Friday, November 19, 2010

Apam Pelangi

 Apam pelangi yang sedap, lemak & lembut...made this on the eve of Hari Raya  hari tu...must be thinking, petang2 raya buat apam?..hehe...actually I made this cause my dad suruh buat something to bring over sebab ada bacaan tahlil dan takbir raya at a few blocks away from my house oleh kumpulan karyah in my area... Well this is the moment untuk kita berexperiment for new recipes lah..hehehe.. alhamdullilah menjadi apam ni sedap..lagi2 kalau makan dengan kelapa parut...bila dah ambil gambar baru realise tak buh kelapa parut atas apam ni...Recipe I ambik kat rumah Ika  before that kat rumah Hana..dan sebelum tu kat rumah Kak Ilah,
original recipe dari cikpuan mieza@myresipi.com. Dah merata juga yang cuba....I made 2 adunan untuk dibawa.. Thanks semuanya for sharing recipe apam yang akan ada ulang tayang ni...


Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovellet
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gm tepung gandum
  • 150 gm gula halus - hana cume buh 90g je-(Ayu gunakan 110g)
  • 125 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • garam secubit
  • pewarna

Cara-cara
  • Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  • Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  • Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
  • Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak
Sources:- From kurnianmu.blogspot.com

16 comments:

hana said...

rasa nk duk lama2 mlm nih kat umah kak.yu... semuanyer menyelerakan... pelangi yg cantikk.. jantung pisang yg sedappp... kupang yg kite ngidamm! OMG! rasa mcm skrg juga nk balik mesia... huhuhu

ilahjy said...

tahniah ayu krn apam pelangi yg cantek..hehe..mmg makan dgn kelapa tapi kak ilah tak letak dlm resepi sbb santan dah lemak dah nanti naik kolestrol lak hihii

Yatie said...

Salam Ayu,
Betul cakap Hana tu..semuanya menyelerakan..wow cantik tul apam pelangi tu...

moklong said...

cantik sggh apam kak ayu. mgoda ht setiap insan yg memandangnya. hehehe...

Mak Peah Bini Sood said...

Salam Ayu, Mak Peah nak side track sikit...

immediately, my instinst says, I seolah kenal u lah...bila I tengok your profession dulu...adakah kita pernah kerja di satu tempat yang sama?

...tak payahlah I sebut but I was with the multimedia division and I was the only malay women kat tingkat tiga...if salah mungkin I salah orang sebab your name and profession rings a bell lah dear...

hehehe kalau salah maafkanlah I ya...selamat hari raya Ayu!

Ayu Safieza said...

Darling twin.....sedapnye apam pelangi kak ayu....terima kasih suuuuuuuuudi singgah dapur Ayu.....terubat rindu kat kak tau...emmmuah!!

♥LOVE2COOK♥ said...

I'm speechless kak! I'm hungry right now looking at gorgeous rainbow! Oooooo la la! :D

Chik Mimi said...

kanda santek maaaaaa,utk dinda mana?mana? hehhee

Ayu said...

hana - hahaha..akak paham perasan hana tu..alangkan akak dulu pergi india 12 hari aje dah tak tertahan rindunya lauk2 kat hometown sendiri..

ilahjy - thank u kak..haha..betul tu dah bersantan lepas tu berkelapa parut pulak..tapi sedap punya pasal bedal ajelah kak..uish tak boleh gitukan kak..heheh

yatie - walkslm, heheh..thanks yatie..kembanag lubang hidung kita tau..hehe

moklong - amboi tingginya kena puji..heheh..dah tak tahan ni lemahnya badan..hehe

mak peah - walkslm, alamak ya ke?..adakah mak peah ni orang yang sama dalam kepala otak kita ni?..tempat itu adakah bermula dengan P?..Kalau begitu kita ditingkat 4..tak salah lah tu..tapi kok gambarnya lain?..nama mak peah sebenarnya kita ingat2 lupa ler..adehhh!!..mak peah dah tinggalkan tempat tu lebih dulu dari kita kan?..oh sungguh dunia ini kecil ya..selamat hari raya mak peah!!..hehe

ayu safieza - aduhai..tak kisahlah tu ayu..mana yang sempat akak singgah..u take care dear..

love2cook - hehe..love how are you dear..how ur raya?..

chik mimi - haha..thanks dinda..semua dah muhlisin..untuk dinda, nanti kanda buatkan lagi k..nak colour apa?..haha

Mak Peah Bini Sood said...

Salam Ayu jejak kasih kita nih...ya i left much earlier buat bsness sikit then now no more... dah pencen I mengajar part time jerr...

gambar tu bukan gambar I lerr ayu...tu gambar siput serawak idola i hahahaha...memang I lah tu orang nya....ALHAMDULLILLAH i dah add u dlm my facebook Nama I Rosella but they all call me GEE jer...

Ayu said...

mak peah - walkslm, wah u mengajar kat mana?..well at least you still keep in touch with the design line..
for me, i dah terus lupakan..the first 1-2 years ada juga orang tanya suruh buat freelance..but turned them down, sebab time tu my girl kecik lagi..adding to tak ada software kat rumah nak buat 3d model tu..sampailah sekarang maybe if to refresh back makan masa bailklah..hehe i dah added u dah thanks..

Khai Adry said...

wahhhhh .... nampak menarik dan lazat lah apam pelangi tu .... khai nak ambik resepi dier leh tak .... teruja rasa nak buat ..... nak cuba buatlah ari ni ....

Ayu said...

khai adry - silakan khai..recipe memang untuk dikongsi..nanti dah buat kasi kita sikit ya..hehe

Mak Peah Bini Sood said...

Salam Ayu

I pun dah kira designer pencen nih juga Ayu...haha

I mengajar part time kat sekolah-sekolah menengah ikut contract 'rajin' jerr...other than that I tak buat freelance juga dah takde mood dah...I skrg menjahit gan memasak jerr...best kan kan? hihih

Am so glad meeting you kat sini...betul tak percaya lansung...alhamdullillah

Ayu said...

mak peah - hahahaa...memang best!!!..sampai sekarang i dah mulat macam tong sampah..haha....memang pun designer pencen...me too glad to hear from you!!

deetha said...

salam kak Ayu,
cantiknya apam pelangi tu...

oh ya, akak jadi mau resep bika ambon? esok aku kirimkan ke e-mail akak ya.. :)