Thursday, October 25, 2012

Nasi & Ayam Briyani Shahjahan & Acar Timun

Masak nasi berperisa ni quite sometimes ago..Iqram memang suka kalau kita masak nasi berperisa macam ni..bertambah2 nasi bila dimakan..boleh makan berkali2..Rasanya kita pernah nampak beberapa, teman blogger masak2 tayang  lauk Ayam Shahjahan..Tapi for this kita masak siap dengan nasinya sekali..Recipe diambil dari rancangan masak2 ditv disini..

Recipe asal masak nasi beriani gam, dimana lauk dan nasi dilapis2kan..tapi macam biasa juga kita tak buat macam tu..sebab kalau kita letak ayam dalam nasi, nanti.. nasi & lauk jadi hancur dek disenduk rakyat jelata yang tak reti nak ambil baik2..heheh..so for the nasi kita just add perwarna to kasi ada colour sikitlah ya..Kita buat acar timun dan goreng poppadum to go along with this set of rice..Sedapp!!..Kalau nak cuba masak for hari raya aidil adha esok pun boleh juga kan..Saja Kasi idea aje..heheFor me esok nak masak Nasi Komok lagi dan lagi Nasi Komok !!!!hahah..Kita baru dapat rempah nasi komok yang original tau!!!! Jangan jealous..hahaha..

Dikesempatan yang tak dirancang ini kita nak ucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA
 pada teman2 yang mengenali diri ini..
& Seluruh Umat Islam dimana anda berada.
Semuga Allah menerima ketaatan kita semua..



Nasi Briyani Shahjahan
Sources:-From Rancangan Sedap..!! Episode 20
Bahan:-


Bahan “A”
1 ekor ayam – potong 8 – gaul  dengan sedikit kunyit dan garam. Ketepikan
5 biji pelaga
½ jari kayu manis
5 biji bawang besar – didadu kecil
2 batang lada hijau – belah 2 jangan putus
2 sudu makan pes halia dan  bawang putih
2 sudu makan pes tomato-(Ayu gunakan tomato puree 1 tin kecil)
3 biji tomato – didadu kecil
2 pokok daun ketumbar
1 genggam daun pudina
2 sudu makan rempah kari daging

Bahan “B”
½ cawan tairu                   }
5 biji badam                      }  dikisar halus
5 biji gajus                        }
¼ sudu teh kuma-kuma     }-(Ayu gunakan kunyit serbuk sebab tak ada)

Bahan “C”
¼ cawan ghee (minyak sapi)
½ cawan minyak jagung
Garam secukup rasa

Nasi

1 kilo beras basmati – cuci bersih, rendam ½ jam dan toskan
air mengikut paras beras
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
½ jari kayu manis
1 biji bawang besar – hiris halus
1 sudu makan pes halia/bawang putih
Sedikit daun pudina
1 pokok daun ketumbar
3 sudu makan ghee
3 sudu makan minyak jagung
garam secukup rasa


Cara:-


Panaskan minyak jagung dan goreng ayam sehingga ¾ masak.
Angkat dan ketepikan.
Tambahkan ghee kepada minyak jagung dan panaskan lagi.
Tumis buah pelaga and kayu manis hingga wangi.
Masukkan bawang dadu dan lada hijau.
Tumis hingga bawangnya kekuning-kuningan dan lada hijau layu.
Kacau setiap masa sebab bawang dadu cepat kuning.
Masukkan pes halia/bawang putih, dan tumis lagi sehingga wangi.
Masukkan pula pes tomato dan tumis selama 2-3 minit.
Kemudian, masukkan tomato dadu, daun ketumbar dan daun pudina.
Tumis selama 10 minit.
Kacau setiap masa.
Ini akan bantu memecahkan tomatonya.
Masukkan rempah kari daging dan tumis selama 10 minit.
Kemudian, masukkan bahan B,  serta  garam,  dan tumis lagi sampai keluar minyak.
Masukkan pula ayam yang telah digoreng dan balik-balikkan selama 5 minit sahaja.
Padamkan api dan biarkan selama 5-10 minit agar minyaknya naik.
Keluarkan kesemua minyak yang lebih dan ketepikan.
Jangan dibuang. 




PERHATIAN 
Apabila mula menumis, pastikan ia dikacau setiap masa,  sehingga kita masukkan ayam nya. Jangan tumis terlalu lama, ini akan membuat rempahnya menjadi pahit.
Cara memasak nasi
Tuangkan air dan garam kedalam periuk nasi letrik dan biarkan mendidih.
Didalam kuali yang lain, panaskan ghee dan minyak jagung.
Tumis cengkih, pelaga dan kayu manis hingga wangi.
Masukkan bawang hiris dan tumis lagi sehingga kekuning-kuningan.
Masukkan pes halia bawang putih dan dedaun.
Tumis hingga wangi dan tuangkan bahan ini kedalam periuk nasi letrik .
Biarkan mendidih.
Apabila mendidih, masukkan beras dan masak seperti biasa.

Cara Dam Nasi
Keluarkan semua nasi dan ketepikan. 
Letakkan didasar periuk nasi letrik itu ayam tadi, bersama rempahnya, tetapi tanpa minyaknya.
Timpakan nasi diatasnya. 
Ratakan. 
Taburkan daun pudina dan daun ketumbar.
Buat beberapa lubang dan tuangkan minyak, bekas masak ayam itu tadi.
Tidak perlu gunakan warna, sebab warna dari kuma-kuma tadi akan mewarnakan nasi nya.  
Masak lagi sehingga naik wap.
(Ayu tidak buat dam nasi sebab takut ayamnya hancur, dek rakyat jelata yang ambil sendiri..so Ayu just letak beberapa titik pewarna kuning & oren untuk kasi nasi tu warna sikit bila nasi sudah kering dan hampir masak)


Acar Timun
Sources:- From Suhana's Sweet Savoury blog(cant access her blog now)
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Ingredients:-
1 large cucumber - discard the pulp, and cut into 2inch strips
1 large carrot - peeled and cut into 2inch strips
10 small round baby shallots - peel and crushed a little
1 red chilli - slashed
1 green chilli - slashed
a few slices ginger
a few cloves of garlic
1 tsp tumeric powder
2 tsp chilli powder or chilli paste
1 and 1/2 tsp mustard seeds (biji sawi)
3 tbsp of oil
1/4 cup water
3 tbsp vinegar
2 tbsp sugar
salt to taste

Method:-

Sprinkle some salt generously over cucumber,carrots,ginger,chillies,shallots and garlic and leave it aside for a few hours, turning the veg now and then. The salt will leech out any excess moisture from them , making them crispier and not soggy.Drain.Heat oil, add chilli paste,mustard seeds and tumeric and saute till fragrant. Add water, vinegar, sugar and salt and stir till sugar dissolves. Add the drained veggie,stir for abt 5 mins and quickly turn off the heat. Do not overcook or veggie won't be crisp.

20 comments:

tun_telani said...

Salam kak ayuu... sedapnyer! tun pun minat nasi kaler maler nih.. tp.. esok wat nasi komok?!!! wahh!! ni rasa mcm nk gi raya umah akak nih. hihi

Amie said...

Selamat menyambut aidil adha buat Ayu sekeluarga...
he he heh cerita pasal rakyat yang tak reti ambil baik2 tu... kita pun sama juga...hancur ayam jadinya hihihii..
Kita belum cuba lagi nasi & ayam briani shahjahan ni, tapi ada pernah nampak resepinya beberapa kali...senang2 nanti insya-Allah akan dicuba juga.

Anonymous said...

Assalam Ayu...Selamat hari raya aidil adha...Wow masak nasi beryani sedapnyadgn ayam di atas nasi...membuka selera...Ksal...complete set lagi...

HomeKreation said...

Selamat Hari Raya Idh Adha utk Ayu sekeluarga. Wah, nampak sungguh sedap. Kelmarin tak sempat pun nak buat nasi.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Selamat Hari Raya Aidiladha buat Kak Ayu sekeluarga! Wahhhh besnya set menu tu kak...takleh tahan air liur ni dah :))))

Join my Blog Event:~ DEEPAVALI DELIGHTS 2012

inahar ali said...

salam aidiladha wat ayu sekeluarga..wah nmpak mengancam beriyani tu..daapnnyer!!

Ayu said...

tun telani - walkslm, hahah..aah tun akak buat nasi komok, rempah original..dont play2 ha..hahaha..import export dari kelatan tau..haha..

Ayu said...

amie - selamat manyambut aidil adha juga buat amie & family..
tulah amie, sebab dah terkenalah tu kita buat macam ni..heheh habis nasi & lauk tu dah mcam rojak..haha..ah recipe dah ramai juga yang cuba tapi kali ni kita share dengan nasi nya juga..

Ayu said...

kak sal - walkslm, selamat hari raya aidil adha buat kak sal & family juga ya..masak apa kak sal hari raya hari tu?..

Ayu said...

homekreation - selamat hari raya aidil adha juga buat along..tahun ni kita ubah sikit masak nasi komok..selalu asik lontong, rendang aje pun boring juga kan along..heheh:)

Ayu said...

love2cook - hi love..hehe..thank you love for the wishes..wah ada blog event ya love..thanks dear for the info..

Ayu said...

inhar ali - salam aidil adha juga buat puan doctor..macam mana hari raya haji tahun ni..masak apa tu puan doctor?..hehe

Anonymous said...

Assalam Ayu...Ksal pada petang hari raya as usual masak lauk2 dan sambal goreng pengantin (recipe)sedap..Ksal masak basah2 power...Untuk hari raya Ksal masak nasi pulau..ayamcurry..acar..sayur goreng n tepungdal di gorengndi rendam dgn tairu...masakan India malum hubby orang India...hehehe...

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Selamat Hari Raya Aidil Adha. Hidangan favourite family akak ni, klu buat insyaAllah selesai.....sebelum waktunya hehehe

Ayu said...

kak sal - walsklm, kak sal..wah banyak juga menu yang akak masak ya ..kita masak nasi komok & lontong aje kak..malas nak masak macam2..hehe..lagi pun raya haji cuma my brother aje yg datang..kalau raya puasa baru cousin2 yg datang so kenalah masak banyak & macam2 sikit....oh hubby kak sal org india ya..wah ni mesti kak sal terror masak masakkan india ni kak!!!

Ayu said...

wattie - walkslm, selamt hari raya aidil adha kak wattie ..aah kak lauk ni memnag sedap, tak sedar lauk dah habis dan kena masak lagi lauk lain untuk dinner..hehehe

zila norazila said...

salam syg kak ayu,
sama dgn huby zila klu nasik berperisa suka dia mkn ..tp klu nasi putih sminggu skali jew la dia mkn kak..zila jew yg malas nie..nampak akk show nie..wahh kecurr:)

Ayu said...

zila - walkslm, oh ya ke zila..hubby akak pulak tak suka nasi berperisa..hehhe.
ni anak2 yang suka sebab tu selalu masak nasi berperisa...hehe

Anys Hazwanie said...

ini lg sedapnyer. my faveritoo daa.

http://myartcrafting.blogspot.com

Ayu said...

Anys - pun kena cuba tau..heheh:)