Thursday, February 28, 2013

Makaroni Gratin Telur Rebus

Makaroni, kalau kat rumah ni either berkuah atau goreng mesti nak yang colour merah..walaupun kita tahu, rakyat jelata tak berapa into 'white' coloured makaroni' kita tetap nak cuba juga, sebab ada telur rebus ....bila, Jasmeen tayang kat dapur mayanya, memang dah aim nak buat tapi  masuk list dulu..then nampak kat dapur Ratna, itu yang lagi kuat nak  mencuba..hehe...
Well, yang bedal banyak budak2 & mak budak..nenek budak, datuk budak & bapak budak, tak berapa ler..well dapat lah kita makan lebih...boleh gitu?..haha..
Sedapp ditekak ku ini..lain dari makaroni yang selalu kita cuba..kita ni macam biasalah kan..mesti nak tambah cili padi dalam bahan2nya tu..sebab pada kita kalau tak pedas, a bit muaklah sebab very chessy, makaroni ni..Apa2 pun banyak2 terimakasih pada Jasmeen sebab berkongsi recipe yang mantop ni..minta izin dipanjang2kan disini pula..



Bahan2
  • 1/2 bungkus macaroni (rebus sehingga lembut)-(Ayu rebus 1 packet 500g)
  • 3biji telur (rebus dan belah 4)-(Ayu rebus 7 biji)
  • 1 labu bawang besar - potong dadu-(Ayu gunakan 21/2 biji bawang besar)
  • 1 biji carrot - sagat
  • Udang sederana besar (kalo x der pun x per)-(Ayu guna udang, rasanya lagi sedap)
  • Serbuk lada hitam
  • Garam secukup rasa +serbuk perasa -(Ayu tambah)
  • 10 biji cili padi dihiris halus-(Ayu tambah)
  • sedikit daun bawang & sup dihiris-(Ayu tambah)
  • Sedikit myk utk menumis.
Cara:-
  •   Panaskan myk..& tumis bawang sehinggan layu...
  •   Masukkan carrot & seafood ... kacau hinggan sebati...
  •   Masukkan lada hitam n garam.
  •   Akhir sekali, masukkan macaroni & gaul rata...
  •   Ketepikan sebentar.

Bahan sos putih
  • 1 tin Sos prego cream & cheese (tin kuning)-(Ayu guna cheese & herbs)
  • Sedikit mix herb..kalo ada-(Ayu gunakan 1 sudu kecil)
  • 3 ulas bawang putih-(Ayu guna 1 sudu kecil bawang putih kisar)
  • Myk utk menumis-(Sedikit aje)
Cara:-
  •  Panaskan myk..tumis bwg putih hingga wangi
  •   Masukkan sos prego & sedikit air.
  •   Masak hingga mendidih & taburkan mix herb
  •   Tutup api
  • Mozarella cheese secukupnya.

Cara Assembling:-
  •  Panaskan oven & masukkan separuh dr macaroni kedlm kaserol tahan bakar.
  •   Curah separuh sos putih
  •   Aturkan belahan telur rebus.
  •   Tabur sedikit mozarella cheese
  •   Masukkan abki macaroni & curah sos putih ...
  •   Tabur mozarella cheese..byk2 lg sedap
  •   Bakar 20min.. 150degree

8 comments:

ady said...

as-salam kak ayu
waahhhh kak nampak sedap jer.. buat perut jadi lapar...

Jasmeen HomeDelight said...

Alhamdulillah..sama2 kita share yer...nmpk mengguda2 tawwww ayu....abih diet

Cheq Sue said...

wahhhhh...akak dh buat ya, saya pun kdg2 x berapa gemar makaroni yg kaler putih ni, mesti nk merah gitu

Ayu said...

ady - walkslm, heheh..thank you ady..kena buat sedap ni..

Ayu said...

Jasmeen - shukur alhamdullilah thank you juga ya Jasmeen for sharing..memnag abih diet makan ni..hehehe

Ayu said...

cheq sue - tulah cheq sue..ni buat pun sebab terliur tengok..ada telur rebus dalamnya tu..tapi yang ni sedap pada akak letak cili sikit ada pedas2 sikit so tak muak kan..:)

GK Arusuvai said...

pls pass me a bowl full dear....hungry seeing urs

Ayu said...

Gk - heheh..itu aje yang tinggal GK..help yourself ya...hehe..or u can try doing it..sedapp ni...:)