Friday, August 08, 2014

Butterscotch Chips Cookies

Assalam...masih belum terlambat lagi untuk kita nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin pada teman2 yang dikasihi...Macam biasa juga..sebelum dah sesudah raya..teman2 pasti sibuk ..kalau sebelum raya..sibuk menyiapkan juadah, kuih muih, bakar kek dan berkemas rumah untuk tetamu yang bakal datang untuk hari pertama..Selepas raya pula sibuk nak berkunjung kerumah saudara2, adik beradik dan rakan taulan..Adding up kalau yang ada  nak open house..sibuk pula nak menyiapkan juadah rumah terbuka pula ya tak...bak kata sibuknya tak putus2 gitu kan..hehehe..

Oklah ..actually kita ni pun masih sibuk juga...tapi memandangkan ada sedikit kelapangan ni baik kita update apa yang patutlah kan..sebelum posting kuih raya kita ni basi..hehehe..
Ini adalah salah satu cookies yang kita buat untuk raya tahun ni...dah habis pun..baru seminggu raya dah licin...Malas pula nak buat lagi... tapi kita adalah top up/buat  lagi beberapa cookies yang lain....yang tu nantilah kita masukkan ya..Meanwhile layan lah yang ni dulu...
Cookies ni sedapp..rangup dan I like the butterscotch chips in it, adding to some nuts & oats dalamnya kasi lemak2 gitu...:)

Butterscotch Chips Cookies 
Sources:-From Kongsi Resepi
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHANNYA TERBAHAGI KEPADA 3:
BAHAN A:

250 gm mentega
70 gm gula kastor
80 gm gula perang
1 biji telur

BAHAN B:
50 gm badam kasar-(Ayu panggang dulu)
50 gm oat yang telah dipanggang sedikit-(Ayu panggang dulu)
250 gm chips butterscotch

BAHAN C:
300 gm tepung gandum
15 gm serbuk koko-(Ayu gunakan Valrhona koko)
50 gm susu tepung
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh serbuk penaik

CARA-CARA MEMBUATNYA:
Terlebih dahulu pukul semua bahan-bahan A sehingga sebati dan kembang dengan menggunakan mixer.(Ayu pukul mentega & gula dulu hingga sedikit kembang kemudian baru masukkan telur)
Setelah sebati masukkan dan campurkan pula bahan C ke dalamnya.(Ayu masukkan sedikit demi sedikit)
Gaulkan semuanya hingga sekata.
Setelah semuanya sekata masukkan pula bahan B.
Gaulkan sekali lagi hingga semuanya sebati dan sekata.
Setelah semuanya sebati buatlah bentuk mengikut kesukaan anda.
Paling senang buat bentuk bulat ajer kan?
Akhir sekali setelah dibentuk masukkan ke dalam oven 170 C selama 25 - 30 minit.

Selamat Mencuba


16 comments:

Honey said...

Salam Kak Ayu,

Selamat hari raya!! :)

Ayu said...

Honey - walkslm....selamat hari raya disini pula ya...hahaha...;)

Cendana Kasih said...

salam...sedapnyer... mcm nk buat lagi biskut raya..semua dh habis, padahal open house blom buat lagi...huhuhu

Rosdi Eunos said...

Baru jer kelmarin nampak butterscotch chips ni kat Bakewell ... beli juga 500 gram, ingat nak buat cheesecake .. tapi nampak gaya macam terkena buat cookies ni jer.. hahahah

Mummy Dina said...

sedapnye nampak cookies ni..saya langsung tak buat kuih raya tahun ni coz dah sarat menunggu hari..so, main tunjuk2 je la..hehe

Ayu said...

cendana kasih - walkslm, heheh..buatlah norma, akak punya biskut raya pun ada yg kena buat lagi..hehe

Ayu said...

rosdi - aah rosdi, kita beli ni pun ..semasa pergi ke KL kemarin..kat sini butterscotch chips not sure halal ke tidak..cubalah cookies ni sedap...:)

Ayu said...

mummy dina - oh tengah sarat menunggu hari ya...tak apalah tahun depan boleh cuba buat...semuga mummy dina selamat melahirkan ya..:)

hazlina osman said...

salam sis, kat mana nak beli butterscoth chips ni ?

Ayu said...

hazlina - walkslm, akak beli kat kl butterscotch chips ni..kalau kat jb pun ada juga kat larkin..bakewell kalau tak silap nama kedainya..:)

kalau kat singapore ada juga..tapi brand not sure..akak ada terbaca buttersctoch tollhouse tak halal..tapi tak sure lah tu..


http://www.muslimconsumergroup.com/products_list.html?panna=3

Anonymous said...

Assalam Pn Ayu, nampak sedap cookies tu.. nak tanya sikit boleh ? apa beza baking powder & baking soda ? tq...

hazlina osman said...

oklah kak thnks nasib baik tak buy from tollhouse .... hmmm terpaksa kiv dululah sampai pegi ke jb hope tak yah tunggu lama .... suruh suami confirm tak nak buy ...;(

mai has said...

resepi butterscoth melt di dalam ada ke?tgk carik.huhuh

Ayu said...

Anonymous - walkslm, thank you ..memang sedap cookies ni...
here the facts...thanks to
joy the baker baking..
http://joythebaker.com/2013/10/baking-101-the-difference-between-baking-soda-and-baking-powder/

baking soda is also known as sodium bicarbonate. I told you we were talking science. Stay with me.

When sodium bicarbonate meets with heat, carbon dioxide gas is formed. It’s this gas that gives rise to our favorite cakes, cookies and biscuits. There is one drawback to the production of this gas. When heated, sodium bicarbonate also produces sodium carbonate, which doesn’t taste very good. If you’ve ever eaten any metallic tasting cakes or biscuits, you know what I’m talking about.

Thankfully, the metallic taste of sodium carbonate can be neutralized by acid. Lemon, yogurt, buttermilk, and unsweetened natural cocoa powder can neutralize the taste of sodium carbonate and keep our baked goods risen and lifted.

Baking powder is a mixture of baking soda and acid. Yea! Baking powder is part baking soda! Baking powder is made up of baking soda, a powdered acid, and cornstarch.

Most baking powders are labeled ‘double-acting’ meaning they release a small amount of carbon dioxide gas when they’re stirred into the batter or dough, but they release a majority of their precious gas when triggered by the heat of the oven.

Because baking powder is a leavener that contains both the sodium bicarbonate and the flavor-saving acid, it is usually paired with non-acid ingredients like whole milk and Dutch-processed cocoa.

Baking soda need an acid. Baking powder has an acid. We made that science easy, right?

Ayu said...

hazlina - your welcome dear...:)

Ayu said...

mai has - oh recipe butterscotch melt tak ada lah yang..:(