Monday, July 23, 2012

Udang Garing Daun Kesum

Assalam,  hari ni insyaallah dah masuk hari ketiga kita  berpuasa...Dah ada idea ke nak buka apa hari ni?..kita tak ada idea lagi ni....hehe...Well anyway, kebetulan, puasa pertama & kedua falls on weekend..ramai rakyat jelata dirumah..so semakin ligat & stress juga nak memikirkan juadah yang harus disiapkan..tapi kita tidaklah prepare yang extravagance ..semuanya yang biasa2 aje dan juga simple2 ...as usual, buka puasa tak berapa sangat makan nasi..cuma sahur MESTI nak cari nasi..
kalau tak kaki lembik tak boleh jalan nanti....hahaha.. semalam, bila buka blog, nampak bloglist kat dapur kak Ummi, lauk ni.. dengan tak pandang belakang or toleh kiri or kanan terus print dan tekad nak masak lauk ni for sahur..

Memang sedap udang masak macam ni..Mr Hubby cakap sedap..kita masak pedas sikit dengan menggunakan cili padi as usual dan kebetulan juga semua dedaun dalam recipe ni ada stok kat rumah..Simple & sempoi aje nak masak..memang sesuai untuk bersahur atau pun berbuka puasa pada siapa2 yang buka puasa dengan nasilah ya.. Terimaksih Kak ummi, for the recipe kita panjang2kan disini pula ya..Memang enak seh!!!..


 UDANG GARING DAUN KESUM
Resepi: Chef Kamarul @ Majalah Saji
Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home
Dicuba juga oleh Ayu@curlybabesatisfaction


Bahan:-
  • 500 gm udang (sederhana besar)
  • Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Perap:-
  • 1 sudu kecil serbuk cili-(Ayu gunakan cili kisar)
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 1/2 sudu kecil lada hitam kisar-(Ayu gunakan 1 sudu kecil)
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • sedikit garam + (serbuk perasa -Ayu tambah)
Bahan Cincang:-
  • 6 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 1 tangkai besar daun kesum
  • 1 tangkai kecil daun selasih
  • 1 tangkai kecil daun kari
  • 1 tangkai cili merah-(Ayu gunakan beberapa cili padi)

Cara Memasak:-
  1. Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.
  2. Gaul udang bersama bahan perapan. (*akak perap 20 minit).
  3. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
  4. Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing.
  5. Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum dan daun selasih. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
  6. Masukkan semula udang tadi dan gaul rata sebentar. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas....Memang enak seehhh! ^____^

20 comments:

Qasey Honey said...

asslm Kak Ayu...xtahan dbuatnye tgk udang tu lama2...QH pon buat gak smlm...tp guna daun kari...slmt bpuasa...

Ayu said...

qasey honey - walkslm, heheh,,tulah QH, recipe2 sempoi macam nilah yang sentiasa dicari time bulan puasa acam sekarang nikan..sedapkan udang masak macam ni..

ady said...

as-salam kak AYU
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN BUAT KAK AYU SEKELUARGA..NGANCAM BETUL UDANG TU..KALAU MKN BOLEH BERTAMBAH NASI 3 PINGGAN..

Cheq Sue said...

amboi....kejap aje virus udang goreng garing ni dah pun tersebar ke singapura...saya sekarang ni berpantang udang, bukan pantang ada ye kak... memang kena tahan sungguh... adehhhhhh

tun_telani said...

rajinnyer kak ayu. masak 2 kali ye. kalau tun, menu berbuka tu la yg bawak ke sahur. hihi.. tun tgh queue jugak menu nih, mmg mengancam habis nmpk udang tu.

Kak Rose said...

Ayu, sama menu la kita semalam... tp kak rose makan masa bukak posa sbb sahur mmg x leh akan nasi!

mmg sedap kan, harum bau daun2 tu bersama bawang putih goreng garing!

Ummi said...

Hehehe...betul cakap Ayu tu...udang ni masaknya sempoiiii tp sedap x memadan kata orang...kannn... Lg2 resepi Chef kan, aah lg best kalau letak cili padi...akak letak jgk...tp lupa nak mention...anak2 mmg suka pedas2 laa...hehe..Tq Ayu sbb sudi skodeng dapur akak..hehe

Ayu said...

ady - walkslm, selamat menyambut bulan ramadhan juga ya ady..
wah ady..sahur makan sampai 3 pinggan ya..hehehe..terus kalau akak tak boleh tidur balik tau..hehe sebab kekenyangan..

Ayu said...

cheq sue - hahah betul tu sue..lauk simple macam nilah yang selalu dicarikan..
kenapa kena pantang sue....takut gatal ke?..samalah macam akak tapi lepas tu makan ubat ler..haha

Ayu said...

tun - aah tun akak kena masak 2 kali..sebab menu berbuka selalunya rakyat jelata tak makan nasi.. itu yg lecehnya tukan..memnag bulan puasa ni masak ajelah kerjanya..penat juga kadang2 difikirkan..

Ayu said...

kak rose - aahlah kak..kebetulan betulakn.. memnag sedap lauk ni kak..harus lain kali bolehlah buat lagi..

Ayu said...

ummi - hahah kita biasalah kak kalau masak cili padi tak jauh lah..heheh baru ada kick..baru rasa puasa kalau ada cili padi yu..heheh terimaksih kak for the recipe menag sedap dan berbaloi ni..

Zaliedana said...

KAK ayuuuu,nmpk udang yg sgt mnggoda,menu yg simple tapi nmpk sgt menyelerakan..sy dah amik rcp,da udang kompom sy buat..dun2 tuh mmg da tanam,hehe tgu udang jerla..sy klo sahur xde nak msk2 bagai kak,men perangat lauk jer,hehe..rajin akak,selalu bgn kul bape kak utk sahur..

zila norazila said...

salam kak ayu,
udang antara fav zila jgk..nnt nk cuba jgk msk camnie..dah buntu nak masak apa..he hee slamat berpuasa :)

Nuridah said...

kecur la nengok udg tu....mmg sedap mkn waktu sahur kan Ayu?

Nur-nba said...

Salam.. Selamat berpuasa buat Kak Ayu. Lama benar tak jalan2 jenguk dapur Kak Ayu.. Memariknya tengok udang tu.. Tapi baru singgah blog Kak Ummi..

Salam Ramadhan buat akak sekeluarga.. :)

Ayu said...

zaliedana - oh ya ke ct..dah buat ke belum tu..sorry akak sibuk teramat sangat..macam kalau ada extra tangan kaki extra 4 each rasanya baru boleh ambik nafas sikit..tak tahulah tahun ni macam asik kesuntukan waktu aje..
akak selalu tidur pukul 1 pagi ct..sebab akak masak malam..bangun pukul 4 pagi ..

Ayu said...

zila norzila - walkslm, samalh mcam akak udang memang favourite..kalau kat rumah tak ada udang macam buntu tak tahu nak masak apa..hehe

Ayu said...

Nuridah - aah knur..memang berselra aje makan waktu sahur ni knur..dgn nasi panasa aje dah cukuplah pada kita..

Ayu said...

nur nba - walkslm, selamat berpuasa juga buat nur & family ya..aah nur..akak ambil recipe ni dari blog kak ummi ..cubalah nur sedap ni..