Wednesday, November 26, 2014

Kek Minyak

Assalam, here I am still in one piece..alhamdullilah...been hibernating for no reasons..hehe...ok, sebelum gambar ni basi, baik kita uploadkan kat blog cepat2..ialah..sebab kita dah upload ni kat instagram kita semalam..kek minyak yang ramai dah cuba..baru nilah nak menyahut seruan..memang dah lama belek2 recipe ni, cuma belum ada kesempatan nak buat..selalu kena potong queue aje..
Comments from teman2 kat insta tu..ada yang guna melted butter to gives it a more flavourful cake...yes yes..I should try it next time...alangkan yang ni dah sedap..kalau letak butter lagiiii lah sedap kan...
Recipe kek minyak ada beberapa sumber actually..tapi kita rasa2..Lina pg yang was one of the first yang mencuba..so kat sini akak linkkan ke blog Lina ya..Terimakasih puan punya recipe dan Lina.... akak mohon panjang2kan disini pula... 
Ooops warna kek memang guna warna pastel..saja aje actually nak guna warna2 yang jarang digunakan dipantry kita tu...

pss...kita buat 11/2 adunan dan menggunakan sukatan gula & susu pekat base on the original..tak lebihkan dan tak kurangkan...:)

KEK MINYAK
Original : MyResipi
Sumber : LiNa Pg
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan ( 8x8inci / 9in)-(Ayu gunakan nordic bundt pan)


  • 5 biji telur -(Ayu gunakan 6 biji size XXL)
  • 3/4 cawan gula halus (Ayu guna gula kastor)-kalau nak manis lagi sikit boleh tambah 1/4 Cawan lagi..tapi pada ayu dah cukup manislah..
  • 2 cawan tepung gandum -(Ayu guna 3 cawan)
  • 1 sk baking powder-(Ayu guna 11/2)
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar ovallate-(Ayu guna 11/2)
  • 1 cawan minyak masak-(Ayu guna 11/2 cawan)
  • perasa nenas / pisang / ape2 ikut suka/pewarna-(Ayu guna perasa oren)
  • 1 sudu teh esen vanila-(Ayu guna 2 sudu teh)

Cara-cara

  1. Panaskan oven suhu 170'C
  2. Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan
  3. Lenser loyang kek dgn mentega.Alaskan dengan baking paper.
  4. Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
  5. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
  6. Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.
  8. Tuangkan ke dalam loyang, marble ikut kreativiti
  9. Bakar hingga masak.Suhu bergantung kepada oven masing2
  10. Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan

12 comments:

LiNa_Pg said...

Assalam kak ayu dengan pantas mai menyinggah ke kota singa sambil bawa piring kosong hihi..td bekfas ngn roti lebah belen2 kemarin..tak kenyang..meh la sket kek minyak ni...
Cantik pulak bila guna silicon mould tu.Sedapkan kak ayu, senang sangatttt nk siapkan pun..
Terima kasih banyak kat ayu sbb bgkan link ke blog TMK..

Lolozh04 said...

Assalamualaikum...cantiknya warna teringin nak cuba...terima kerana sudi kongsi resepi :)

Ayu said...

Lina - walkslm, heheh...wah pasti naik private jet ya..siap bawa piring kosong...caya tak lina..akak bake kek ni semalam..tapi hari ni dah tinggal 1/4 aje...heheh..my parents suksa sanagt..sebab manisnya memang sesuai dgn dia orang..recipe asal punya sukatan tapi akak tambah 1 cawan tepung lagi...buat 11/2 adunan..
memang sedap kek minyak ni...terimkasih ya lina for sharing..:)

Ayu said...

Lolozh04 - walklsm, terimakasih loloz..akak ingat warnanya tu macam malap aje...heheh..cubalah bila2 ya..:)

Monica Rampo said...

Kak Ayu,
lama memang Kak Ayu tidak posting, sekali posting resep cake minyak yang kelihatan enak sekali...ai ai..saya suka semua resep cake marble kak Ayu, semua kelihatan enak, apalagi yang orange marble kek itu....tapi belum dibuat saja sampai sekarang..he he he

mummyseri said...

assalam kak ayu, sedap eh kek ni masih dalam list tau, dah lama tringin nk makan hehe mmg kena buat lah kan..

Ayu said...

Monica - heheh...akak sembunyi lah Monica..tak apa recipenya sudah ada ..bila2 boleh dicuba...slow & steady gitu..heheh

Ayu said...

mummyseri - walkslm, aah seri sedap kek ni...kalau ditukar ke butter memang rasanya macam kek butterlah..cuma dimarblekan dan diberi perisa sikit...:)

adda syuhada said...

Terbaik mesti sedap ni, kena wat jgk nih...

Ayu said...

Adda- cubalah adda..akak baru ni lah nak cuba..;)

zila norazila said...

akk kek ni kita pun x cuba2 lg..kns q lma dh..adoii x leh tahan ..nk jgk buat la.

Ayu said...

zila - hehehe...oh ya ke..zila pun belum cuba lagi ya..hehhe harus dicuba nikan...:)