Tuesday, December 16, 2014

Bubur Cha Cha

Kalau dessert yang manis2 macam ni..normally Mr Hubbylah yang request...kita memang tak adalah teringin pun....Bila beli barang2 groceries..siap cakap 'Eh dah lama tak makan bubur cha cha..'..kalau dah cakap macam tu..dia nak makan lah tu..So kita yang tak berapa into dessert ni action tanya..You nak makan ke apa?..Boleh juga ..dia jawab... Time tu jugak kita buka handphone surf the net for the ingredients....hahaha..yalah orang yang  tak suka makan benda ni kena pulak buatkan untuk suami, tak ke panic sekejap..heheh...

Balik rumah, tanya mak kita..bubur cha cha guna gula pasir or gula melaka?..Sebab tengok kat net ada beberapa versi....ada yang guna gula melaka dan ada juga yang campur gula melaka & gula pasir. Yang kita buat ni mak kita yang ajar guna gula pasir aje..sukatannya pula kita base on the ingredients yang ada.. so kuahnya of coslah putih gitu...


Bubur Cha Cha
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Ingredients:-
700g  cubed taro, sweet potatoes & yam(ready cut)
150g cha cha flour- boiled & drained put aside
5 cups water
1 small box coconut milk (200ml)
1/2 cup sugar(add more if prefer sweeter)
salt to taste
2-3 pandan leaves tie knot
2 tbsp sago

Method:-
Steam ready cut taro, sweet potatoes & yam dan sprinkle 1-2 tbsp of sugar till cooked. Put aside.



Boil cha cha flour till soft set aside.
Add water, sugar, sago,salt & pandan leaves to boil. Mix well and add coconut milk  stir continuosly, till boils. Turn off heat. 

Add, steamed softened readycut taro, sweet potatoes & yam in a bowl.
Add cha cha flour.
Pour over some of the coconut mixer.
Serve cold or warm.

14 comments:

zila norazila said...

salam kak ayu,,owhh cik hubby minat bubur camne ea..klu husbnd zila x suka plak..kita yg fav..kalau buh gula putih jew pun sedap jgk..zila klu dh x der gula merah/gula melaka buh jew yg putih..snng..

Ummiakid @ lily said...

As salam sis ayu...sedap bubur ni. saya ni peminat tegar segala macam bubur dan antara nya bubur cha cha ni. Selera ikut arwah abah yang kalau bulan pose wajib ada bubur waktu berbuka...

MamaFaMi said...

Clap clap clap... I love colorful stuffs. Love to see, love to eat but bila laaa nak love to cook ni? Hmmm..

Rosdi Eunos said...

Now I know Ayu tak suka dessert. Haha. Tak suka ikan... Dulu my mom pun selalu buat bubur cha cha ni. Tapi yang tepung tu buat sendiri. Kalau saya punya version teruk sikit (orang malas). Biasanya santan saya cuma kacau sampai naik wap jer, taruk garam sikit then taruk gula pasir. Bahan bahan lain kukus (ubi kayu, keledek dan keladi). Lepas tu serve sejuk

Rosdi Eunos said...

Ayam lemak daun kesum tu mcm best jer. Tersenyum bila baca lupa taruk bawang putih tu. Samalah kita, kadang kadang kalau nak cepat sangat buat keje ada jer yang tercicir...

Ayu said...

zila - walklsm, aah zila che abang memang suka manis2 gini tapi tak suka terlalu manislah..hehehe..akak ni suka yang pedas2..sebab nak cepat kenyang..hehehe..oh terbalik lah kita...yalah bubur cha cha ni kita buat dia..nak guna gula apa, ikut selera masing2 kan...:)

Ayu said...

Ummiakid - walklsm, lily..oh ya ke peminat tegar bubur2 manis ya..akak pulak peminat tegar bubur2 yang masin dan pedas...hehhe..samalah macam hubby akak ..bulan puasa wajib ada bubur yg manis2 gini...:)

home renovation said...

Kontraktor ubahsuai rumah kawasan kajang, bangi, cheras, serdang dan kawasan sekitarnnya 》 BLOGFACEBOOK Hubungi: 0182233854 KHAIDIR

Ayu said...

Mamafami - heheh...at least mama love to eat..kita love to see aje..hehe

Ayu said...

Rosdi - hahahah...yes tak suka dessert & ikan ..haha..tapi tengok juga dessert apa & ikan apa ..hehe..
aah org dulu suka buattepung cha cha tu sendiri..sekarang ada dah siap beli ajelah..dah lah kita ni tak suka dessert ni nak buat sendiri lagilah tak kuasa...hahah.
my mak & hubby pun suka serve sejuk gitu..

Ayam lemak daun kesum tu..tak letak bawang putih pun ok juga rasanya dah macam masak lemak cili api org negeri but this one with the bawang & daun kesum & cili kisar...heheh:)

tun_telani said...

Salam kak ayu.. tun x penah beli cha cha tu.. tp last week baru mkn bubur (pengat) keladi ^^

Ayu said...

tun~walkslm...kalau nak buat cha cha kena ada tepung tu..or else bubur ni dipanggil pengat..hehe

Olie said...

Saya sangat suka bubur. anything with sagu. Tapi bubur cha cha belum pernah try buat sendiri.. Thanks for tunjuk ajar...

Nutribullet recipes said...

thanks for share.. great post.