Friday, November 19, 2010

Kupang Masak Kari

 Teringin nak makan kupang masak kari, sebab ternampak kat rumah K.Am hari tu, went to cari but macam tak ada kupang fresh, so what I did was I bought yang frozen punya..dalam kotak..well the verdict kalau dapat yang fresh mungkin lagi sedap..sebab yang ni macam tawar sikit ler... Since K Am, tak letak recipe karinya I used my squids & fishballs curry and tukarkan kepada kupang dan tambahkan kentang macam K. Am punya....layan ajelah ya..

 Ingredients:-
1kg boiled mussels-(1kg kupang rebus)
1-2 potatoes cut to wedges-(1-2 biji kentang dipotong baji)
1 big onion sliced-(1 biji bawang besar dihiris)
*3 garlic minced-(*3 bawang putih dikisar)
*1 big onion minced-(*1 biji bawang besar dikisar)
*1inch ginger minced-(*1 inci halia dikisar)
4 tbsp fish curry powder-(4 sudu ebsar serbuk kari ikan)
1 tsp fish curry spices-(1 sudu kecil rempah tumis ikan)
2 green chilies slit-(2 lada hijau dibelah 2)
some tamarind juice-(sedikit air asam jawa)
2 sprig curry leaves-(2 batang daun kari)
salt & MSG to taste-(garam & serbuk perasa)
water to estimate-(air secukupnya)

Method:-
Heat oil, saute onion, curry leaves and fish curry spices. Add in minced onion, garlic and ginger. Add in boiled mussels & potatoes.  Stir well and add in tamarind juice. Add in fish curry powder and water for gravy. Let the gravy simmers till potatoes are soft. Sprinkle salt and MSG to taste. Before remove add in green chillies. Ready.-(Panaskan minyak, tumis bawang hiris, daun kari dan rempah tumis ikan hingga naik bau. Masukkan bahan2 kisar. Masukkan kupang yang dah direbus & kentang. Kacau rata dan masukkan air asam jawa. Masukkan rempah kari ikan dan air untuk kuahnya. Biarkan kuah reneh hingga kentang lembut dan masak. Msukkan garam & perasa. Masukkan lada hijau matikan api. Siuap untuk dihidang.)

2 comments:

izahdaut said...

kak ayuuu..apa apa lauk kak ayu masak mesti nampak bessttt sangat...kari kupang tak pernah pulak merasa nya..kena cari kupang la dulu..tapi susah nak jumpa la kupang2 ni..

Ayu said...

izahdaut - haha..thanks izah..kembang lubang hidung akak tau..kena puji..samalah ini first time kupang masak kari..hb akak pun hairan..heheh..tapi memang kalau dapat fresh lagi sedap, tak kiralah masak kari macam manakan..hehe