Wednesday, September 24, 2014

Tempe Goreng Kicap

Dah lama tak buat ni..Lauk kegemaran adik kita..dulu time kita kecik2..my mum selalu buat ni for him..maklum ler..my brother ni suka kicap..makan nasi kicap mesti ada..tak kira lauk apa, mesti dicurahnya kicap..hahaha...kita pulak tak berapa sangat..only time tak ada lauk curah kicap atas nasi, goreng telur mata lembu, dah boleh jalan...kalau masak ni teringatkan dia..
ah sekarang dah berkeluarga..pandai2lah isterinya buatkan pulak ya tak..heheh..lagilah isteri orang jawa..hehehe...kalau ada terbaca ni..jangan marah ah..hehe
Recipe ni mak kita yang ajar..adjustlah ikut selera masing2 ya..Lauk ni seharusnya tempe & ikan bilis tu mesti kekal garing..:)

Tempe Goreng Kicap
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan:-
6 keping tempe dihiris nipis, goreng garing ketepikan
segenggam ikan bilis yang sudah dibuang isi perutnya digoreng garing ketepikan.
7-10 batang cili kering digunting serong
2 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap masin
1 sudu kecil cuka
1sudu besar gula
minyak untuk menggoreng

Cara:-
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan cili kering yang sudah digunting serong, kicap masin & manis, cuka serta gula.Matikan api.Biarkan sebentar. Masukkan tempe yang sudah digoreng garing. Kacau rata. Akhir sekali baru masukkan ikan bilis dan kacau rata. Siap untuk dihidang.
(*note - reason tempe & ikan bilis dimasukkan selepas matikan api supaya benda2 ni kekal rangup)

7 comments:

Mat Gebu said...

Salam kak ayu.....sebab entri akak ni, terus rasa menyesal besar tak beli tempe kat pasar siang tadi...takpe2..esok masih ada kan kak...

Ayu said...

mat gebu - walkslm, hahahaha...ya betul tu esok masih ada..bila2 boleh cuba ni kan che mat...adjustlah juga mana yang patut ikut selera kalau nak cuba tu nanti ya..hehe...:)

LiNa_Pg said...

Assalam kak Ayu..pernah cuba buat sekali rcp sheila rusly..mmg sedap buat camni...sy yg tak suka tempe pun jd suka lak...rangup kan ratah pun sedap

Yana Shaiful said...

Salam Kak Ayu..yana nk merempit cari tempe..huhuu yana suka sngt tempe..goreng kicap mcm ni pulak harus makin laju makan ns :-)

Ayu said...

Lina- walkslm, oh Sheila rusly Ada buat ni juga ya...aah. ..memang dibuat ratah aje Tempe kalau di goreng macam ni..hahaha..mak akak cakap 'tak jadi lauk'..kena masak lauk lain lagi..hehehe

Ayu said...

Yana- walkslm, hehehe peminat Tempe rupanya ya..heheh...kalau akak Lebih suka ratah gitu aje....hahaha.

jirus air said...

terima kasih atas resepinya.Saya sekeluarga ambil yg haq.lain lain tiada.Dulu kini dan selamanya.