Wednesday, August 03, 2011

Kaleidoskop - Iftar 2

Waduh..terkial2 kita mengtype mendalah ni...mata pulak dah kusam..gosok2 banyak kali nak kasi clear..tapi tak clear2..kena adjust position jauh sikit..baru nampak..wakaka..macam ginilah kalau ambik recipe dari buku..kena type pelan2..kalau dari internet copy & paste aje senang..huhu..

Ok ini adalah salah satu menu iftar semalam..nama dia macam tu ler..kita pun tak tahu kenapa..recipe ni walaupun dagingnya nampak sikit tapi lepas dicampur dengan bahan2 lain tu kita dapat bakar dalam loyang 8". Sebenarnya dalam buku tu tak dinyatakan makan dengan apa..tapi kita makan dengan roti , basically kita hiris bila dia dah sejuk dan buat makan macam sandwich..kapitkan roti & boleh dimakan dengan daun salad, tomato & timun..kenyang nyah...


Kaleidoskop
Sources:-From Norgiham Gulam@Resipi Ceria Keluarga
Bahan A:-
200g daging cincang-(Ayu keringkan atas kuali + sedikit halia kisar)
1 sudu besar tepung gandum
125 ml susu cair
1 sudu kecil serbuk buah pala-(Ayu bubuh secubit aje)
1 sudu kecil italian herbs-(Ayu tambah)
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk pati daging-(Ayu gunakan 1 kiub stok daging)
1-2 sudu besar mentega
garam & perasa secukupnya

Bahan B:-
4 biji telur

Bahan C:-
2 biji bawang besar dipotong dadu
3 biji lada merah & hijau dipotong bulat -(Ayu tambah cili padi lebih sedikit)
daun sup & daun bawang dihiris halus
keju mozarella diparut secukupnya
125g lobak merah dipotong dadu
100g kacang buncis dipotong bulat
2-3 biji telur rebus dipotong bulat
2 sudu besar sos perasa
11/2 biji tomato dipotong dadu + 1/2 lagi dihiris bulat untuk hiasan atas

Cara A:-
Masukkan susu bersama daging, garam, lada hitam, buah pala serbuk, italian herbs dan serbuk pati daging. Kemudain masukkan tepung gandum dan dimasak dengan api yang kecil. sesudah itu masukkan mentega dan dikacau sampai kental lalu diangkat.

Cara B & C:-
Pukul 4 biji telur tadi hingga kembang.
Kemudian masukkan bahan C dan kacau hingga rata lalu masukkan bahan A dan kacau hingga sebati semuanya lalu tuangkan kedalam acuan yang telah disapu mentega.(Ayu ambil setengah dari adunan ini masukkan kedalam loyang, rata2kan kemudian susun hirisan telur rebus tadi diatas permukaan layer 1, lepas tu, masukkan adunan daging yang balance tadi menutupi hirisan telur rebus tadi. barulah disusun hirisan tomato dan cheese & kacang buncis diatas)
Bakar selama 45 minit hingga kekuningan lalu diangkat dan sejukkan dan boleh dipotong.



25 comments:

ijayuji said...

Mak ayuuuuuuu!! wah wah wahhhhhhh ini sudah baikkk niii :D nama pelik tp nmpk sgt sedap! masuk list! masuk list! kita bwk menu tuk puasa sekali ni tuk PAKWE dia suke tak eak? menu rahsiaaa!!! jgn bukak dulu tunggu sampai buka pose yerr :D daaaa nak balikkk nak siap2 :D

Cheq Sue said...

kak ayu! kalau nak buat ni...kena makan ramai2 baru sedap...kalau suap sesorang mau menitik air mata... hu hu hu huhhhh.........

cik cek said...

Ayuuuuu....

Menu mu menggoda perutku...kruk..krak...waduh...rajinnya adik kak cek sorang ni...kalau dekat boleh gak tumpang sekaki...kan kan kan...

Selamat berbuka...buka apa hari ni Ayu...mesti special lagi..Marsya golek2 depan pintu lagi tak..he he ..

dZana said...

aslmkum ayu.. bikin ngences ni ayu.. mesti sedap ni mkn dgn roti..

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. nampak amat sedap kak nasib ita tgh berbuka kak.. buka sorang2 kak.. huuhhu hubby tak balik lagi .. nanti boleh la cuba tapi namapun nampak pelik bunyinya..:)

Rina NAR said...

wow..mcm best recipe ni...nak try la
tx for sharing :D

nOOrsha said...

salam kak ayu.memang pelik tgk nama resepi nih.. ikan kan masak steteskop tadik..LOL..^_^..... nampak sedap kak..ade cis lg tu..yumy!

harleena said...

Pergh, sedap tu.... Ni yang buat perut lapar... ada 5 jam lagi untuk berbuka...

Anonymous said...

Ayu...nama nya pelik tapirasa ada ini buat KakSal nak cuba ok makan dgn roti lagi best macam sandwich....Ayu ini hari KakSal masak nasi ketumbar n ayam rendang bandar tq for the recipe..sedap.....

Watierman, rmanbkr said...

Assalam Dik Ayu...ingatkan yang teropong anak2 suka main tu...ada warna warni.....berbagai corak....huhu...nak sebut tergeliat lidah ni...tapi kalau dapat sepotong..terjelir lidah dibuatnya...nampak pun sodap ni!!!

Naz said...

Assallamualaikum kak Ayu..
naz rasa kalau Naz buat ni, anak2 nak makan mcm tu jer kot..Sedap nampaknya tu...

Fiza Nordin said...

akak, namenye resipinya pelik...tp nampak sedap sangat... nyump3!!!

Anawahid said...

terbelit nk menyebut... hahaha... sabojelah kak... sib baik resipi x berapa susah, kalo x mmg x pandang... wakaakaka

Ida,Japan said...

slm ramadhan k'ayu.....hari ni nk msk apa lak?..pelik nama menu tu, tapi nmpk sedap...

Kerull said...

Salam Kak Ayu...wah kukira nama teropong tadi...nama pelik tapi rupa cantik...sedap plak nampaknya..mesti coba ni...

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

Baru semlm kak nur tengok buku resepi ceria warna ni...sedap tk ayu resepi ni?? Dh lama kak nur tenung tapi tk pernah buat??

Eh sian marsya...dh sebiji mcm fiqah,dulu lagi beberapa jam nk berbuka, dia dh tak leh tahan, siap nangis2 minta di kasihani...hehe...tk sampai hati kasi aja lah,lagi pun they are too young...Islam pun tk memaksa...cuma kita latih dorang pelan2...bila dh primary 1,baru fiqah lebih terbuka dan dh ada perasaan malu kalau tk berpuasa....hehe...pelan2 lah ayu,shes olny 5 years old...sian dia...tk sampai hati mak mentua dia dengar dia merayu2...mama haus!! nanti auntie bawakkan air 1 botol utk marsya...jgn bilang mama ya....hehe.

Dh berderet menu ayu,kak nur tk terlarat nk baca satu2...nanti bila free boleh patah balik...this year ramadhan a bit tiring fr me,tk tau kenapa?? Maybe dah tua la ayu.

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Akaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak comey....haaaaa mcm biasa adik akak ni payoh nau nak pronounce mende mende baru ni...ekekekke...! Mcm byk telur je hidangan ni,,mesti best kan...mkn n sos je pun dah bestkan?

Smalam ayu wat ayam goreng nyonya tau kak...sadisnya tak dan nak masuk studio...sedaaaaaaaap tol la kak...:)Thank for the recipe shared! Emmmuah!

Mamasya said...

Ayu,mmg terkial2 nak nyebut nama makanan ni...byk bahan2nya..ada daging..telur..cheese..nampak sedap.

Ayu said...

ijayuji - wah menu iftar ke 3 ya..mak ayu belum sempat singgah lah..
ni mesti iftar 4 dah keluar tau..wahahhhhh....makyu iftar3 pun belum type apa2 lagi..


cheq sue - hahah..betul tu sue, tunggu ramai baru best kan..haha

cik cek - betul tu kak cek..kalau dekat bukan sekaki aje boleh dua kaki pun boleh..hahaha..marsya semalam dia ok aje kak cek..dia steady aje..tapi hari ni pukul 11+ dah minta susu!!!..terjerit2 susu!! susu!!..sabor ajelah..

dzana - walkslm, aah cikgu kita makan dengan roti aje..heheh..

juwita - walkslm, wah sana berbuka awal 1 jam kan..ciannya buka sorang2 ..janagn habiskan makanan tu tinggalkan untuk hubby tau..hehe

Ayu said...

rina nar - silakan rina..nama aje pelik tapi recipe biasa2 aje rina..hehe

noorsha - walkslm, hahaha..aduh akak masak stesteskop..habis ler..kena marah dengan doctor..nama pelik tapi rasa biasa2 aje sha..hehe

harleena - wah lama tak dengar suara leena..sihat ke tu?..macam mana puasa kat france panjang tak masanya..selamt berpuasa to u & family ya..

kaksal - aah kak nama aje pelik tapi rasa biasalah ada cheese dan sayur mayur serta telur memang sesuai makan dengan roti..wah kak sal dah cuba nasi ketumbar & ayam rendang bandar tu ya..harap kena dengan seleranya ya..thanks kak sudi cuba..kalaulah akak ada blog boleh kita datang menjenguk..tengok nasi ketumbar akak tu..hehe

watierman - walkslm, hahaha..wah ni akak came out with another creative idea teropong pulak, tadi noorsha cakap steteskop..wakakaka....kalau dicombinekan kan this two boleh jadi recipe baru ..hahaha...thanks kak..

Ayu said...

naz - walkslm, my son makan dengan roti sebab akak dah tutupkan dengan roti..kalau dia nampak sayur mayur tu agak2 dia kuis2 juga kot?..haha..tapi dia makan laju aje sebab tak berapa rasa sangat sayurnya tu..sebab ada cheese & telur..

fiza - nama aje pelik fiza, tapi rasa biasa aje ..heheh...

anawahid - wakakakkaka..tau tau..ana memang cari recipe yang mudah ajekan..
maklum ler career woman..heheh..wah memang nak kena cari recipe yang mudah2 lah lain kali..heheh

ida - salam ramadan juga buat ida..hari ni masak mee ajelah ida..tak ada idea ler..hahah..

kerull - walkslm, hahahah..nama pelik rasa biasa aje..kerull..bila2 boleh cuba ya ..

Ayu said...

nuridah - walkslm, pada kita ok knur boleh diterima, my 2 boys makan, my dad makan, hubby pun makan, tapi my mum tak sebab ada cheese..heheh..
hahaha..tulah knur, si Marsya ni dia nangis tergolek2..for 2 hours berhenti kejap lepas tu sambung balik tergolek2..hahah..memang kita saja aje nak train & psyco dia sebab da h 5 years old..macam semalam, dia ok baik good mood, tunggu azan zohor baru minum susu, tapi hari ni dia dah start balik minta susu pukul 11 lebih lepas balik dari sekolah..tak kuasa kasi dia melalak mak kita kasi dia susu..sabor ajelah..
wah mak mertua baik ni..kasi air satu btol ya..haha..
tak apa knur..alah menu biasa2 ajelah knur..samalah kita knur..sekaarng lepas buka pun rasa macam penatttt sanagt..

ayu safieza - hahahaha..kita banyak makan belacan kot ayu..itu yang akak pun tergeliat nak menyebutnya..hahah..oh ayu pun dah cuba ayam goreng nyonya tu ya..shukur kena dengan selera ya...amin..thanks juga sudi cuba ya ayu..

mamasya - hahahaa..alahai kita pun sama mamasya..kita sebut sekop sekop udah ler..
paham ler tu..wakakaka...oklah pada kita rasanya mamasya..

Mak Peah Bini Sood said...

Assalammualaikum ayu lama kita tak rounding rumah youuuu... Sedapppnya!

quinnie said...

salam kakayu..saya pun jenis cam lemau je kalau nak kena taip resepi ni...hahahah...cnp jugak yg bagus ek...kekkeke....nampak sedap kaleidoskop akak ni...aduss tak betul ke dak menyebutnya....hehehhe

Nuridah said...

Pagi Ayu,

ishh assalamualaikum ayu,hehe...
ketawa lagi baca komen kisah Marsya ni...hahaha...ni mentua ketawa terbahak2..aduh marsyaa!!Hehe..

kak nur tk dpt nk elaborate betul2,in the end ayu tau kan apa??Bukan nk belajar,nk ajak the martial art boy tolong dia,kot2 kalau dia kena bantai...hehe let him taste the medicine.