Tuesday, August 23, 2011

Chocolate Chocolate Chip Cookies

Assalam teman2..wahh!!...rasa2nya this few days, ramai yang dah start mengukis ya..mesti sibuk menguruskan urusan seharian..mana nak masak untuk berbuka, nak mengemas rumah (spring cleaning, nak last minute shopping, nak buat kek, nak pasang langsir, nak tu nak ni...pokoknya..semua sebab nak raya punya pasallah..heheh.. as for me, ontop of all that anak2 tengah periksa ..Hasif tengah Preliminary Exams, while Iqram tengah CA2nya..so sibuknya berdouble2...
Dah beberapa tahun,  selalu nak raya mesti clash dengan exams, ini nasib baik sebelum raya dah exam, ada pernah tu hari ni raya pertama esok dah exam..nak enjoy pun tak best..yalah sebab tak dapat nak jalan2 lagilah..

Anyway, kita nak masukkan recipe cookies yang sempat kita buat hari tu...actually kita buat ni dah 2 kali, bayangkan within 2-3 days, adunan pertama dah mukhlisin dek dibaham budak2 kat rumah ni..apa tidaknya siHasif berbuka aje capai botol cookies ni..puas kita terpekik ..beringat2 makan tu..then si Iqram, Marsya pun join sekali..then nenek & mama pun sekaki....hahaha..lama2 habis ler..Kan dah kena buat lagi..tapi this time kita dah warning..tak boleh makan banyak2..kena catu..sebab mama nak buat kuih lain pulak..haha..



Chocolate Chocolate Chip Cookies
 Sources;- From All recipes.com
 Ingredients:-
  • 225 g butter, softened
  • 300 g white sugar
  • 2 eggs
  • 2 tsp vanilla extract
  • 250 g all-purpose flour
  • 55 g cocoa powder
  • 3/4 tsp baking soda
  • 1/4 tsp salt
  • 335 g semisweet chocolate chips
  • 60 g chopped walnuts (optional)-(Ayu used this- roast slightly in oven first)
  • dark chocolate buttons for topping-(Ayu added- optional)

Direction:-

  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
  2. In large bowl, beat butter, sugar, eggs, and vanilla until light and fluffy. Combine the flour, cocoa, baking soda, and salt; stir into the butter mixture until well blended. Mix in the chocolate chips and walnuts. Drop by rounded teaspoonfuls onto ungreased cookie sheets. (Ayu added the dark chocolate buttons ontop)
  3. Bake for 8 to 10 minutes in the preheated oven, or just until set. Cool slightly on the cookie sheets before transferring to wire racks to cool completely. 

9 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ayu cayang...
nampak sedap ler cookies tu akak... comel2 plak tu... suka2!!

eMMe said...

feveret sepanjang tahun, n kuih wajib stp kali raya...tapi kak ayu punye double choc lagik pergh! mesti gempak rasanya, hehehe...

che'iza said...

Kak Ayu sayang... Where have you been... I miss you so much.... Tak tertahan2 rasa rindu ni....

Tup2 kuar kukis cedap.... Nak order sebalang kak eh... Ala... melaka jer kak... bukan perlis.... hehehehhe

Ummi said...

Salam Ayu, waaah sampai 2x mengukis yang nih...mesti sedap banget nih! Hehee...apa2 perisa coklat mesti laku kan...akak pun sound jugak kat abglong, sekali angkut kukis coklat2 gini dkat 10 bj...last2 raya nnt habuk pun tarak...hahahha

izahdaut said...

kak ayuuu.. nak tanya sugar tu kak ayu kurang ke idak? tak manis sangat ke?

Ayu said...

diana - walkslm, hehe..adik manis..cookies ni the first batch akak buat besar2 then tak muai so 2nd batch buat kecik2 sikit..memang anak2 suka sebab ada sikit2 rasa macam famous amos tu..hehe

amme - heheh..biasa2 aje emme..kalau chocolate memang anak2 tak tolak punya..

cheiza - ooo..i have been busy lah dear..buat kuih..ini pun masih banyak kerja menanti..akak update ajelah for cookies, nak bw pun tak ada time.. iza nak order?..hahah rumah akak punya sendiri tak boleh handle nak ambik order?..heheh..

ummi - walkslm, aah kak 2x kita buat..memang betul apa2 yang bercoklat mesti laku punya..tulah kukis ni kalau start makan mesti nak mengikut 2, 3 lepas tu..heheh..

izahdaut - izah akak tak kurangkan gulanya tu..sebab the first batch akak buat akak gunakan 1/2 brown sugar 1/2 gula pasir biasa, Hasif cakap kenapa tak manis..heheh then 2nd batch akak buat akak gunakan semua gula pasir..baru ok manisnya tu..mungkin sebab akak gunakan valrhona cocoa powder sebab serbuk koko ni ada sikit pahit then the normal cocoa..

Juwita Jamaludin said...

kak ayu.. done.. siap salin hahahah.. nak try la nanti.. thank you for sharing

Anonymous said...

Ayu,cookies ini memangkesukaan anak2 dan kalau tak di simpan tak sempat tuk hariraya sama dgn cucu KakSal...betul Ayu cucu KakSal pun periksa ini hari last paper (malay)sibuk betul..KakSal belum buat chocolate chip tapi Ayu recipe ini nampak crispy ...sedap...KakSal...

Ayu said...

juwita - wah..hehe..akak ingat dah done siap buat..silaakn ita kalau nak cuba ya..thanks dear..

kak sal - aahlah kak sal, sibuk betul dengan anak2 periksa, denagn nak buat kuih, nak kemas rumah...tiap2 tahun macm gini..last few days before raya mesti baru nak buat itu & ini..masih tak raya semua main campak aje..dah nak raya ha engkau..baru nak buat semua..macam mana tak penat..hehe..recipe biskut ni memang crispy kak..bercampur dengan choc chips dan kekacang walnut tu memang sedap..as we speak biskut ni makin lama makin surut ..huhu