Wednesday, August 18, 2010

Kacang Phool -7th Day Iftar

This time round I tried this kacang phool yang berdaging..selalu buat memang tak pakai daging...hehe itu versi simplelah..kacang phool yang ini ada kelainannya, sebab gunakan 2 other types of beans in the recipe...the whole dish lepas dah buat memang dapat banyaklah..boleh rasa2nya..10-12 orang makan..kot, ..dah ada lebih tu, dapat juga kasi to my 2 other neighbours...verdict, to me Sedappp!..thought of  making this menu kalau berbuka with my in laws ...sebab muai ler...

Ingredients:-
1 tin Ful Medammas
1 tin kidney beans

Campurkan dalam mangkuk kedua2 jenis kacang bersama airnya dan pecah2kan dua-(Ayu blender kering kasar aje)

1 tin bake beans(jangan pecahkan)
1/2kg daging cincang
garam & serbuk perasa
telur goreng mata lembu
lada hijau dan merah dihiris kasar
limau kasturi
bawang besar potong dadu kasar

Bahan kisar:-
20 batang lada kering(buang bijinya)
20 bawang kecil
5-6 ulas bawang putih
1 sudu teh jintan kasar
1 sudu teh jintan halus
halia sebesar ibu jari


Method:-
Tumiskan rempah hingga garing. Masukkan daging cincang. Masukkan sedikit air-(Ayu masukkan dalam 11/2 cawan). Masak hingga daging empuk. Masukkan garam & perasa.
Maukkan kacang Ful Medammas dan kidney beans yang dipecahkan tadi dengan airnya sekali. Biarkan mendidih.
Biarkan ia berair kerana ia akan menjadi pekat bila sejuk. Selepas itu baru masukkan bake beans dengan airnya sekali dan dikacau. Bila mendidih, matikan api.
Semasa menghidang, tuangkan kacang ful dalam mangkuk. Hiaskan diatas nya dengan sekeping telur mata lembu, lada hiris, bawang dadu dan perahan limau kasturi. Lawankan dengan roti perancis bakar yang panas ataupun roti bawang putih (garlic bread).
Sources:-From Junaidah Jaafar@resipi pesta perut

 The beans used in this dish.

4 comments:

Kerull said...

Salam K.ayu..buka ape arini..sebelum ni banyak kali tgk resepi kacang phool ni..tapi masih blur2..tapi bila tgk k.ayu punya ni..macam rasa rajin je nak buat..sbb dah faham..hu hu tq k.ayu..mintak izin masuk list..

Ayu said...

kerull - walkslm, kacang phool ni pun ada macam2 versi kerull, hehe..
yang pasti bahan utama kacang parang tulah..dah masuk list tu, buatlah nanti ya..hehe

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Salam Ayu...
A'ah Si Nazli tuh ada G6PD..skrang masaalah nyer kacang yg lain spt baked beans & kidney beans mmg mama dah dpt..yg kacang parang tuh masih blm dpt2 lagi...maybe kat Mustaffa? Nnt nak cari jgk coz cik hubby asyik tanya jer..kesian kan!!
Seblm puasa adik ipar ajak belanja kat JB lepas tuh singgah kat Larkin Perdana yg kat atas dekat ngan Pasar Larkin.. mkn kacang Phool yg ada letak daging..cik hubby mkn ngan roti gebu dia...mmg sedap tak cukup ah. Hubby mmg peminat nih kalau mkn kat luar. kalau mama buat sendiri kan muai...blh tambah2 lagi :)
Tak pe lah kalau mama gi JB, kat mana jual kacang parang nih Ayu?

Ayu said...

mama hawa - walkslm, ooh Nazli ada G6PD ya..so memang tak bolehlah makan kacang parang kan..kacang parang yang kimball tu, kat mana2 supermarket, hypermarket kat jb ada ma..kita kalau pergi jb, beli a few simpan..bila nak gunakan dah ada..hehe..lain kali pergi jb cari ya ma..kat spore ada juga foul medamme ni..tapi brand maling..from china..dulu gunakan tu, tapi sebab the company also produce 'bak'..kita dah tak beli lagi..hehe