Wednesday, July 10, 2013

Nasi Lemak Daun Ketapang, Ayam Goreng Bawang Putih & Sambal Nasi Lemak Sedap


Assalam pada teman2 sekelian..Salam Ramadan buat semua umat Islam dimana saja anda berada, hari ni hari pertama puasa..macam mana ditempat teman2 semua?..Panas tak cuaca..Kat sini boleh tahan terik juga..Bila bulan puasa ni mulalah..kaum ibu/hawa yang sibuk bukan kepalang..yang selalu menjadi 'brain block' yalah bila memikirkan nak masak dan makan apa untuk berbuka serta bersahur..Uish samalah macam kita...mulalah cari idea dan ilham untuk menyajikan hidangan yang sedap2 pada keluarga..Mungkin first few weeks oklah tapi bila dah last week atau last few days tu dah mula tak kuasa dan masaklah asal masak..hehehe..Kita cakap ni sebab it happens to melah..
Alhamdullilah, tahun ni kita dah kemas sikit2 rumah kita yang macam tongkang pecah ni..itu yang senyap aje dari last post tak mengupdate blog ... Kita tak mau macam tahun2 yang sudah bila puasa baru start nak kemas dan buang apa2 yang tak nak, sebab bulan puasa tak larat ler..mana nak masak mana nak tengok budak2 punya pelajaran then nak buat kerja rumah lagi dengan tak cukup tidur..aduhhh memang lepakss mak tau.. 

Oklah tu..membebel pulak makcik ni kan.. Menu yang kita tayang hari ni adalah menu yang dimasak bukan dibulan puasa..Tapi tak apalah kan..kita kasi idea aje apa yang boleh dibuat untuk hari2 mendatang..
Kali ni kita masak nasi lemak kita bungkus dengan daun ketapang..bukan apa, dulu masih tinggal dirumah kampung, time tu kita kecik lagi lah dalam primary school gitu..my jiran ada meniaga didepan rumahnya ..dia ada jual Mee Siam Kuah, Rojak Ulik, Nasi lemak yang semuanya bila dibungkus dia akan bungkus dalam daun ketapang ni..Ermm sungguhlah wangi makanan yang dibubuh atas daun tu dan sunggulah menyelerakan bila dimakan .. so the other day, nampak daun ketapang ni banyak along tepi jalan mengala ke Farm Mart(tempat kita beli burung puyuh)..suruh Mr Hubby petik a few daun yang lebar2 untuk bungkus nasi lemak..Habis satu pokok dia cabut!!..hehehe..So bila buat nasi lemak kita bungkuslah satu2..ala2 macam yang jual tulah..hehe..Agak2 kalau jual S$2.50 sebungkus laku tak?(Nasi lebih, ada ayam goreng, ada timun, ada kangkong goreng ada ikan selar goreng dan telur dadar..Halal u!!!)..hahaha..
Recipe Nasi lemak yang sama kita gunakan..thank you Che mat...:)


Nasi Lemak
BAHAN NASI LEMAK :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 1 jam, toskan-(Ayu gunakan 6 cawan beras basmathi, rendam sekejap aje & toskan)
6 cawan santan
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang serai, dititik
1 biji bawang besar, belah 4
3 ulas bawang putih, diketuk
1 inci halia, hiris
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
Masukkan beras dalam periuk nasi elektrik, tuang santan dan masukkan bahan2 lain, perasakan dengan garam secukupnya dan masak seperti biasa hingga nasi tanak dan kering. Biar hingga nasi betul2 masak baru dikareh dengan chop stick. Hidangkan dengan sambal tumis dan bahan2 sampingan lain.



Ayam Goreng bawang putih, yang sedap..Iqram bertambah2 makan nasi lemak dengan ayam goreng ni dan sambalnya  sampai kan bertambah 4 kali!!..Bila kita cakap tak baca Bismillah ke time mula2 makan tu?..Dia jawap..sedappp lah ma!!..Heheh dalam hati kita sukanya..tapi tak tunjukkanlah..suka bila tengok anak2 & Mr Hubby bertambah2 makan apa yang kita masak..macam hilang penat gitu kan...
Ayam Goreng bawang putih ni..first time makan bila kita pergi holiday kat Batam beberapa tahun yang lepas..memang tercari2 juga recipenya lepas tu... tapi tak jumpalah pulak..then entah macam mana terjumpa pulak recipe ni, teruslah cuba..memang sedapp..Terimaksih buat  penyumbang recipe ..minta izin dipanjang2kan disini pula ya..:)

Ayam Goreng Bawang Putih
Sources:-From Just Try & Taste
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:
- 1 ekor ayam kampung muda (berat sekitar 700 gram), potong kecil-kecil. Saya menggunakan ayam kampung potong yang banyak dijual di supermarket.(Ayu gunakan ayam berat sekitar 1.5kg)
- 3 bongkah bawang putih, pukul-pukul dengan kayu penggilas hingga memar tetapi tidak sampai hancur -(3 labu bawang putih diketuk jangan sampai hancur)
- minyak yang banyak untuk menggoreng

Bumbu haluskan:
- 8 siung bawang putih-(8 ulas bawang putih)
- 3 siung bawang merah-(3 ulas bawang merah)
- 2 sendok teh ketumbar sangrai-(3 sudu teh ketumbar yang disangai- Ayu gunakan serbuk ketumbar aje)
- 2 ruas kunyit-(kunyit hidup- Ayu gunakan kunyit serbuk aje) - 1 sendok teh jahe parut -(1 sudu teh halia kisar)
Bumbu lainnya:   - 1 sendok teh maizena-(1 sudu teh tepung jagung)
- 1 sendok makan saus tiram-(1 sudu besar sos tiram)
- 1 sendok teh garam-(1 sudu teh garam + Ayu tambah serbuk perasa juga)
- 2 sendok teh baking powder-(2 sudu teh baking powder)

Cara membuat:
Siapkan ayam, bubuhi dengan perasan air jeruk nipis dari 1/2 buah jeruk + 2 sendok teh garam, remas-remas.-(Ayu lumurkan dengan air jus limau untuk hilangkan hanyir ayam) Biarkan selama 15 menit, cuci bersih dan tiriskan.

Siapkan mangkuk, masukkan semua bumbu halus, tepung maizena, garam, baking powder dan saus tiram, aduk hingga rata. Masukkan ayam, aduk rata dengan spatula. Diamkan selama 20 menit hingga bumbu meresap. 


Siapkan bawang putih yang telah dipukul-pukul hingga sebagian bawang terlepas dari kulitnya dan memar, tetapi jangan sampai hancur ya. Beri 1/2 sendok teh garam, taburi hingga rata.

Siapkan wajan (anti lengket lebih baik-(non stick pan/wok), tuangkan minyak yang banyak.  Panaskan minyak hingga benar-benar panas. Masukkan bawang putih dan goreng bawang putih hingga matang dan crispy, angkat dan tiriskan. Kita akan menggunakan minyak bekas menggoreng bawang untuk menggoreng ayam.  

Goreng ayam hingga seluruh permukaannya terendam minyak dan ayam berwarna coklat keemasan, balikkan ayam dan goreng sebelahnya lagi hingga matang. Jika minyak kurang banyak, goreng ayam dalam 2 atau 3 tahap. Angkat ayam dan tiriskan. 

Siapkan piring, alasi dengan tissue dapur. Letakkan ayam di atasnya dan taburi dengan bawang putih. Santap selagi ayam masih panas karena ketika telah mendingin ayam menjadi kurang crispy. Super yummy!

Sambal nasi lemak yang tidak menggunakan bawang putih. Memang sedapp pada kita serupa macam nasi lemak yang dijual bungkus ditempat rumah kita ni..Kita kalau buat sambal tumis, tak suka manis, tapi for Sambal nasi lemak kena lah manis barulah bangkit rasanya..the sweetness dalam sambal ni memang sesuai betul dan kena dengan namanya... Cuma next time kita nak kurangkan ikan bilis dalam sambal sebab Hasif tak berapa suka makan ikan bilis, maknya pulak lebuh ikan bilis banyak2 sebab maknya suka..hehe...Terimakasih buat puan punya recipe, memang pass ditekak kami..selalunya nasi lemak kita masak 6 cawan, ini tak cukup lah pulak..sebab gandingan yang semuanya sedap...:)

Sambal Nasi Lemak Sedap
Sources:- Makcik Tempe
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan:-
  • segenggam Ikan bilis goreng
  • 20 tangkai cili kering-direndam dengan air panas dan dikisar kering-(Ayu gunakan 30 tangkai- anggaran 30 tangkai = 3 sudu besar mengrutu)
  • asam jawa sebesar ibu jari-dibancuh dengan sedikit air
  • 7 ulas bawang merah kecik-dihiris dan dikisar sederhana halus mengunakan pengisar kering-(Ayu gunakan 10 biji bawang merah + 1/2 biji bawang besar)
  • 1/2 biji bawang besar dihiris
  • 1/2 inchi belacan (kalau tak suka jangan letak)
  • Gula , garam dan secubit serbuk perasa

Cara:-

  •  Panaskan minyak, tumis bawang kisar  dan bawang hiris hingga agak garing-guna api sederhana
  • Tumis cili kisar hingga pecah minyak-tumis agak lama-guna api sederhana
  • Masukkan belacan-tumis lagi
  • Masukkan air asam jawa-Pastikan mengunakan api perlahan dan sentiasa mengacau hingga sambal menjadi pekat
  •   Masukkan lebih kurang dua sudu besar gula-kacau sekejap
  •   Masukkan garam dan secubit perasa-seimbangkan rasa
  • Sebelum angkat masukkan ikan bilis goreng

31 comments:

Mamasya said...

Salam Ramadan Ayu

Slmt berpuasa buat Ayu sekeluarga.maaf jika ada salah dan silap. puasa2 ni tengok makanan nampak sedap2 belaka...hi...tapi pasti mmg sedap dg ayam goreng. daun ketapang balut nasi lemak...boleh ganti daun pisang.

tun_telani said...

Salam ramadhan kak ayu.. berpinor2 mata tun baca tulisan indon. hihi... kene baca byk2 kali baru blh faham.

Mat Gebu said...

Salam ramadan kak ayu dan keluarga...serius ini satu yang baru bagi saya bila nasi lemak dibungkus dengan daun ketapang..lagi satu rojak ulik tu mcm pernah dengar aje, sebab dulu arwah mak long saya yang duduk diam di Telok Belangah pernah sebut dua benda makanan ni, mi siam kuah dan rojak ulik <---tatau pun rupa rojak ulik tu mcm mana...hehe..

Satu lagi, che mat rasa blog kak ayu boleh jadi rujukan untuk masakan tradisi orang2 Singapura...kalau kita lihat kat sana lagi multi racial, campur macam2 bangsa. Contoh masak rawon yg saya pernah buat, ada yang inbox tanya saya guna kicap ke jadi kaler gelap gelita macam tu....

Kak Nik Ja said...

salam Ramadhan Almubarak Ayu...sib baik kita dtg sini time lepas berbuka..klau tak..tak tahulah dah brape gelen air liur KNj telan tengok nasik lemak tuh....i looooooooove nasik lemak!!! daun ketapang...mcm manelah ghupe pokok dia tuh ekk??

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam kak Ayu...
Salam ramadhan & selamat berpuasa..
saya tak pernah lg mkn nasi lemak berbungkus dgn daun ketapang.. tak silap sy.. pokok ketapang ni byk kat kawasan sekolah menengah sy dulu... daunnya memang lebar2.. nampak segar daunnya tu kan.. tak silap sy.. isi dlm buah ketapang boleh dimakan.. tp sy tak pernah cuba..
apa2pun.. satu idea yang menarik juga nasi lemak hidang utk berbuka puasa.. t.kasih bagi idea.. sambal kak ayu tu nampak sedap sangat..

ana said...

salam ayu,
selamat menyambut ramadhan al mubarak. semoga ramadhan ini mendapat lebih keberkatan dan kerahmatanNya.Amin. Mohon ampun maaf atas apa jua kesilapan yg kita wat...lama rehattt...rindu kita nak tgk entry ayu ha3...
kita singgah dapur ayu ni. nak kopikat resepi ayam bwng putih n sambal. kita suke, kita suke....semua fmly members suka nasik lemak dgn soft boil egg.cik asben leh 2bj skali makan. hari2 wat pun tak pe tp takkan hari2 mkan nasik lemak kan3... macam tau je kita nak wat nasik lemak as one of menu buka til sahur..bole???he3...kita baru tau daun ketapang ni leh bungkus makanan.tq for the info.
hari tu g sogo balik hari ke? tak spend nite kat kl ye. laratnye ayu gi balik kl in one day. anyway sogo is among the best shopping complex. hege pun patut2 design baju pun tak le outdated compare to JPO {sori sbb kita gi 2x JPO not worth kalau beli brand biasa2 ni kecuali la org beli murberry or coach kot}. almaklum la sogo tu "rumah kedua" kita coz dekat benor dgn opis kita. situ le tempat lepak during lunch hour ha3....
ok ayu panjang lebau coleteh kita. mcm kita tuan rumah pulak.sori ye.skali lagi selamt berposa. lagi 2 minggu kita wat semekut raya pulak..

Nuridah said...

Assalamualaikum adik Ayu syg,

apa khabar Ayu?? Rindu tk dengar gurau senda Ayu...Selamat berpuasa buat Ayu sekeluarga ya...kak Nur pohon maaf jika ada salah silap kak Nur pd Ayu...eh mantu posa tk?

Sedap nampak nasi lemak tu lebih2 lagi di bungkus bersama daun ketapang..seronok kan Ayu duduk di kg..tk mcm kak Nur dibesarkan di kawasan bandar...hehe dulu Tanglin kan thn 70an ehem ehem popular...hehehe.

inahar ali said...

salam ramadhan wat ayu sekeluarga ye! waduh..menu nasi lemak yg mengancam..terliur sehh!

Ayu said...

mamasya - salam ramadan buat mamasya juga & family ya.. samalah kita pun begitu juga minta maaf kalau ada salah dan silap tutur bicara. Nasi lemak ni memang boleh digantikan dengan daun pisang..kita saja aje nak guna daun ketapang...hehe

Ayu said...

tun telani - salam ramadan buat tun juga...haha..ada yang akak dah retypekan kebahasa yang lebih faham tu tun..hehe..akak pun kena baca 2-3 kali nak fahamkan tu..hehe

Ayu said...

mat gebu - salam ramadan buat che mat juga ya..oh ya ke che mat daun ketapang ni dulu2 orang kat sini suka benar gunakan untuk bungkus nasi lemak, besides daun pisang lah..normally yang jual tu makcik2 yang sekarang mungkin dah tak ada lagi atau dah uzur..oh arwah makcik che mat duduk di Telok Blangah ya..dah dekat lah dengan rumah kampung akak di Pasir Panjang..rojak ulik tu rojak yang diulik atas mangkuk tanah liat dan diulik dengan penguliknya normally kayu atau atau batu yang seakan2 batu lesung tapi bentuk dia macam ada bengkok sikit..
Bila ada orang nak beli makcik tu akak lenyek2 kacang tanah goreng, cili kering, petis dan sebagainya sebelum digaulkan dengna bahan2 lain seperti timun, kangkong, taugeh, nenas , sengkuang..sama juga macam rojak petis sekarng nilah cuma sekarang susah nak dapatkan mangkuk dan ulik roka tu..kita normally gaul aje dalam besen besar..

Eh ya ke che mat..blog akak ni boleh dibuat rujukan..hehe..actually akak pun not really sure, juga certain masakan dan tradisi orang kat sini..macam orang bawean yang famous dengan lauk ciloknya.. masak rawon tu, orang jawa yang suka makan kan..memang tak ramai juga yang tahu apa itu nasi rawon , nasi jeganan, dan buah keluak, which is well know di kalangan orang Singapura.....buah keluak yang sudah tentu hitam dan tak payah actually nak letak kicap..tapi mak akak kalau masak dia letak kicap juga..hehe..

Ayu said...

kak nik ja - salam ramadan buat kak nik ja juga ya.. hahah..samalh my family pun suka nasi lemak..daun ketapang ni selalunya hidup liar dihutan2..jalan raya kat Singapura ni mostly ditepi nya hutan kecil yang normally kat highway so banayklah daun ketapang grow ..pokoknya kita kenal dari daunnya aje kak nik..heheh .. selalunya kat sini bungkus tempe dia orang guna daun nilah..:)

Ayu said...

Madiha - walkslm, , Salam ramadan buat Ratna & family juga ya..
Kat sini dulu2 memang nasi lemak dibungkus dengan daun ketapang ni bila dijual..
sekarang daun ni dibungkus tempe aje..hehe..aah daun nya memang lebar2..akak tak tahu pulak buahnya boleh dimakan ya..heheh ..lah buahnya akak tak pernah nampak pulak ..selalu nampak daunnya nya yang kenal..hehe..sambal nasi lemak alhamdullilah sedap pulak pada kami...surprise juga sambal ni tak gunakan bawang putih..hehe

Ayu said...


ana - walkslm ..salam ramadan buat ana & family juga ya..begitu lah hendaknya semuga amalan kita diberkati dan diterima oleh NYA. insyallah..
kita pun rindu juga nak update tapi apakan daya..commitment yang lain harus di
dulukan..huhu..
nasi lemak dan the gang for this entry..memang lain sikit dari biasa pada kita..sambal nasi lemak yang memang sedap dan ayam goreng yang guna bawang putih kebanyakkannya.. Nasi lemak, pun favourite my famli ni ana.. daun ketapang memang boleh buat bungkus makanan ana, salah satunya kalau kat sini tempe dibungkus dalam daun ketapang nilah.. Hari tu pergi kl, on sat balik on sunday ..
kita actually nak stay longer, tapi disebabkan anak bujang sulung dah start sekolah the next day itu yang terpaksa, balik juga that sunday night..
Sogo memang best..kita kalau pergi kl, mesti singgah kat sogo..suka pergi kids department sebab macam2 baju for the kids ada..especially for my girl..harganya pun
berpatutan dan larat untuk dibeli..hehe..
JPO, kita tak pergi lagi ana.tapi dengar dari adik kita dia cakap barang2nya walaupun branded tapi mostly designnya dah lama punya..old stock lah gitu..
waalahwalam...

Ayu said...

Nuridah - walkslm, baik alhamdullilah kak Nur!!! lama betul tak sembang2 ya kak..selamat berpuasa buat kak nur & family juga.. Samalah kitapun begitu juga ya kak..kalau ada salah silap gurau senda dan terover bicara harap diampunkan. Mantu puasa tapi banyak songeh..!! macam hari ni dia cakap dia tak nak puasa sebab abangnya Iqram tak puasa cos he got fever.. so dia berilah alasan dia pun ada selesema..uish....keluar masuk bilik tanya ayah dia boleh tak dia tak payah puasa hari ni..kita signal dgn hubby jangan kasi..heheh...alhamdullilah sampai juga satu hari ..
Aah kak nur..kita dibesarkan dikawasan Alexandra & Pasir Panjang..semua rumah kampung time tu..sebelah rumah jamban public yang apek angkat tong punya..hahaha....tinggal kat Tanglin halt only bila dah kahwin aje kak sebab beli rumah 1 bilik satu hall time tu...hehe:)

Ayu said...

inahar - salam ramadan buat puan doctor & family juga ...heheh doctor cakap 'seh' macam orang sini cakap tau..heheh so cute.!!:)

ana said...

Salam ayu.
kita datang menyibuk dapur ayu lagik..kita dah buat sambal ni semalam sbb menu buka semlm nasik lemak. memang sedap cuma lecehnye cili n bwang blend kering. so letih sket memblend he3...anak2 pun kata sedap. yg kecik pun makan nasik lemak dgn sambal ni sbb kita mmg suka sambal manis makan dgn nasik lemak.cuma ayam bwng putih kita tak wat sbb bwng putih tinggal 2 labu je tak cukup he3... so kita ganti dgn daging dendeng.anyway tenkiu for sharing...

Ayu said...

ana - walkslm, thank you thank you ana dah cuba ya...cili kering tu kita blender using blender kering tu aje ana..tapi frankly ini first time kita masak sambal tumis blend cilinya gunakan blender kering..heheh tapikan sambalnya cepat aje garing cilinya tu sebab tak ada air..hehe..

tak apalah ana, lain kali bolehlah cuba ayam goreng bawang putih tu ya..hehe..:)

GK Arusuvai said...

Wow so so syok....i love ur sambal ikan bilis....i nak two plate of nasi lemak pls

Ayu said...

GK - heheh..silakan gk..help yourself ya..:)

Honey said...

Hi Ayu,

Mana nak cari daun ketapang besar-besar gitu Ayu oiiii. Kat kampung banyak lah tapi pokoknya tinggi melangit. I pernah makan mee goreng yang di bungkus and di lapik dengan daun ketapang. Rasa macam back to 80's pulak. And mee goreng dia pun sedap.

Ayu said...

Honey - hahha..daun ketapang ni memang kat kawasan kampung dan sewaktu dengan nya yang banyak..hehe
memang terasa kelainannya kalau makanan dibungkus dalam daun ketapang nikan..sedapp..:)

Anys Hazwanie said...

sedapnyer ayam goreng tuh. dah la saya nih kaki makan. bkn kaki masak. hehe.

http://myartcrafting.blogspot.com

Ayu said...

Anys - hehehe..kalau kaki makan kena rajinlah sikit buat makan..heheh..
kalau tak tak dapatlah nak merasa ayam goreng tu..hehehe thank you dear sudi singgah sini ya..:)

sharos said...

heylo you were doing ur recipe sharings in english and now its in malay. I cant understand. can u do in english? plssa

Ayu said...

sharos - hi sharos..yes i did...:(
but i even did in 2 languages on the recipes earlier on..but because of time consuming i cant afford to do it again..that is why i installed the goggle translate above for those who cant understand malay..
pls click the translate gadget on my top right hand corner or ontop of the blog head..thank you for viewing my blog and your support...;)

Monica Rampo said...

Hai Kak Ayu..salam kenal..
Saya Monica dari Batam, Indonesia.
Senang ketemu blog kak Ayu ini, banyak resep-resep enak.
Saya sudah coba nasi lemak kak Ayu ini, sangat mudah dibuat dan lezat. Hanya saja saya buat versi ekonomis saja..tanpa ayam..he he he
Saya sudah post di blog saya dan sudah mention source dari blog kak Ayu dan beri link back ke Curlybabe's Satisfaction.

Thanks resepnya...dan masih banyak resep lain nih yang mau saya coba..semua kelihatan enak..yummmy..

Monica

Ayu said...

Monica - salam kenal juga buat Monica, terimakasih sudi kedapur maya akak dan juga mencuba recipe disini..harap kena dengan seleranya ya..
Terimakasih juga sudi backlink kesini..ya..adjustlah ikut selera sebab kita yang nak makan tukan..hehe.. harap Monica, selalu mampir kesini ya..:)

Monica Rampo said...

Hai Kak Ayu..aduh senangnya kak Ayu sudi mampir ke blog Monica dan meninggalkan komen..pastilah saya sering mampir ke blog kak Ayu..masih banyak resep kak Ayu yang mau saya coba. Blog kak Ayu ini sudah saya bookmark di komputer saya, jadi pasti sering mampir. Masih ya Kak Ayu..

salam,
Monica

Ayu said...

Monica - terimakasih ya Monica..
terharu akak dengar..:)

zegwei said...

nak beli Daun KetapangCatappa kering dgn poslaju malaysia sila SMS/whatapps +60175522128.