Tuesday, April 05, 2016

Maggi Ketam

Assalam, kita pasti ramai yang suka makan maggi..makanan darurat, budget or saja saja aje...Anak2 kita memang hantu maggi...kadang2 kita dah penat masak ..eh dia nak makan maggi juga...kadang2 siap berjanji dengan kita..'esok nak makan maggi ya ma' kalau hari ni tak dapat..aduh..kira makan maggi ni macam dia orang makan aiskrim..
Kita pulak tak suka dia orang makan instant noodles ni selalu..kalau betul2 kita tak masak atau masih lapar lagi, barulah kita kasi dia orang makan...

Anyway, kali ni kita cuba buat Maggi Ketam. Macam mana kita tahu pasal menu ni?..Oh sebab bila bercuti di Kelantan tahun lepas, ada terbaca diinternet tentang Maggi Ketam ni..salah satu makanan famous di Kelantan yang harus dicuba..walaupun kita taklah pergi ke tempat yang dikatakan famous tu, tapi dapatlah juga merasa Maggi ketam ni disalah satu kedai disana...walaupun ketam yang digunakan tu tak berapa fresh dan bukan ketam batu,  at least kita tahulah macam mana rasa maggi ketam ni..

Rasa maggi ketam ni actually macam kita masak 'maggi bertumis' ..letak bawang, cili & sayur yang biasa tu aje..cuma tambah ketam aje..but one thing selepas ditambah ketam dalam kuahnya memang ada sedikit kelainan lah rasanya...Just make sure ketamnya mestilah yang fresh ya...so below recipe yang kita cuba buat ikut selera tekak kita walaupun kita hanya gunakan ketam bunga...

Maggi Ketam
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction 
8 -10 bungkus maggi perisa kari (Ayu gunakan maggi kari letup)
4 ekor ketam
1 biji bawang besar dihiris nipis
3 biji bawang putih dihiris nipis
4 biji bawang merah dihiris nipis
1 sudu teh halia kisar
10 biji cili padi dihiris
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari ikan dibuat paste
8 bungkus perencah maggi kari
air secukupnya (at least cukup untuk 8 bungkus maggi kuahnya)
sawi & kobis secukupnya
telur-(optional)

Cara Kuah Ketam:-
Tumis bahan2 hiris hingga naik bau. Masukkan cili kisar & halia kisar biarkan hinggga garing. Masukkan rempah kari & perencah maggi. Kacau rata. Tambah air. Biarkan mendidih. Masukkan ketam. Biarkan hingga masak dengan menggunakan api sederhana & tutup periuk. 
Bila dah masak, matikan api dan ketepikan.

Panaskan periuk kecil yang lain untuk masak maggi.
Ceduk kuah  ketam tadi sebanyak yang dikehendaki untuk 1-2 orang.
Bila dah mendidih, masukkan sayuran dan maggi. Pecahkan telur kalau suka(Ayu tak guna telur sebab takut muak). Bila dah masak bubuh ketam .Siap untuk dihidang dan santap.

4 comments:

LiNa_Pg said...

Assalam kak ayu...
Ya ampun seedapnya megi ketam tu...menitik2 ayaq liuq cheq ni huhuhu (paham ke org kota singa bhs Penang ni hihi)
Adusss meruntun jiwa...tergugat diet kalau tgk megi cenggini

Ayu said...

Lina
Walkslm, hahaha..sikit2 fahamlah lina... Banyak2 kang cheq ternganga nak
memahamkan loghat Penang tu...heheh
Maggi ketam ni sekali2 tukar selera oklah kan...heheh....

Monica Rampo said...

looks so yummy kak Ayu...
paling enak memang mie instan dimasak begini, jadi lapar lihat maggi ketam ini...
wakakak, memang hantu maggi ya anak2 kak Ayu, he he he.... karena memang enak sih kak...

Ayu said...

Monica
hahaha...ya Monica,anak2 akak memang hantu maggi..
kalau boleh tiap hari mau makan maggi...akak cakap tak boleh
nanti kepala botak!..hahah..
kalau sekali2 tu oklah...heheh