Wednesday, July 17, 2013

Daging Goreng Cendawan Enoki

Lauk sahur beberapa hari yang lalu..goreng daging style macam ni pulak..kebetulan kita ada stok cendawan enoki, memang beli aje tak ada plan pun nak masak apa, bila tengok recipe ni memang dah kenalah buku dengan ruas..semua bahan2 ada ..so apa lagi..cubalah masak..Kelakarnya Mr Hubby tanya apasal kita letak 'mee' dalam daging tu..kita cakap itu cendawan ler..hahaha..uish tak friendly langsungkan..tapi berselera pulak kita tengok rakyat jelata makan..

Lauk kering2 macam nilah selalunya laku time sahur..Kuah masak lauk air pun dah cukup..kena dengan sambal belacan pulak..alih2 nasi dah bertambah time sahur..heheh ..macam mana tak buntat makcik nikan..terimakasih penyumbang recipe..minta izin dipanjang2kan disini pula..:)


Daging Goreng Cendawan Enoki
Sources:- Zuldandunia
Tried, Adjusted & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1kg daging lembu dihiris nipis ikut suka
2 peket Cendawan Enoki
 
1 biji bawang besar diihiris kasar
10 biji cili padi diketuk
1 sudu besar serbuk lada hitam
garam  & serbuk perasa secukup rasa

Bahan A* (dikisar)
1 labu bawang besar (3 sudu besar bawang besar kisar)
3 ulas bawang putih (1 sudu besar bawang putih kisar)
2 inci halia (2 sudu besar halia kisar)
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kunyit

Cara-caranya:
Potong daging lembu ikut saiz suka hati,  dan perapkan daging dengan bahan A(perap paling kurang 1/2 jam,lagi lama perap lagi bagus). bersama garam, serbuk perasa dan serbuk lada hitam.
Goreng daging yang telah diperap sehingga sedikit kekuningan atau ikut suka garing macam mana, kemudian masukkan bawang besar yang telah dimayang & cili padi yang telah diketuk. Masukkan lada hitam,dan akhir sekali masukkan cendawan Enoki(Korea mari). Siap untuk dihidang.

16 comments:

ina ku said...

saya ingatkan tauge td, hehe. selalu nampak kt pasaraya cendawan ni tp selalu jugk terfikir nak masak amende dgn cendawan ni, masuk dlm sayur goreng kot, hehe. kalau sahur nasik panas dgn lauk mcm ni pon dh cukup ni bg saya, hehehe...nampak mmg sedap.

Ayu said...

inaku - hahahhaa..akak kalau cendawan tak kira jenis apa semua akak suka.. cendawan enoki ni dah macam2 juga akak bagaikan..ada yang masak sup replacekan dia dengan suun, buat jemput2(cekodok), buat goreng2 gitu aje pun dah, yang ni gandingkan dengan daging pulak..bila gigit tu kenyal2 cendawan lah gitu..dalam sayur goreng pun boleh juga....sahur lauk simple2 aje baru lalu makan..hehe

Chik Mimi said...

kandaaaa salam ramadhan ,sedapnyaaaa nmpk cendawan dengan daging tu,tapikan kita ni takut nak makan cendawan sbb angin dalam bandan ni mmg banyakkk

ady said...

salam
berselera ady tgk lauk sahur kak ayu ni..semuanye npk sedap2 belaka..

EmbunRosaliza said...

Assalam ayu,sedapnya nampak daging gorwng tu cendawan enoki tu, sungguh2 terliur tgk. Ohh cendawan enoki yg panjang kurus n ada bulat kat atas tu ya, hhuhu jakun sungguh kita ni

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Ayu, Kak Ros suka sahur dengan daging goreng kunnyit yang ada banyak bawang dan cili hijau

ana said...

Assalam ayu...
Huaaa nangis kita tgk. Sedapnye. Kita nk wat gak la sbb ada stok daging lebih wat dendeng n cendawan enoki kat esbok.. Kita suke enoki ni. Pestime mkn masa kat restoren steambot. Try mkn. Sedap pulak. Pas tu selalu beli wat stok he3...kdng masuk dlm sup sayur. Sedap sbb kenyal2 kan ayu.
Enoki leh wat cenkodok ke? Nk wat mcmane? Bole share resepi he3....

Anna Qawina said...

Aslmkm kak..waahhh menyelerakan..mayb blh cuba utk juadah berbuka..tq share ye..nak nasik ada? hehe

Ayu said...

chik mi - salam ramadan buat dinda juga ya..cnedawan berangin ya dinda.. kanda tak tahu..hahha kanda kalau cendawan makan banyak..hehe..patut ler selalu buang angin..hahaha..

Ayu said...

ady - walkslm, thank you ady..puasa ady macam mana..lama tak update blog ady

Ayu said...

embunrosaliza - wallslm, aah kak, cendawan enoki yang panjang2 ada bulat kat atasnya tu...kita pun baru tahu juga cendwan ni..dulu tak tahu nak buat apa dengan cendawan jenis ni..tengok internet barulah tahu..hehe

Ayu said...

puan ros - walkslm, aah kak ros..samalah lauk kering2 macam ni baru jalan kan kak..hehe

Ayu said...

ana - walkslm, hahahaha..jangan nangis batal puasa kang..haha..aah kita pun dulu first time masak memang buat sup juga dan makan kat restaurant steam boat..memang sedap kenyal2 gitu..kat sini murah 2 packet baru S$1..Enoki boleh dibuat cekodok..dan sedap pada kita..cubalah ana..:)

http://curlybabesatisfaction.blogspot.sg/2012/08/jemput-jemput-udang-cendawan-enoki.html#axzz2ZHPZKjfK

Ayu said...

anna - walkslm, hahha anna...nak nasi?..ada dalam periuk tu anna..cubalah buat untuk juadah berbuka..kalau berbuka dengan nasi kan..akak buat lauk sahur..terbalik pulak kan..hehe

tenku butang said...

hai.. salam kenal,
follower no.1354
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

Ayu said...

tenku butang - hai salam kenal dan salam ramadan juga buat tenku & family..thank you sudi singgah dan follow..ok nanti akak follow back ya..