Thursday, September 20, 2012

Shepherds Pie

Assalam, bertemu kita sekali lagi dientry hari ni..Memang confirmlah kita ni tak dapat nak update hari2 macam dulu or at least 2 hari sekali lagi..nampak gaya begitulah, seminggu sekali ajelah gamaknya..Haish apa nak buatkan masa not on my side..Tak apalah asal blog berupdate tak kisahlah kan..Terimakasih pada teman2 & tetamu2 yang masih sudi singgah keblog yang tak seberapa ni ya...
Lepas raya ni teringin pula nak makan western, so decided to baked Shepherds Pie, since so far I have not updated any Shepherds Pie recipe, here was what I did..my so called Ayu's version..:)

Shepherds Pie, ada banyak versi juga out there..pernah terbaca kat blog rakan blogger tapi  ingat2 lupa gitu, kalau tak silap LemonGrass of Perth Australia kot..Katanya Shepherd's Pie normally gunakan daging kambing, dan Cottage Pie yang menggunakan daging lembu..As you guys knowkan, kita ni tak makan kambing..heheh..sebab tak boleh kena kalau cuba makan kepala terus pening..walhal kita ni tak ada darah tinggi pun..So Shepherd Pie yang kita buat ni adalah yang menggunakan daging lembu ya..:)
Kita adapted part buat kentang tu from Chef Hanieliza, terimakasih ya Kak Liza..dan adjusted the rest ikut  my tekak.. Kita tambah kan dengan white sauce serta some mozzalrella cheese untuk menambahkan kesedapannya ditekak kita ni ..heheh..

Shepherds Pie
Sources Adapted from:-Hanieliza's Cooking
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan Kentang
1.5 kg kentang potong dadu direbus bersama sedikit garam
1/2 cawan susu segar
2 s/b mentega
garam, serbuk lada sulah 



Cara:-
Rebus kentang dulu dengan sedikit garam. Bila dah empuk, buang airnya, toskan dan lecek kentang bersama dengan mentega, serbuk lada sulah, garam dan susu, hingga sebati. Bila adunan dah sebati ketepikan-(Ayu siapkan yang ini dulu supaya senang nak pipe nanti sebab dah sejuk)


Beef Filling
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan Inti
500 gm daging kisar(lembu)

1 botol kecil prego sos (tomatoes/mushrooms)
2 labu bawang besar potong dadu
2 ulas bawang putih cincang halus
1 tin kecil kacang peas
1 tin kecil cendawan butang dihiris
3 biji buah tomato masak dipotong dadu
1 batang lobak potong dadu  

1 biji lada merah dipotong dadu 
1-2 sudu besar cili serbuk
1 sudu besar serbuk lada sulah 
1 kiub stok ayam 

1/2 botol air dari botol sos pregos(selepas tuang isi kandungan gunakan botol tu untuk menyukat air)
2 s/b tepung gandum 
garam + perasa secukupnya


Mozarella cheese untuk taburan

Cara 

Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih hingga wangi. Masukkan lada merah, serbuk cili. lada sulah, lobak merah, tomato dadu, daging kisar dan cendawan. Kacau rata sehingga daging nampak masak. Masukkan sos pregos, kiub ayam, kacang peas, garam & perasa dan air. Biarkan ia masak seterusnya. Agak2 daging dah masak dan sebati dengan bahan2, masukkan tepung gandum. Gaul rata adunan jangan pekat sangat atau cair sangat Siap untuk dibuat filling sheperd pie.
Angkat dan masukkan dalam mangkuk kaca tahan panas atau pinggan sekiranya nak buat pie dalam mangkuk kecil, atau aluminium foil.

Bahan Sos Putih(White Sauce)
1 cawan susu segar, atau ikut kepekatan yang sesuai atau ikut suka nak cair  atau pekat macam mana.
60g mentega
60 tepung gandum
sedikit serbuk lada hitam + lada hitam kasar
sedikit italian herbs 

Cara:-
Panaskan mentega dalam kuali dan biarkan ia cair. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kacau rata, hingga sebati dan tepung tak berketul. Masukkan susu, sedikit serbuk lada hitam + lada hitam kasar serta sedikit italian herbs, kacau hingga sebati dan ikut consistency yang disukai.Matikan api dan siap untuk curahkan atas inti shepherd pie.


Cara Assembling Shepherd Pie:-
Inti dimasukkan kedalam mangkuk kaca tahan panas(bakeable) atau mangkuk aluminium foil.
Curahkan white sauce diatas. Taburkan mozarella cheese. Pipekan kentang yang telah dilecek dan digaul tadi diatas inti, ikut suka pattern macam mana atau kalau tak nak pipe just ratakan aje pun boleh. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan, selama 30 minit at 200C atau sehingga kentang nya dah nampak golden yellow.. Serve hot.


40 comments:

ijayuji said...

Salam mama ayuuuuuu!!!! Tak kesah lerr bukan masa ajer tak menyebelahi akak malah kita ni pun haaa sama jerr :D kita mmg leh jadik menantu mama ayu lerr msk mertua tak makan kamben anak antu pun tak mkn kamben hihihi... Boleh ddk serimah ler mcm ni kikiki savebudget sian pakwe kena kerja keras ahahaha....

Ayu said...

ijayuji - walkslm, yalah ika..mari calit sikit.. not enough time lah sekaarng ni..huhu..ika pun tak makan kambing ya..maybe kena sumpahan kambing kot.kita ni..haha..

Cik Kamoo said...

sedapnya kak....pasti CK cuba nti!!!

Ros said...

Assalamualaikum Ayu,

Nampak sedapnya Ayu...terima kasih ya Ayu kongsi resepi,nak cuba jugak nanti..he.he..

sabar dubai said...

salam kak ayu....perghh terliurrr!!!!!! nk cube laa nnti

Ayu said...

cik kamoo - silakan CK, harap kena dgn seleranya ya..

Ayu said...

Ros - walkslm, Terimakasih kak ros,
cubalah kak ros, kalau sudi kita lagi suka tau..harap juga kena dgn seleranya ya..

Ayu said...

sabar dubai - walkslm, heheh..akak dah makan ni bila tengok gamabr tu macam nak buat lagi gitu..heheh ..iyoler tu kan terliur tengok gambar sendiri..meluat kang ada orang kato..heheh

Chah said...

Ouch sungguh mengguda imanku! Ai dok telan air liur mcm tgh puasa 4 hari x berbuka2 kaedahnya...so bad...but pie versi mu sungguh yummeh la kak....

Liza said...

salam rindu kak ayu...nmpk sedap la SP tu, Liza tak pernah lg buat...nnt bila2 sng nk try jugak la...thnx ye kak

ibundo said...

i like sheppard pie. inti ayam pun okay . kambing is a no no...
nak sikit..

Nur-nba said...

Salam rindu buat Kak Ayu.. Sedapnya kak... Meleleh air liur melihat menu ni.. Macam teringin benar nak membuatnya.. InsyaAllah ada masa nak cubalah resepi ni.. TQ for sharing... :)

zila norazila said...

salam syg kak ayu,
alahai sedapnya..kambing fav my hubby..tp zila x pandai nk masak la..he hee hee..malas nk try masak pun yer jgk :)klu pie mcmnie laju jew masuk mulut kak.

Anonymous said...

Assalam Ayu..Wow bestnya Ksal suka shepherds pie..nampak senang nak buat suka2...Tak apalah Ayu...masa tak mengizinkan tapi post maintain ok...Ksal tak kisah kambing atau lembu Ksal makan..pie basah2 sedap...Ksal...

Wattie said...

Salam Ayu,
Berselera betul akak tengok pie tu, mesti best ni kan....

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sedap...sedap.

MamaFaMi said...

Mamafami.. ce tutup mata.. jangan tengok gambar-gambar hazardous cam ni waktu malam malam yang dingin ni.. sangat tidak elok untuk kesejahteraan perut! Hehehehe....

Ayu said...

chah - hehe..waduh sampai 4 hari tak berbuka ..kalau akak lah gajah pun akak boleh telan ..hehe..thank you chah for the compliments..:)

Ayu said...

Liza - walsklm, liza, lama juga tak dengar suara liza ya.. how are u dear..yalah liza, ni dah ada recipe bila2 boleh cuba ya..

Ayu said...

ibundo - betul tu bundo inti ayam pun boleh jugakan..ikut selera masing2lah kan..kambing also no for you ya..calit or high 5 ..hehe

Ayu said...

Nur nba - walkslm, Nur, rindu kat Nur juga..shepherds pie memang sedap pada tekak akak ni Nur..cubalah bila2 ya..your welcome dear..

Ayu said...

zila - walkslm, sayang buat zila juga.. my hubby and parents pandai makan kambing but not me.hehe....memang laju aje zila, bayangkan square besar tu akak boleh habiskan..hehe

Ayu said...

Kak sal - walkslm, hehe..kita genglah macam tu kak sal, sebab kita pun suka juga..
Insyaallah kak walaupun seminggu sekali dapat update asal ada recipe yang boleh dikongsi betul kan kak sal..thank you kak for the support!!!

Ayu said...

Wattie - walkslm, heheh...kita saja aje nak goda2 akak lah tu..memang best ditekak kita ni kak..:)

Ayu said...

Puan Ros - Betul...Betul..Betul...(Upin & Ipin)..hehe

Ayu said...

Mamafami - haha..mama gambar hazardous kalau tengok at your own risk kan mama..haha...

anna said...

Salam ayu. Sya selalu gak singgah sini tp tak penah ulas aoa2 pun. Selalu gak copy resepi ayu n ada yg dah try wat. Mintk halal ye ayu. Sedpnye pie ni. Ank2 sya suke so ni. Rasa mesti sedp sbb ada white sos. Sya copy ye resepi. Bole try bila ank2 balik coti. T ksh kongsi resepi. Mlm ni sya nak try wat k
ek kukus gula hangus ayu. Nmpk cntek lubang2 kek tu. Tq2.

Chik Mimi said...

ni no ni no cake pops dah sampai kanda cayang ,eh untuk anak sedara je tau untuk mama x de sebab mama diet hahhahhaha
kanda lamanyaaaa tak buat sherpherds pie ni tapau ye darl

Mieza said...

mieza suka ni shepperd's pie...dah lama tk buatnya...terliur tgk pie akak yg lawo ni :)

NEKCIK said...

Salam Ayu...Nekcik pun suka shepperd's pie...kakadang pakai ayam cincang ngan black pepper...tapi Nekcik suka buat terbalik...ayam kat atas..sbb senang nak ambik!!!

Ladyeinah said...

baru ni ader nampak sos pasta brand adabi kat kedai.. ader sapa sapa yang dah cuba?

GK Arusuvai said...

shepperd's pie ..... nampak sedap .....suka resepi western at ur blog....very nicely explained. tq

Ayu said...

Anna - walkslm, terimaksih anna, kerana sudi mencuba recipe disini..Terimaksih juga sudi nak tinggalkan jejak...Apa yang dikongsikan disini kita dah halalkan, recipe pun orang punya yang telah kita cuba dan panjang2kan aje..Macam mana kek kukus gula hangus yang telah dicuba tu?..kek kukus buah atau kek sarang semut tu ya?..

Ayu said...

Chik Mimi - alahai untuk anak sedara aje ya..heheh..uish mama mana ada diet..dh lama dah diet kelaut..hahaha...ambillah tu dinda..itu ajelah yang tinggal..(gambar) hehe..

Ayu said...

Mieza - heheh..tulah akak pun dah lama tak buat itu yang teringin tu..heheh

Ayu said...

Nekcik - walkslm, samalah kita ya Nekcik suka dgn sheperds pie.. kita pulak suka gunakan ayam bila buat chicken pie..hehe..wah baru ni dengar, ayamnya letak diatas ya nekcik..bagus juga idea tu kan senang nak ambik..hehe

Ayu said...

Ladyeinah - oh ya ke brand adabi ada jual pasta sos juga ke?..Kalau masuk jb nak carilah..

Ayu said...

Gk Arusuvai - thank you dear..bila2 boleh mencuba kan..thank you Gk for dropping by dan follow juga ya..

anna said...

Hehe... Silap bukan kek kukus, tp kek gula hangus. Terbaek... Byk lubang2 dan lembut je. Pas ni kita nak try cokies yg ada rolled oat tu.. Pie nak try gak tp anak2 lom balik lg. Tq

Ayu said...

Anna - shukur alhamdullilah ..terimaksih anna sudi mencuba ya..happy kita dengar kalau kena dgn seleranya..:)