Tuesday, September 30, 2014

Homemade Jeruk Mangga

Assalam, bila tengok gambar jeruk mangga ni..penuh meladung air liur dalam mulut....slurpppss..telan..eh keluar lagi..adehhh....macam gitulah bila kita tengok balik gambar2 homemade jeruk mangga ni....ini..pun project dah lama dah..jeruknya pun dah habis muhlisin..dengan botol2nya sekali dah tak nampak traces pun..hahaha... dulu pernah buat Homemade Jeruk Betik..yang tu pun muhlisin..siapa yang makan ni?..Kita lah..yes me, myself saya yang baham sikit sikit buka peti ais, bila time boring2...hehehe...yang lain tak berapa makan sangat...well they missing the good stuff..hahaha..Mr Hubby pula, makan tu makan juga tapi dia prefer mangga muda ni yang belum dibuat jeruk tapi makan 'mentah' gitu aje sama juga anak2 kita....Kalau masuk JB, bila nampak mangga muda potong..he will buy sampai RM$10 sebekas or even Rm$20 bayangkan tu....berebut2 makan tak sempat balik ke Singapura dalam kereta dah bedal...

Recipe sama juga dari dapur Ratna aka Madiha...suka cuba recipe2 'authentic' dari dapur Ratna ni...kira terbaik dari ladanglah..yalah mana ada  orang2 muda sekarang yang berminat buat jeruk2 ni semuakan, biasanya dia orang beli aje.....hehehe...Terimakasih ya Ratna..akak panjang2kan recipe ni disini pula..


Homemade Jeruk Mangga
Sources:-From Madiha@Mamawandiha
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan2
4 - 5 biji mangga muda (mangga ni agak besar jugak.. so.. kalau buat guna mangga kampong tu.. kena pandai2 agaklah sukatan utk gula tu yek)-(Ayu gunakan 7 biji mangga muda sederhana besar)
7 ~ 8 biji cili padi ~ dibelah dua (nak lebih pedas.. hiris halus2 yekk)-(Ayu gunakan segenggam....ha ambik aku...hehe)
1 3/4 cawan gula pasir
2 ~ 3 sudu kecil garam
3 sudu besar cuka-(Ayu gunakan 4 sudu besar)
2 sudu besar air-(Ayu tambah)     
                                                 

Cara2 Menyediakan
1. Kupas mangga & hiris saiz kesukaan. Tapi kalau boleh elok kecik2 sikit supaya mudah 
menyerap dengan bahan2 lain. Cuci mangga yang dihiris & tos biar betul2 kering.
2. Masukkan hirisan mangga dalam balang. Masukkan gula, cili padi, garam & cuka. Goncang2 sikit biar sebati. Biarkan mangga tu selama 2 malam. Kemudian bolehlah di nikmati bila terasa nak makan asam.. hehe.. 

Nota MaDiHaA: Selepas diperam 2 malam.. jeruk mangga mestilah disimpan di dalam peti ais supaya lebih tahan lama kerana jeruk ni tak gunakan sebarang pengawet tambahan. Kalau 
rasa balang yg digunakan tu besar sangat (tak muat petiais).. transfer je ke dalam tipuware pun boleh gak..






Jeruk ni kita ikut nota dari Madiha...2 malam kita peram kat luar..lepas tu baru simpan dalam peti ais...sedapp..rangup2 mangga, serta pedas2 cili dan manis2 air jus tu..memang sesuai buat snacking atau lepas makan nasi..hehehe


8 comments:

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Meleleh2 ayaq lioq ai kaka
Teruih teringat jeruk Pak Ali tu
Craving la plak uwaaa

LiNa_Pg said...

Wow hebat la kak ayu buat jeruk sndri..kalau saya, aci tunjuk jer hihi..tp selalunya kalau yg beli perit tekak sket la bila makan..maybe ibu gula yg digunakan tu

Monica Rampo said...

Ha ha ha benar kak Ayu, saya lihat saja sudah berkali-kali telan air liur...kl di indonesia kita sebutnya manisan mangga...hmmm lezat..bookmark dulu...he he he...thanks resepnya kak..

Amie said...

Bila tengok homemade jeruk2 ni kan, teringat kat Bonda... kalau time raye macam2lah jeruk buah yang dibuatnya... adeeehhh kecuuur!

Ayu said...

Lady ayu - hahaha..memang kalau tengok jeruk2 ni air liuq pasti terpercik sikit..wakakaa..

Ayu said...

lina - hahaha..alahai ini tengok mood juga lina..time buat ni mood tengah berkobar2 nak try buat jeruk sendiri..hehe..memang selalu pun beli juga..:)

Ayu said...

monica - oh manisan mangga ya..aduh kecur lagi ni akak dibuatnya ni..hehehe..

Ayu said...

amie - tulah amie, rasa2nya orang2 lama lebih suka buat jeruk mangga nikan..orang2 muda dah jarang buat dah...hehehe