Tuesday, October 18, 2011

Nasi Jintan Putih & Kari Ayam Bombay

Assalam, teman2..rindu rasanya dah seminggu tak update blog dan share recipe2 yang kita cuba untuk paparan teman2 semua...beginilah nampaknya akan berterusan for the next 2-3 weeks akan datang..maklum ler, sekarangkan musim peperiksaan..so mood kat rumah ni pun tengah exam mode...
nak cuba new recipes pun macam tak ada waktu, sebab time spent with the kids ..apatah lagi nak update blog...cuma, kadang2 tu kita tak boleh tahan juga  kalau tak bake..macam ketagih gitu..hehe..mesti nak godeh2 juga yang simple2 tukan...insyaallah kalau masa mengizinkan will update apa yang sempat lah ya..

Disini kita nak ucapkan berbanyak2 terimakasih pada teman2 yang sudi kedapur kita ni dan tinggalkan comments2.. maaf sebab kita belum sempat buat balas kunjungan kedapur you all semua..will do that when time permits ya...Kita nak ucapkan terimakasih juga pada silent readers & guest yang masih sudi kedapur kita walaupun puan tanah dah jarang dapat update blognya ni buat masa terdekat ni...sungguh terharu bila kita tengok di 'livefeedjit' yang mencari dapur curlybabe ni....ada yang type, kak ayu, curlybabesatisfation, ayu singapore, ayu sg,  recipe curlybabe, curlybabe etc..etc....Very2 touched by the thoughts ..you guys lah sumber yang get me going with this humble blog..Thank you for visiting & the never ending support tu ..Siapalah kita ni tanpa teman2 semua!!!!..wahahaha..berair air mata ku..huhu..

Sebelum kita berundur dan tenggelam lagi untuk beberapa waktu/hari/minggu/bulan ..kita nak hidangkan nasi jintan putih yang kita dah cuba minggu lepas..sungguh sedap pada tekak kita & my family...memang harus dicuba kalau naklah ya..kita gandingkan dengan kari ayam  bombay kat bawah tu, goreng sayur campur ala mamak dan sidekick goreng papodom... tak sedar kita makan bertambah 3x heheh..
Recipe ni kita combinekan dari 2 sumber, satu dari mesra.net dan satu lagi dari Shilpa..mengikut selera kita dan dialih bahasakan ke Melayu...Thanks dear owner for the recipes. Ada request from my mum suruh buat lagi..hehe


Nasi Jintan Putih
Sources:-From mesra.net & Shilpa@aayisrecipes.com
Bahan2:-
41/2 cawan beras basmati-(Di basuh, rendam sekejap,basuh & tos)
1 biji bawang besar dihiris nipis
4 biji bawang putih ditumbuk atau dicincang
2 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 sudu besar minyak sapi
2 biji pelaga
1 inci kayu manis
2 bunga cengkih
2-3 daun pandan
11/2 kiub vegetable stok
4-5 sudu besar plain yogurt
5-6 cawan air-(ikut jenis beraslah ya)
2 biji cili hijau dibelah tak payah putus
2 sudu besar susu cair
garam + secubit perasa



Cara2:-
Panaskan minyak sapi dan tumis cengkih, kayu manis dan pelaga.Masukkan serbuk jintan putih, hirisan bawang besar, bawang putih dan daun pandan. Kacau hingga naik bau dan layu. Masukkan lada hijau,serbuk kunyit, garam & beras yang sudah dibasuh & tos tadi. Gaul rata dan masukkan plain yogurt, kiub vegetable, susu dan air.Biarkan masak macam masak nasi biasa.

Sayur Campur Ala Mamak
Sources:From Ayu@ curlybabesatisfaction

Inilah sayur dish that kita gandingkan dengan nasi jintan putih & kari ayam bombay..memanglah  sedikit macam makan nasi mamak pun ada..hehe..Sayur goreng ni kita tak ada sukatan ya..tapi bahan asas yang kita gunakan hanyalah macam kita goreng sayur biasa tu..Hiris bawang besar/merah, bawang putih & cili. Tumis bahan hiris dan masukkan 1/2 sudu kecil penumis ikan(halba, biji sawi & sewaktu dgn nyalah), dan daun kari. Masukkan sedikit kunyit serbuk, garam & perasa secukupnya..kacau rata dan masukkan sayur2 yang ingin digunakan..kita menggunakan sayur kobis, carrot dan kacang buncis..bila sayur sudah masak matikan api.Siap..


Kari ayam bombay ni, dah buat 2x pertama kali tu kita buat kita makan dengan roti prata, then this time sebab sedap punya pasal kita buat lagi tapi makan dengan nasi ni pula..memang gandingan yang cukup ngamlah pada kita..actually recipe ni kita dapat dari buku masakan Puan Asmah Laili..since malas nak type, kita ambik ajelah kat myr tu..thanks Kak Palatable for the recipe..mohon di panjangkan kat sini pula ya..sedap kari ni ada kelainan sikit dari kari2 baisa tu tau..cubalah..kita tambah serbuk kari & air dalam sukatan sebab nak kuah lebih sikit..

Kari Ayam Bombay
Sources:-From Mumtaj Begum Omar@Asmah Laili -Mintak Ampun sedapnya
Sources:-From Treat & Trick@myresipi.com
Bahan2-(6-8 orang)
  • BAHAN A
  • 3 biji bawang besar hiris tipis
  • 2 sb pes halia dan pawang putih
  • 3 sb rempah kari ayam-(Ayu gunakan 4 sb)
  • 1 sb cili kisar
  • 2 btg cili hijau belah jgn putus
  • 1 btg kayu manis
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 cawan air-(Ayu gunakan 3 cawan air)
  • 2 biji tomato potong kecil2
  • segenggam daun pudina ambil daunnya dan cuci-(Ayu tak ada stok so gunakan daun kari aje)
  • BAHAN B
  • 1 ekor ayam potong 8-10, cuci bersih
  • 1/2 cawan tairu
  • 2 biji kentang potong baji
  • garam secukup rasa
  • air jika perlu

Cara-cara

  1. Masukkan bahan A kedlm periuk, kacau rata, tutup periuk dan masak hingga mendidih dgn api kecil.
  2. Buka periuk, masukkan bahan B dan masak hingga ayam empuk tambah air jika terlalu pekat.
  3. Tambah garam jika perlu, sedia utk di hidangkan dgn nasi, naan atau roti.

46 comments:

zawani yusoff said...

salam kak...gud morning...=)haihhh...masuk blog akak meleleh air liur...hahahah...bestnye nasi jintan putih tu...kak,nk alamat fb n ym blh?nk chat ngan akak...klo akak sudi la...hihihihi

quinnie said...

sedapnya kak set nasi akak ni..saya memang suka lauk pauk ala2 cam gini...

K.Nor said...

miss u like crazy!! hehe... ayu, cam biasa ya.. ku kopipes aje ni.. ehh save dulu.. dah tirguda .. tirguda :)

Kerull said...

Salam Kak Ayu terliur nya tengok kari ayam bombay tu...mesti try ni bila dah balik rumah..skang ni duk bilik je..takda dapur..hu hu hidup diperantauan..huwaaa

Gee® said...

sedapnya ayu... lapor dibuatnya...

Aida78 said...

ermmmm sedapnya meleleh air liuh bila tengok yumeee....

Yatie said...

lapor lerrrrrr singgah sini..menyelerakan sungguh tngk set nasi and the gang....sedapnya....

Ayu said...

zawani - walkslm, morning dear..memang best nasi jintan putih ni pada akak wani..cubalah..boleh add akak under nama Rahayu Hassan gambar anak2 akak as profile pictures..sudiii apa yang tak sudinya..heheh..

quinnie - cubalah Q, mana tahu kena dengan seleranya kan..kan..
akak pun suka lauk pauk gini..

nor - wah..terharu ada juga orang yang miss me..hehe..silakan nor...
memang sengaja nak guda2 nor ni..hahah

kerull - walkslm, cubalah kerull..memnag lain sedikit rasnay dari kari yang biasa kita buat tu..ha duduk bilik aje? diperantaun?..ada course ke kerull outstaion?..

gee - cubalah gee..memang sedap pada kita ni..

adida78 - cubalah aida..nanti dah tak meleleh air liur tu..hehe

yatie - cubalah yatie..set yang ngam pada kita ni..hehe

cik cek said...

Ayu.....

Rindunyaaaa....Ayu sihat ek...harap2 begitula ya....happy2 selalu....tu yang kuar menu best ni...cooking with love...cewah! Teringin gak nak try resepi ni...masuk list lagi....:D

azizah@cutemamadelicacies said...

Assalam ayu.. bolih l kak za join sekaki di fb. memang betul kata2 blogger yg lain. Tengok aje da terasa sngt2 ditekak dan ingin mencoba bila ada kesempatan. 10 q ayu.

Lieya said...

Allamakkk kak... still rajinlah jugak akak membuat nasi jintan putih & kari ayam bombay walaupun mode tengah exam. Tabik spring la kakkk... ehehhee

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Samala kita ni ya, akak pun tenggelam timbul jugak.

Set nasi yang Ayu buat nampak sungguh menyelerakan, nanti ada masa nak cuba buat.

Liza said...

salam kenal Ayu..sedapnya nasi ni...jmput ziarah blog liza...

Amie said...

...tumpang makan tengahari di sini ye Ayu,
timbul takpe, jangan tenggelam terus ye Ayu... nanti semua orang rinduuuu......

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu...
nampak sedap betul gandingan nasi & lauk pauk tu... tambah2 bila terbaca 'mintak ampun sedapnya' tuh.. bertambah2 kecur dibuatnya.. hehe...

samalah kat sini pun minggu exam jugak.. kakak ngan abg dua2 exam.. abg haziq.. ini first experiences bg dia lalui exam sebab tadikanya tak buat exam pertengahan tahun.. hehe.. kakaknya pulak exam pagi & petang.. sek kebangsaan & sek agama pun periksa.. fuhh.. omaknya yg risau bila anak2 periksa..

EmbunRosaliza said...

Assalam ayu, cantiknya nasi jintan putih tu, elok je panjang dia, sedapnya ayu. samalah anak kita pun exam gak la ni

Ayu said...

cik cek - kita pun rinduuu juga dengan kak cek..kak cek sihat ke tu?..
cewah cooking with love ya kak cek..hahaha..masuk kak cek janagn tak masuk tau..haha

azizah - walkslm, bolih kak nama kita Rahayu Hassan ..kalau akak nak add kit cari nama tu dan gamabr profile my 3 kids..bila2 bolehlah cuba nasi jintan putih ni kak..

Ayu said...

lieya - heheh..rajin sebab nak makan lieya..haha..alahai recipe ni simle2 aje dear..bila2 boleh cuba ..balas tabik kat lieya juga ni..hehe

wattie - walkslm, tulah kak ..selagi tak habis exams selagi tu tu rasa nak terkucil aje kan..haha..nasi ni boleh cuba boleh tahan sedap juga ni kak..

Ayu said...

liza - walslkm, salam kenal juga buat liza..thanks sudi keblog kita ni ya..singgah2lah selalu ya..nice knowing you liza...

amie - hahaha..paham2 aje ler anak nak periksakan cikgu..maknya yang stress..kalau cikgu dekat boleh tunjuk ajar anak2 kita tu..huhu..ya ke ada yang rindu?..hehe

Ayu said...

madiha - walkslm, wakakaka..itu gimik nak jual buku tu aje ratna..tapikan kebanyakan recipe2 dari buku minta ampun ni memang sedap2..hehe
aahlah ratna..memang lah anak2 yang exams maknya yang stress..
rasa biar mak aje yang dudukkan exams tu..haha..alahai kalau mak yang duduk exams jawap pun ikut style dulu2 punya jawapan yang mana sekarang dah tak boleh pakai lagi especially maths kan ratna?.hahaha..
wish all th ebst untuk anak2 kita ya..insyaallah..semua boleh lulus..

Ayu said...

embunrosaliza -walkslm, tulah kak memang tenagh musim exam period kan..mak2 yang stress ..huhu..cubalah nasi ni kak sedap ni..pada tekak kita..

Zaliedana said...

Kak Ayuuuu,misss u kak,muahhh..Nih sy amik resepi kak,daku sudah tergoda,nnti nak wat,berasbasmathi da mmg jalan projek nih nanti...

ilahjy said...

t.kasih atas ucapan dan doa ayu...
kata nak hantar nasi jintan nie kat akak?? lama dah tunggu ni ..heheh

ady said...

as-salam kak ayu

mmmm... rasa lapar pulak tengok nasi jintan putih kak ayu ni..menarik dan cantik warna nasi ni..

dZana said...

aslmkum ayu.. mmg terliur tgok set nasi ayu ni.. nampak butiran nasi tu sebijik2.. tak prnh akk masak2 cam ni..rasa puas mengunyahnya.. oops.. akk sihat2 jer.. atas nasihat doc cuma tak leh dok depan laptop ni lama2..ada problem kt tgn seblh kanan ni.. klau lama2 tgn ni jadi kebas2 n terus sakit ke bhg belakang sblh kanan hingga ke tengkuk.. blood test semua ok.. saraf pun ok.. kesan yg kurang baik bila lama sgt mghadap lappy.. aliran darah terggangu.. pjg lebar pulak dah ni..

Chah said...

Sedap2 nya makanan kat sini....mintak izin untuk linkkan blog ni kt blog saya...tqvm

Mamasya said...

Aslmkum Ayu

Bila anak2 exam kitapun sibuk samakan...dgn mode exam...dah selesai baru lega.
sedap nampak nasi jintan...mmg padan dgn kari ayam...kari ayam tak letak santan...boleh cuba ni

aida said...

salam kak ayu..
thanks 4 the great recipe..mmg best...

Nuridah said...

Sedapnya nampak nasi ini,cantik kejadian nya,kak nur suka tengok nasi ini...cantik gitu...tak suka nasi yg berkumpul2 dn nampak mcm lembik..mcm Ayu pandai sukat air tu yg cantik jadi nya...hehe..

Ayu,hubby kak nur lagi noti2..kalau nampak org masak nasi berkumpul nanti dia akan kata macam muntah kucing...tengok tu ayu!!!Hahaha!

Esok2 nanti bila free check email ya tapi skrg kak nur belum free nak type...nk jln2 ngan pompan kecik nie...jgn ujan sudah!!

kzai said...

salam ayu..bz lg ke..sedap set nasi jintan putih..hrp sihat sll ye

Anonymous said...

Assalam Ayu...hari2KakSal jenguk rumah Ayu...Wah terpandang Nasi jintan putih n the gang...bestnya ini mesti nak cuba...Ayu..KakSal kalau nampak Ayu masak nasi mesti cuba macam suka gitu...fahamlah exammode skrg...KakSal pun sama....nak kena monitor selalu....

Nieza said...

salam rindu kak ayu, wahh bz yer kak tapi ada nasi ni terus hilang rindu...hehe nengok kan nasi ni dan lauk bombay ni buatkan perut saya lapar blk la..hehe

Shereen said...

Hi Ayu,
I dah buat the cumin rice ni semalam and very the nice.I tell you...although mine kurang wangi sikit as I got not enough of the cumin..haish!My hubby and son...including the mak makan bertambah-tambah until tak ingat dunia...hehehe.We had it with lamb curry and acar penang only.I also baked the eggless choc cuppies with the choc frosting.Came out beautifully and the frosting got very good hold and texture too.My hub and son and our friends like the cuppies and frosting a lot ( tekak mat salleh kan)but I find that the frosting is a bit too sweet(tekak asian kan..hehehe.It will make a very outstanding buah tangan though.Thanks for sharing,Ayu.Keep well!

Ayu said...

zaliedana - ah, ni baru akak nak reply comments kat sini..heheh..thanks ct sudi cuba ya..maybe next time gunakan beras yang panjang2 tukan..baru dia tak melekat gitu..apa2 pun thanks ct sudi cuba ya..

ilahjy - ur welcome kak..kita dah hantar hari tu tapi rumah akak tak ada orang buka pintunya..hahah..cayalah tu yer..haha

ady - walkslm, heheh thanks ady..cubalah ady..

Ayu said...

dzana - walkslm, beras biryani ni ikut jenis kan cikgu ada yang jenis pendek2 dan jenis melekat ada yang panjang dan jenis peroi gitu..so kena tengok beras juga bila masak nasi berperisa nikan..problem cikgu ni lebih kurang macam my mum juga..dulu2 tangan dia selalu kebas2 juga, doctor kasi ubat ler..but since cikgu cakap darah ok..then mungkin urat saraf tu kot yang tak begitu baik..my mum doctor suruh operate tapi my mum tak nak..huhu..jaga diri baik2 lah cikgu ya..

chah - terimaksih chah sudi keblog akak ni ya..silakan kalau nak link..akak lagi berbesar hati akak link juga blog chah tu ya..

Ayu said...

mamsya - walkslm, betul tu mamasya..anak2 rilek aje kita yang tak tentu arah..huhu..nasi ni boleh dicuba bila senang2 tu kan mama..

aida - walkslm, ur welcome dear..harap2 kita sama2 dapat berkongsi apa yang ada kan aida..thanks juga sudi add akak in your facebook tu ya..

nuridah - hahah..betul tu kknur, kadang2 beras juga memainkan peranan..pernah beli beras biryani yang bila dimasak dia mcam benyek gitu so makan pun tak berapa sedap..& yes, air juga main peranan juga kan kak..hahahh macam muntah kucing kelakar betul hb knur tulah...kita selalu kena usik macam gitu dengan hb kita ada tu dia cakap 'macam ayam mati banjirlah', bila tengok ayam yang dah dipanaskan hancur dagingnya..heheh..dah chk tapi tak ada kak emailnya tu..

Ayu said...

kzai - walkslm, masih sibuk kzai..anak2 tengah exam ni...tak berpa sihat juga kita ni kak, batuk tak berhenti2 lagi ni badang asik dedar aje..huhu akak sihat ke tu?..

kak sal - walkslm, terimaksih kak sal, selalu jenguk dapur kita ni...alahai ..terharunya kak suka tengok nasi yang kita masak..harap kena dgn selera family kak sal ya..yang nasi jintan putih ni bolehlah masuk list kan kak..betul tu nak kena monitor budak2 ni..kalau kita langok depan pc lama2 dia pun idle juga ..huhu..

nieza - walkslm, heheh..tak apalah nieza, buatlah mcam rumah sendiri ya..senduklah nasi tu makan dgn kari ayam bombay ya...akak kat sini sibuk manjang..hehe

Ayu said...

shereen - shereen you pun dah buat ya..wow thanks dear sudi cuba, very glad you & family like it....this nasi goes very well with any curry and veggies..terpulanglah nak makand dengan lauk aap kan shereen..oh you did baked the eggless choc cupcakes tu juga ya..wah!!!! really2 glad now..the frosting tu i didnt managed to do cause i intended to use my buttercream..tengok recipenya memang manis if i were to do pun confirm i will adjuts the sugar tu..memanglah kita asian tak berapa sangat suka manis2 nikan..apa2 pun thank you again shereen for trying those recipes ya..

ijan said...

Salam Kak Ayu,
Ni set macam makan kat kedai nasi kandar pulak kak. lengkap sampai ke bombay. cun lah. hehe) :

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh Kak Ayuuuuuuuuuuuuuu.....winduuuuuuuuuuuuuuuuu ar!!

Always amazed me with ur amazing air tangan.


Kak Apa khabar? Ayu memang busy tak leh blah. Insya'Allah, nanti free Ayu BW. Tp mmg la ni tak dan....but will always get us in touch:)

Nuridah said...

Pagi Ayu,

ampun byk2 ya...kak nur belum sempat lagi nk mengadap pc lama sedikit...kalau nk type tu mesti dgn sepenuh hati...hehe...sorry erk dear!
Janji ku palsu...oh tk rela..maafkan daku...kita jumpa kat SS aja lah erk?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.Ayu..anak2 bila exam,kita yg gabra semacam jer kan?Good luck tuk anak2 K.Ayu yg exam.
Masuk sini lapar lak negok nasi jintan putih & kari bombay tu.....dah rasa dok kat kedai mamak lak :D

Wattie said...

Salam Ayu,
Tak berasap ker dapur Ayu, byk hari tak dak n3 ni.....anyway akak dah try set ni, mmg sedap la...saja simpan buat pekasam dulu...tunggu tayangannya.....

Ayu said...

ijan - walkslm, heheh..tulah ijan memang sala2 set nasi mamak ni..sampai ke bombay dia pergi..dont play2 ahe..haha

ayu safieza - walkslm, khabr baik ayu..cuma this few weeks akak ada sibuk dengan anak2 exam..nak update pun macam tak ada tangan gitu..hehe..hope everyhting is ok on your side..sibuk2 pun mesti take care of your health ya..do keep in touch ya girl..

nuridah - knur..hahaha..beberpa kali kita buka email..ingat dah masuk tapi ternyata tifah tertifu..hahaha..tapi tak apa..email yg tu nanti kita free kita jawap ya kak..pun nak kena tangkap feel bila menaip tu..wakakaka..ok nak jumpa kat ss yang mana?..yang besar ke yang kecik ..tengok2 lah dekat orang bakr otak2 tu ya..haha


azatie - walkslm, minggu ni atie anak2 semua tengah exam..memang gabra tak boleh blah..thanks ya atie for the wishes tu..marilah atie..makan nasi intan putih & kari yama bomaby ni..special diterbangkan dari bombay tau..haha..

wattie - walkslm, hahah.berasap kak cuma tak adalah special2..menu repeat semuanya..heheh maklum ler..nak try recipe baru tak ada time..semua main masak yang sama aje..sebab time spent nak masak cepat then nak duduk sebelah anak to got tru with him..wah akak dah cuba set nasi ni ya..shukur alhamdullilah ok tak kak rasanya ..akan ku tunggu tayangan amal nya nanti ..hehe..

Mak Qis said...

ayu....kita dh buat...sedap giler okkkk...hehehe..tq ayu

Ayu said...

mak qis - wah!!..oh awak dah buat ya mak qis...shukur alhamdullilah kena dengan seleranya..excited sungguh kita dengar kat sini tau..thanks mak qis sudi cuba ya..