Thursday, August 16, 2012

Crunchy Oat Delight

Ini adalah biskut pertama yang kita buat untuk tahun ni..google for cookies recipes dah lama dah..terjumpa recipe ni kat dapur Maklang..ada lagi satu cookies yang kita cuba juga dari dapur maklang ni..kedua2nya sedap2 belaka...yang tu nanti kita masukkan juga ya..meantime jamu2 matalah ya..kalau sudi cubalah sedapp..kita suka yang ini..sebab dalamnya ada koko krunch dan  oats...Buat maklang yang dah mewar2kan recipe ni yang asal dari Chef Zu, Terimakasih diucapkan minta izin dipanjangkan disni pula ya..

CRUNCHY OAT DELIGHT
Sumber : Chef Zu
Sources:-From MaklangAzie
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction

Bhn A
120g butter
1sb shortening
80g gula castor
1/2 st capucino emulco-(Ayu gunakan coffee emulco)
1/2 st soda bikarbonat

Bhn B
30g oats -bakar dan kisar
30g kokocrunch - kisar halus

Bhn C
130g tepung gandum
30g tepung jagung
1sb tepung beras


Hiasan : coklat masak dan pcup hitam
putih telur dan oats


Cara
Sebatikan A
Masukkan B dan C dan uli sebati hingga jadi doh
Ambik skit adunan dan gentel,(Ayu weigh dalam 7g sebiji) celupkan dlm putih telur dan golek dlm oats
Bakar 160C selama 20'
Dah sejuk celupkan hujung biskut dlm coklat yg telah dicairkan dan msk dlm pcup.


16 comments:

Zaliedana said...

Assalam kak ayu cayang..kukis nih nmpk sedap toi kak,yerlah klo da coklat mmg kompom sedap..wah rajinnyer akak timbng setiap 1 7gm yer,klo sy mmg xkuasa nk timbng bagai,men nk cpt siap jer,yerlah wat tgh2 mlm,pas ank2 tido,huhu..
Selamat ari raya maaf zahir batin wat
akak n family ya..maafkan segala gurau senda @ kekasaran bahasa sy yg mnyakiti ati akak yer..Kira 0 0 lah yer kak,hehhe..

ijayuji said...

Salam mama ayuu!! tu diaaaaa.. bunga2 berkenaan beskut raya dah kuar :D nak ambik kesempatan sekali ni nak ucapkan selamat hari raya buat akak n family terutamanya pakwe yg selalu di rindui :D Halalkan segala resepi2 yg kita dah terambik kat umah akak selama ni dan maafkan jugak kalau ada komen2 kita yg menyinggung perasaan akak sama ada sengaja atau pun tak, sesungguhnya yg kurang itu dtgnya dr kita, doa buat akak di sana, semoga selamat pulang kekampung n berhari raya juga insyaAllah!

Ayu said...

zaliedana - walkslm, betul tu ct..biskut ni memang sedap..haha akak timbang sebab nak dapatkan semua sama besar..hehe..hari tu akak buat cookies 3 macam in one day..patah pinggang dibuatnya..hehe..
Sama2 juga ya ct..selamat hari raya buat ct & family, maaf zahir batin
uish ct tak ada buat salah punnn...:)

Ayu said...

ijayuji - walkslm, sama2 ya ika..akak pun begitu juga kalau ada terkasar bahasa gurau senda yang terlampau sanagt harap dimaafkan ya.. maklum ler kita kalau bergurau tu kadang2 kasar juga kan..hehe..take care ika.akak tak balik kampung lah ika..kampung akak kat sini aje..hehe

zila norazila said...

salam kak ayu
mesti best nie ada rasa oat..zila ambil resepi nie yer kak..:) tahun depan baru boleh buat kot..thun nie dh x larat nk buat kak:)

Nur-nba said...

Salam.. Kak Ayu, menarik biskut ni.. Nur baru je buat sejenis.. Hmm masuk list biskut ni.. mana tahu sempat buat.. Selamat hari raya kak.. Maaf zahir & batin. :)

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu cayang!!!

wah ada cookies nie erk kat blog ayu..kak Nur dh lama simpan resipi ini tapi tk pernah buat..biasa resipi dari Zubaidah Chepa mmg sedap aah!!

Nanti thn depan kak Nur nk buat...this year tk leh nanti boria pulak...hehehe...ok yu, tk leh sembang panjang2..eh tapi nie pun dh panjang juga...apa dah??

Ayu said...

zila- walkslm, silakan zila..tahun depan boleh cubakan..heheh..dah tak larat buat kukis ya..samlah macam akak dah stop dah makanlah kukis apa yang ada tukan..heeh

Ayu said...

Nur - walkslm, baru sejenis ya nur buat kukis..tak apa slow & steady ya..akak ni dah stop dah tak buat lagi dah..tak larat pun ya..hehe..silakan nur kalau sempat tu ..

Ayu said...

outbound - walkslm, insyaallah ya sobat..

Ayu said...

Nuridah - walkslm, knur!!!..ini pertama kali kita buat recipe chef zu ni knur..memnag sedapp puashati digolden chance..hehe..alahi boria pun borialah knur..apa salahnya..hehe..samalah kita nak update terus aje ni..tak boleh lama2 ngomel..hehe

ibundo said...

selamat hari raya ayu...

Ummi said...

Assalam Ayu cayang...dah byk wat kukis? Semua akak nampak sedap2 dan crunchy jek tuh..pasti anak2 suka kan... Akak ambik kesempatan ucapkan Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin buat Ayu, mohon halalkan resepi2 yang akak ambik yea...terima kasih banyak. Semoga riang ria di hari raya nnt..muaaahhh!

Ayu said...


ibundo - selamat hari raya bundo, maaf zahir batin juga ya..

Ayu said...

Ummi - walkslm, cookies tahun ni banyak yang repeat menulah kak..hehe..basically mostly kegemeran anak2..selamat hari raya buat kak Ummi & family juga, maaf zahir batin..begitu juga buat kak ummi halalkan juga recipe2 yang kita mabil dan cuba ya kak..:)