Friday, June 17, 2016

Stew Ayam Kerala

Assalam, another menu yang kita cuba sebelum puasa..Stew Ayam Kerala resepi dari  Encik Thyaga ...resepi yang sedappp pada kami..sangat2 sesuai buat anak2 yang tak makan pedas atau pun siapa2 yang nak makan untuk sahur..tapi kenalah ada sambal belacan atau any sambal to go along pada yang suka pedas tu...

Semenjak puasa ni belum ada lagi resepi2 baru yang kita cuba..maklum lah..masak pun hari2 kelam kabut..so apa yang ada dalam fridge or yang terlintas difikiran saja lah yang kita buat untuk berbuka puasa for the family...Minggu depan dah masuk minggu ketiga kita berpuasa..lagilah sibuk mak2 semua..mana nak buat kuih, nak masak untuk berbuka & sahur..belum lagi yang ambil tempahan..adui..boleh ke sempat buat tu?..kita ada susah hati ni..terlarat ke kita nanti..mak kita dah sound suruh kita beli aje kuih2, sebab dia tahu kita ada ambil beberapa tempahan kek tahun ni....tapi macam tak bestlah ..kita suka buat sendiri..lagi ada personal touch gitu kan kan kan..hahaha
Oklah..tak mau banyak spelling.. insyaallah kalau ada masa will update apa yang termampu...terimakasih buat Encik Thyaga saya mohon dipanjang2kan recipe Stew ayam ni disini pula ya..

Stew Ayam Kerala
Sources:-ThyagaCook
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction 
Bahan:-

1 kg ayam,dipotong kecil2 dan di gaul dengan sedikit garam ketepikan.
3 biji ubi kentang,dipotong 4
1 biji ubi kentang (size kecil) direbus hingga empuk dan di lecek.
2 batang carrot,dipotong ikut suka hati.
2 cawan santan cair
3 cawan santan pekat
Jus limau nipis, secukup rasa
Garam secukup rasa
Sedikit daun ketumbar,untuk ditabur
2 s/t serbuk ketumbar
1 s/t serbuk garam masala
½ s/m serbuk lada hitam yang baru ditumbuk(Ayu lebihkan)
2 batang kayu manis*-(Ayu guna 1 batang aje)
8 biji buah pelaga,ditumbuk sedikit*-(Ayu guna 4 biji aje)
8 kuntum bunga cengkih*(Ayu guna 4 biji aje)
2 biji bawang besar,dihiris halus
6 ulas bawang putih,dihiris halus-(Ayu guna 4 biji aje) 
2 inch halia,dihiris halus
5 tangkai chilie hijau dibelah
4 tangkai daun kari
5-6 s/m minyak
 
Panaskan minyak dan masuk bahan * kacau rata, masuk bawang putih,chilie hijau dan halia kacau dan goreng hingga wangi.(Ayu masukkan daun kari waktu ni juga)
Masuk bawang dan tumis hingga bawang menjadi light brown. Kecilkan api dan masuk serbuk ketumbar dan garam masala kacau rata dan masuk ayam ubi dan carrot kacau rata dan goreng selama 5 mint.

Tuangkan santan cair dan kacau rata. Tutup periuk dan biar mendidih . Bila ubi sudah masak masuk ubi yang telah di lecek dan santan pekat kacau rata dan masuk garam,serbuk lada hitam dan jus limau nipis. Suaikan rasa. Masak hingga mendidih. Tutup api tabor dengan daun ketumbar. Hidangkan dengan apam lenggang atau pun putu mayam.(Stew ayam ini sedap dan selalu nya di-makan dengan Apam lenggang atau pun putu mayang) (Ayu makan dengan nasi aje)

9 comments:

LiNa_Pg said...

Assalam kak ayu...
Patutlah nmpk creamy stew ni rupanya ada guna santan pekat..lain dari stew biasa

Amie said...

Wah! Specialnya menu orang sana.... Selamat berpuasa Ayu(walaupun dah separuh bulan he he hee).

Nooriah Abdullah said...

macam masak kurma jugak warna nya tu Ayu
tapi mesti rasa nya agak lain kan
boleh lah try nanti akak suka warna nya
sbb biasa dah merah2 kalau warna macam ni best jugak

Monica Rampo said...

wah cocok buat anak-anak yang tidak suka pedas nih kak
benar kak, kalau yang suka pedas, haruslah disanding dengan sambal juga yang ekstra pedas kalau bisa, he he he..

tahun ini kak Ayu ada terima tempahan kek, wah mantap kak... semoga sukses semua tempahan, kak Ayu tetap sehat dan fit buat mengerjakannya

Ayu said...

Lina
walkslm,aah lina, stew ni guna santan..lain sikit dari yg biasa..tapi sedap...:)

Ayu said...

Amie
suka cuba menu lain dari yang lain Amie..hehe
selamat berpuasa juga buat Amie & keluarga juga ya..:)

Ayu said...

Nooriah
Aah kak noor..sikit lebih kurang gitu kak noor..
nak kata macam kurma tak rasa kurma ada sedikit kelainan menu ni..
cubalah kak noor cucu kak noor pun boleh makan ni..:)

Ayu said...

Monica
betul tu Monica..lauk ni anak akak Marsya
yang tak tahan pedas suka sangat..heheh..mungkin sophie pun akan suka
hehe..
buat kita yang suka pedas ni mesti nak lawankan dengan sambal baru best..
tapi lauk ni is good on its own juga..

Nooriah Abdullah said...

Memang nk try Ayu sbb akak suka menu mcm ni,tunggu kalau tk sempt disini mesti nk try dibrunei nnt