Wednesday, July 25, 2012

Sambal Goreng Kering

Lauk Sahur 2 hari yang lalu..makan dengan nasi panas, ada sambal belacan dah cukup dah kan..tapi kita ada masak lauk ayam juga sebab untuk budak2 kat rumah..sedap pada kita..lauk orang Jawa, walaupun kita bukan orang Jawa,..lagi satu lauk sambal goreng yang kita suka Sambal Goreng Kicap yang pernah kita masak dulu...

Recipe dari Kak Besah, terimakasih ya puan punya recipe..kita panjang2kan disini pula, untuk siapa2 yang nak mencuba juga....Nak cakap sikit tentang background kertas tu...Ini Marsya yang draw, dia buat khas buat kita, so in order to show my appreciation kita ambil gambar lauk ni diatas ..tersenyum dia dengan gigi 'mancung'..hehe
Alhamdullilah tahun ni Marsya boleh berpuasa sepenuh hari ...so far belum tergolek2 dengan school uniform dia macam tahun lalu..heheh..cuma, ada sekali dia minta susu sebab dia cakap dia tak boleh tidur (take a nap in the afternoon)..kita pujuk rayu dia supaya bersabar..bertahanlah juga sampai habis..Semuga tahun ni Marsya berjaya berpuasa sepenuhnya..Insyaallah..

Sambal Goreng Kering
Sources:-From Kak Besah@myr.com
 Bahan2 (semangkuk besar)
  • 1/2 cekak suhun/so'on-(Ayu gunakan 1 cekak)
  • 2 bungkus plastik tempe - potong dadu 1cm persegi-(Ayu gunakan 1 packet aje dalam ada 2 keping)
  • 3 keping tauhu - potong dadu 1cm persegi-(Ayu gunakan 2 keping)
  • 2 biji kentang - dipotong dadu 1cm persegi
  • 1/2 mangkuk kecil udang kering - basuh & rendam dgn sikit air.(jika besar tumbuk pecah2 je) @ ikan bilis dibelah-(Ayu gunakan seggengam udang kering direndam dan ditumbuk halus)
  • 7 biji bawang merah, 5 ulas bawang putih - dihiris-(Ayu gunakan 5 biji bawang merah & 3 biji bawang putih)
  • 1cm halia muda & 1cm lengkuas muda - dimayang halus-(Ayu gunakan sikit aje)
  • 10 @ lebih tangkai cili kering di gunting serong 1/2cm tebal - direndam & buang biji
  • 1/2 cawan air asam jawa cair
  • minyak utk menggoreng terendam 

Cara-cara

  1. panaskan minyak, goreng so'on hingga kembang - ketepikan.-(Ayu tak goreng)
  2. goreng tempe hingga agak garing - ketepikan.
  3. goreng tauhu hingga agak garing juga - ketepikan. lepastu goreng kentang hingga agak garing pula - ketepikan.
  4. kurangkan minyak hingga tinggal 2 senduk, tumis bawang2 hingga hampir garing, masukkan cili kering & udang kering. kacau rata kemudian masukkan halia & lengkuas.
  5. bila semua bahan telah garing masukkan semula bahan2 yg yg lain.(yg dh digoreng terdahulu) kacau rata smbil campurkan air asam,garam & gula. suaikan rasanya. kacau hingga kering.(hingga terhasil minyak jernih)
  6. bolehlah diangkat. sejukkan dulu sebelum dibungkus supaya x cepat basi. masakan ini tahan 2,3 hari jika betul cara memasaknya..
  7. makan dgn nasi ambeng pun best..-(Ayu makan dengan nasi biasa aje)

31 comments:

Nida Mohd said...

ini yang macam sambal goreng jawa tu ke kak ayu? sedapnya mkan dgn nasi panas-panas gitu..hehe

Ayu said...

Nida - sikit lebih kurang gitulah Nida..tapi yang ni tak gunakan kicap just udang kering sebagai perencahnya..

cikmanggis said...

salam ayu.selamat berpuasa.Resipi kak Besah mmg best best belaka.Bila nampak gambar sambal jawa ni ..hai bertambah lapar Cm:)

Mosum Art Design said...

Selamat berpuasa!...tahniah kerana berkongsikan resepi untuk juadah berbuaka..

Supian Mustapa Menulis Tentang: Antara Kad Kahwin Kreatif terhangat di Malaysia.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sy pun suka jugak lauk2 cenggini & mmg tak payah lauk lain ada sambal belacan dah laju je sahur.. hehe..

Zaliedana said...

Nmpk simple n menarik kak ayu,msk simple2 gini time sahur mmg laju jer mkn,kdang msk jnis berkuah cam xberselera lak time sahur tu..

dZana said...

aslmkum ayu.. salam ramadhan utk ayu skrga.. sambal fav ni.. suka ratah2 gitew jer sambal ni.. bbuka ape hr ni..

ijayuji said...

Salam mama ayuuuu!!!!! salam rindu salam syg n salam ramadhan buat mama ayu n pakwe n adik ipar semua :D mee hoon kat bwh dgn udang kat bwh tu kita suke, nanti buatkan tuk kita eak :D kita 1st day berbuka makan sushi jerr ehehe... skrg ni tgh cuti2 :D

Yatie said...

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan buat Ayu sekeluarga...sedap tngk sambal jawa ni..lebih sedap wat ratah2 je takyah makan ngan nasi...

mokwo® said...

clap3x to marsya...u go girl!...org tua pun banyak yg tak sanggup puasa mcm marsya tau!!patut derang kena malu sama marsya...hihi
Salam Ramadhan kareem to ayu sekeluraga!

~~zana@pb~~ said...

Marsya pun nak enterprem hasil dia dlm blog mama, pandai Marsya melukis...
Sambal goreng kering ni mmg mknn org jawa, tak jemu...mak akak selalu buat walaupun jawanya sikit je dlm keluarga kami...hehe

zila norazila said...

wahhh marsya pandainya..he hhe tabikk springg tue..sambal goreng nie biasanya mesti ada time raya kak ayu..sedappnya..nk buat la..time sahur best mkn nie:)

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

haa...ini pagi2 akak sampai..kalau tidak habis lah entah bila sampai sini...hehehe.

Ish tk baik tau kata mantu kita,cakap hidung mancung mentua di suka giler..rasa akak kan marsya kat luar she look fair tau...sampai kan kak Nur ingat bukan Marsya tau...ingatkan hubby ayu bawa niece dia ke??Tapi tk kan lah erk...

Alhamdulilah Marsya dh boleh puasa...kakak fiqah kalau cuti nanti abis dia kena bayar balik...hahaha..dia dh ngeluh...menu yg Ayu sajikan ini mkn ngan nasi panas2 aduh sedapnya...ayu jln bawah blk akak pun..akak tk tau...hehehe.

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Salam ramadhan dan selamat berpuasa buat Ayu sekeluarga. Sedap nampaknya sotong goreng tu, barula laju bersahur yer dak

nOOrsha said...

salam k ayu..sedap sambal goreng ni..sy pun suke sgt... selera mkn ngan nasi @ ketupat:)

Nuridah said...

Ayu,

dtg lagi...hehe...nk tanya anak2 Ayu suka tk mkn daging dendeng yg ada jual kat Geylang tu...smlm kak Nur oder dari factory...1 kg S$27/- worth of buying...boy ngan fiqah fav sekali...akak tk suka...if you interested kak Nur pass you number phone dia.

Ayu said...

cikmanggis - walkslm, selamat berpuasa juga pada cikmanggis & family ya..
oh ya ke ..kita baru ni mencuba recipe dari kak besah..sambal goreng ni boleh tahan juga rasanya kak..heheh sabar2 sesungguhnya cikmanggs berpuasa kan..hehe

Ayu said...

mosum art design - selamat berpuasa juga buat anda ..terimaksihlah memang niat berkongsi recipe diblog akak yg tak seberapa ni..

Ayu said...

madiha - heheh betul tu ratna..akak lauk suka kering2 tapi orang lelaki kat rumah ni mesti nak ada kiuah kalau makn nasi..especially my dad..nanti mulalah hiccup dia datang..heheh

Ayu said...

zaliedana - aah ct..masak simple2 macam ni oklah kan..betul tu kadang2 berkuah mcam muak pun ada juga kan..hehe

Ayu said...

dzana - walkslm, salam ramadan buat cikgu & family juga ya..berbuka masih tercari2
idea lagi ni cikgu..hehe

Ayu said...

ijayuji - walkslm, rindu teramat juga pada ika , anak mantu yang tak official ni..haha..
akak tahu ika suka mee hoon itu sebab akak buatkan mana tahu terpanggil ika berblogging balik..ah sah2 ika dah kemabli berblogging..hehe..wah tenagh bendera jepun ke?..hehe

Ayu said...

yatie - walkslm, salam ramadan buat yatie & family juga ya..heheh kita pun macam gitu juga yatie..bila nasi dah habis ambil lauk ni buat ratah2 aje..hehe

Ayu said...

mokwo - thank you2 auntie..marsya is trying her best to finish fasting full month insyaallah..tapi confirm makin kududlah budak tu mokwo..sebab berbuka puasa sikit aje dia makan...salam ramadan buat mokwo & family juga ya..

Ayu said...

zanapb - heheh marsya tak suruh, tapi maknya yang saja nak masukkan ..kasi dia happy sikit..hehe oh kak zana pun ada sikit2 jawa ya..hehe

Ayu said...

zila - heheh..marsya ni suka draw2 macam gitu..lepas tu dia bersepahkan mana2..
betul tu zila, samabl goreng ni actually makan dgn nasi ambeng..time raya pun ok juga, tapi akak makan dgn nasi biasa aje..heheh

Ayu said...

nuridah - walkslm, heheh bukan hidung mancung knur..tapi gigi dia..yang mancung(jongang) haha..sebab asik hisab jari aje..walaupun tenagh puasa ni hisap jari tak lepas..kita cakap dgn dia puasa tak boleh hisab jari..tapi dia cakap dia tak boleh tahan..heheh kita kasi ajelah asal dia boleh practise berpuasa tukan..
wah knur..ni kira selalulah dah nampak hubby kita dgn marsya ya..heheh..
knur dah pernah nampak kita live ke belum ya?..hahah aduh cair lah kalau knur nampak kita..hahaha ..wah fiqah tahun ni dah mula atau tahun lepas dah bermula bercuti kak?..sekejap aje dah anak dara ya..
of coslah kalau akak makan kat dapur mana nampak kita lalu bawah block..wakakaka..

Ayu said...

wattie - walsklm, salam ramadahn buat akak juga & family ya.. itu bukan sotong goreng kak wattie ..itu sambal goreng..wakakakaka...paham2 sesungguhnya kita berpuasa..hahaha

Ayu said...

noorsha - walkslm, aah sha, makan dgn nasi or ketupat masuk ajekan lauk sambal goreng macam ni..

Ayu said...

nuridah - wah knur...naik basikal ke tadi ..hehe.. dendeng yang merah2 yang dipanggang tu ke knur? yang macam orang cina jual during chinese new year tu ke?..
oh that dendeng ..ada dulu pernah beli juga, tapi we tak berapa suka sanagtlah kak, sebab dagingnya manis..kita makan daging dendeng yang kat hajah maimunah tu yang hitam2 ada cili berlado kat atasnya tu kak..hehehe..terimakasih knur for the info..

Nuridah said...

Morning Ayu,

hehe...ketawa kak Nur baca cita pasal Marsya...wah dia pun boleh cakap tk leh tahan ya...sib baik dia tk cakap "gian lah mama tk dpt isap jari" Kak Nur tau apa yg Ayu maksudkan mancung tu...ada2 aja..oh sekali la tu nampak Mr hubby with Marsya kat teh tarik.

Akak pun tk suka dendeng tu...dorang yang suka...kalau yg dendeng mcm belado,akak suka...sedap.Hajah Maimunah yang kat Geylang tu sedap2 lauk2 dia tapi yg kat Jln Pisang not that sedap...ish asal boleh kak Nur cakap!