Friday, November 19, 2010

Dory Goreng Tepung Berempah

Another side dish for the kids yang tak makan kupang...well orang tua pun makan jugalah...budak2 kalau gorengkan ikan yang tak bertulang ni memanglah senang keje sebab tak payah cubit2kan for them...another recipe from  CMG..yang menggunakan udang & ikan kembong...sorry ya Che mat, akak ubah title buh berempah belakangnya sebab dulu pun akak ada goreng dory ni  pakai tepung juga tapi tak buh rempah so tak nak mixed up with that recipe akak adjust sikit aje tu ya...This ikan sedap dimakan panas2 dengan nasi & kuah kari tu....

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 keping dory filet-(dibasuh dan lumur dengan air jus limau supaya tak hanyir)
1 cawan tepung beras
1 biji telur
1/2 camca teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
100 - 150 ml air (kurang lebih)
1 batang serai, hiris halus*
1 camca besar ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan halus*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk halus)-(Ayu tak letak)
Minyak untuk goreng terendam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan toskan, udang dikupas kulit tapi tinggalkan ekornya, belah bahagian belakang dan buang urat, cuci bersih dan toskan.-(potong ikan ikut suka)
  2. Satukan tepung dengan bahan tumbuk halus, telur dan serbuk kunyit, kacau rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil dibancuh hingga menjadi bancuhan yang tidak terlalu cair. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak, kemudia celup udang tadi dan goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan, kemudian celup pula ikan dan goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos cili...
Sources:-From tiffinbiru.blogspot.com

No comments: