Wednesday, August 10, 2011

Shabsuka - Iftar 7

Menu wajib dibulan puasa.. Kali ni dibuat dalam loyang aluminium..Senang, nak bakar,  kalau nak makan dan dibagi2kan kejiran2, Pernah buat disini dan gambar stepsnya disini, kali ni kita tambah cili padi hiris campur dengan cili biasa tu..lagi kick tau..hehehe..
Pada kita lagi sedap dimakan dengan roti perancis dari roti biasa tu sebab roti biasa tu ada letak susu, as for roti perancis, dia kan tawar  lemak so memang ngam rasa nya..Siapa2 yang belum cuba tu sudi2kanlah mencuba ya..

Shabsuka
Sources:-From resipi.net via Ayu @Curlybabesatisfaction
Ingredients:-
500g minced beef(or sliced beef)-(500g daging lembu kisar atau daging dihiris)
3 tbsp chili paste-(3 sudu besar cili kisar)
3 tbsp minced garlics-(3 sudu besar bawang putih kisar)
2 tbsp minced ginger-(2 sudu besar halia kisar)
4 tbsp curry powder-(4 sudu besar serbuk kari daging)
1 big onion diced-(1 biji bawang besar dipotong dadu)
1 tomato diced-(1 biji toamto dipotong dadu)
1 cup mix vegetables-(1 cawan sayur campuran)
1 can medium size tomato puree-(1 tin tomato puree size sederhana)
4 tbsp tomato sauce-(4 sudu besar tomato sos)
1/2 -1 tbsp sugar-(1/2 -1 sudu besar gula)
1-2 cups of water-(1-2 cawan air)
salt and MSG to taste-(garam & serbuk perasa)

Ingredients for toppings:-(Bahan untuk taburan)
2 big onions diced-(2 biji bawang besar dipotong dadu)
2 tomatoes diced-(2 biji tomato dipotong dadu)
some coriander leaves or chinese celery-(sedikit daun ketumbar atau daun sup)
1-2 red chilies sliced-(1-2 lada merah dihiris halus))
1-2 green chilies sliced-(1-2 lada hijau dihiris halus)
2 tbsp fried shallots (optional)-(2 sudu besar bawang goreng-optional)
6 eggs-(6 biji telur)

   Method:-
Mix minced beef with garlics, ginger, and curry powder. Let it rest for at least 20 minutes.
Heat oil in wok and saute onions till soft. Add in chili paste and cook till oil goes up the surface.
Add in marinated beef and stir well. Add in 1-2 cups of water. When beef has reached 3/4 cooked, add in tomato puree, tomato sauce, mixed vegetables and diced tomatoes. Stir well and add in salt, sugar and MSG to taste. Adjust the taste(it should be a bit sour, sweet etc) according to your preferences. Let it simmer for a while and dish out.The mixture shouldn't be too thick or too thin.-(Campurkan daging, dengan bawang putih kisar, halia kisar, serbuk kari dan biarkan selama 20 minit. Panaskan minyak dan tumins bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan perapan daging tadi dan gaul rata. Masukkan 1-2 cawan air. Bila daging sudah hampir 3/4 masak, masukkan tomato puri, tomato sos, sayur campuran dan toamto yang dipotonfg dadu tadi. Kacau rata dan masukkan garam, gula & serbuk perasa secukup rasa. Sesuaikan rasa-ia harus ada masam dan manisnya.. Biarkan ia reneh sebentar dan matikan api. Shabsuka ini haruslah tidak terlalu cair atau kering.)



Method for preparing Shabsuka:-(Cara menyediakan dan menghidang shabsuka)
Put the beef in a bake able dish and level it.
Sprinkle all the topping ingredients like the tomatoes, onions, chillies, coriander leaves and fried shallots on top of the beef mixture. Make small holes for eggs and bake at 180C degrees for 15 minutes or at least till the eggs are almost cooked. Scoop the some mixture and serve hot with white toasted soft bread or toasted french loaves.-(Bila daging sudah masak, masukkan kedalam loyang atau mangkuk yang boleh dibakar dan ratakan. Taburkan bahan2 taburan, seperti tomato, bawang, lada, daun ketumbar/sup dan bawang goreng diatas daging tadi. Buatkan lubang untuk telur dan bakar 180C selam 15 minit atau hingga telur hampir masak. Ceduk sedikit adunan tadi dan hidangkan dengan roti putih atau roti perancis bakar/panggang)



Note* Another method of serving shabsuka.
Serve beef mixture on a plate. Sprinkle the toppings. Add fried eggs.(No need to bake)..
and dip in with bread.-(Kaedah lain, ketika menghidangkan shabsuka, adalah, ceduk adunan daging keatas pinggan, taburkan bahan2 taburan dan makan  dengan telur yang sudah digoreng dan cicah dengan roti.(Tak perlu dibakar)

35 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Good idea Ayu....
Thanks...mama pun kadang2 buntu nk kasi jiran2..

kucingorengemok said...

ooohhh, kak ayu... (tiada kata²) hehe

Mak Peah Bini Sood said...

kita nak cobaaaaa!

Wani said...

SALAM...WAH BESTNYA MENU NI ..NANTI NAK CUBA ..TAPI SHABSUKA TU MCM NAMA JEPUN... EH BETUL KE TAK HEHE

chikadakbiru said...

1st time dgr menu nih...copy n save dulu..nampak sangat sedap!!thnk coz share this recipe

inahar ali said...

salam rindu ayu..waduh lama akak x kemari kan..mmg bizi sokmo pn doc nih..hehe! waahh..nnti nk tryla wat shabsuka nih..nmpak mengancam!!

Anggerik Berduri said...

ya ampun kak ayu..petang² gini tunjuk bnda sdap.. dh lah hujan..makin berkriuk lah perut kiter ni.hiks

Mylady said...

I dah intai Shabsuka ni, since last year..masa tu belum ada blog and jadi your silence reader jek..until now tak terbuat lagi...should try for this Ramadhan la...memang nampak menggiurkan..hehehe..

IBUNDA DELIGHTS

cik cek said...

emmm...emmmm...speechless....:)
Rajinnya....

ijayuji said...

Salam mak ayuu! dr tahun lepas salin tp buatnyer tak sampai dah masuk ramadhan tahun nii pun haa wakakakaaka.. hujung2 ramadhan nak try buat skrg ni tak de ground beef :D

kak zah said...

Aduh ayu.. memang keroncong perut d buatnya. thanks for the tips.

Sofea said...

nak pindah sebelah rumah ayu lah, leh rasa makanan yg sedap2..hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang sodapp!!
(dh petang2 ni.. tenaga dah abis nak ngomel.. hihi)

Mamamya said...

as salam kak ayu....hee...ingat kita lagik?? lama x drop komen kat sini sejak 'kotak jerit' tu x der... :)

t'goda tgk resepi ni kak...terus lia check segala bahan2nya ada x kat umah...tgk2 cukup pulak...yeahaaa!! mmg nak kene buat lah esok....x leh tahan! :) cuma roti perancis plak x der....

quinnie said...

sedapnya kakayu..saya suka masakan yg style macam nih...sedapnya makan dgn roti....nak salin resepi..hehehe

Naz said...

Assallamualaikum kak ayu..
Wah bestnya.. Tgk gambar pun dah rasa cam best.. kalau dapat makan tentu rasa lagi sedap...hehehe...

Juwita Jamaludin said...

wow sedap kak ayu.. ita suka menu2 kak ayu ni bayk kelainan... boleh try nanti kak

Mamasya said...

Belum pernah mkn shabsuka...ada telur dan daging cincang mkn dgn roti boleh membuka selera...masuk senarai dulu boleh cicah roti Arab ni...

Lovely Kitchen said...

k.ayu mmg best! menu2 mengancam sokmo...menarik tertarik sungguh dgn shabsuka akak tu...klu e-na jd jiran akak dpt gak merasa ni...

Anonymous said...

salam ayu,dtg singgah dn tinggalkn jejak heheee...oooohh..cedap2 tu..puasa2.kihkih :)zila66

Kauthar said...

kak ayu...sukanye kite ngan resepi ni..ni wajib cuba..thanks kak ayu sebab slalu letak resepi best2..sebelum dah byk cuba resepi kak ayu alhamdulillah semuanya sedap2 dan family suka :D

Anonymous said...

Ayu...bestnya post shabsuka KakSal memang beli daging kisar macam ini besoklah kita masak TQ Ayu....Tak terfikir pula guna foil pun boleh betul kalau untuk jiran2....senang...KakSal...

Ayu said...

mamahawa - heheh..ur welcome ma, idea sempoi aje tu..heheh sebab kalau nak bagi jiran yang kena scoop tu macam tak cantik & leceh pulak kita tengok..heheh

kog - wordless wednesday juga ya kog..heheh

mak peah - cubalah gee..adjustlah ikut selera ya..

wani - walkslm, cubalah wani..shabsuka ni makanan arab kalau tak salah akak..entah lah ya..asal sedap sudahlah wani..heheh

chikadakbiru - silakan cb, harus dicuba bila dah ada daging cincang tu sedap dimakan dengan roti panas2..ur welcome dear.

Ayu said...

inahar ali - walkslm, dr..thanks sudi singgah walaupun sibuk ya cubalah shabsuka ni..
nanti jangan lupa simpan kan kita sikit ya..heheh

anggerik biru - heheh..cubaan bulan puasa ya ..heheh.sabor2 nanti bolehlah cuba buat bila2 sennag tukan..

mylady - wah u still remember ya mylady..yes, actually i've just got to try this pun 2 years ago bila dah ada blog ni..dulu2 pun kita tak tahu & tak reti apa tu shabsuka..
yes you should try this put it in list to cook this ramadan..heheh

cik cek - wah another specchless...wordless wednesday ya kak cek..heheh

ijayuji - walkslm, wakakkaa..ha kali ni jangan sampai tahun depan baru nak buat ..hahah..oh tak buat terus..hahaha..alah tak ramadan pun boleh buat juga ika..akak pun selalu juga buat time tak puasa cuma tak masuk blog aje..hehe

Ayu said...

kak zah - heheh ur welcome kak zah..sudi2kanlah mencuba ya..hehe

sofea - hahah..mehlah sofea..depan rumah kita ni kosong..heheh

madiha - wakakakaka..waduh cian dia tenaga dah drained out ya ratna..heheh..

mamamya - walkslm, ingat !!!..siapa yg tak ingat lia yang mempunyai anak2 yang cute2 tuuu..hehhe .. aahlah lia kotak jerit akak dah buang sebab tak ramai yg comment kat situ..then aadvertisement free yg banayk..so akak dah buang dah senang nak manage & pantau juga..hehe..cubalah lia....nanti dah siap panggil akak tau..hahah

quinnie - cubalah Q, akak pada mulanya pun macam tak reti nak makan masakakkan ni tapi bila dah rasa terus jatuh cinta ..hehe

Ayu said...

naz - walkslm, cubalah naz..kalau nak tahu kesedapannya..tengok gambar tak dapat rasa..heheh

juwita - cubalah ita..menu arab ni..memang sedap makan dengan roti..kenyang pun ya..heheh

mamsya - aah mamasya, memang boleh cicah dengan roti arab..makanan ni kalau tak salah memang dari arab kot?..heheh kita dengar orang cakap lah..so original version tak tahu macam mana..

lovely kitchen - hahah..kalau ena jadi jiran mesti dah dapat rasa..tapi since ena jauh tu kenalah cuba buat sendiri..heheh

Ayu said...

zila66 - walkslm, kak zila!!..dah lama tak dengar suara semenjak kotak jerit kita tu di cabut ya kak..heheh thank sudi tinggalkan jejak kat sini ya..salam ramadan buat akak & family ya..

kauthar - heheh thank u kauthar..cubalah menu ni pula..shukur alhamdullilah, resepi2 yang dikongsi kena denagn selera kauthar & family ya..terharu akak..terimakasih kerana sudi mencuba juga ya..

kak sal - bulan puasa nikan kak sal, daging cincang laku betul..daun sup bawang, telur , roti, mee dan tepung rumah kita kena top up every few days..sebab hari2 banyak menggunakan bahan2 tu dalam menu berbuka kita..heheh..telur beli 30 sekejap aje dah habis.. aah kita gunakan alum foil sebab memang ingat nak kasi jiran sebab tak nak sememeh ceduk dari baking dish..heheh..

ady said...

as-salam kak ayu
Waaah.. kak ayu sedapnye lauk2 kak ayu ni..dah berapa hari tak datang kat sini masak macam2...huhuhu..

Ayu said...

ady - heheh..biasa2 aje ady..tak apa ady scroll pelan2 ya..tak banayk mana pun ady termiss tuu..heheh

Julie@351 said...

Kak Ayu!

Julie baru buat shabsuka resipi Kak Ayu sehari sebelum Kak Ayu buat!! Hehe :)

Julie@351

Ayu said...

Julie - wah ya ke?..sedap tak?..harap kena dgn selera ya julie..

sawaNiLa.com said...

i'll definitely bookmark this!!dah lama tak makan and dah lupa macam mana rasanya. nak kena buat ni. harap i won't forgrt the name...

Ayu said...

sawanila - dah ada recipenya ni bila2 boleh cuba..well at least dah pernah makan so somehow namanya tu sawanila ingat belakang dia SUKA hehe..

Snurfah said...

I've cook this yesterday and it taste good. Tetamu yang makan puji, cakap sedap. Thanks for the recipies. =) -Snurfah

Ayu said...

Snurfah- Thank you nurfah for trying out the recipe here..glad the guests love it too..Your welcome dear..recipe memang untuk dikongsi..:)