Friday, January 13, 2012

Udang Sri Rampai

Assalam, hari ni nampaknya ada kelapangan sedikit so, nak masukkan lah apa2 yang patut kat dapur kita ni....hehe..Recipe yang diambil dari dapur Ucu bakery via Kongsi Resepi, ni sememangnya sedap pada kita..Sebenarnya, kita ada banyak stok udang galah in the freezer..mungkin teman2 yang duduk kat Singapore ni ada sedikit hairan, mana kita dapat udang galah ni kan..yalah sebab kalau nak ikutkan susah juga nak jumpa udang galah kat pasar2 or kat supermarket, mungkin adalah tapi tak banyak dan mungkin 'limited editions' ajekan..hehe..well for me, kita dapat udang galah ni adalah hasil 'tangkapan' dari the kids & 
Mr Hubby yang pergi 'prawning' kat kolam 'man-made ' kat Punggol tu..hahaha..

So banyak juga yang dia orang dapat...then take up space  in my freezer, dapat juga buat untuk 2 kali masak, tapi the other batch kita masak lemak cili padi aje..yang itu kena tunggu queue number baru boleh masuk..hehe..so kita masukkan yang ini dululah ya.. Terimakasih buat Ucu for sharing recipe yang sedap ni..minta izin dipanjangkan disini pula ya..

Udang Sri Rampai
Sources:-From Ucu Bakery via Kongsi Resepi
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 kg Udang - saiz L (lgi bagus XL) -(Ayu gunakan udang galah)
6-7 batang serai - dihiris nipis2-(Ayu gunakan 4 batang serai diblender)
3-5 helai daun kunyit -dihiris nipis2-(Ayu gunakan 3 helai)
3-4 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 biji bawang besar - dipotong bulat
1 inci  kunyit hidup - dikisar
sedikit belacan/anak udang kering -dikisar-(Ayu gunakan belacan)
6-7 biji  cili padi - dihiris-(Ayu gunakan 5 biji untuk diblender + 10 biji untuk dihiris)
air asam/asam keping
garam/perasa

Cara2nye :-
Tumis bahan2 yang dikisar, tunggu sehingga naik bau
Masukkan bahan yg dihiris nipis tadi...teruskan kacau
Kemudian masukan udang - gaul lagi sehingga mesra
Masukkan garam/perasa/air asam.Tunggu sehingga mendidih( Tak perlu bubuh air..sebab udang ni akan mengeluarkan air dgn sendirinya)Dah boleh dihidang....Senangkan masak udang sri rampai ni....


7 comments:

hazila said...

Saya jarang beli udang galah, sebab my husband tak berapa suka. Dia kata kepala je besar....

Ayu said...

hazila - hahahah..memang betul tu..kepala aje besar, isinya alahai secotet..hehe..harga mahal pulak tu..

Kak Noor said...

Sedap ni Ayu. Ala-ala rendang pedas udang sebab ada serai, daun kunyit, dan kunyit. Hidang bersama nasi panas memang sedap.

Ayu said...

kak noor - memang betul tu kak noor, lauk ni sedap pada kita..pedas2 makan dgn nasi panas..uuuuish terangkat kak..hehe..oh salam kenal dari kita ya..thanks sudi keblog kita yg tak seberapa ni..

Anonymous said...

Ayu yr hubby n children pegi memancing di Punggol..Ayu tak ikut ke?Bestnya dapat makan udang galah dgn masakan kering2 sungguh membuka selera....KakSal

Zaliedana said...

Kak Ayu,uish bestnyer g mancing udang galah..Kalo nak beli mmg mahai n ssh nak jmpa udang galah nih,ritu time peknen tingin nk mkn,jenuh jugalah mencari,sekbek ada,kalo x,meleleh air liur syifa,hehe..Sedap nmpk udangseri rampai akak tuh,kira cam rendang jugaklah kan,..

Ayu said...

kak sal - aah kak sal, hubby & the kids suka pergi prawning...kita kadang2 aje ikut kadang2 malas ..heheh....

zaliedana - best memang best ct, yang in prawning pun actually kena bayar..1 jam S$33, so the thrill tangkap udang ni bila umpan dah terkena udang tu..tarik keluar wah, besar juga ada udang tu.. oh ya ke ngidam nak makan udang galah, nasib baik jumpa kan..heheh