Wednesday, August 03, 2011

Ayam Goreng Nyonya

Lauk ayam goreng, yang confirm laku & laju..lawan dengan asam rebus bendi belacan kat bawah tu...recipe diambil dari buku masakan ..kepala otak tengah blurr tak tahu apa nak type..so layan ajelah ya..mungkin tengah buntu nak masak apa untuk berbuka..adoiiihai..

Ayam Goreng Nyonya
Sources:-From Citarasa Istimewa Berasaskan Ayam
Bahan2:-
500g ayam -dipotong sederhana-(Ayu gunakan ayam dada)
8 biji cili padi -diketuk
1 biji bawang besar -dipotong bulat
1 sudu besar sos plum masam-(Ayu gunakn sos plum aje tak masam)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
sedikit daun kari
garam & perasa secukupnya
minyak - untuk menggoreng

Bahan Perap:-
1 batang serai*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2cm lengkuas*
sedikit halia*
(*dikisar halus)
1 sudu kecil sebuk kunyit
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam

Cara membuatnya:-
  1. Bersihkan ayam dan keringkan dengan kain. 
  2. Gaulkan dengan bahan perap hingga rata. Biarkan selama 20 minit
  3. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan tos.
  4. Panaskan minyak dan goreng bawang besar, cili padi dan daun kari hingga naik baunya.
  5. Masukkan ayam, sos plum masam, sos tiram dan sos tomato, garam & serbuk perasa. Kacau sebati.

11 comments:

K.Nor said...

org kat sini pun buntu gak nak masak apa dgn ayam.. lauk kuah dah set.. cuma lauk ayam tu yg duk tercari2.. apasal tak tayang awal sket.. kalau tak boleh cuba ayam goreng ni..simpan dulu la resipi ya ayu.. thanks

Ummi said...

Salam Ayu, selamat berpuasa...waaah sedapnya nmpak ayam tu..akak lg buntu..kepala pkir kerja kat ofis, xdan nak pkir nak masak apa..akak save dulu resepi ni eh...thanks Ayu..

Mas said...

masuk list resepi ayam ni..
nak buat la nti..
sedappnya tengokkk....

ilahjy said...

salam ayu kusss cyg.. hai bodek2 nak minta apa nie hehe..saja ..kak baru sihat sikit nie puas bermandi wappp tadi pagi supaya pulih..kak pun buntu nak masak apa..tgok ayam tuu terliuqq la pula tapi ayam tak dak dlm esbox..ikan jeer. huhuuu..

Anawahid said...

alahai kak, kalo tayang awal sket bole balik buat... besok je la kalo rajin... :D

Sizuka said...

ayu,

sedapnya nampak ayam tu. will be in my iftar menu :D

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Hai ayu.Sedapnya ayam.Bawak seketul.Kak Ros pun tak tahu nak masak apa la....

ijayuji said...

MAK AYUUUUUUUU!!! jgn reject2!!!! wakakaka... alaaaa smlm beskal kita pancitt tak larat nak kayuh beskal pancit dtg sg :D ni kita bg tepung pelita kat mak ayu, sapa suke??? tak suke ambik cwnnyer jerr kikiki...isi suruh sink yg makan :D sedap nmpk ayam ni kak! masuk list jugak!!! kita ni pun alahaiiiii blurr tiap kali lepas sahur sbb nak pkir menu buka kikiki...

Amie said...

selamat petang Ayu,
menu ayam goreng memang sentiasa pilihan, jarang orang tolak....

kalau nak buat ayam goreng nanti Amie nak cuba resepi inilah ye...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

org kata ayam inchi kabin tu pun ayam goreng style nyonya gak kan kak ayu? tp yg ni nampak lain sket.. ada serdak2 tuh mesti sedap nih...

Ayu said...

nor - wahaha..betul lah nor buntu bila dah tengahari kan..macam tension gitu nak buat apa for iftar.. yang selalu pressure kita my mum lah..'hari ni buka apa yu'..nanti dia jerit...haha.. nak tayang awal tapi sibuk aje kita ni....heheh... silakan nor kalau nak cuba..

ummi - walkslm, selamat berpuasa juga buat kak ummi & family..hahah..paham2 akak tempat kerja lagi stress kan kak..silakan kan nak save nak masuk peti besi pun boleh..hehe

mas - silakan mas, masuk janagn tak masuk ..hehe

ilahjy - walkslm, hahaha..bodek2 pun cakap aje nak apa kak..haha..
mandi wap?..akak tak sihat ke?..banyak berehat lah ya..

anawahid - ingatkan memang nak tayng awal tapi biasalah ada aje yang nak kena settle dulu..hehe

sizuka - silakan shidah hope it kena dgn seleranya nanti ya..

puan ros - waduh it seems ramai juga yang buntu eh kak ros..heheh..ambiklah kak ros, buat buka seketul cukup ke tu?..haha

ijayuji - wakakaka..tau pun eh..takut kena reject ya..hahah..aah lah ika, hari2 buntu tau nak masak apa..tu yang kadang2 goreng mee aje sudah..hahah..at least ika time sahur dah start fikir akak time dah tenaghari baru menggelabah nak masak apa..

amie - betul tu ayam goreng mesti tak tolak punya kan amie..sian .kalau mencuba..

madiha - tulah ratna akak pun pernah dengar juga..tapi tak kisahlah kan..sebab akak tengok bahan2nya ada sikit lain so bantai ajelah ratna..wakakaka..