Tuesday, August 23, 2011

Green Peas Cookies

Another cookies yang kita buat ..nak buat cookies ni actually dari tahun lepas tapi bila tengok recipe, kena gunakan tepung instant (tepung dengan kacang hijau) yang confirm tak dijual di Singapore ni..pernah terjumpa tepung kacang hijau ni kat JB, tapi kita hairan kenapa putih pulak..bila tanya salesgirl nya itulah tepung kacang hijau yang dibuat cookies..macam tak confident so kita pun lenyapkan aje hajat dihati.. then baru2 ni kat myresipi ada recipe ni..kita tengok bahan2 tak gunakan yang instant but instead kena kisar sampai halus apa lagi kita pun cubalah ..cari kacang hijau yang dimaksudkan dan kisar sendiri hingga halus dalam food proccesor..lepas digaul dengan tepung, memanglah putih kejadiannya..hehe..so actually betullah yang instant tu putih..selepas digaul dengan minyak & gula icing, baru nampak adunannya hijau..heheh..

Kita beli kacang hijau yang bergaram tu aje..bukan yang coated dengan tepung ya..Kukis ni sedap..masuk mulut, ia cair didalam, dan lepas tu rangup2 bila tergigit hampasan kacang yang dikisar ..Auntie yang tukang rasa sebab kita buat Jumaat  lalu siang hari..tak dapat nak rasa kerangupannya sebab berpuasa... so kita bakar dalam anggaran masa kat bawah tu ler..then malam lepas berbuka, my mum & me pun cuba..memang sedap cookies ni..nak buat pun senang aje..gentel2 timbang dalam 10g tiap doh untuk mendapatkan kukis yang sama size..then coat dengan kuning telur then baru tekan kan kacang hijau diatasnya..Terimakasih puan punya recipe ..mohon kita letakkan disini pula untuk rujukan akan datang..

Green Peas Cookies
Sources:-From farrahaiza@myresipi.com
Bahan2:-
250 gm kacang hijau ( beli di kedai yang dh ada garam)
250 gm tepung gandum ( i used cookies flour) -(Ayu gunakan tepung top flour)-(Ayu ayak)
125gm gula icing-(Ayu ayak)
150gm-160gm minyak jagung Daisy- adjust ikut kesesuaian doh-(Ayu gunakan 160g)


Cara-cara: 
1. Blend dulu kacang hijau dengan pengisar sampai jadi tepung/serbuk
2. Campur dengan tepung dan gula
3. Last sekali masukkan minyak dan kacau sebati hingga menjadi doh. Or masukkan sume bahan-bahan dalam mixer dan mixer sebatikan hingga menjadi doh
4. Bentukkan bulat-bulat.(Ayu timbang dalam 10g each) Sapukan egg glaze dan letak 1 biji kacang peas sebagai hiasan
5. Untuk steps yang ini puan punya tak letakkan dibakar atau tidak..so Ayu google dan nampak beberapa blog masakan kaum cina yang bakar dalam oven  175C selama 20-25 minit, so please adjust ikut suhu oven sendiri ya..

21 comments:

Diana @ Melley Mey said...

akak ayu cayang...
1st time tgk cookies nie... aduh... mengoda sungguh... nasib baik diana dah x d benarkan buat cookies.. kalu x.. nak gak buat nie... sedaaapnya tgk

Anonymous said...

Wah cam senang somi kita hantu kacang nanti kita nak cobalah ya ayu...

Mak Peah Bini Sood said...

Alamak apsal jadi anonymous pulak...

hazila said...

Ayu, nanti hantar kukis raya 3 balang ye... malas sungguh nak buat sendiri.

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
suka biskut ni, aritu beli yg dah siap kat pasaraya...uish tak sedaplah, tak rasa lemak langsung, bau minyak je.....tngk Ayu punya ni buat terliur je ..sedap dan menyelerakan...

Nazrah said...

Kak Ayu..macam berjanji je kita ... saya pun baru je abis wat Green Peas Cookies ni.... anak dah rasa...memang sedap katanya..cair di mulut

che'iza said...

Tadi dah tgk kat rumah AlongRoz... terpikat dah... Tapi duk terpikir.... Manalah nak pi cari tepung kacang peas... Tapi biler tgk akak buat... dgn resepi yg simple dan tips akak.... Wahhhh... terus exited nak try....

Amie said...

Ayu,
dah berapa jenis kuih Ayu buat? buat lebih-lebih ye Ayu, nanti Amie datang beraya... he he he GPC tu sungguh menarik, macam mudah pulak nak buatnya ye...

lena said...

hi ayu, this is also very popular among the chinese. If you grind the peas yourself, you will get to bite on those green peas and a lot of people also like to use the pea flour if available, asves the grinding work, still nice ut not able to feel the bits of the green peas.

Ijan said...

Salam kak ayu, cantik juga idea biskut kacang hijau ni. Kite suka kacang hijau tu buat kudap2. Dah jd biskut pun mesti best :)

Mamasya said...

Aslmkum Ayu

Belum pernah cuba biskut kacang hijau ni...pertama kali tengok.oohh guna kacang hijau yg dah siap....tinggal blender..nampak menarik resepinya..

HomeKreation said...

Salam Ayu cayang. Along pun dh buat kukis ni tp guna tepung pis yg dah siap blend - takda lah putih, hijau asli warna nya.

nor64 said...

Salam Ayu,

akak pun baru buat petang semalam... dan baru updated pagi ini..mesti versi ayu ni lagi sedap sebab guna kacang original..terasa2 kat tekak akak ni...

Anonymous said...

Ayu..KakSal 1st time tgk cookies nie..teruja nak mencuba tapi apakan daya tgk pic..sebab masa cepat berlalu dan duk fikir...bila boleh buat....KakSal....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kak ayu.. nnt kita gi jalan raya umah akak yer.. sy mmg suka kalau kukis berasaskan kacang ni.. kukis green peas ni mesti lagi sedap dari kukis kacang mazola kan.. kat sini ada satu keropok/jajan green peas tu pun sy suka gak makan.. hahaha.. mengalahkan budak2 kan..

p/s: sy dah buat ayam ala kenny rogers tu.. mmg sedapp!! puas hati tengok suami & anak2 mkn.. tq kak sbb resepi tu sy copy dr dapur akak.. hehe

Ayu said...

diana - heheh..tak apalah diana tahun depan bolehlah cuba buatkan. akak pun dari tahun lepas nak buat baru tahun ni hajat tercapai..hehe

mak peah - cubalah gee, memang senang nak buat dia .. samalh kita pun hantu kacng tau..hehe

hazila - haha..boleh2 tapi tahun depan baru sampai ..wakaka... hari ni kita masih mengukis, tak tahu bila nak game..hehe

Ayu said...

yatie - walkslm, aah yatie, auntie part time pun cakap yang beli punya tak sedap..
cubalah yatie, kat jb lagi ada tepung yang dah siap tu bolehlah cuba yatie..

nazrah - hehe..ramai juga yang buat green cookies ni tahun ni ya..aah nazrah, memang cair didalam mulut sedap..

cheiza - heh..tulah cheiza, akak dah nampak dari tahun lepas kukis ni gunkan tepung tu..tapi kat sini akak dah tanya tak ada jual tepung tu..itu yang bila jumpa recipe ni akak terus mencuba..jadilah walaupun akak kisar kacang tu taklah macam yang beli punya hancur serbuk..rasa hampas halus tu pun ok juga pada akak..

Ayu said...

amie - adalah 4-5 macam aje amie..nak buat banyk2 tak larat ..banyak kerja lain yang kita kena bereskan..silakan amie nak datang kena bawa 2-3 macam kuih sebagai oleh2 tau..hehe boleh gitu..

lena - yes, lena i agree with you during chinese new year i saw most of the chinese blogger's kitchen made this, but here in spore i could not find the pea flour so no choice i grinded myself although not as fine as the store bought..but the taste is acceptable to melah..come to think about it kan..i think i would prefer the feel of the bits of the green peas..hehe

ijan - walkslm, aah ijan, akak pun baru tahu kacang ni boleh dibuat kukis..besides dibuat kudapan macam tu aje..hehe

Ayu said...

mamasya - walkslm, kita pun pertama kali mencuba kukis ni mamasya..alhamdullilah ok dan sedap pada kita..sebab tak ada tepung green peas tulah kita blender sendiri ..

homeKreation - walkslm, oh ya ke along, tulah yang kita namapk kat kedai baking tu kan putih aje plus bits bintik2 hijau aje..itu yang tak sure whether i've got the right flour ke tidak..so tak ler beli..hehe..so kalau along kata warnanya hijau asli..then confirm salah lah ya..hehe

nor64 - walkslm, wah akak pun dah buat ya..hehe wah tahun ni memang ramai yang dah mencuba buat kukis ni ..macam trend pulak ya kak..hehe..aah yang ini sebab kita blend sendiri taklah dapt sehalus macam tepung tu kan..so ada juga lah hampas2 kacang yang tak diblend 100%..kita rasa..

kak sal - tak apa kak sal, boleh masuk list untuk tahun depan..kita pun duk aim dari last year lagi ..tahun ni baru tercapai..memang masa berlalu begitu cepatkan kak..ini banyak kerja masih terbengkalai..aduh..macam makcik siput lagi lah kita tahun ni..huhu

ain (sweet thots) said...

serupa la kak... kita pon dr taun lepas dok belek resepi green peas ni, x buat. mkn yg beli je. mmg ingat nk cuba buat this year. tengok la nnt.

Yani said...

cam sedap je biskut ni kak ayu...
kalo tengok resipi ni mcm resipi biskut peanut je.. nisbah tepung kacang sama dgn tpg gandum.. then gulanya separuh dr nisbah tpg.. kan.. ish teringin nak try ni..