Thursday, August 25, 2011

Biskut Anzac

Biskut Anzac, not sure kenapa namanya begitu..bila nampak recipe ni dalam buku, kita pun teruja nak cuba sebab ada kacang pistachio for the topping..apa2 pun bikut ni pun ok juga..cuma kita potong ikut convenience sebab , resipe asal dipotong macam diamond...
Memandangkan kerja kita masih banyak menanti.. kita tak sure whether ini adalah entry terakhir, sebelum raya..kalau sempat kita akan updatekan more kukis recipe itu kalau sempat lah dan kalau sempat nak buat pun..heheh..menu2 kek nampak gaya macam biasalah kena tunggu lepas beraya lah baru kita dapat nak update..

Biskut Anzac
Sources:-From Puan Saadiah Mohammad
Bahan2:-
210g tepung gandum
140g mentega kacang halus-(peanut butter)
125g mentega
100g cornflakes-kisar kasar
80g gula kastor
80g tepung suji
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar sirap kencana-(golden syrup)
1 sudu kecil serbuk penaik-(baking powder)
1 biji telur

coklat masakan-dicairkan
kacang pistachio -dicincang halus-(Ayu bakar sekejap)


Cara membuatnya:-
  1. Pukul mentega kacang, mentega, gula  dan telur sehingga sebati.
  2. Masukkan sirap kencana dan pukul rata.
  3. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli perlahan hingga menjadi doh.
  4. Canai doh antara lapisan plastik. Potong bentuk berlian 4cm panjang.Atur atas dulang pembakar.(Ayu potong squares aje)
  5. Bakar dalam ketuhar denagn suhu 180C selama 15-20 minit.
  6. Setelah biskut sejuk, celupkan separuh bahagian dengan coklat cair dan taburkan pistachio.

28 comments:

izahdaut said...

selamat hari raya kak ayu.. kot akak tak bersiaran dah nanti kan. mohon maaf zahir dan batin andai ada yang terguris dihati.

sekut ni mungkin nama dia sebab bentuk diamond tu kot. tapi buat bentuk gini pun mnarik sebab ada celup coklat ngan kacang tu kan

lemongrass said...

Selamat hari raya Ayu. Semoga your Raya is filled with joy and happiness.
Kalau kat OZ, Anzac biscuits memang lain sgt2 lah dr yr anzac ni :-).
OZ nya anzac biscuits ni dpt nama sbb biskut ni lah yg diaorang poskan ke soldiers kat overseas masa WWI or WWII dulu tak silap.

ady said...

as-salam kak ayu
sedap betul nampak biskut anzac tu..ada kacang pistachio ...
btw salam aidilfitri dr ADY buat kak ayu sekeluarga maaf zahir dan batin

Amie said...

adeeehhhh....biskut tu buat Amie terliurlah Ayu! Sedapnyalah.... kalau ada depan mata, rasa nak telan semua....

Ayu,
di kesempatan keemasan ini Amie ingin ucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin, minta maaf kalau ada salah silap walaupun kita hanya bersua di alam maya.... moga persahabatan kita akan berpanjangan...

Cheq Sue said...

payah kemain namanya tu ye...tapi nampak cam sedap aje

dZana said...

aslmkum ayu.. sedap2 akk tgok biskut ayu.. akk cam tak sempat dah nk buat2 kukis ni.. kemas rumah pun mula lagi.. huuu.. selamat hari raya utk ayu sekuarga n maaf zahir n batin..

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

salam ayu.Kak Ros pun ucapkan selamat hari raya dan maaf zahir dan batin ya. Semuga ayu beraya dengan penuh kegembiraan bersama seluruh keluarga.kak raya kat blog kak ros tu juga untuk ayu cayang ya.

Nuridah said...

Selamat mlm Ayu cayang!!

Ni mak dara dtg nk ucapkan Selamat Hari Raya pada Ayu sekeluarga.Kak Nur pun pohon ampun dan maaf jika kak Nur pernah terkasar bahasa,melukakan hati Ayu atau apa2lah yang tidak berkenan dihati ayu,kak nur susun sepuluh jari memohon ampun dan maaf.

Cookies ini nampak sedap sekali dengan hiasana pistachios...hmmm sedap nie...boleh kiv for next year...hehe.

quinnie said...

kakayu..sungguh glemer nama biskutmu itew..kekkeke...saya memang malas nak buat biskut yg kena celop2 coklat nih..tapi tukang makan memang rajin..kakakaka

selamat hari raya aidilfitri buat akak sekeluarga jugak..mohan maaf kalau ada salah dah silap selama ni berblog dan berchitchat nih....:)

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. selamat hari raya kak.. nampak sungguh sedap biskut tu kak.. tergoda saya.. tambah ada pistachio tu

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ayu cayang...
cantiknya cookies tu akak.... nampak menarik...

d kesempatan nie.. diana nak ucapkan selamat hari raya .. Maaf zahir batin buat akak sekeluarga yer....

Mas said...

hmm..cantik la biskut akak ni..
memggoda betoi..

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat kak Ayu sekeluarga....
Moga akak sekeluarga ceria dihari raya nanti.....

Fiza Nordin said...

selamat menyambut lebaran k ayu :D ampun maaf andai ada tersilap kate ye...

klu sy yg makan biskut ni, mesti gigit kat part yg ade kacang & coklat tu dulu hihihiii

Kauthar said...

selamat hari raya kak ayu, maaf zahir batin :D semoga ceria dan bergembira di hari raya k!nampak sangatlah sedap dan menarik biskut kak ayu ni..

Lieya said...

Adoiiii menggiurkan kakk... Selamat hari rayaaaaaaaaaaaaaaa

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ayu, ANZAC stand for Australia and New Zealand. Anzac cookies is a sweet biscuit popular in Australia and New Zealand, made using rolled oats, flour, desiccated coconut, sugar, butter, golden syrup, bicarbonate of soda and boiling water. Anzac biscuits have long been associated with the Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC).Biskut yang dianta oleh isteri2 perjurit kepada suami di perbatasan. Biasanya cookies ni rupa macam choc chips tapi version AYU ni CANTIK, very creative, using pistachio made it more Great. Thanks for sharing, I will try for Raya 6 pula. SELAMAT HARI RAYA buat Ayu sekeluarga. I might be in Singapore this holiday, bawa anak tenguk Universal Studio. Lama tak jalan sana.

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
selamat hari raya aidil fitri, maaf zahir dan batin buat Ayu sekeluarga ya. Suka tengok kukis Ayu, semua nampak menarik dan sedap

cikmanggis said...

selamat hari raya buat Ayu sekeluarga.Maaf zahir dan batin.

Weber Grill Recipes said...

OMG! What a delicious looking! It's make me so hungry!! :)

HomeKreation said...

Slmt Hari Raya, maaf ya kalau ada salah atau tersilap kata.... AlongRoz

Sila lah amik kad dari Along.

Anonymous said...

ssalam Ayu..biskut anzac nampak sedap(masuk list)...Selamat Hari Raya Ayu dan sekeluarga dan maaf zahir dan batin..Kalau ada terkasar bahasa, terguris ke ..maafkanlah...Dari KakSal.....Rumah Ayu openhouse KakSal akan tunggu di depan toilet...Hehehe...gurauaja.....

Ummi said...

Salam Aidilfitri dan maaf zahir batin dari akak buat Ayu andai ada yang tersinggung sepanjang perkenalan kita di alam maya ini. Sesungguhnya ianya tanpa disengajakan.... Moga bahagia selalu di aidilfitri..

Ayu said...

izahdaut - selamat hari raya juga buat izah ya..aah lama rasa nya tak bersiaran ni..hehe..maaf zahir batin juga dipinta kalau ada terkasar bahasa, gurau senda tu ya izah.. biskut ni nak buat senang tapi memnag part lecehnya nak kena celup tu..hehe

lemongrass - selamat hari raya juga buat LG & family ya..thanks for the wishes, hope the same too for you dear..oh ya ke..biskut anzac ni untuk soldiers ya..oh kalau gitu dah memang kena buku & ruaslah..hubby i soldier so nanti his men datang beraya bolehlah i hidangkan biskut ni kat diorang tapi ini versi untuk askar sinilah..hehehe

ady - walkslm, biasa2 aje ady..Salam aidilfitri juga buat ady & family..maaf zahir batin juga ya ady...macam mana raya tahun ni dah banayk berjalan raya?..hehe..

amie - hahah..biskut ni kita makan lambat nak habiskan sebab dia sebesar 3.5cm x3.5cm..hhaha..sebab kita potong macam brownies punya size..
sama2 juga bagi pihak kita ya amie, maaf zahir batin sekiranya ada tersilap bicara, gurau senda walaupun tak pernah bersua insyaallah persahabatan kita berkekalan hendaknya..

Ayu said...

cheq sue - hahah..tak payah nak sebut sue, kunyah aje..heheh

dzana - walkslm, tak apalah cikgu..kuih tunjuk2 tu boleh asal ada kuih kat atas meja tukan..orang bukannya tau buat ke beli kalau kita tak beritahukan..hehe..biasalah nak raya semuanya sibuk macam nak rak..selamat hari raya maaf zahir batin juga buat cikgu & family ya..

puan ros - walkslm, selamat hari raya maaf zahir batin juga buat kak ros & family ya..
sama2lah..mudah2han raya ini penuh dengan kegembiraaan bersama keluarga ...insyaallaah, nanti kita ambil ya ka ros..thanks kak for the thoughts..

nuridah - selamat malam knur, !!!!. sama2lah kita ya knur..kalau ada terkasar bahasa bergurau senda tu..minta ampun dan maaf juga hendaknya.. cookies banyak actually kita nak try buat tapi banyak tak sempat.huhu..

Ayu said...

quinnie - haha..aah Q, biskut yaag kena cair2kan coklat then celup2 ni memang ada sedikit leceh..actually buat biskut jenis gini, kalau buat biskut biasa, boleh dapat 2 macam..hehe.. selamat hari raya buat Q family juga ya..maaf zahir batin juga dipinta sekira ada terkasar bahasa, bergurau senda tu ya Q..

juwita - walkslm, selamat hari raya buat ita & family juga ya..tulah akak pun tergoda sebab ada kacang pistachio..dengan coklat tu..heheheh

diana - walkslm, adik cantik..selamat hari raya buat diana & family ..maaf zahir batin sekira ada terkasar bahasa terkecil hati dan salah sangka ya diana..

mas - thanks mas, akak potong 4 segi aje kalau ikut recipe potong diamond..lagi leceh nak potong sebab akak tak ada acuan diamond..
selamat hari raya buat mas & keluarga juga ya...maaf dipinta sekira ada terkecil hati, terkasar bahasa, tu ya mas..harap raya kali ini lebih gembira insyaallah..

Ayu said...

fiza - selamat hari raya buat fiza & family juga..samalah buat akak juga ya kalau ada terkasar bahasa tersilap bicara harap mohon diampunkan jga ya.. aah akak pun makan part kekecang & coklat dulu baru kunyah yg belakang dia..hehe

kauthar - selamat hari raya buat kauthar & family juga ..mudah2han begitu juga buat keluarga kauthar ..berbahagia& ceria diraya ini....kiv lah kauthar kaalu nak cuba maybe untuk tahun depan..hehe

lieya - selamat hari raya juga buat lieya & family ya...:-)

paty's kitchen - walkslm, oh ya ..lepas LG, told me about it I pun searched the net..memang biskut anzac ni are for those soldiers during the WWI & WWII..tapi mine versi malaysian & sporean soldiers agknya..hehe.. .tak apalah hubby kita askar jugakan..hahaha..Selamat hari raya buat kak paty & family juga..maaf zahir batin sekira ada terkasar bahasa ya kak..you will be in Singapore this holidays to go to Universal Studio..thats nice, my family been there during last June holidays..not bad i can say..sebab now banyak games dah buka..

Ayu said...

wattie - walkslm, kak wattie, selamt hari raya juga buat akak & family maaf zahir batin jika ada terkecil hati, terkasar bahasa, dan bergurau senda tu ya..kukis kita ini itu aje yang sempat kita buat.. kak..hehe

cikmanggis - selamt hari raya buat kak CM ,& family. Maaf zahir batin juga ya kak..

weber grills - thanks weber for dropping by & the compliments ya..

homeKreation - Slmt hari raya buat Along & family juga ..maaf sekira ada salah silap terkasar bahasa, terover cerita dan salah sangka ya Along..insyaallah nanti kita ambik..thanks for the thoughts..

Ayu said...

KakSal - Selamt Hari Raya buat Kak sal & family juga!!biskut anzac masuk list untuk tahun depan pulak lah kak sal..hehe..tahun ni mesti semua dah siap kan..haha..sama juga ya kak sal, kita minta maaf zahir & batin, sekiranya ada terkasar bahasa. terkurang apa2..harap recipe2 yang kak sal cuba dari dapur kita ni kena dgn selera family jika ada kekurangan tu maaf banyak2 ya kak.. hahah..alamak kak sal nak tunggu depan toilet..habis ler kitaaaaa..hahaha..

ummi - Salam aidilfitri & maaf zahir batin juga buat kak ummi & family..
Begitu juga dari kita kak, harap dimaafkan apa2 yang telah kita tulis dan bicara sepanjang perkenalan kita ni ya..moga ceria2 selalu dihari baik & bulan baik ni ..