Tuesday, December 09, 2014

Kerang Bersambal Cencaluk

Bila tengok gambar ni kita macam nak tergelak pun ada...sebab mengenangkan semasa kita masak lauk ni kemarin..Akibat dari terliur dek tengok recipe ni dari dapur Uda, terimakasih ya Uda for the recipe..kita mohon dipanjang2kan disini pula...

Kita pun belilah cencaluk..Sewaktu kita tengah tumis bahan2 tu..kita ambil botol cencaluk yang belum dibuka kita bersihkan dulu .Slowly kita buka penutup botol...tapi tak fully buka..just buang anginnya aje...then slowly lagi buka lagi..ingat anginnya dah keluar semua sekali kita terus buka penutup tu..dengan tak sempat nak mengucap..isi perut cencaluk  memancut2 keluar dari dalam botol yang kurus tinggi tu!!!... Habis cencaluk tersembur dibaju, rambut, muka dan mata kita!!!..

Ceiling dapur kita cabinet dan lampu serta pinggan yang berada dirak2 pinggan kena cencaluk!!..Dengan muka dan mata yang dah dimasuk cencaluk.. mata kita dah pedih dah tak nampak dah keliling kita..teraba raba cari paip air..semua dilumuri udang geragau...nak teriak pun suara dah tak terkeluar...nak tak hendak bersihlah sorang2 kat dapur...heheh....
Lesson learnt kalau nak buka botol cencaluk next time kita nak buka dalam plastik besar ler...
Tak sangka ia boleh terjadi kat kita sebab sebelum ni buka botol cencanluk no problem...tapi kita pernah dengar juga cencaluk meletup.. hehehe...


KERANG BERSAMBAL CENCALUK

Sources:- Duhai Hati 
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahannya:
Semangkuk kerang (dah direbus dan kulit dibuang separuh je)-(Ayu buang kulit semua)
2 biji bawang putih(cincang)
sedikit halia(cincang)
3 sb lada mesin
1 tangkai lada hijau(potong2)
5 tangkai cili padi(potong2)
2 helai daun limau(hiris2)
2sb cencaluk-(Ayu guna 1 sudu besar aje)
1sb sos cili 
1/2 biji bawang holland(didadu)


Caranya:
1. Tumis bawang putih dan halia.Dah wangi, masukkan lada mesin, tumis hingga garing.
2. Masukkan cencaluk, cili padi, bawang holland, daun limau, sos cili, masak hingga sebati.
3. Masukkan kerang, gaul rata dan rasakan masinnya. Kalau tawar tambah garam sebab
biasanya tak perlu tambah garam sbb cencaluk dah masin.

12 comments:

Amie said...

Nak tergelak pun ada tapu tekup mulut dengan tapak tangan sebab kesian tengok cencalok sampai masuk mata he hehhehe.... agaknya cencalok tu dah tak sabar2 nak keluar Ayu.... saya pun takut2 juga kalo nak buka botol cencalok sebab pernah dengar kes cencalok keluar sembut menyembur tapi setakat ni cencalok saya tak buat hal.... meh kita tukau2 sambal kerang... nak tak?

lia ummiirfan said...

whoaaa... ini mesti cuba ni.. nampak sedap ni..

Monica Rampo said...

kak Ayu,
aduh mau ketawa akibat insiden cencaluk eh tapi ya jadinya kasian juga dengan kak Ayu, semua terkena cencaluk...wah ternyata harus hati-hati ya kalau membuka botol cencaluk....tetapi saya baru tahu yang namanya cencaluk itu, tadi baca cencaluk itu apa...eh cari di google baru tahu deh...belum pernah menemukan cencaluk itu di sini kak, jadi belum tahu rasanya.
Dan sepertinya enak sekali masakan kerang bersambal cencaluk buatan kak Ayu ini..apalagi disantap dengan nasi hangat..bisa nambah bolak balik nih..he he he..

Rosdi Eunos said...

Haha .. nasib baik baca entry ni, kalau tak, langsung tak taupun yang cencaluk boleh meletup! Hari harap saya tak di bom oleh cencaluk la sebab sempat baca entry Ayu ni. Tapi tak per, demi cinta pada makanan kan? kena letup dengan cencaluk pun tetap gigih memasak.. heheh

Ayu said...

Amie - hehehe...pedihhh mata masuk cencaluk...mak & hubby kita ketawakan kita tak boleh tahan...kurang belacan betul...hahaha....meh tukar2 sambal kerang meh...:)

Ayu said...

lia - oklah alhamdullilah lia...:)

Ayu said...

Monica - hahahaa....cencaluk kat singapore pun jarang2 ada Monica...akak beli dimalaysia...baunya boleh tahan ermmmm...hahah...betul tu lauk ni makan dgn nasi hangat pun sedap...:)

Ayu said...

Rosdi - hahahahh...betul Rosdi...kita tengah tumis lauk ni..bila cencaluk meletup!..terpakasalah matikan api dulu sebab nak mengemas dapur dan muka, rambut dan baju yang terkena cencaluk..

Gee® said...

Wah! mengguda lah Ayu.... compem bertambah2 nasi ni...

Yana Shaiful said...

sodapnya tp sayang diri ini xleh mkn kerang..alergik yg melampau dgn cik kerang nii huhuuu ^_^

Ayu said...

gee~oklah gee...memang ngam makan dgn nasi hangat...;)

Ayu said...

yana~oh ya ke yana..allergik..baik tak usahlah...kesiannya...huhu