Tuesday, January 31, 2012

Pucuk Ubi Rebus & Air Asam II

Another side dish for ayam lemak padi..Pucuk ubi Rebus & air asam..Selalu kalau rebus pucuk ubi, kita cicah dengan sambal kacang cili padi... kali ni Mr Hubby requested nak cicah dengan air asam pula...Ingat nak  gunakan recipe Air Asam Noorsha here, tapi fikir2 balik nak cuba explore yang lain pulalah....Wah I tell you..this Air Asam pun sedappp gilerr..besides air asam yang dulu tu... this one pun got fightlah..haha..difference yang ini ada bahan2 hirisnya itu yang kasi this air asam meletops!!!!..Mr Hubby makan sampai berpeluh2 dan satu mangkok atas ni kita dua orang aje yang bedal...Terimakasih puan punya recipe minta dihalalkan recipenya ya..

Air Asam II
Sources:-From Yummiez@myresipi.com
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-(beberapa2 orang pun boleh)
  • Bahan tumbuk:
  • 2 - 3 biji cili merah+ 6 cili padi-(Ayu tambah)
  • 3-4 biji bawang merah
  • 2 sudu teh belacan
  • Bahan hiris:
  • 1 biji bawang merah
  • 1 biji cili merah
  • 1 biji tomato-(Ayu gunakan 1/2 biji besar)
  • air asam jawa secukupnya
  • garam secukup rasa+ gula-(Ayu tambah)
  • jus limau-(Ayu tak letak ni sebab dah letak air  masam kat atas dah masam)

Cara-cara

  1. Tumbuk semua bahan tumbuk sehingga sebati (cili merah tak perlu halus sgt). Buat macam sambal belacan. Setelah siap, pindahkan ke dalam sebiji mangkuk.
  2. Masukkan garam secukup nya. Tak perlu byk sgt kerana belacan dah masin.
  3. Hiriskan semua bahan hiris.
  4. Masukkan air asam jawa ke dalam sambal yg ditumbuk tadi, agak2 jgn terlalu masam.
  5. Akhir sekali, masukkan semua bahan hiris ke dalam air asam. Tambahkan perahan limau secukupnya.

No comments: