Wednesday, May 25, 2011

Ayam Sambal Lada Hidup

Actually, pagi ni kita tak ada dirumah..kena pergi sekolah Marsya..ada parents teachers meeting..
so..sementara tu layankan ajelah ya lauk sambal ayam yang menggunakan lada hidup instead of lada kering ni...sedapp..Hasif makan bertambah2 nasinya..make sure cilinya ditumis hingga pecah minyak baru lah best..hehe...oh ya..just wanna inform results hari tu kita pergi check mata Marsya..the optometry said, at the moment she dont have to wear the glasses, but need to be reviewed again next year..Phew!!..kita punya selenga pergi tanya, macam mana nak elak supaya tak perlu pakai cermin mata..the answer given was, tak boleh elak sebab retina nya was oval instead of round since birth..huhu....

Ayam Sambal Lada Hidup
Sources:-From SHR@http://resepi.mesra.net
Ingredients:-
½kg isi ayam -(Ayu gunakan 1 ekor ayam)
½ sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh garam
minyak masak

10 btg cili hidup merah -(Ayu lebihkan sikit)
5 ulas bwg putih
8 ulas bwg merah
3 inchi halia
5 sudu sos tiram (jika suka boleh tambah) -(Agak2lah ya)
1 sudu teh gula
garam sesedap rasa
serbuk perasa.
minyak masak


Method:-
Gaul kan ayam dengan serbuk kunyit dan garam selama 10 minit. kemudian goreng separuh masak.

kisarkan bahan cili hidup, bwg putih, bwg merah dan halia.Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga keluar minyak. kemudian masukkan isi ayam yang digoreng. gaul sehingga sebati kemudian masukkan sos tiram dan bahan perasa lain. Elakkan memasukan garam terlebih awal kerana sos tiram sudah mempunyai rasa masin yg cukup.

15 comments:

Sizuka said...

ayu,

I love sambal ayam guna cili hidup! wangi dan sedap! :D

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Fuhhhh....nampak sungguh menyelerakan, akak letak dlm waiting list siap2, nanti nak cuba, tks ya Ayu

Mylady said...

ayu..i've been your silent reader for quite some time..but today i have to comment since your ayam sambal lada hidup ni memang nampak mengancam...harus ku try one fine day..:-)

cik cek said...

Salam Ayu...

Sedap kan masam ayam cam gini...kekadang kak cek pening pikir nak masak ape...masing2 selera tak sama..ada suka ayam ada pulak yg tak suka...payah nkita jadinya...

Camana Marsya...memang susah kalau kecik2 dah nak kena pakai cemin mata...hope dia ok....

Zaliedana said...

Assalam kak ayu,wah sedapnyer ayam..Mmg nengok jer terus terliur kak..

Ayu said...

sizuka - betul shidah..kita pun suka..bertambah2 nasi..eh u tak boleh makan banyak..ingat diet kan..hehe

wattie - walkslm, haha..silaakn kak..memang harus dicuba..sebab sedap & simple aje..

mylady - wow, its great & very berbesar hati bila silent reader bersuara kat blog kita ni..thanks sudi singgah & tinggalkan jejak..
cubalah mylady, recipe yang simple yet sedap ni..uish bukan recipe kita ..i cuma panjang2 kan aje..hehe

cik cek - walkslm, betul kak cek, cakap ada suka ayam, ada tak suka..kadang2 terpaksa, masak 2 -3 macam lauk sebab kesiaa pulak kan..

marsa alhamdullilaa, hari ru check at the moment tak perlu pakai cermin mata..tapi tahun depan kena check lagi..thanks kak cek for askinng ya..

zaliedana - walsklm, cubalah..zaliedana..senang aje nak buatdia..hehe..

ijan said...

Salam Kak AYu,
menyelerakan je ayam merah tu... bersinar sinar ladanya... best ni makan dengan nasi putih.

Dulu kan kak, kite ingat best kalau dapat pakai glasses. dah besor2 baru tau rupanya tak semudah tu ler kan. tp takpe lah, nanti besar2 Marsya boleh pakai contact lense pulak :)

Ayu said...

ijan - walsklm, aah ijan memang best ni..makan dasi putih aje dah cukup..
haha..samalah macam akak dulu2 kalau tengok orang pakai cermin mata macam cantik aje gitu..then macam 'pandai' belajar..heheh..sekarang..dah tua2 ni..buat menyemak aje atas hidung..hehe..for Marsya..at the moment tak payah pakai lagi..

CT Delima said...

As'salam Ayu

Yummyyy! my fav ni lauk2 macam ni. kalau dok meratah pun kompom boleh habis ni dear... hihihi

Ayu..maaflah dua hari tak dapat nak singgah sini. kat rumah ct tak ada karen dr 8pagi tadi. tension tak dapat nak singgah blog member2.. hahaha. Now kat rumah ni pun tenet slow nak lodding pun sampai tension jer..huhuhu

Diana @ Melley Mey said...

akak ayuuu... sedaaap nya .. tgk gambar tu dah terliur nie.. terus lapar balik... masuk list dulu....

Nieza said...

Assalammualaikum kak Ayu, sedap sambal tu...mengancamla..lagi pedas lagi sedap ni..hehe

Naz said...

Kak Ayu...sukala yg ada sambal2 ni.. Best..

Ayu said...

ct delima - walkslm, alahai ct..tak kisahlah ..janganlah rasa tak sedap hati pula kerana tak jenguk sini..kita pun kadang2 termiss posting ct ..nikan lagi kat sana tak ada karen..its ok dear..jangan resah hati ya..oh ya jangan tension2 juga...senyum2 selalu..haha

diana - heheh..akak tengok sotong diana pun akak lapar balik, siap dengan sambal belacan lagi tu..hehe uish ...slurpp..

nieza - walkslm, heheh..betul nieza, kalau ikut tekak akak maunya akak tambah lagi banayk cili, tapi kesian pulak budak2 nanti tak boleh makan kan..heheh

naz - sama juga naz, akak pun suka..akak ada aim, aje lauk kat rumah naz tau..nanti nak cuba 1 tu..hehe

ryn59 said...

kak ayu..sedap la tgk resepi ni..nak cuba buat la hujung minggu ni...:)

Ayu said...

ryn59 - silakn ryn, harap kena dengan selera family ya..tumis lada hidup tu sampai betul2 naik minyak baru sedap sambal ni..