Thursday, September 13, 2012

Sambal Goreng Pengantin II

Lagi beberapa hari  kita akan sampai kepenghujung syawal.. Masih ada lagi ke open house dirumah teman2 atau jemputan?..Kita tahun ni tak buat open house pun..Disebabkan kesibukkan Mr Hubby ler ...Actually nak kata bagus pun tidaklah(tak buat open house ni)..sebab kalau difikir balik, kita buat open house ni sebab adik beradik & kawan2 Mr Hubby ramai juga..So kalau buat pun untuk kesenangan kita juga sebab buat satu kali dan satu kali penat..bila tak buat pula, tiap2 kali orang nak datang kena prepare apa 2yang patut dan kenalah prepare banyak kali..hehe, memanglah mereka datang nak beraya dan tak mengharapkan apa2..  kita boleh aje hidangkan dengan just kuih muih aje tapi entahlah kita ni memang jenis rasa tak sedap lah gitu, bila just makan kuih aje......Uish ini pendapat kita lah ya..tidak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang sudah mati..:)

OK..ok...kali ni kita cuba sambal goreng pengantin yang mostly will cook this way, tak letak tauhu & tempe ...which I did my version here & here..Sambal Goreng Pengantin ni kalau diikutkan each person yang memasak mungkin ada cara tersendiri & preference, so kena ikut selera masing2lah ya..Tapi for me, confirm dan double confirm kalau masak ni suka yang basah2 sikit dari yang kering aje..sebab bila nak colek dengan ketupat tu adalah sikit terasa kuahnya dari just isinya aje tergolek2 ..hehe...

Terimakasih buat Kak Fida@myresipi kerana berkongsi recipe ni..Recipe yang memang kena dengan selera kami, sedappp!!...Alhamdullilah..tetamu(my cousins) yang datang ingatkan my mum yang masak semua lauk pauk walhal, semuanya kita yang 'kaw tim'..hehe..My mum relax one corner besides, tolong2 potong apa yang patut  aje..Bukan apa..mereka actually tak sangka, budak yang tak tahu masak dulu2 dan tak tahu mana letaknya bawang besar kat dapur tu sekarang dah boleh handle the 'stress'(riak sikit ni).. cebah...hehehe..

Sambal Goreng Pengantin II
Sources:-From Kak Fida@myresipi
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan2 untuk -(20-30 Orang)
  • 1 kilo daging *
  • 1/2 kilo paru *
  • 1/2 kilo hati lembu *
  • 1 kilo udang basah - dikupas kulit dan digoreng berasingan.-(Ayu gunakan 500g aje)
  • 10 ketul pedal dihiris dan direbus*-(Ayu tambah)
  • 2 cawan santan pekat - drpd 1 1/2 biji kelapa-(Ayu gunakan 2 kotak santan 200ml)
  • 300 g asam jawa-(Ayu gunakan 300g air + asam jawa)
  • 2 inci persegi belacan
  • @ 25 tangkai cili kering-(Ayu gunakan 8 sudu besar cili kisar)
  • @ 2 biji bawang besar
  • @8 ulas bawang putih
  • @ 8 batang serai-(Ayu gunakan 4 batang aje)
  • @1/2 jari lengkuas
  • 5 tangkai lada merah - hiris serong dan goreng berasingan-(Ayu gunakan segenggam cili kering digunting serong tak payah goreng dulu just masukkan time tumis tu)
  • 2 cawan bawang goreng
  • minyak masak secukupnya utk menggoreng dan menumis.
  • garam dan gula secukup rasa 
  • 2 biji bawang besar dihiris-(Ayu tambah)

Cara-cara

  1. Bahan bertanda * direbus,potong dadu kecil dan digoreng berasingan.
  2. Asam dan belacan diramas bersama santan dan ketepikan.
  3. Bahan bertanda @ dikisar halus.
  4. Panaskan 1/2 cawan minyak dan tumis(Ayu tumis bawang hiris dulu baru masukkan bahan kisar) bahan kisar hingga garing dan masukkan campuran santan dan masak terus hingga mendidih dan naik minyak.
  5. Kemudian masukkan secukup garam dan gula dan kacau rata dan masukkan daging,hati paru goreng,udang goreng tadi dan gaul hingga rata.Tambah sedikit air supaya tidak terlalu kering.-(Ayu tambah sedikit air daging yang direbus)
  6. Akhir sekali masukkan pula cili merah dan bawang goreng dan gaul hingga rata.Tambah garam dan gula lagi jika perlu.Rasanya haruslah lemak manis dan sedikit sahaja masamnya.-(Ayu gunakan 1sudu besar gula)
  7. Dlm masakan ini boleh juga di masukkan daun limau purut dan daun kunyit jika suka.

34 comments:

ijayuji said...

Salam mama ayu cayang! Selamat petanggggggggg! ank hantu dtg nak minum petang hihihi.... mama ayu apa khabar? pakwe sihat tak? terkejut jap tgk ada tajuk pengantin2 ingatkan pakwe naik pelamin ehehe... sedap lah sambal nii kita suke! nanti buatkan tuk kita ya :D

Ayu said...

ijayuji - walkslm, anak antu tak official ..hehe..baik alhamdullilah..pak we pun sihat ..dia tenagh cuti sekarang ni..Apa Pak we naik pelamin?..KERJA DULU ..kasi mak dia makan dulu baru boleh KAHWIN!!..hahaha...patut anak mantu yg buatkan mak mertua..kesel lah macam ni..wakakaka...

Cik Puan Izan✿ said...

wuih! mcm2 ada dlm sambal tu... patutla nmpk sedap bangat

Chik Mimi said...

Salam kanda cayang i likeeeee 1000x sambal goreng pengantin dah lama tak buatni,sedapnyaaaaaa

Ayu said...

cik puan izan - hehe..cubalah dear..pasti sis suka ni..guaranteed!!

Ayu said...

chik mimi- hahah..wah sampai 1000x like ya..akak pun like juga 10001x ..hehe..

mokwo® said...

salam ayu....agak2 bila makan ni boleh terserlah balik tak ke'penganti'nan ku...hihihi...tapi rasenya mokwo sukalah yang nih tak yah letak sayur mayur...kekadang bebudak bukan nya suka!

Mat Gebu said...

Selamat pengantin baru kak ayu....hehe...

Irfa said...

masuk sini tak sah kalau tak telan air liur ;)

Amie said...

Assalamualaikum Ayu,
rasa macam lama sangat tak transit Singapore...
pernah nampak resepi sambal goreng pengantin tapi belum cuba buat, dengar kata Ayu sambal ni sedap memang teringin nak cuba kalau ada kesempatan nanti.

Chah said...

Akakkk! werrrrr lamanya x ketemu...huish ada pulak sambal yg fabulious mabeles.. Tiap2 ari lerrr rasa nk jd pengantin cm ni...

Anonymous said...

Assallam Ayu...Ksal dah lama tak singgah Rumah Ayu..Wah ini hari ada sambal goreng pengantin..memang Ksal pun suka yg basah2..cicah dgn roti pun sedap..Ksal.....

zila norazila said...

salam syg kak ayu,
zila pun sama.klu org dtg pastu kasi mkn kuih jew..rasa mcm x sampai hati pulak..mesti nk kena masak jugak..wlaupun ringkas..sambal goreng fav zila tu kak..mesti sedap nie:)

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
waduhhhhh menu kegemaranku, suka ratah2 gitewwww jek...

Ayu said...

mokwo - walkslm, haha..begitulah kira2nya memang terserlah seri pengantin..hehe
macam pengantin remajalah gitu..oh kalau anak2 mokwo makan paru & hati lembu, ok aje mokwo ..anak2 kita tak makan paru & hati lembu..:)

Ayu said...

mat gebu - wakakaka...terimakasih mat..haha

Ayu said...

irfa - hehe..yeh akak berjaya membuat irfa telan air liur..hehe

Ayu said...

amie - walkslm, alahai amie..kenapa tak direct aje keSingapore..tak payah transit2 ni..hehe..cubalah amie..ini sambal goreng pengantin is must try tau..:)

Ayu said...

chah - werr..lama juga chah tak keudara ya..hehe..aduhai..kalau jadi pengantin hari2 memang tak jadi kerja lain ler.wakakaka...

Ayu said...

Kak sal - walkslm, aah kak dah lama tak singgah sini ya..teringin pulak nak rasa sambal goreng pengantin yang akak masak lah..bila lah tu ya..hehe

Ayu said...

zila - walkslm, aahlah zila..begitulah kan..kalau tak yang susah yang simple2 pun jadilah kan ... recipe sambal goreng ni memang sedap zila..harus dicuba ..

Ayu said...


yatie - walkslm, ah yatie dah pernah makan ya sambal goreng pengantin ni ya..sedapkan yatie..

Ros said...

Assalamualaikum Ayu,

Nampak sedap sangat...terima kasih kongsi resepi ya Ayu...

Ayu said...

ros - walkslm, sama2 kak ros..selamat hari raya maaf zahir batin..ya..

zorro said...

http://blogzorroxx.blogspot.com/
mohon mencelah ea,follow blog ni..
btw nice blog! thumbs up

Wattie said...

Assalamualaikum selamat hari raya maaf zahir dan batin buat Ayu sekeluarga. Lamanya akak tak singgah sini, rindu gitu......

Kalau nak makan yang enak2, mesti singgah sini carik resepi.......mmg terbaeeeekkkkk.....

Wani said...

salam kak ayu.. lama x singgah sini ..semoga sihat sentiasa... :)) X PERNAH CUBA LAGI MENU NEH NAMPAK SEDAP...

geraugebang said...

kita sangatlah suka makann ini sambal pengantin...walaupun sudah jadi pengantin lama...

inahar ali said...

salam ayu..wah leh cuba resipi sambal pengantin nih..mana tau naik serimuka cam pengantin lepas makan sambal nih..hehe!!

Ayu said...

zorro- thank you zorro sudi singgah ya..

Ayu said...

wattie - walkslm, selamat hari raya maaf zahir batin juga ya kak wattie..maaf juga tak sempat kedapur akak during raya yang lalu, sibuk sangat ler..terimaksih kak for the compliment..kembang kuncup lubang hidung ku yang sememangnya kembang..hahaha

Ayu said...

wani - walkslm, akak pun dah lama tak singgah dapur wani juga..menu ni menu wajib pada hari raya kat spore ni wani..kalau nak tau rasanya kena cuba..pasti tak menyesal ni..hehe

Ayu said...

geraugebang - samalah macam kita suka juga sambal goreng pengantin ni walaupun dah jadi pengantin lama..heheh..macam mengimbas kenangan lalu..hehe

Ayu said...

inahar ali - walklsm, heheh..harus cuba ni puan doctor!!..memang confirm seri pengantin lama pun naik juga..kiki..