Thursday, July 18, 2013

Tart Kentang

Tart Kentang, yang dah lama masuk list..kalau yang suka berbuka puasa dengan juadah2 snack atau menu yang jenis berat excluding nasi boleh lah mencuba tart kentang ni..memang sesuai betul..Biasalah my family kan kalau berbuka tak sangat into makan nasi..tapi rather suka yang jenis2 macam 'heavy snack' gitu..macam mee, pasta, pizza dan sebagainya .. Kita buat ni kali pertama sebelum puasa kemarin...then makan beketul2 lepas keluar dari oven tu..then semalam buat lagi for berbuka..memang sedapp..
Recipe dari Kak Ros, yang banyak recipe dikongsi berasas dari kentang which is my family favourite..
Terimakasih Kak Ros, kita minta izin dipanjang2kan disini pula ya..Kita adjust ikut selera sendiri ni..tambah cili padi kasi kick lagi..hehe..Oh yes, kalau siapa2 yang nak cuba tu..be generous dengan Mozarella cheese tu ya..sebab lebih banyak cheese lagi sedapp..Kita makan gitu aje without any sos pun dah sedap..


Tart Kentang
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
  Bahan-bahannya  
* 5 biji kentang dikupas basuh bersih dan diparut halus
* 1 biji karot di kupas dibasuh dan diparut halus
* 1/2 biji bawang besar juga diparut-(Ayu gunakan 1 biji dipotong dadu kecil)
* sedikit potongan daun bawang
* beberapa cili padi dihiris kecil -(Ayu tambah)  
* 2 batang crab stick dipotong kecil
* 5 ekor udang dipotong dadu kecil-(Ayu tambah)  
* 3 sudu besar tepung gandum-(Ayu tambah)
* 1/4 cawan susu
* 3 biji telur  
* 1 packet mozzarella cheese
* garam dan serbuk ladaputih ajishio secukup rasa





Cara memasak
1- Campurkan parutan kentang ,carrot dan bawang besar, tepung, udang & crab stick dalam satu bekas.Perah keluar airnya sebanyak yang boleh.
2- Susu dipukul bersama telur dan tuangkan kedalam campuran kentang tadi.kacau rata.Masukkan daun bawang isi kentang dan segenggam penuh cheese dan gaul sebati..
3- Sapukan butter atau minyak masak sekeliling muffin pan.Masukkan sesudu besar adunan kedalam acuan dan letakkan sedikit cheese diatasnya.
4- Bakar dgn kepanasan 190C selama lebih kurang 20 minit atau sampai cheese bertukar keperangan.Sejukkan seketika sebelum dikeluarkan .
5- Siap dihidang bersama sos pilihan atau makan begitu sahaja.

22 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

samalah kita kak ayu.. keluarga sy pun berbuka tak ambil nasi lagi setakat ni kecuali nasi gorenglah.. hehe.. kitorang berbuka persis menu sarapan.. hehe.. ehh.. dah nama pun breakfast kan... hehe..

Ayu said...

madiha - hahah tulah ratna..actually buka nasi senang sikit pada akak..sebab masak satu kali aje terus kalau nak sahur makan lauk tu juga..tak payah masak banyak kali dan banyak juadah..tapi disebabkan hubby akak prefer more to heavy snack so no choicelah kan..yes2 nasi goreng ok lagilah tu..heehhe.

Honey said...

Hi Ayu. Terima Kasih follow I. Tapi I nak buat survey sikit. Macam mana Ayu boleh jumpa blog I? I baru semalam terjumpa blog Ayu kat list Azie Kitchen kot kalau tak silap. Nnati I follow Ayu ye.

inahar ali said...

wowww..nmpak pun dh tau sedap..mesti cuba nih! masuk list dulu..hehe!

EmbunRosaliza said...

Assalam ayu tgk pun dah sedap, berkhasiat pulak tu, bestnya

Qasey Honey said...

slm kak Ayu..

hmmm nmpk sedap..leh try juga psni..tq resepi kak..

QH pon gitu kak..time bbuka suka mkn yg ringan2 aje..kuih2 la jdi pilihan..sahur bru jmpa nasi..tupon kdg2..hihi

psttt: psl biskut Y tu biskut ni rasa marjerin n gula..pastu rangup..mmg sedap..ssh nk gmbrkan rasa biskut ni sbrnya..hihi
biskut ni lbih kurang sama mcm buat crust tart tu..bkr dlm acuan tu juga..kena ade byk..klau kt bakery jual 1 bgkus ade 100pcs..

tun_telani said...

sedapnyerr.... tun pun jenis yg suka mkn kentang :)

ana said...

Ayu,ayu, ayu...
Menu baru lagik. Ank2 kita suka benda2 mcm ni. Kita pun. Tp rmh ni buka sahur tetap nasik. But if my 2nd eldest tu balik cuti kena wat menu mcm ni sbb dia sorang je tk brapa mkn nasik. Jaga badan ha3... Esok plan nk wat baked pasta. Sabtu leh wat ni pulak sbb esok dia balik cuti wekend.
Eh, nti kita cri resepi jemput2 enoki tu. Tenkiu ye ayu...

ina ku said...

dari penerangan akak, dapat saya rasakan...eh, bayangkan yg tart kentang ni memang sedap. boleh la masuk menu sahur kami kalau rajin, hehe..

tart biasanya senang dikeluarkan dari acuan, yg ni pun sama jugak ke kak?

Amie said...

Amie suka makan nasi je waktu buka puasa, senang nak sediakan tapi encik suami mesti mesti mesti nak mee goreng... he he ehhehh... gorengkanlah untuk dia sepinggan sebab anak-anak makan nasi macam kita!
Ayu,
macam sedap tengok tart kentang tu... serius! Dah terasa2 cheese mozarella tu... aissshhh puasa le...

Nida Mohd said...

nampak menyelerakan..saya copy resepi ye kak ayu..

Ayu said...

Honey - Hi honey..actually kita yang patut say thank you to you first cos, u followed my blog dulu..hehe..i clicked your link..thank you again ya singgah kat sini..

Ayu said...

inahar - cubalah puan doctor..anak2 pasti suka..:)

Ayu said...

embunrosaliza - walkslm, alhamdullilah sedap ni..cubalah kak..:)

Ayu said...

qh - walkslm, qh ...aah tulah ada orang suka berbuka nasi terus tapi sahur dia orang tak makan yg berat..kita pulak terbalik buka ringan tapi sahsur mesti nak kena nasi..heheh..masing2 selera berbezakan..hehe..oh macam tu ya cara2 buat biskut y..
serius akak first time tengok dan tahu..hehe..thanks ya qh for the info..

Ayu said...

tun telani - high five tun..heheh!!..

Ayu said...

ana - hahha aah ana kalau menu macam ni memang anak2 suka..
biasalah ana, memang ada juga yang berbuka prefer nasi dari yang cemilan2 macam ni..tapi sahur makan yang light2 ajekan..cubalah ana, mana tahu kena dgn selera anak ana tu kan.. wah baked pasta pun anak2 kita suka juga..sedap tu ..
jemput2 enoki tu bila2 bolehlah cuba ya..:)

Ayu said...

inaku - boleh aje ina buat untuk menu sahur..tapi kena bakar siang2 ..kalau bangun nak bakar lambat lah nak makan tu..hehe..tart ni akak sapu butter kat muffin cupnya tu..tunggu sejuk baru boleh keluarkan..just lorekkan dgn pisau sikit aje kat tepinya dan lift up sikit aje..:)

Ayu said...

amie - hahaha..amie, encik suami suka mee goreng kan..samalah macam my family..
tak apalah amie, turutkan ajelah takut kang merajuk..hehe.. cubalah amie tart kentang ni..:)

Ayu said...

nida - thank you dear.. silakan nida kalu nak cuba..:)

Honey said...

Hehehehehe ok Ayu. Sama-sama. :)) Kita tukar-tukar resepi okay.

Ayu said...

honey - heheh..ok dear..kita exchange link juga k senang nak terjah blog masing2...heheh..selamat berbuka puasa..:)