Friday, September 28, 2012

Orange Chocolate Chunk Cake


Teringin pulak nak makan kek, tapi nak yang simple2 dan tak muak..basically an everyday cakelah just simple buat minum petang or breakfast..Decide to bake this cake again, the last time I baked this was for my birthday a few years back..dan juga ada dibuat muffins out of this,..

During those were the days..memang tak reti nak adjust sukatan gulanya tu..So kita buat ikut bulat2 ler..aduhai manis gedegak!!!..Dah lama perlahan2 ... bila nak buat kek, sukatan gulanya tu yang kita tengok dulu..next mesti nak ada tepung, pernah dah half way nak buat kek sekali realised dalam sukatan tak gunakan tepung or tepung yang digunakan sedikit aje..terlalu lembik ler keknya tak boleh diterima rakyat dalam rumah ni..hehe..Yalah kenalah ikut selera ramaikan kalau tak siapa pulak yang nak perhabiskan business kek kita ni..
So this time, selepas diadjust...perfect ditekak kita dan my family..

If you noticed, kek yang kita buat ni sememeh ..sebab kita potong just a few minutes lepas dikeluarkan dari oven, Kita baked waktu malam, sebab ingat nak bekalkan Mr Hubby for his breakfast in the morning. So cepat2 potong dan ambil gambar as kalau potong waktu pagi confirm tak sempat dan kelam kabut punya..Itu yang coklatnya nampak cair dan lembik..Tapi kalau dah sejuk cantik aje bila dipotong tu..Untuk kek ni juga, kita tak buat chocolate ganache dan orange syrupnya sebab pada kita kek ni dah cukup sedap makan gitu aje..
Terimakasih buat Kak Rinn for sharing ya..


ORANGE CHOCOLATE CHUNK CAKE
Original recipe can be found here

8 oz butter -(Ayu gunakan the 1 keping butter)
2 cwn gula caster -(Ayu gunakan 11/4 cawan aje)
4 biji telur gred A
1/4 cwn parutan kulit limau sunkist -(Ayu gunakan 2 biji limau besar)
3 cwn tepung gandum + 2 sudu besar (untuk digaul dengan chocolate)
1/2 camca teh baking powder
1/2 camca teh baking soda
1 camca teh garam halus
1/4 cwn perahan jus limau sunkist
3/4 cwn buttermilk ( 3/4 cwn susu + 3/4 sudu besar jus lemon)
1 camca teh esen vanila
2 cwn semisweet chocolate chunks -(Ayu campur dengan semisweet chocolate, milk chooclate dan dark chocolate)

For the orange syrup
1/4 cwn sugar
1/4 cwn perahan jus orange
*Campurkan bahan 2 diatas ke dalam kuali kecil dan panaskan di atas api yg sederhana
sehingga campuran likat.

For the ganache
8 oz good semisweet chocolate chips
1/2 cwn heavy cream
1 camca serbuk nescafe segera
* Panaskan bahan2 di atas secara double-boiler sehingga sebati. 




Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 350°F (175°C). Gris dan tabur sedikit tepung pada
bundt baking pan saiz 10 inci. (Rinn guna square pan 8 inci jer...)
2. Gunakan mixer pada kelajuan tinggi, pukul mentega dan gula hingga berkrim dan ringan.
Masukkan telur sebiji demi sebiji, kemudian masukkan parutan kulit limau.
3. Ayak tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan garam halus.
4. Di dalam mangkuk yg lain campurkan jus orange, buttermilk dan esen vanila.In another bowl, combine the orange juice, buttermilk, and vanilla.
5. Masukkan tepung dan campuran buttermilk ke dalam bancuhan mentega
secara berselang-seli dimulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung
juga.
6. Gaulkan chocolate chunks dengan 2 sudu besar tepung dan campurkan
ke dalam adunan.
7. Tuang adunan ke dalam loyang pembakar, ratakan permukaannya dan
bakar selama 45min - 1jam atau sehingga lidi tester keluar licin dan tidak melekit.
8. Sejukkan kek di atas penderai selama 10 minit dan bolehlah dikeluarkan
dari loyang.

Hiasan:
1. Sapukan orange syrup ke atas permukaan kek yg telah disejukkan. Biarkan sebentar.
2. Curahkan chocolate ganache ke atas permukaan kek yg telah disapu orange syrup tadi.
Biarkan chocolate mengeras dan tambah hiasan ikut suka.


28 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum adik Ayu yg anggun menawan,

hehe...mintak ampun dn maaf lama tk kesini dn meninggalkan jejak...marah tk??Kalau marah akak semunyi bawah jembatan SS...hehe.

Cantiknya kek mu itu...terpesona,terguder..oww tk rela u mantu antu tk sudi nk hulur sepiring kek...hehehe...ayuu..miss u so much!!Kak Nur ingat lagi ada utang ngan Ayu sejak sebelum puasa lagi...haha...nanti ya pelan2 akak cari ilham dulu.Ok take care and have a nice weekend!!

JUICY CAFE said...

As-salam sis..
Aduhhh tak tahan kek nih..kalau mkn kek tanpa krim lebih sedap kan..

Cik Puan Izan❤ said...

kek tu nampak sedap... guna bekas mcm mn yer..nampak mcm bentuk love

Ayu said...

Nuridah - walkslm, kakak Nur yang terindah..hehe
Mana menghilang kak..kita baru aje nak msg akak ..sonyap ajeee..ingatkan dah lupa kat kita..huhu..tak apalah kak, tak kisah, no worries, kita tahu akak sibuk...u to have a nice weekend juga ya..bila nak update blog tu kak?..

Ayu said...


Juicy cafe - walkslm, aah sis, kalau kek tanpa cream ni jangka hayat dia sekejap aje kat dapur tu kalu berrim boleh makan berhari2 sikit..hehe

Ayu said...

cik puan izan - aah akak gunakan acuan nordic ware yang bentuk love dear

Wattie said...

Salam Ayu,
Kek yang simple tapi sedap, cepat dimasak sedap dimakan....

Anonymous said...

Assalamualaikum Ayu...Kek orange nampak simple tapi kalau minum dgn teatarik aduh...sedapnya...Ksal kalau bab kek pun suka yg simple2 juga...Ksal....

Ayu said...

wattie - heheh....betul tu sempat iklan maggi kat sini ya..haha

Ayu said...

Kak sal - uish anjat gegerl tengah type sekali comment akak timbul..heheh betul tu kak sal..simple aje kek buat minum petang kan..hehe

Marsita yahya said...

Salam kenal Ayu,
blogwalking & join you...nice pics, nice recipe...nanti boleh copy ya...
http://my-mintroom.blogspot.com/

Mamasya said...

Aslmkum Ayu. dtg dr jauh bawa semangkuk mee utk Ayu ni....tukar dg kek tu...hi...hi.nampak lembut je kek... bentuk kek pun menarik...

Mas said...

suka tengok kek akak tu....
meh sepotong..he3

sabar dubai said...

nmpk sedap ajeee kak....acuan die pon cantikkk

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Ayu..lama kak ros tak lawat ayukan??? Suka makan mooncake tak?? Kak ada buat mooncake.

HomeKreation said...

Aslmkm Ayu. Cantik nya acuan, berkenan betul. Kek nya pun nampak sedap!

Anonymous said...

Ayu...sorrylah gergel panjatnya...Ayu Ksal semalam bake cOrange chocolate cake untuk minum petang...verdict sedap di terima rakyat Tampines hehehe...Thanks for sharing recipe ok...Ksal

Mieza said...

wah wahhhh kak ayu..excited nya mieza tgk kek ni...ada 3-4 biji oren kat umah tu...nak kena dikerja kan kak...mieza nak cuba resepi ni..mesti hubby suka bila diletakkan cekelat tuh..TQVM kak...muah muah muahhhh

Ayu said...

Marsita - salam kenal juga buat marsita ..terimakasih sudi singgah kat dapur yang ala kadar ni ya.. silakan kalu sudi nak mencuba..:)

Ayu said...

Mamasya - walkslm, aduhai jauh2 bawakan kita semangkuk aje kek mamasya..tak lepas duit tiket air asia..hehe..tapi terimaksih lah ingat kat kita ya..:)

Ayu said...

sabar dubai - terimaksih sabar..baru pecah dara acuan tu..hehe

Ayu said...

Mas - terimaksih mas, itu aje yang tinggal mas..hehe

Ayu said...

Puan ros - walkslm, aah kak, kita pun begitu juga dah lama tak bw..maklum ler sibuk aje..cuma balas kunjungan bila mengupdate aje..memnag masa limited sekarang ni kak ros..:(

Ayu said...

Along - walkslm, terimaksih along, acuan nordicware tu along baru pecah dara..heheh

Ayu said...

Kak sal - hahaha..kak sal..sekarang dah tak anjat dah..haha..kak sal dah cuba ya shukur alhamdullilah kena dgn selera orang Tampines ya..waduh jauh juga kak sal tinggal ya..kita ni kat utara spore ni kak..Sama2 kak..:)

Ayu said...

Mieza - heheh...akak pun bila cuba kek ni excited juga sebab my family pun suka kek2 yang macam ni tak muak kan..silakan mieza kalau nak mencuba ya..kalau oren yang digunakan tu dah manis, adjust sukatan gulanya tu ya..coklat & oren memang my favourite juga..hehe

GK Arusuvai said...

The name itself sounds yummy. Cantik lah ur kek....nice mould u have ayu.

Ayu said...

GK - thank you dear..orange & chocolate are my favourite combinations for cake..hehe :)