Thursday, December 16, 2010

Kuih Bakar Bombay

Quite sometimes since the last I made kuih bakar pandan...after browsing through for some kuih recipes, decided on this, first because of the name, second was because of pandan flavour lah....after scanning the ingredients, eh the used of cinnamon stick, fennel, kaffir leaf & 'sireh' leaf were used in this ...ermm the more I wanted to explore...
 
Incidentally my dad bought some sireh leaves for himself..(not sure for what)..hehe..
I just took a piece of it cause I only made halved the ingredients....the verdict after baking the kuih, it is almost like the normal kuih bakar only this one a bit more soft(lembut) cause the use of thin coconut milk in it..where the earlier one used thick coconut milk,(making it more kenyal) the functions of the leaves and spices was just to give the kuih a more aromatic smell, not so much of the taste...maybe because during older days, there's no vanilla essence used... I baked this in my floral nordicware, memang kasi garing2 sebab kita suka garing2 lemak gitu..
 
With this entry..hope some of you can give this recipe a try and while you do so, think of me ya cause for the next few days I will be away for a short holiday with the family..be back next week and hopefully I can still access my blog over the place where I am staying if  time permits ...miss me ok!!..hehe
 
10 keping untuk acaun pecah 8
Ingredients:-
  • 7 biji telur - yang besar-(since Ayu buat 1/2 adunan Ayu used 4 eggs takkan nak 31/2 kan..hehe)
  • 500 g gula halus-(since Ayu buat 1/2 adunan, 250g jadi 200g aje sukatan gulanya)
  • 450 g tepung gandum
  • 700 ml santan pekat - hangatkan dan sejukkan
  • 700 ml santan cair - untuk dikisar bersama daun pandan
  • 6 helai daun pandan
  • 2 helai daun limau purut*
  • 2 helai daun sirih*
  • 2 batang kulit kayu manis*
  • 1 sk jintan manis/kasar*
  • 350 g minyak sapi - dicairkan
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk pewarna hijau - jika suka

Method:-

  1. Kisar daun pandan bersama santan cair hingga halus,tapis dan perah. Cuci rempah2 sebelum dipecah2kan.
  1. Satukan bahan2 bertanda * di dalam batu lesung dan tumbuk setakat pecah2 saja.Atau pun boleh juga ditumbuk berasingan.Campurkan dgn bahan2 (1) tadi dan tapis lagi.
  2. Didalam mangkuk,pukul telur dan gula hingga gula larut dan masukkan tepung,santan pekat dan campuran (2) dan tapis lagi supaya tepung tidak bergentel2.
  3. Masukkan pula minyak sapi,garam dan pewarna hijau.Kacau hingga sebati. 
  4. Acuan disapu sedikit minyak dan tuang adunan dan bakar di dalam oven yg telah dipanaskan dulu hingga 30 min atau hingga masak ikut kepanasan oven masing2.
  5. .Keluarkan kuih dr acuan dan sejukkan dan teruskan membakar adunan kuih hingga habis.Siap untuk dihidangkan. 
Sources:-From kakfida@myresipi.com

9 comments:

hana said...

salam kakyu...
nampak menarik semua masakan kakyu kat bawah sinun n kuih bakar nih... semua terasa nk dcuba.. makin pjg list lanmpk gayanya...

Yatie said...

Salam Ayu,
Kuih bakar mmng kegemaranku..yg ni tak pernah cuba coz ada rempah sikit...tentu sedapkan...kat bawah ni mmng berderet2 resepi yg sedap2...semuanya buat yatie terliur jek...betul kata Hana tu...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Salam Ayu,
Menarik dan menawan warna dan gaya kuih bakar tu...membikin hati gundah gulana untuk mencuba..arhhh..tak tahan..esok juga di cuba.

NoorMasri said...

salam ayu...

cantiknya kuih bakar bombay u...mesti sedap kan

K.Nor said...

cantiknyer acu! :)

fara dean said...

salam kak..
cantik acuan akak..
rsa mcm kuih bakar juga ke?
sedapnya nmpk..

MamaFaMi said...

Va va vaaaa... mulalah rasa cam nak menari bollywood nih... hehehe...

Ayu said...

hana - walkslm, thanks hana,..samalah macam k ayu, listnya dah berkilometre/per hour panjang nya..hehe, eh masakan hana lagilah menarik tau..

yatie - walkslm, heheh..alah yatie, sama juga macam hana, masakkan yatie pun menarik juga..banyak juga list yg dari blog yatie kita nak try tau..

nazrah bakery - walkslm, hehe..sampai hati gundah gulana ini yang danger ni..hehe memang harus dicuba tu..hahaha

noormasri - walkslm, sedap dan bolehlah diterima di tekak my family kak..heeh..cubalah kak.

nor - nor bekenan ke?..nak order tak?..

faradean - walkslm, rasa sama macam kuih bakr juga fara, cuma yg ini ada spices sikit..

mamafami - haha...joget bangra ya mama..sambil tu makan kuih ni terus ligat gitukan..haha

HomeKreation said...

Salam Ayu. Cantik nya acuan... boleh order ke?