Thursday, March 06, 2014

Mee Goreng Udang Geragau


Menu breakfast..bangun pagi..tengok disekeliling dapur..apa yang boleh dibuat sarapan ..tengok mee kuning ada dalam 1kg, tengok taugeh masih ok, sawi pulak tinggal sebatang..tengok fish cake ada sekeping aje..tengok dalam freezer..ada udang tapi besar sayang weh nak buat goreng mee..tengok sotong aduh masih keras lagi, nak tunggu sotong lembik bila nak game....last2 apa daya kita ..Ah!!!..udang geragau banyak..terus buka langkah...kelentang kelentung..Apa kau nak buat tu Ayu!!! Mak kita berteriak dari dalam bilik...Ni nak buat mee goreng geragau macam mamak yang jual kat Pasir Panjang dulu!!!..

Sambil menyiapkan bahan2 kita imagine dan recall balik macam mana rasanya tu..so inilah hasilnya mee goreng udang geragau according to my taste..Dulu kedai mamak tu jual mee goreng letak udang geragau..bila dia dah siap goreng dia akan lambakkan dalam dulang besar..then siapa2 nak beli dia akan 'kaupkan' berapa banyak mee according to berapa sen yang kita nak...Yes sen ya..kita selalu beli 30 sen dah dapat satu bungkus kenyang tau..kalau the quantity 30 sen time tu anggaran sekarang dalam S$2.00..berapa banyak peredaran nya tukan..ok nak kasi hint lagi..kalau dulu akak bawa 50 sen pergi sekolah dah cukup sekarang anak akak bawa duit S$2 ..so bayangkanlah ..akak ni dah berapa umur ya..hahaha..

Mee Goreng Udang Geragau
Sources:- Ayu@curlybabesatisfaction
700g mee kuning
1 cawan udang geragau kering dibasuh dan toskan
11/2 biji bawang besar dihiris nipis
2-3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar bawang kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
1-2 keping fish cake (optional)
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tiram
taugeh secukupnya  - lebihkan sikit lagi sedap
sawi & daun kucai
garam jika perlu & perasa secukupnya

Cara:-
Tumis bawang hiris hingga naik bau dan layu. Masukkan bawang besar kisar, bawang putih kisar serta cili kisar dan tumis lagi hingga naik minyak dan garing. Masukkan udang geragau kacau rata dan biarkan hingga naik bau. Masukkan sos dan kicap, fish cake serta garam dan perasa kalau perlu. Kacau rata. Masukkan sawi atau kucai dan mee. Gaul hingga rempah sebati. Akhir sekali masukkan taugeh dan gaul hingga sekata. Taburkan hirisan daun sup/bawang. Siap untuk dihidang.

10 comments:

zila norazila said...

sedap x kak buh idg geragau..klu x iya2 susah nk cari udg tu kt sini..aritu nk wy jmput2..x jmpa smpi skrg.

rostina76 said...

salam k.ayuuuuuuuu. heheh ros rezeki udang geragau/bubuk fresh berlambak kat rumah ni br dpt kat pantai blkg rumah….blh la cplak resepi mee goreng akak ni. ros dah mati kutu nak buat apa sbb byk sgt. kami xbiasa sgt layan lauk ni

Ayu said...

zila - sedap zila pada kami..itulah perencah untuk goreng mee yg digoreng mamak tempat akak tinggal dulu 30 tahun yang lalu...sedap rasa nak jilat aje dulang bekas goreng mee tu hahhaa..

Ayu said...

rostima - walkslm, wah ada udang geragau fresh ya ros..sedap tu..yg akak guna ni udang geragau kering..rasa2nya kalau guna yg fresh lagi sedap kot?..udang geragau, boleh dibuat jemput2, mee rebus pun akak guna udang geragau tau..:)

ana said...

Sedapnye....kita suka mee. Tp skrg kena kurang2kn mkn mee hu3....

maz said...

Assalamualaikum kakkkk...lambatnya kita smpai...msuk dpur time xde tuan ler ni...hehee...dappnye mee greng...dah kepingan nk mkn mee kning...sni xde mee...gna pasta xsma mcm mee...smga kak sklrga dlm rahmatNya...

Umie Jazz said...

Assalamuaalaikum..sedapnya klu goreng mee letak udang geragau....

Ayu said...

ana - kita pun suka mee, my family kalau masak mee pasti lcin muhlisin..hehe:)

Ayu said...

maz - walkslm, heheh tak pa maz..akak pun lambat reply ni..hehe..
alahai tak ada mee kuning ya maz..kalau rajin tu buat mee sendiri..ada recipe kalau tak salah kat myresipi kot..thank you dear..semuga maz keluarga juga dibawah rahmatnya juga ya..:)

Ayu said...

Umie Jazz - walkslm, alhamdullilah umie jazz..sedap pada kami ni..licin habis..hehe