur
1/2 bawang goreng ( optional )
daun kari
daun ketumbar ( tabur )
daun bawang ( tabur )
air secukupnya
garam secukupnya
1 kiub ayam
minyak untuk menumis
Cara penyediaan
1. Tumis bahan tumbuk dan daun kari hingga wangi.
2. Kemudian masukkan serbuk kari yang telah dicampur dengan air, asam gelugur, kiub ayam, sedikit air dan santan.
3. Bila kuah mula mendidih kacau sentiasa supaya santan tidak berketul-ketul.
4. Pecahkan telur satu persatu kedalam kuah yang mendidih tadi.
5. Bila telur beku masukkan garam, bawang goreng yang telah di tumbuk dan daun ketumbar, daun bawang.
6. Kacau seketika dan angkat.
Sources:-From potretkasih.com
Ingredients:-
6 biji telur
4 biji bawang ( di tumbuk/dihiris )
3 ulas bawang putih ( ditumbuk/dihiris )
1/2 inci halia ( ditumbuk atau di hiris )
2 sudu makan serbuk kari ( gaulkan sengan sedikit air )
1 cawan santan pekat @ susu cair
1 keping asam gelugur
1/2 bawang goreng ( optional )
daun kari
daun ketumbar ( tabur )
daun bawang ( tabur )
air secukupnya
garam secukupnya
1 kiub ayam
minyak untuk menumis
Cara penyediaan
1. Tumis bahan tumbuk dan daun kari hingga wangi.
2. Kemudian masukkan serbuk kari yang telah dicampur dengan air, asam gelugur, kiub ayam, sedikit air dan santan.
3. Bila kuah mula mendidih kacau sentiasa supaya santan tidak berketul-ketul.
4. Pecahkan telur satu persatu kedalam kuah yang mendidih tadi.
5. Bila telur beku masukkan garam, bawang goreng yang telah di tumbuk dan daun ketumbar, daun bawang.
6. Kacau seketika dan angkat.
Sources:-From potretkasih.com
Koleh Koleh Kacang -18th Day Iftar
Salam, while others already uploaded iftar menu yang ke 21, kita baru terkedek2 nak upload iftar menu yang dah beberapa hari yang lalu...actually iftar on 18th day ni, was at my brother-in-law house-(Mr Hubby's eldest brother)..I did only this to bring over..hehe..even lauk sahur pun I tak masak cause was given 'tapau' balik ayam masak korma...buat kuih ni pun dah makan a few hours of standing...no wonder kuih ni kalau order mahal sikit dari kuih2 yang lain sebab kena buat tahi minyaknya dan kacau adunan koleh2nya macam dodol(thats what my mum referred to)..heheh
I made 11/2 adunan cause 1 adunan to bring over and the 1/2 adunan for my parents yang kat rumah...gula melakanya tu please please adjust to taste ya kalau suka manis lagi...
Menu2 berbuka di rumah BIL tu I tak ambil gambar,camera pun tak bawa.. sebab malu ler, dengan ipar duai BIL tu...so I tayang yang ini ajelah ya...
Ingredients A:-
3 cups thick coconut milk(santan kara)
1 pandan leaf
1/2 tsp salt
Ingredients B:-
300g green beans flour
4 cups water
1 tsp brown colouring(optional)I didnt use
Ingredients C:-
420-450g palm sugar-adjust to taste-(I used 300g )
1/2 cup water
Ingredients D:-
11/2 cup coconut milk
a pinch of salt
Method:-
Mix B and let it for 2 hours or overnight.(I didnt do this, I just mixed on the spot and proceed).
Cook C till dissolve, let cool, strained and put aside.
Cook D till form 'tahi minyak' and put aside.
Mix A, B and C and stir well. Cook on a medium heat and keep on stirring continuously for 15-20 minutes or till it looks a bit 'oily'. When cooked, add the mixture into the tray which has been greased with oil. Level it and sprinkle the 'tahi minyak' on it. Let the kuih to cool then cut.
Sources:- From Resipi.net
I made 11/2 adunan cause 1 adunan to bring over and the 1/2 adunan for my parents yang kat rumah...gula melakanya tu please please adjust to taste ya kalau suka manis lagi...
Menu2 berbuka di rumah BIL tu I tak ambil gambar,camera pun tak bawa.. sebab malu ler, dengan ipar duai BIL tu...so I tayang yang ini ajelah ya...
Ingredients A:-
3 cups thick coconut milk(santan kara)
1 pandan leaf
1/2 tsp salt
Ingredients B:-
300g green beans flour
4 cups water
1 tsp brown colouring(optional)I didnt use
Ingredients C:-
420-450g palm sugar-adjust to taste-(I used 300g )
1/2 cup water
Ingredients D:-
11/2 cup coconut milk
a pinch of salt
Method:-
Mix B and let it for 2 hours or overnight.(I didnt do this, I just mixed on the spot and proceed).
Cook C till dissolve, let cool, strained and put aside.
Cook D till form 'tahi minyak' and put aside.
Mix A, B and C and stir well. Cook on a medium heat and keep on stirring continuously for 15-20 minutes or till it looks a bit 'oily'. When cooked, add the mixture into the tray which has been greased with oil. Level it and sprinkle the 'tahi minyak' on it. Let the kuih to cool then cut.
Sources:- From Resipi.net