Friday, August 12, 2011

Sambal Tumis Telur

Sambal Tumis Telur yang digunakan untuk Inti daging Roti Pita, dan juga untuk sahur puasa hari ke10..lauk 2 in 1..berapa biji telur tu ikut sukalah ya..dan agak2lah bahan2nya tu.Terimakasih puan punya recipe..Suhana yang dah lama tak online..


Sambal Tumis Telur
Sources:-From Sayang Suhana
Ingredients:-
Boiled eggs - amount as according to your consumption

Blend together :
15(or more) dried chilles - seeded,soaked to soften or microwave for 10mins in a bowl of water
a really huge pinch of belachan(shrimp paste)
5-6 cloves of garlic
2-3 big onions
1 tbsp of ikan bilis(anchovies) granules

1 heaped tbsp of tamarind-add some water and knead to produce some juice
3 tbsp sugar or to taste (add more if chilli is too hot for u)
salt to taste

Heat sufficient oil in wok(it's ok if u add too much-u can always scoop it out after cooking)and saute blended ingredients.Make sure it's cooked (tumis sampai betul2 pecah minyak),stirring continuously.Add tamarind juice,sugar and salt.Add some water if u like some gravy but the consistency shudn't be too dry nor too dilute.Taste to suit yr liking. Add the bolied eggs (u may fry the boiled eggs for a more unique texture).Coat gravy over eggs and simmer for a few minutes bf turning off the heat.Serve.

18 comments:

cik cek said...

Ayu...

menu fav lagi ni...ni kak cek dtg bwk trifle lak...leh kita tuko2 juadah kan...tak pun kak cek tumpang buka posa je kat sini lah...:)

che'iza said...

Assalam Kak...

uisshhhh sambal telur.... sedap... sedap... nasi lemaknyer mana...

Ezadlieza said...

salam k. ayu...sambal telur ni mengingatkan lieza kalau dulu kalau satu family balik kg dlm perjalanan jauh mesti bawak bekal dan lauknya dambal telur camni.. singgah mana2 makan... sedappppp sgt..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ayu cayang...
sambal tumis telur tu menyelerakan sungguh ler akak... diana n anak2 mmg suka bab2 mcm nie.. sedaaa.. kejap jer licin...

ijayuji said...

Tu diaaaaaaa mak ayu dah kuarkan segala reta dlm seboknyer!! hihihi.. suke jugak sambal telor nak membuat sambalnyer yg malas :D

Amie said...

terliur Amie tengok sambal telur tu Ayu... biasanya Amie makan menu begini sewaktu sarapan di kantin ( opppss! sekarang bulan puasa...)

inaku79 said...

sedapnya sambal tumis telur. selalu buat jenis yg pecahkan telur terus dlm sambal...almaklum la 'rajin' nak rebus telur...hehehe...

Adiweyah said...

assalamualaikum, salam Ramadhan kak ayu...sedapnya sambal tumis tu, makan dgn nasi panas2 suka sangat..

Yat Maria said...

Akak

jgn tak taw...ni STT yg merah menyala yg menjadi pujaan hatiku!!muahahahh.. leh tambah nasik sepinggan lagi!

Ayu said...

cik cek - lauk tak ada idea ni kan kak cek, mostly ramai yang tau buat ..hehe..alahai terimakasihlah kak cek bawa triffle untuk kita ya..ermmm sedapnya..nanti kita nak datang rumah kak cek..nak minta lagi..hahah

cheiza - walkslm, hahah nasi lemak?..hahah akak tengah tunggu monyet panjat pokok kelapa nak ambik santannya..hahah

ezadlieza - walslm, wah lauk nostalgic ni ya lieza!!..heheh.memang sedap sambal telur kan lieza..tak kira dimana ia dimakan senetiasa membuka selera..

Ayu said...

diana - walkslm, betul tu diana..lauk simple2 ginilah yang selalu menajdi pojaan hati ku..heheh..ni nak makan dengan apa semua kena kan..

ijayuji - hahaha..separuh jalan tu ika..actually nak keluar kan lagi, tapi dah tak sempat sebab nak kena siapakan untk berbuka..heheh..

amie - hahahah..tak apa..between you & me aje amie..haha..

inaku - hahahha..akak tak kisah yang pecah ke yang rebus ke..asal telur mesti suka punya..hahah 'rajin' nak merebus ya..

adiweyah - walkslm, salam ramadan juga buat fie ya..lama akak tak dengar suara fie dan lama juga akak tak kedapur fie..fie sihat ke tu?

yat maria - hahaha..samalah macam akak suka lauk STT ni..tak sedar nasi 1/2 periuk dah habis..hahaha

Juwita Jamaludin said...

kak ayu.. walaupun simple ni la lauk pembuka selera

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

waduh sambal telor..kalau beri pd kak Nur habis licin akak kerjakan...hehe..

3rd dy of ramadhan kak nur dh buat syabsuka...saya mmg suka...hehe...

kak nur nk belajar lah cakap siam & cina...mcm mana bunyi nyer tu?? Ada2 aje ayu buat akak geli hati ketawa tergulik2, terbalik2.

Ayu said...

juwita - heheh..dengan lauk tak ada idea..hehe

nuridah - walkslm, heheh..licin sampai tak payah basuh pinggan ya knur..hehe..wah kenapa tak masuk blog knur?..shabsuka tuu..hahhaa.bila kita cakap cat rumah aje..mesti tukar subject..hhahaah..tak kuasalah tu..

Mas said...

perhh...terliurnya tengok sambal telur tu..
mas suka sangat....

Mamasya said...

Berderet2 hidangan Ayu...tak perasan byk entry Ayu dah update...dlm menu berderet2 ni berkenan dgn wadeh udang tu...nampak sedap.sambal tumis udangpun nampak sedap juga...

Ayu said...

mas - lauk simple2 aje mas..hehe

mamasya - bila kita update tu kira line clearlah mama..heheh tapi bila berhari2 tak update tu paham2 aje ler..wadeh tu cubalah mama..

Yatie said...

uwaaa kalau sambal telur mcm ni mmng my febret taw...rasa skrng je nak masak mcm ni....kegemaranku..