Thursday, February 28, 2013

Blueberry Torte

Kek ni kita buat untuk my father's birthday 8th February yang lalu..hari lahir yang ke 73 tahun. Walaupun diberitahu tak payah buatkan kek untuknya alasan dia dah tua..kita tetap nak buat juga..yalah bila lagi nak bake cake yang macam2 kalau tidak on birthdays kan..time nilah juga kita nak practice apa2 yang patutkan....hehe..
Since my dad ni tak berapa sangat with chocolate kita buat this blueberry flavour for him..
Alhamdullilah makan jugalah sepotong..hehe...yalah ayah kita ni kalau  kek2 berkrim makan gitu2 ajelah tak ada makan beriya2..Anak2 pulak kalau bukan chocolate slow motion aje makan..hahaha..yang ada tu makan keknya aje creamnya dia buang..itu sebablah kita kalau buat kek mesti nak bercoklat..so siapa2 yang singgah sini asik kek coklat aje sorry lah ya..puan tanah kedaung, terpaksa ikut pasaran dirumah ni..hehe..

Deco cake ni pada kita masih belum smooth lagi..Ingat nak buat different tones of purple, bubuh colour pun sikit2 just enough for one colour, then bila pipekan dia keluar macam semperit, sebab cream tak cukup dan sikit..last2 sudahlah just use one colour ..sebab mood tak kuasa dah datanglah tu..:)
Anyway, recipe ni kita ambil dari buku Delicious Cakes...sebenarnya this Blueberry Torte kita pernah buat dulu, tapi itu orang order..alahai dah ambil order ke si Ayu ni?..Oh tidak..kalau ambil pun yang kenal2 aje..itupun kek2 yang kita dah pernah buatlah, seperti Red Velvet Cake & Devil Food Chocolate Cake...yang ni pun sebab my biras(isteri kepada abang ipar, Mr Hubby's eldest brother) yang beriya2 suruh kita buat, she ordered to surprise suaminya ..bila time terima order ni kita macam tak confident tau, sebab apa, she nak kek yang kita belum pernah cuba!!!..Uish dah lah tu..bukan coklat tapi blueberry...macam biasalah makcik terus stoink...hahah..menggelabah cari recipe kek blueberry..Nasib baik jumpa yang ni..alhamdulilah menjadi..anyway, since kek macam ni tak mendapat sambutan yang hangat dirumah, ia mendapat sambutan yang begitu menggalakkan dioffice Mr Hubby..wakakaka..sebab separuh dari kek ni kita suruh Hubby bawa..Mr Hubby pulak, time kat officelah baru dia makan..kat rumah dia tak pandang langsung..he said..within minutes, the cake dissappeared in thin air...and the comments was very nice!!!...
Yalah kat office Mr Hubby tu..kayu & batu pakkal tak boleh makan, kalau boleh makan..pun dia orang cakap sedap..hahahaha...tapi serious kek ni sedap pada yang suka perasa blueberry :) 
Oh yes kalau nak guna recipe ready spongecake mix pun boleh ya..just adjust ikut sukatan kat packaging tu, then decorate ikut suka....

Blueberry Torte
Sources:-From Delicious Cakes
Tried &Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Ingredients:-
Chocolate Sponge Cake
A
250g eggs-(Ayu used 5 eggs grade B)
125g castor sugar
110g cake flour
15g cocoa powder
50ml UHT milk
15g ovalette
65g corn oil

B
1 tsp vanilla essence
65g corn oil

Filling:-
400g blueberry pir filling
300ml Rich's Gold Label Whipping Cream-(Ayu use Red Man)
1 tsp gelatine(mixed with 30ml water)

For Ganish:-
250g whipping cream(whipped)
some fresh strawberries
some grated cooking chocolate

Method For Cake:-
Line and grease a 9" cake tin. Preheat oven at 180C.-(Ayu just line with baking paper that does not require grease. Ayu did not grease sides of tray also cos didnt want the cake to shrink)
In a mixer, whisk at high speed for 5 minutes all the ingredients(A). Mixture should be thick and fluffy.
Turn to low speed and add in ingredients (B) and mix until just combined. Pour batter into cake tin and bake 35-40 minutes. Invert cake for 5 minutes before turning over to cool completely. Slice cake into two.

Method For  Filling:-
Sprinkle the gelatine into the water and let it soak for 5 minutes. Double Boil until mixture is clear.
Whip up the cream until fluffy and spread over one layer of the cake. Top with 180g of pie filling. To the rest of the pie filling add in gelatine mixture above.
Repeat for the next layer of cake and decorate to creativity. Top with some strawberries and chocolate. Refrigerate until set before serving. 



25 comments:

ady said...

as-salam kak ayu
love all those blueberry…mmm…beautiful cake!

syapex said...

Salam..
Wah sdpnya..
Nk sikit boleh...?

Ayu said...

ady - walkslm, wah..then you should try this bluberry torte ady..thank you ady for the compliments..:)

Ayu said...

syapex - walkslm, thank you..nak sikit aje..banayk pun boleh ..hehe..thank you sudi singgah ya..:)

CT Delima said...

As'salamualaikum Ayu, selamat ulang tahun buat uncle Hassan yg ke 73 tahun ya, semoga dipanjangkan usia dan sihat tubuh badan...Aminnnn

betul tau Ayu, selalunya kalau b'day arwah bak ct dulu dia memang tak suka makan kek. arwah mak pun tak gemar buat kek hehehe. kecuali makan nasi dengan berbagai lauk pauk, makan anak beranak. kek2 ni dia memang tak pandang pun...hihi

nanti bolehlah ct cuba resipi dari Ayu ni simple but nice suka munga2 tu cun seh :)

Shiela said...

So yummyyyy.. daplaa.. geram jer nengok.. :b

Ayu said...

Ct Delima - walkslm, terimakasih Ct for the wishes tu ya..mudah2han amin..

aahlah ct, mostly senior citizen tak suka kek2 yang berkrim2 ni..lain lah senior citizen tu ada jenis modern sikit..hehhe...yalah macam kita lah eh kita2 ni dah consider senior citizen tau..sila2 ct..kalu sudi apa salahnya..

Ayu said...

Sheila - alahai sheila..deco masih berkarat lagi tu..needs lots more practice ler..:)

Rohah said...

salam ukhuwah Ayu..
menarik..nampak sedap kek ni..

Trying To Be Muslim.. said...

Assalam sis Ayu....
mak aiiiiiiii cantik bagai rose swirl akak dressing the cake......
huhuhu, terkesuma diwi ku...:)

Tq for d visit kak.
Ayu seronok dpt hello dr akak.
Ayu in doha now, break jap je. Tu la yg blog tu ter hupdate....mmm or else....isk isk isk......

Ayu said...

Rohah - walkslm, terimaksih Rohah,
terimaksih juga sudi singgah dan tinggalkan jejak didapur akak yg tak seberap ni ya..:)

Ayu said...

Trying to be muslim - Ayu!!!!!..ingatkan siapa tadi..dah tukar sign in name ya..heheh..akak adalah terfikir2 siapa pulak ni..heheh..u in doha now?..u take care ya dear...:)

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum...Dah simpan resipi ni..Terasa nak buat juga...nampak sedappppp....

sabar dubai said...

Terliur plkkk nmpkkkkkk kak ayuu

Ct said...

Salam kak Ayu...Alhamdulillah Ct dah dapat email invite from Kak Ayu. Thanks very much. I'm from Sg and sekarang ni dah berhijrah tinggal di melb. Before this duduk di Perth dan sebelum tu ada lagi haha...hidup Ct ni busy asyik berhijrah from one place to another. Ini pun Ct baru jer sampai melb and past weeks tak ada internet connection sbb tempat baru.And Insya Allah mudah2an this going to be our final stop here. Wow Kak...the moment my 4yr old dotter saw your cake dgn pantas she said..."Ibu I want this for my bdae". Tgk gambar cake kak Ayu sememangnya memang tak larat ct nak buat.mmg tak ada skill...its so beautiful. nanti kalau kak Ayu holiday kat melb jng lupa dtg rumah boleh belajar buat cake bdae from kakak...heeeeee

Marsita yahya said...

Semoga dipanjangkan usia buat ayahnya ya...sedap nampak kek tu:)

zila norazila said...

salam syg kak ayu,,
lambat sikit kemari kak..smnjak2 berbadan dua nie..alahaiii mcm malas btl kak..kak ayu klu wt masakan apa2 semuanya wt zila kecur tau..semuanya sedappp2..mau mgidam nie:) he hhe

A.L.M. said...

Hi I'm Ana from Fooduel.com. It is a site in which users vote recipes
from 1 to 10.

There is a ranking of the best recipes and a profile with your voted recipes. Each recipe has a link to the blog which belongs the recipe. This way you will get traffic to your blog

It's easy, fast and fun. The best Photo recipes will be here.

I invite you to enter, add your blog and upload a recipe with a nice photo.

We would love that you participate with some recipe like this.Look Amazing!

Regards

http://www.Fooduel.com

Ayu said...

sue - walkslm, heheh..simpan for your own record..bila2 boleh cuba..kalau dah boring dgn coklat kan sue..hehe

Ayu said...

Ct- walkslm, shukurlah dah dapat invitation tu ya...Just in casekan ct..hehe
Oh duduk melbourne, Australia ..oh ni mesti ikut hubby sebab bekerja kat sana ..
tak apalah Ct, duduk baik2 ajelah dan pandai2lah jaga diri & family dinegeri orang..i guessed you mesti dah dapat kerakyatan sana juga..i have a friend yang berhijrah kat sana dimelbourne juga.. dah dapat citizenship there...pasti seronok tinggal disana tukan..:)
Oh your daughter is soo cute..pandai dia minta ibunya buatkan kek birthday ya..hehe
cubalah ct..alahai akak pun bukannya ada skill..main tenyeh aje cream tu hehe..jadilah buat cover the cake....i bet she will be very happy if her mum buatkan for her..insya allah kalau ada rezeki sampai lah juga ke melbourne tukan..entah bila lah tu ct..heheh..

Ayu said...

marsita - terimakasih ita..mudah2han insya allah..:)

Ayu said...

zila - walkslm, alahai ciannya tak apalah zila..akak paham kalau zila lambat ataupun sibuk ..tak kisah dan no worrieslah dear..eh ada ngidam2 ya..ngidam nak makan apa tu zila?..heheh suruh hubby carikan tau..takut baby ngeces nanti..hehe

Ayu said...

A.L.M - Hi Ana, thank you for dropping by and the info..I felt so touched & honoured for the invitation, but my blog photos are not as nice as the rest..the photos are just close up of the food that I cooked..no much of props and setting like the rest..
I felt still not up to the standard yet for me to be there.. Anyway, thank you again, for the invitation..:)

Qasey Honey said...

slm kak Ayu..nmpk sgt mnarik n sedap la kek tu..nk try jugak la nti..

Ayu said...

QH - walkslm, thank you dear..sila2kan lah ya..:)